Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen

januari 21, 2017 By Langsiktig Investering 12 Comments

Spartacus jämförde nyligen det norska bolaget Tomra mot sin checklista och kom till slutsatsen att bolaget var av högsta kvalitet och en värdig portföljkandidat. Hans genomgång gjorde mig nyfiken och i detta inlägg tänkte jag därför titta närmare på just Tomra. Bolaget är okänt i Sverige men nästsn alla av oss har använt deras pantautomater som är utspridda i vårt avlånga land.

Pantautomat från Tomra

Om bolaget

Tomra grundades på 70-talet av de två bröderna Petter och Tore Planke då de på en livsmedelsbutiks begäran skapade en maskin för att snabbt och enkelt återvinna tomflaskor. Sedan dessa har Tomra vuxit till att bli världsledande inom området återvinningslösningar. Tomra av idag är uppdelat i två affärsområden – Collection och Sorting Solutions som i sin tur är uppdelade i tre undersegment vardera. Man kan förenklat säga att Tomra tar hand det som går att återvinna från RenoNorden.

Collection Solutions  är det största och som sagt det äldsta affärssegmentet. Bolaget har idag över 74 000 pantsystem installerade i över fyrtio marknader och Tomras maskiner fångar idag ungefär 35 miljarder använda dryckesförpackningar årligen. Affärsområdet är indelat i tre verksamhetsgrenar.

  • Reverse Vending – Verksamhetsgrenen innefattar utveckling, produktion, försäljning och service av returautomater med tillhörande systemstöd i Europa och USA – totalt rör det sig om 20 marknader. Den viktigaste kundgruppen på dessa marknader är dagligvarukedjor. Med en hög marknadsandel och betydande serviceverksamhet genereras ett stadig kassaflöde. Inom Recycling har bolaget två olika affärsmodeller i Nordamerika. Den ena är en renodlad försäljningsmodell, där maskiner säljs till dagligvaruhandeln på samma sätt som i Europa, den andra är en leasingmodell, där Tomra står som ägare av maskinerna och tar betalt baserat på antalet dryckesbehållare som hanteras.
  • Material recovery – Här handlar det om insamling, transport och hantering av tomma dryckesbehållare på uppdrag av dryckesproducenter främst på USA: s östkust, men även i Kanada. Tomra är marknadsledande inom området och har varit så i över 20 år.
  • Compaction – Försäljning och utveckling av små och medelstora kompakteringsmaskiner.

Så här fördelar sig intäkterna geografiskt inom  Collection som helhet.

Så här fördelar sig omsättningen mellan olika länder för affärssegmentet Collection - Tomra

Sorting Solutions

Affärsområdet omfattar tillverkning och försäljning av olika typer av sorteringssystem. Tomra är en global marknadsledare inom sorteringslösningar avsedda för medelstora objekt såsom diamanter, flaskor, aluminium och livsmedel.

Bild på ett av Tomras sorteringssystem

Inom affärsområdet är den enskilt största kundgruppen livsmedelsproducenter där dess cykliska natur är precis som för Collection som helhet – låg. Återkommande intäkter är dock förhållandevis låga jämfört med affärsområdet Collection och en anledning är att majoriteten av installationerna ute hos kund inte har många år på nacken. Förra året svarade affärsområdet för 38 % av koncernens totala rörelseintäkter. Affärsområdets betydelse förväntas öka under de kommande åren i takt med att Tomra använder sin breda teknikplattform och expanderar till nya marknader. I nuläget verkar man inom följande undersegment.

  • Food – Sortering och bearbetning av färska och bearbetade livsmedel
  • Recycling – Sorteringssystem för avfall och metall
  • Mining – Malm och sorteringssystem  riktade mot gruvindustrin

Idag har Tomra över 10 500 sorteringsenheter installerade i mer än 80 länder. Så här fördelar sig intäkterna geografisk.

Så här fördelar sig omsättningen mellan olika länder för affärssegmentet Sorting Solutions - Tomra

Som synes är Europa segmentets största marknad följt av Nordamerika. Det finns med andra ord fortfarande stort utrymme att växa inom tillväxtmarknaderna (främst Asien och Sydamerika). Nedan ser vi hur omsättning och vinst fördelar sig mellan de två huvudsegmenten.

Lönsamhetsfördelning mellan Tomras huvudsegment

Stark position på sina huvudmarknader

Inom sitt största affärssegment Collection har Tomra en marknadsandel på 75%. Så här ser konkurrenslandskapet ut inom bolagets äldsta och mest konjukturokänsliga affärssegment.

Konkurrenslandskap - Collection

Av bilden ovan kan vi se hur Tomra har ett svårintagligt försprång gentemot sina konkurrenter. Faktum är att Tomra nästan är marknadsledande inom samtliga segment där man är verksam vilket är imponerande och visar på att man är skickliga på att expandera och återanvända befintlig teknik inom nya områden – ett sådant område är gruvnäringen där Tomra har applicerat sin teknik och erfarenhet inom sortering och återvinning och direkt blivit den aktör som har bredast teknologiportfölj och en marknadsandel på mellan 40 – 50%. Så här står sig Tomra bland konkurrenterna.

