Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Varför jag som regel avstår preferensaktier

juni 13, 2015 By Langsiktig Investering 28 Comments

Jag fick en fråga för en tid sedan om varför jag inte köper preferensaktier som ett komplement till mitt säkra räntesparande och aktier. Innan jag svarar på frågan och reflekterar vidare tänkte jag lite kort redogöra för vad en preferensaktie är. 

En preferensaktie är en aktie som vid utdelning och likvidation har företrädesrätt framför andra aktier, exempelvis stamaktier. Den här typen av aktier ger altså förtur till bolagets tillgångar vid konkurs, därav första delen av namnet. Preferensaktier ger alltså aktieägaren rätt till utdelning före innehavare av stamaktier. När emitterande bolag ställer ut preferensaktier anger de ofta ett fast datum då aktien ska lösas in till ett visst pris (inlösenkrusen). Inlösenkursen är känd på förhand och sjunker ofta med tiden och fungerar som ett teoretiskt kurstak. Emitterande bolag kan välja att köpa tillbaka aktierna vid en given tidpunkt under tiden och då gärna över inlösenkursen då det är en direkt vinst för bolaget. För småsparare som köpt i närheten eller över inlösenkursen blir det ingen bra affär. 

Preferensaktier värderas efter bolagsrisk och det allmänna ränteläget. Bolagsrisken definieras utifrån bolagets förutsättningar att stå för sina finansiella åtaganden och utdelningen till preferensägarna. Preferensaktier utgivna av ett bolag med stark balansräkning och kassaflöde värderas högre än bolag med svagare diton. Preferensaktier handlas oftast till en högre kurs än stamaktier. 


Vad är då en stamaktie? En stamaktier enkelt uttryckt de första aktierna som emitterades när företaget startades och som ger aktieägarna en rätt till bolagets tillgångar och resultat. Som ägare till stamaktier ökar din andel av vinsten i bolaget i takt med att verksamheten blir mer lönsam. Utdelningen fastställs på bolagsstämman för båda aktietyperna. Ägare av preferensaktier har dock i regel ingen rösträtt på bolagsstämman. För preferensaktier är den andel av vinsten som man som ägare får ta del av förutbestämd oavsett hur bra bolaget går.

Preferensaktier har blivit ett populärt finansieringsalternativ bland främst fastighetsbolag och är särskilt lockande för bolag med sämre finanser som har svårt att få finansiering på mer traditionellt sätt. Att emittera preferensaktier är en dyr finansieringsform i sig, men ger ändå det emitterande bolaget fördelar som gör att det lönar sig i det stora hela. Preferensaktierna räknas till bolagets eget kapital och bidrar därför till att stärka balansräkningen vilket i sin tur kan leda till bättre förutsättningar för bolaget i fråga att få finansiering från finansinstitut.

Var försiktig när det kommer till preferensaktier i dagens lågräntemiljö
                                                 *Image courtesy of Stuart Miles images at FreeDigitalPhotos.net

Men varför inte satsa på preferensaktier som ett komplement till de stamaktier jag äger idag?
Det främsta verktyget för att nå vår långsiktiga målsättning är enligt mig aktier. Jag ser räntesparandet som en tillfällig och säker investering i väntan på att köplägen dyker upp på börsen. Idag är ungefär hälften av vårt kapital investerat på börsen och jag hoppas kunna öka denna andel.

Utebliven utdelningstillväxt
Jag vill äga aktier där utdelningen i teorin kan öka i all oändlighet (preferensaktiers utdelning är oftast konstant) och jag vill inte behöva sälja på många, många år. Som aktieägare får jag ta del av företagets ökade vinster, något som inte gäller för preferensaktier.

Värdet minskar i regel med tiden
En preferensaktie har oftast en löptid på några år och kan lösas in av bolaget till ett förbestämt belopp som minskar med tiden, tillskillnad från aktier. Med andra ord är det svårt att vara långsiktig som ägare av preferensaktier.

