Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar

juli 17, 2015 By Langsiktig Investering 22 Comments

Greklandstragedins senaste akt verkar vara över för denna gång och det ser ut som om man lyckats sparka burken framför sig ett tag till inom Eurosamarbetet. Hur konstigt det än kan låta, så kommer jag att sakna perioden av ovisshet och turbulens. Inte enbart för att det var spännande att följa händelseutvecklingen i Grekland, utan främst för att turbulensen ingav förhoppningar om lägre värderingar på världens börser. Ni som parallellt följt utvecklingen med era egna bevakningslistor kan säkert relatera till känslan.

Förhoppningen om fina köplägen har dock åtminstone tillfälligt grusats. Lyckligtvis har rapportperioden kommit igång vilket åtminstone gör att spänningsmomentet finns kvar. Förutom att läsa rapporter har jag fokuserat på bloggen i dagarna och i detta inlägg tänkte jag redogöra för några av de transaktioner jag genomfört på senare tid. Som jag nämnde i förbifarten i förra inlägget har jag nämligen passat på att vara aktiv i anslutning till greklandskrisen. Vi börjar med några omplaceringar.

Image courtesy of Stuart Miles images at FreeDigitalPhotos.net

Försäljning av aktier i en traktortillverkare och inköp av en läkemedelsjätte, ett industrikonglomerat samt en leverantör till energisektorn

Jag har med andra ord sålt av ca 40% av mina aktier i Deere & Co och därmed realiserat delar av en uppgång på nästan 50% (inklusive utdelningar). För likviderna köpte jag aktier i Johnson & Johnson (JNJ), Emerson Electric (EMR) och National Oilwell Varco (NOV). Det är inte så att jag inte längre tror på traktortillverkarens möjligheter att växa, vinst och utdelning, utan den här omallokeringen gjordes för att jag ville diversifiera portföljens passiva inkomst ytterligare och öka portföljens sammanlagda utdelning. Genom att realisera kursuppgången i Deere & Co fick jag kort och gott mer utdelning per investerad krona utan att försaka kvaliteten.
JNJ, EMR och NOV är nämligen alla marknadsledande och har starka finanser, men de två sistnämndas verksamheter har påverkats negativt indirekt av det låga oljepriset även om det är NOV som drabbats hårdast då verksamheten i högre grad är knuten till energisektorn. Nedan följer en kort presentation av bolagen för er som inte är bekanta med kanske främst EMR och NOV.
EMR är ett amerikanskt multinationellt bolag grundat i slutet av 1800-talet med huvudkontor i Ferguson, Missouri, USA. Emerson tillverkar produkter och tillhandahåller ingenjörstjänster för industriella-, kommersiella- och konsumentmarknader. Bolaget är ett av världens största med över 115 000 anställda som finns på över 220 platser runt om i världen. Försäljning till länder utanför USA uppgick i runda slängar till till 14 miljarder dollar för räkenskapsåret 2014, vilket motsvarar 58% av bolagets försäljning.

Verksamheten är uppdelad i fyra olika affärsområden som i storleksordning är:

Processhantering, vilket är Emerson största affärsområde. Här levereras och säljs tjänster kopplade till olika typer av styr- och övervakningssystem samt system för tillgångsoptimering främst till industrikunder. Network Power som tar fram lösningar för kraftförsörjning och överföring för datacenter samt telekomoperatörer. Affärsområdet kommer med stor sannolikhet att bli ett eget bolag och delas ut till aktieägarna i höst. Industriell automation med produktion av en mängd olika automationslösningar, bland annat kraftsystem, motorer, drivsystem och industrikomponenter.

National Oilwell Varco (NOV) är i sin tur en världsledande tillverkare och leverantör av utrustning och komponenter till gas- och oljeindustrin. NOVs affärssegment är Rigg-teknologi som står för ungefär hälften av omsättningen, oljetjänster, distribution och överföring. Bolaget har haft en riktigt fin historisk omsättning- och vinsttillväxt. Omsättningen har i genomsnitt ökat med 30% per år och vinsten med nästan lika mycket. Denna utveckling kommer inte att återupprepas de närmaste åren främst på grund av att marknaden även framgent kommer att vara översvämmad av billig olja, inte minst med tanke på Iran.

