Jag tillhör skaran som håller koll på det genomsnittliga anskaffningsvärdet (GAV) för mina innehav och det finns två skäl för dig att göra detsamma:
1. Vad du betalat för en aktie avgör hur framgångsrik du varit – eller med andra ord vilken avkastning du uppnåt. Är ditt inköpspris högre än nuvarande pris vid försäljning innebär det att du har gått med förlust. Är ditt inköpspris å andra sidan under nuvarande pris innebär det att du ligger på plus i din investering.
2. Inköpspriset är också behändigt i skattesammanhang för den som har aktier i ett aktie- och fondkonto och ska betala skatt på eventuell vinst, eller göra avdrag för en eventuell förlust.
Men är det då inte viktigt att veta vad man har för avkastning på sin ursprungliga investering i samband med köp- och säljbeslut? Nej, det du en gång betalat för en aktie är av ringa betydelse när du funderar på att köpa eller sälja.
Håll ditt GAV utanför köp- och säljbeslut
Det finns flera skäl att inte använda anskaffningsvärdet som underlag för investeringsbeslut. Att fokusera för mycket på sitt genomsnittliga anskaffningsvärde (GAV) kan, särskilt som nybörjare, leda till att man tappar fokus på vad bolaget är värt idag. Det finns de som talar i termer av att sänka sitt GAV eller snitta ner sig när kursen är i fallande trend som för H&M. Det betyder i praktiken att man får fler aktier och utdelning per krona. Detta agerande behöver inte vara fel om bolagets förmåga att generera framtida kassaflöden är detsamma idag som då du gjorde dina ursprungliga köp eller med andra ord om bolagets underliggande värde är oförändrat sedan du köpte senast.
Att fånga fallande knivar är sällan en god idé eftersom det ofta blir en dyrköpt historia om kursen inte vänder upp. I fallet H&M skulle många sannolikt hålla med om att bolagets förutsättningar var betydlig bättre för 13 år sedan än idag. En annan risk är att man behåller ett bolag på grund av att det GAV man har är betydligt lägre än nuvarande kurs. Detta trots att verksamheten inte är av samma kvalitet som när man gjorde sina inköp.
Att stirra sig blind på vilken avkastning du har på din ursprungliga investering kan också göra att du lockas att sälja av innehav när nuvarande pris med råge överstiger anskaffningsvärdet. Något som ofta refereras till att ”ta hem en vinst”. Detta agerande riskerar att bli en exercis i att klippa blommorna och vattna ogräset som Peter Lynch skulle uttrycka det.
Fler exempel på hur det genomsnittliga anskaffningsvärdet inte bör användas och tolkas finns i ett bra inlägg som Lundaluppen skrivit. Alla hänger ihop med sammanblandningen av pris och värde och det faktum att den förstnämnda inte är statisk – vad du betalt för x antal år sedan är i regel inte ett facit för vad bolaget kommer vara värt längre fram.
Slutord
Det genomsnittliga anskaffningsvärdet är en nödvändig komponent när vi i efterhand ska utvärdera våra investeringsbeslut eller när vi vill jämföra oss med andra, men att använda sitt GAV eller Yield of Cost som beslutsunderlag vid köp- och säljbeslut är att lura sig själv och kan i värsta fall leda till permanent förlust av kapital. Det är inte fel att titta bakåt i utvärderingssyfte som en delmängd i ett väl avvägt investeringsbeslut, men lämna ditt GAV utanför ekvationen.
Image courtesy of lekkyjustdoit at FreeDigitalPhotos.net
Mycket intressant! Lätt att man tar fel beslut när en aktie inte levererar som man önskat.