Ingen garanterad utdelning
Som ägare av preferensaktier är du inte heller garanterad någon utdelning även om du har förtur. Hamnar ett bolag i ekonomiskt trångmål (Ej konkurs), vilket inte är ovanligt för de flesta bolag, kommer ägarna av stamaktierna att ha en tydlig röst. Kanske vill aktieägarna med rösträtt att bolaget återköper aktier när kursen sjunkit istället för att dela ut eller dylikt.

Starkt kopplade till det allmänna ränteläget 

Preferensaktier har onekligen blivit populära i takt med att marknadsräntorna sjunkit, men för preferensaktier är risken betydligt högre än för t.ex. Splitan Räntefond. Preferensaktiekurserna kommer att falla rejält den dag marknadsräntorna normaliseras. 

Högre risk än obligation- och räntesparande
I vissa sammanhang verkar man likställa preferensaktier med obligationer och räntesparande fast med bättre ränta, vilket självklart är galet. Risken är betydligt högre för en preferensaktie än för en traditionell obligation eller ett sparkonto där pengarna nästan är helt säkra. En obligation kan självklart också vara en riskfylld investering, se Grekland, men ett lands betalningsförmåga är generellt sett betydligt större än ett medelstort fastighetsbolag i Sverige. Även att likställa preferensaktier med företagsobligationer när det kommer till risk är haltande då risken för att räntan (utdelningen) ställs in är mycket lägre för en företagsobligation än för en preferensaktie. Ägare av företagsobligationer står också före i kön av långivare om olyckan (konkursen) skulle vara framme.

Slutord
Jag misstänker att jag inte kommer att bli populärare av att skriva detta, men jag kände att jag ville belysa riskerna med preferensaktier som kan vara lätta att förbise i nuvarande marknadsläge med låga räntor och hög riskaptit hos sparare.

Andra inlägg på liknande tema

Nya förutsättningar i och med höjd avgift för ISK och kapitalförsäkring?
Gästinlägg från fru långsiktig investering
Tankar kring avkastning på eget kapital (ROE)

Filed Under: Allmänt om investering, Risk, Sparformer Tagged With: Allmänt om investering, Preferensaktier, Stamaktier

Comments

  1. Anonym says

    juni 13, 2015 at 9:10 f m

    Instämmer i ditt resonemang, dom som har preferensaktier har inte tålamod och lurar sig själva att dom får utdelningar oftare som dom kan återinvestera. Själv älskar jag att köpa aktier som ger utdelning i mars, april och maj. En större pengapott som gör att jag känner mig rik varje vår istället för att få mindre pengar utportionerade kvartalsvis eller månadsvis under året. Har också stora pengar på sparkonto som är redo att kastas in i stamaktier när börsen dyker vissa år.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 14, 2015 at 12:32 e m

      Kul att du uppskattade mitt resonemanget! Alla har vi dock olika strategier och det kanske viktigaste är att vara påläst så att man som investerare är medveten om riskerna och agerar efter sina förutsättningar.

      Ja, vore trevlig om börsen kunde falla ytterligare så att bevakningslistan blir billigare!

      Mvh

      Svara
  2. Aktiejuristen says

    juni 13, 2015 at 10:27 f m

    Håller helt med om detta. Jag undviker preferensaktier eftersom uppsidan generellt sett är ytterst begränsad, nedsidan större än många tror, och de saknar potential till utdelningstillväxt. Risk/reward i stamaktier är mycket bättre (även om det i enstaka bolag kan vara mer fördelaktigt med preffen än stamaktien i samma bolag, t.ex. SAS). Köper jag fastighetsbolag så köper jag stamaktier. Och helst i bolag som inte har gett ut preffar utan istället koncentrerar allt kassaflöde på förvärv och utdelning till stamaktieägare, t.ex. NP3. Inom några få år kommer direktavkastningen från NP3:s stamaktie överstiga de flesta preffar som man kan köpa för samma pengar idag (pga utdelningstillväxt) och då har man förmodligen fått se aktien gå upp också (pga bolagets värdetillväxt och investerare letar direktavkastning).

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 14, 2015 at 12:33 e m

      Kul att höra att vi är fler som resonerar på samma sätt och tack för att du delade med dig!