Som konsekvens av det lägre oljepriset har antalet riggar i drift minskat drastiskt den sensate tiden och detta kommer slå hårt mot NOV om marknaden inte vänder. Ungefär 45% av bolagets vinst kan härledas till försäljningen av komponenter till olje- och gasriggar. Bolaget har dock en stark balansräkning och utdelningsandelen är kring  30%, vilket är viktigt för ett bolag i en sådan cyklisk bransch.
Jag förväntar mig inte att utdelningen kommer att växa nämnvärt närmaste tiden med tanke på det tuffa marknadsklimatet. På lång sikt tror jag emellertid att bolaget har alla förutsättningar att i kraft av sina starka finanser, marknadsposition och storlek komma stärkt ur detta tuffa marknadsklimat och återigen få fart på utdelningstillväxten. En relativt stor del av NOVs intäkter kommer även från eftermarknaden i form av service och reserverdelar, vilket är en för bolaget relativt säker inkomstkälla. Bolaget har för tillfället ”ratingen” fyra stjärnor av Morningstar. Jag har gjort ett första litet inköp och jag tror att det kommer finnas möjlighet att köpa fler aktien till lägre priser innan det vänder.

Johnson & Johnson (JNJ) behöver inte någon utförlig presentation då de flesta av er känner till bolaget väl. Bolaget tar fram, utvecklar och marknadsför hälsovårdsprodukter inom hela spektrat som sedan säljs till sjukhus och återförsäljare inom detaljhandeln. Läkemedelsbolaget är en amerikansk jätte inom hälsovårdsbranschen och har en diversifierad verksamhet, ett starkt kassaflöde/balansräkning och en i grunden defensiv verksamhet som är skyddad av vallgravar.
Bolaget har lyckats med bedriften att höja utdelningen under 52 på varandra följande år och de senaste tio åren har utdelningen ökat med totalt 135%. Merparten av likviderna från försäljningen av Deere placerade jag i detta superbolag.

Nyinvesteringar som gjorts under periodenInköp Bank of Nova Scotia (BNS). 
Jag gjorde äntligen slag i saken och köpte tillbaka ett antal aktier i BNS via Nordnet för att undvika att ytterligare källskatt dras. Ni hittar mitt inlägg i ämnet här. BNS är Kanadas tredje största och mest internationella storbank. Ungefär hälften av bankens resultat kommer från Kanada och resten från bankens internationella verksamhet. Banken har fler än 21 miljoner kunder i över 55 länder och världen över.

Aktiens kurs har på senare tid, i likhet med flera andra kanadensiska bolag, pressats på grund av svackan i energisektorn som utgör en stor del av landets ekonomi, men även höga bostadspriser spelar in. BNS direkta exponering mot energisektorn är dock försumbar liten. Nu kanske några av er ställer sig frågan vilka indirekta effekter ett oljepris under 50 dollar i flera år framöver får för BNS eller för den delen den bolånebubbla som enligt vissa bedömare existerar i landet? Sanningen är att jag lika lite kan förutspå dessa makrofrågeställningar som jag kan bedöma hållbarheten för den svenska och norska bostadsmarknaden. Jag har därför valt att fokusera på bankens verksamhet och dess förutsättningar för att fortsätta öka vinsten samt utdelningen, vilka jag bedömer som goda.

Under veckan som var passade jag även på att öka mitt innehav i den Australiensiska råvarujätten BHP Billiton. En direktavkastning på i runda slängar 6,75% var alltför lockande för att motstå. För er som inte är bekanta med bolaget är BHP Billiton världens största diversifierade råvarubolag. Bolaget är engagerat i prospektering, utveckling, förädling och produktion av ett antal mineraler och råvaror. De har också en betydande olje- och gasverksamhet. BHP är den tredje största producenten av järnmalm i världen. En betydande del av bolagets intäkter kommer från just utvinningen och försäljningen av järnmalm och priset på järnmalm är på rekordlåga nivåer bland annat till följd av minskad efterfrågan från Kina. Hittills i år är prisnedgången 30,4% och tittar man längre tillbaka till rekordnivån på drygt 181 dollar som sattes i september 2011 är nedgången hela 72,6%.
Jag ser följande egenskaper hos BHP Billiton som gör att jag tror att bolaget är rustat för att klara låga råvarupriser och då främst järnmalmspriset: BHP Billiton har bland de lägsta produktionskostnaderna per producerat ton järnmalm i kraft av sina effektiva anläggningar i Australien, den mest diversifierade råvaruportföljen i branschen och balansräkningen är bland de starkaste i sektorn.
Övriga transaktioner
På tal om BHP Billiton har jag också blivit tilldelad 40 aktier i South32. För er som inte känner till bakgrunden till avknoppningen, så bestämde BHP Billitons styrelse sig för att flytta verksamheten kopplad till mineral- och metaltillgångarna till ett eget bolag med egen ledning som blev South32. Avknoppningen av dessa tillgångar kommer att ge en mer fokuserad verksamhet och möjliggöra ytterligare effektivisering samtidigt som BHP Billiton kommer att behålla skalfördelar och diversifiering, menar man.
De verksamhetsdelar bestående av aluminium-, kol-, nickel-, silver- och magnesiumtillgångar som flyttats till South32 behöver inte konkurrera om tid och resurser som tidigare. Kvarvarande verksamhet i BHP Billiton är nu fokuserad kring olja, koppar, järnmalm, kol och kalium som tillsammans står för 96% av koncernens underliggande rörelseresultat. För den som är intresserad och vill läsa på finns mer information kring avknoppningen här.
Analyser jag gjort av ovan nämnda bolag hittar ni här:
Genomgång av kanadensiska banker
Emerson Electric
Deere & Company: Del 1 & del 2
BHP Billiton
Johnson and Johnson
Nyckeltal och värdering för bolagen hittar ni under fliken ”Bevakningslistan” i huvudmenyn.