      Svara
  3. Anonym says

    juni 13, 2015 at 10:40 f m

    Problemet är att investerarna nästan alltid gör misstaget att sälja vid nedgång och hoppar på det som känns tryggare. Se nedgången nu som en möjlighet istället. Investerarnas aktier är billigare och logiskt sett mer värda och attraktiva nu. Vill du sälja dina aktier då?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 14, 2015 at 12:38 e m

      Ja, det är viktigt att vara långsiktig och för egen del anser jag att stamaktier främjar ett långsiktigt ägande i större grad än preferensaktier.

      Svara
  4. Investerarfysikern says

    juni 13, 2015 at 2:05 e m

    Håller med dig om att det finns en stor risk med preferensaktier. Vi har rekordlåga räntor och när väl räntor ökar kommer både obligationer och preferensaktier fall i värde. Själv tror jag det är riktigt riskabelt att jaga några procent direktavkastning eller ränta i preferensaktier och obligationer i dagsläget nu när vi har fått en vändning på räntetrenden. Tror en kombination av korta räntor och aktier är att föredra. Många ser preferensaktier och obligationer som "fixed income", men det betyder inte att värdet är "fixed" och vid en krasch så kan också preferensaktier krascha, se t.ex. Eniro.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 14, 2015 at 12:49 e m

      Jag är av samma uppfattning – att en fördelning mellan aktier (stamaktier) och säker räntespar är att föredra i ett balanserat och långsiktigt sparande. De pengar jag har råd att förlora ska vara investerade i aktier, men saknas köplägen får likviderna vänta på ett sparkonto eller splitan räntefond.

      Svara
    • Uffe says

      februari 21, 2016 at 9:40 f m

      Fall i värde?
      Om man har köpt en preff UNDER inlösenbeloppet…så är det ju bara att ligga kvar!

      Svara
  5. Anders says

    juni 13, 2015 at 5:09 e m

    Varför skulle man inte köpa för att behålla tills inlösen?

    Kan minska i värde men utdelningen är konstant. Vet någon när räntan går upp och med hur mycket? Japan har levt i lågräntemiljö i många år nu…

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 14, 2015 at 12:53 e m

      När räntan höjs igen är det nog inte många som kan svara på och det är just den typen av frågeställningar jag inte vill ställas inför i mitt sparande. Oavsett om man väljer preferensaktier eller någon annan sparform för den delen är kanske viktigaste att vara påläst så att man som investerare är medveten om riskerna.

      Svara
  6. kylig says

    juni 14, 2015 at 7:59 e m

    Inte alla preferensaktier som har en inlösenkurs och datum fastställt, tex Akelius inget inlösen datum , till styrelsen beslutar om det är det en "evig" preferensaktie. Är osäker på om det har fasställt inlösennivå också, tror inte de har det. Vet inte om det är fler som saknar inlösen datum och eller inlösenkurs.
    Så dra inte alla över en kam.
    Även om kursrisken är lika för den som andra om räntorna stiger.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 15, 2015 at 5:48 e m

      Det är helt riktigt och det var av den anledningen jag skrev "En preferensaktie har oftast en löptid på några år".

      Mvh

      Svara
  7. Anonym says

    juni 14, 2015 at 9:29 e m

    Angående inställd utdelning. Du skriver: "Kanske vill aktieägarna med rösträtt att bolaget återköper aktier när kursen sjunkit istället för att dela ut eller dylikt.".

    Kan företaget göra så ? I prospekten står det i vissa fall att utbetalning av uteblivna utdelningar till prefägare plus ränta måste betalas innan värdeöverföringar till innehavare av stamaktieägare får ske. Borde inte aktieåterköp räknas som värdeöverföring till stamaktieägare ?

    Dessutom kan inte utdelningar utebli helt så länge inte företaget går i konkurs, de går att flytta fram men läggs då på en viss ränta per år. Eller har jag fattat det helt fel ?

    Intressant inlägg i vilket fall som helst. Har själv inte riktigt förstått mig på prefaktier helt och har därför inte vågat investera i det.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 15, 2015 at 6:07 e m

      Bra fråga! Ja, har inget bra svar på om återköp räknas till värdeöverföring om jag ska vara ärlig. Kanske någon annan klok läsare vet?
      Kul att du gillade inlägget. Det är en bra regel att inte investera i sparformer som man inte känner sig riktigt bekväm med!