Efter transaktionerna har portföljens utdelning ökat till ca 21 100 kr och antalet bolag är nu 24 till antalet. Ni hittar data om portföljens sammansättning i huvudmenyn längst till vänster och den passiva utdelningsinkomstens fördelning under rubriken ”Passiv inkomst” näst längst till vänster i samma meny.Hoppas ni får en trevlig sommarhelg!

Andra inlägg på liknande tema

Nytt inköp - En dansk fraktjätte av rang
Köpt och sålt norskt - Bonheur och Gjensidige
Inköp av Coca Cola

Filed Under: Allmänt om börsen, Försäljning, Inköp, Portföljtransaktioner Tagged With: Bank of Nova Scotia, Deere and Company, Emerson Electric, Grexit, Inköp, Johnson and Johnson, National Oilwell Varco (NOV), Omviktning, South32

Comments

  1. Aktienovisen says

    juli 17, 2015 at 6:57 e m

    Även jag valde att öka mitt innehav i BBL precis! Blev några stycken för $38,89. Hoppas varken du eller jag har fel i våra analyser om framtidsutsikterna för bolaget 🙂

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 6:33 f m

      Kul att vi är fler som äger bolaget! Jag tror att BBL kommer att bli en bra investering om man är långsiktig, men tiden får utvisa om vi är rätt ute i våra antaganden kring råvarujätten.

      Mvh

      Svara
  2. TexasRanger says

    juli 17, 2015 at 8:52 e m

    Hur ser du på att ha 24 aktier i portföljen?

    Jag menar känns det rimligt hinna följa alla bolag? Risk för att "tappa kontrollen" över vad du äger? 24 aktier skulle kunna bytas mot index-fonder?

    Jag funderar mycket själv nu just på den biten.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 7:56 f m

      Ja, det är onekligen en intressant frågeställning och jag har svängt lite i frågan, dels på grund av de lägre courtagen som har gjort utbudet av bra bolag så pass mycket större och dels för att jag insett vikten av diversifiering avseende valuta, bransch och marknad.

      Har man gjort en grundlig analys innan man investerar och bolagen man äger har en gedigen historik tror jag inte att någon extremt aktiv bevakning krävs, mer än att man skummar igenom kvartalsrapporter under året. Händer något som helt förändrar ett stabilt bolags förutsättningar att tjäna pengar kommer informationen nå en vare sig man vill eller inte, är min erfarenhet.

      På ett sätt kan jag till och med se det som en fördel med att ha fler bolag då jag inte har tiden att överanalysera varje pressmeddelande eller annan händelse kring ett enskilt innehav.

      Slutligen skulle aldrig byta ut min portfölj mot en indexfond av den enkla anledningen att jag älskar att äga aktier med allt vad det innebär. Jag har emellertid respekt för att de som inte delar mitt aktieintresse eller har tid ser indexfonder som ett bättre alternativ.

      Mvh

      Svara
    • TexasRanger says

      juli 18, 2015 at 8:46 f m

      Tror du att dina 24 aktier slår index? Och om du gör det hur mycket tid tror du att du behöver lägga ner mot den extra avkastningen? Är det ett bra utbyte mellan tid och avkastning att stockpicka i det läget?

      Jag vill absolut inte låta dryg. Jag sitter som sagt själv och funderar på sånt här nu. Och jag kommer mer och mer fram till att jag säljer min tid på tok för billigt för när jag försöker slå index.

      Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 8:58 f m

      Det är ingen fara, alla har vi våra åsikter och egna förutsättningar att ta hänsyn till.

      Jag jämför mig inte med något index utan utgår från mina egna målsättningar, som du hittar under rubriken "Sparmål". En viktig del i min strategi är att själv kunna välja hur jag disponerar min passiva utdelningsinkomst idag och i framtiden.

      Jag har förresten skrivit ett kort inlägg som tangerar ämnet vi diskuterar här: https://langsiktiginvestering.se/2015/04/utdelningsaktier-vs-indexfonder-rond-1.html

      Jag ser inte den tid jag lägger på mitt sparande som en kostnad då jag älskar att läsa på om aktier i allmänhet och mina utdelningsaktier i synnerhet, men om jag inte hade detta intresse och behovet av att själv kunna styra min passiva inkomst skulle jag förmodligen välja indexfonder.

      Mvh

      Svara
    • Anonym says

      juli 19, 2015 at 5:12 e m

      Index-investerande är en utmärkt strategi, men du får inga utdelningar och måste betala fondavgift. Det är således skillnad på att direktäga 100 aktier och äga 100 aktier i en fond. Sen har jag aldrig förstått manin att behöva slå index med sina investeringar. Det är ju en statistisk omöjlighet att alla investerare skulle lyckas. Går mina investeringar upp mer än inflationen är jag nöjd. Ränta-på-ränta effekten (med återinvesterade utdelningar) bör göra mig rik vid en tidpunkt. Det är allt jag begär.

      Svara
  3. Anonym says

    juli 17, 2015 at 9:44 e m

    Köpte du den kanadensiska aktien av BNS denna gång? Eller köpte du tillbaka den amerikanska, och isf varför? Inget har väl ändrats i fråga av källskatt och pris på aktien sedan din försäljning.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 9:06 f m

      Jag valde den amerikanska ADR:en då den källskatten som dras hos Nordnet är 15% och även om jag inte brukar lägga för stor vikt vid valutakurser, är den kanadensiska dollarn på 10-årslägsta jämfört med sin amerikanska motsvarighet. En normalisering av värdet på den kanadensiska dollarn kommer att ge ytterligare skjuts till utdelningen som ges i dollar om man köper den ADR som är noterad på NYSE.

      Svara
  4. Ruter says

    juli 18, 2015 at 7:09 f m

    Ser ut som en vettig omallokering, smart med mindre poster i t.e.x NOV, har själv inte kollat på dem så mycket med tanke på branschen men den låga utdelningsandelen lät väldigt bra. Är belåningen också låg?

    Det jag gillar med BHP är just att de har såpass stabila finanser och att de därmed bör klara sig bättre än konkurrenter i slutänden. Sedan hjälper det med en trevlig utdelning medans man väntar. Vi får väl dock se om de kan fortsätta öka den i framtiden med tanke på råvarupriserna.
    Jag vart sugen på att öka i BBL och ta en position i BNS. Enda som stoppa mig på BNS var att SHB hade gått ner likaså och erbjöd en högre DA. Hur prioriterar du själv? Känns ju som det är lättare att övervaka inhemska bolag även om BNS är ett trevligt bolag (och erbjuder diversifiering) så tillkommer även valutarisken.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 9:35 f m

      Hej Ruter!
      Balansräkningen är stark med en soliditet på nästan 59% och en räntetäckningsgrad på nästan 33 (helåret 2004). Omsättningstillgångar på 15,3 miljarder täcker de kortfristiga skulderna på 6,7 miljarder mer än två gånger om och de totala skulderna på ca 13,3 miljarder dollar (Q1 2015).

      Ja, Handelsbanken är alltid intressant, även om den blev ännu mer intressant i samband med turbulensen i veckorna som var. Jag har ingen formel tyvärr utan det gäller som med det mesta att hitta en balans. Så länge som ingen utländsk valuta dominerar portföljen, ser jag enbart valutadiversifiering som positiv. I med de sänkta courtagekostnaderna finns det ingen anledning att begränsa sig till börsens bolag om man är långsiktig.

      Mvh

      Svara
  5. Anonym says

    juli 18, 2015 at 9:52 f m

    Hallå! Har du fått South32-aktierna eller bara fått notiser om tilldelning? Jag fick avisering om tilldelning den 1 juni, men det är fortfarande bara gråa embryon – det går alltså inte att handla med dem trots att det gått nästan 50 dagar. Jag har Avanza, men misstänker att det går snabbare via Nordnet.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 9:54 f m

      Jag har fått dem och du med all sannolikhet, men vi kan enbart handla med dem via Avanzas mäklare är jag rädd.