      Mvh

      Svara
  8. Anonym says

    juni 15, 2015 at 8:22 f m

    Anser att det är bra att du belyser preferensaktier och riskerna med dessa. Precis som du nämner gällande normalisering av räntan, vill jag inte gå och oroa mig för den dagen. Därav att jag också undviker preferensaktier.

    //Havrebollen

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 15, 2015 at 6:07 e m

      Tack, kul att höra att du uppskattade inlägget!

      Svara
  9. Spartacus says

    juni 15, 2015 at 9:09 f m

    Jag resonerar ungefär som du. Går det dåligt så går långivarna före i kön för att få ersättning. Går det bra så får ju främst stamaktieägarna glädje av det. Risk från två håll alltså. Hög utdelning i preffar ges ju inte för att det är riskfria placeringar utan för att locka folk till att ta risken.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juni 15, 2015 at 6:09 e m

      Bra sammanfattat! Kunde inte ha sagt det bättre själv. 🙂

      Svara
  10. Anonym says

    juni 15, 2015 at 9:15 e m

    Kursrisken i preffar existerar väl inte så länge de har ett inlösningsdatum som du kan behålla dem till? Jag har investerat i några preffar och har inga problem att behålla dem tills inlösen. En stamaktie har stor kursrisk i dagens läge och ingen säkerhet i form av inlösenkurs.

    Svara
    • Uffe says

      februari 21, 2016 at 9:41 f m

      Håller med dig!

      Svara
  11. Anonym says

    januari 7, 2016 at 10:03 f m

    En tanke, om räntan går upp och prefaktierna faller så ökar ju även direktavkastningen i dessa preffar. Hur kan det vara en risk eller något negativt?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 7, 2016 at 9:44 e m

      Sant, men värdet på preferensaktier sjunker som sagt också och till skillnad från stamaktier saknas koppling till bolagets lönsamhet (som ägare av preferensaktier får du som sagt inte ta del av företagets framtida vinstökningar). Du riskerar därför sitta med ett värdepapper som sjunker i värde och där inflationen sakteliga äter upp direktavkastningen då inte utdelningen höjs.

      Svara
  12. Anonym says

    mars 28, 2016 at 5:43 e m

    Vill balansera lite känner jag.
    Köp inte prefaktien om du inte tror på bolaget. Som du skriver så finns det en risk även i Prefaktien om företaget går i KK. Dock större chans till utbetalning än stamaktier. Man får jämföra pref med stamaktierna i bolaget. Tror du på stark uppgång, köp stamaktier då prefaktien inte hänger med uppåt på samma sätt. Tror du på ganska stilla eller något negativ kursutveckling men vill ha bra direktavkastning köp preffen. Tror du på KK ska du såklart inte köpa nåt av dem.

    Jag köpte balder pref och hade både kursuppgång och utdelningar att glädjas åt under några år. Idag är kursen på samma nivå men massa utdelnings% har utdelats. Inte samma avkastning som stamaktien men lååångt bättre än räntesparkonto hos bank.

    Självklart får man säkerställa att inlösenkurs finns och inte kan justeras ner av andra än prefaktieägarna. Då är det som att låna ut pengar och säga att låntagaren får bestämma ränta och ev återbetalning. Låter galet att bolaget ovan gör så, hade inte tagit i varken pref eller stamaktie med tång om det stämmer.

    En prefaktie är egentligen ett alternativ till att låna av banken. Ofta med fastigheter kan inte banken sätta sig in i investeringen och bedöma risk/reward. Då måste företaget finansiera på annat sätt, tex prefaktie.
    Har tex Balder kunnat köpa 10Mdr bostäder mer med uppgång på kanske 10%/år mot att betala 5%/år i utdelning så är det win-win för Balder, Stamaktieägare och prefaktieägare.

    Svara
  13. Anonym says

    juni 17, 2016 at 2:53 f m

    Bra inlägg. Är själv rätt inkörd på stamakter sedan tidigare och inte velat gå in i preffar ännu. Sparar ett stort (!) belopp på Spiltan räntefond istället med mina likvida medel.