      Mvh

      Svara
    • Anonym says

      juli 18, 2015 at 12:11 e m

      De är inte noterade på börsen utan handlas "Over the Counter" om jag fattar det rätt. Vilket gör att de enbart kan handlas via mäklare med betydligt högre courtage. Kan hoppas att de noteras i framtiden.

      Svara
    • Anonym says

      juli 18, 2015 at 2:33 e m

      Tack för svar! Efter lite googlande såg jag att på Morningstar står det ovanför grafen PINX:SOUHY, vilket refererar till Pink Sheets, som i sin tur är samma som Over the Counter. Ja, vi får hoppas att de noteras så småningom. Jag har 30 aktier, om jag minns rätt. Knappast idé att sälja via mäklare … Den lär visst ge utdelning från 2016, hoppas det blir infrias. Annars blir äktenskapet med denna aktie tämligen trist.

      Svara
  6. Sofokles- says

    juli 18, 2015 at 3:25 e m

    Intressant att fler och fler väljer att ta in J&J. Själv är jag också sugen på dem och under $100 känns som helt "ok". Dock, hur resonerar du kring dollarn en eve. räntehöjning av FED samt Ingves här på hemmaplan?

    Riktigt trevligt inlägg!

    /Sofokles-

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 4:33 e m

      Kul att du gillade inlägget Sofokles!
      Jag försöker undvika makrospekulation även om jag självklart hade velat haft en billigare dollar nu när jag köper. Å andra sidan blir de utdelningar jag får från mina amerikanska bolag högre, så det kanske jämnar ut på sikt.

      Vad beträffar ränteläget så tror jag att det dröjer innan Ingves höjer räntan och att FED är närmare en höjning. När väl räntorna höjs kommer säkert kapital börja röra sig från börserna i vanlig ordning, inga revolutionerande tankar med andra ord…

      För egen del kommer jag även fortsatt försöka stänga ute makrobrus och fokusera på enskilda bolags värderingar så gott det går. Om jag skulle tvingas ge något allmänt råd så skulle det vara att undvika bolag med hög skuldsättning och preferensaktier som emitterats av bolag med tveksam kvalitet vilka kommer drabbas hårdare än de flesta när väl räntan börjar stiga.

      Hoppas du är nöjd med svaret på din fråga, även om det inte var det mest uttömmande. Ha en fortsatt trevlig lördag!

      Svara
    • Sofokles- says

      juli 18, 2015 at 6:30 e m

      Mer än nöjd =) Du tänker likt jag i detta fall. Makro är för killarna på börssnack. Jag tror att såväl din som min kaffesump är lika "tydande" likt deras:)

      Njut nu av en skön lördagkväll!

      /Sofokles-

      Svara
  7. Anonym says

    juli 18, 2015 at 6:26 e m

    Vad tycker du om Exxon Mobile? Handlas till historiskt lågt P/E och direktavkastning (relativt 3, 5 och 10 års medel). Är sugen men tveksam till oljesektorn. Känns inte som det är framtiden även om en gigant som Exxon givetvis måste anpassa sig för att överleva.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 7:50 e m

      Exxon ligger ganska högt på min bevakningslista ( ju högre upp desto mer köpvärd). Om det är något oljebolag jag i nuläget kan tänka mig att äga så är det just Exxon Mobile (XOM). Faktorer som gör att XOM sticker ut i mina ögon är det starka kassaflödet, den relativt låga skuldsättningen, den ledande marknadspositionen och den fina historiken när det kommer till återköp och utdelning. Jag har dock vissa moraliska betänkligheter när det kommer till oljebolag, men fortsätter aktien att bli billigare får jag svårt att stå emot.

      Svara
    • Anonym says

      juli 19, 2015 at 12:28 e m

      Tycker inte McDonalds är så moraliskt rätt heller om man ska se det så. Exxon påverkar folk indirekt, tex eventuella miljöförstöringar. McDonalds påverkar människor direkt som inte vet bättre och dessutom inte har råd att äta annat än skräpmat som dokumenterat är farligt för hälsan. Att äta hälsosamt idag är en klassfråga eftersom man måste betala mer för att få i dig hälsosam mat. Samma sak gäller Coca Cola som är en riktig skräpdryck för hälsan.

      Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 19, 2015 at 4:05 e m

      Jag är inte heller helt tillfreds med KO eller MCD ur ett etiskt perspektiv, även om deras imponerande kassaflöden och historik har en så länge vägt tyngre.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in