    En sak jag dock vill belysa gällande ”utdelningstillväxt” som nämns hela tiden. ”Divident Aristocrats” som varje år höjer sin utdelningsandel kommer såklart få en fin direktavkastning på investerat kapital på sikt. Ett problem med detta är dock att den faktiska utdelningen är ofta rätt låg till att börja med, så det absoluta direktavkastningen kanske ändå inte blir så bra… Ett exempel; Två olika bolag har en aktiekurs på 100kr. Det första har 10% utdelningstillväxt från 1,0 kr till 1,1 kr och det andra bolaget har 2% utdelningstillväxt från 10kr till 12kr. Man måste tänka på det, en hög utdelningstillväxt i procent kan vara väldigt låg ändå i absoluta tal om direktavkastningen är låg i realtid.

    En annan sak som folk inte riktigt reflekterar över är ju att ”ränta-påränta-effekten” hos ett rent utdelningsbolag ex Telia (Idag 8,3%!) resulterar indirekt i en utdelningstillväxt…. Ska förklara hur jag tänker. Bortsett nu från kurssvängningar hos ett högutdelande bolag som sällan höjer utdelningsandelen; Ett bolag med börskurs på 100kr med 10% direktavkastning har 10kr i direktavkastning. Vid återinvestering av dessa medel köper vi ”gratisaktier” med direktavkastningen. Dessa aktier vi köper har ju i sin tur en direktavkastning… Detta innebär alltså att just återinvestera en hög direktavkastning och kunna köpa mer aktier av högutdelande bolag ”gratis” leder till en indirekt ökning av din YoC% (Avkastning på investerat kapital). Ett enkelt räkneexempel: 100kr med 10kr i direktavkastning som återinvesteras. År 1: 110kr, år 2: 121kr. År 3: 132,1kr osv… År 3 är din utdelningsprocent på ursprungligt kapital 13,21%. Förstår ni hur jag tänker? Ränta-på-ränta-effekten värderar jag mycket högre än ständig utdelningstillväxt.

    Kom gärna med kommentarer så jag får feedback om jag tänker galet 😉

    /Martin

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 20, 2016 at 10:32 e m

      Tack, kul att höra att du gillar inlägget! Ja, du har två bra poänger som man som ”utdelningsjägare” bör ha i åtanke och vara medveten om (även om jag inte gillar lönsamhetsutvecklingen i Telia de senaste åren).
      Det är lätt att överskatta och bli bländad av de fina utdelningsdiagrammen som utdelningsaristokraterna erbjuder, men det viktiga är det du får i handen i form av utdelnings- och totalavkastning och då är det viktigt att inte köpa för dyrt (låg direktavkastning/högt P/E-tal).

      Svara
  14. Samme says

    september 4, 2016 at 2:02 e m

    Hej
    Håller med om att det finns risker med preferensaktier, framförallt durationen (ränterisken i preffar) och en utebliven tillväxt i såväl aktien som utdelningen. Men jag ser preffar som ett fantastiskt proxy till räntebärande instrument för kortsiktig placering (upp till 2 år)

    – Köper man under inlösenkurs finns ingen call risk, tvärtom din yield to maturity ökar den dagen den löses in
    – Om man delar min syn på låg tillväxt och forsatt extremt låga räntor minst 2 år till är ränterisken mycket låg och bättre än räntefonder eller bankkonto.

    Jag har svårt för att se en ”normaliserad” tillväxt eller inflation på 2% inom 5-10 åren. Skuldberget globalt på alla nivåer (statlig, kommunal och individuell) är för hög för att räntorna kan höjas även om det är det ”riktiga” beslutet.

    Helt klart är stamaktier att föredra för långsiktig investering (10år+), men på kort sikt ser jag preffar som ett intressant instrument att investera i (under inlösenskurs och efter en grundlig analys av bolag och dokumentation)

    Samme

    Svara
  15. Viktor says

    november 11, 2016 at 1:16 e m

    Preffar får ju ses som fixed income, vilket man bör undvika om man är ung och/eller har en väldigt lång investeringshoristont då det är mkt bättre att försöka få så hög totalavkastning som möjligt (dvs både utdelnings- och kurstillväxt)

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in