Konkurrenssituation inom verksamhetsgrenen Mining - Tomra

Vad är det då som gör att Tomra har ett sådan försprång gentemot de flesta konkurrenterna? Jag tror mig identifierat ett antal faktorer.

  • First to market – Tomra har varit tidigt ute inom många av de nischer man servar och framförallt inom affärssegmentet Collection.
  • Global räckvidd – Tomra kan genom sin lokala närvaro på många av sina marknader erbjuda ett bättre anpassat produkt- och tjänsteutbud än många konkurrenter. Tomra har också genom den lokala närvaron en förmåga att erbjuda support och säkerställa att de bibehåller den höga prestandan och tillgängligheten för sina lösningar vilket många konkurrenter saknar.
  • Tekniskt försprång – En annan av bolagets konkurrensfördelar är deras innovationsförmåga – Tomra lägger en stor del av kassaflödet på forskning och utveckling och även om Tomra inte står och faller med en enskild modell så är uppgraderingsfrekvensen hos kunderna en viktig faktor som driver lönsamheten.
  • Skalfördelar – Genom sin storlek och tekniska försprång kan Tomra agera fort och snabbt positionera sig på en attraktiv prisnivå i förhållande till mindre konkurrenter. Tomra har också resurser att hantera stora och komplexa projekt på ett sätt som få eller ingen av deras konkurrenter kan matcha.

Uppvisat fin lönsamhet och stabila finanser

Tomra har haft en fin lönsamhetstillväxt sedan 2007 där omsättning och vinst ökat med 91 % respektive 166% sedan 2007 .

Lönsamhetsutveckling för Tomra under perioden 2007 till 2016

Omsättningen har som synes haft en lägre ökningstakt än vinsten vilket beror på den fina marginalutvecklingen under perioden. Vinstmarginalen har  gått från ca 8 % i början av 2007 till ca 11% senaste året. 2015 vara ett mycket framgångsrikt år för Tomra – det bästa någonsin i bolagets historia. Intäkterna ökade med 29% till 6,1 miljarder och vinsten före skatt ökade med 38 % till 1 miljard NOK. 2015 års tillväxttakt är dock inte hållbar på sikt och frågan är i vilket tempo bolaget kan växa framgent.

Avkastningen på eget kapital är i sin tur godkänd med i genomsnitt 14 % per år de senaste 10 åren.

Utveckling för avkastning på eget kapital (ROE) för Tomra Systems - 2007 - 2016

Nu till en titt på kassaflödets utveckling sedan 2007, eller med andra ord de pengar som verksamheten faktiskt generar årligen, och utvecklingen är imponerande.

Kassaflödets utveckling sedan 2007 - Tomra

Det operativa kassaflödet har ökat med totalt 100 % sedan 2007 samtidigt som investeringar i verksamheten under samma period ökat med motsvarande belopp. Investeringsnivån ökade rejält 2012 på grund av ett stort förvärv. Detta är också det enda åren då utdelningen inte täckts av det fria kassaflödet annars är trenden tydlig de senaste åren. Det fria kassaflödet har ökat med totalt 75 % från 2007 till 2016.

Finanserna är sunda även om balansräkningen inte är i Graham-klass – omsättningstillgångar på ca 3 400 miljoner NOK överstiger nästan de kortfristiga skulderna på 1 800 miljoner två gånger om och överstiger de totala skulderna på ca 3 300 miljoner NOK. Tomras huvudägare är det svenska Investmentbolaget Latour som äger 25,8% av aktierna och näst största ägare är Folketrygdfondet med 10,29%. Även om finanserna är goda så skadar det inte att ha en ägare som Latuor i ryggen om det skulle blåsa upp till storm.

Utdelningen
Tomra är en pålitlig utdelare och så här har utdelning och utdelningsandel (i förhållande till vinst) utvecklats under samma tidsperiod.

Utdelningens utveckling sedan 2007 - Tomra Systems
Det är bara 2010 som man inte täcker utdelningen med årets vinst, vilket berodde på en bot från EU som belastade resultatet med 226 miljoner NOK.

Utrymme att fortsätta växa?

Tomra av idag har efter de förvärv som gjorts under de senaste åren en betydligt mer balanserad verksamhetsmix som består av en blandning cykliska och icke-cykliska verksamheter med ett stort antal både återkommande och nya intäkter. Tomras tillväxtprofil som historiskt var mer händelsestyrd och ryckig är numera mer stabil tack vare en bred produktportfölj och uppsättning tillväxtmotorer.

Tillväxtpotentialen inom de nischer där Tomra verkar varierar enligt bolaget från ca 0 – 6 % inom Collection till 5 – 15% per år för Sorting. Bolaget har som mål att överträffa tillväxten inom branscherna och växa med 4 – 8 % för Collection och 10 – 15 % för Sorting.

Vad ska driva tillväxten inom affärssegmentet Collection Solutions?

Förekomsten av pantsystem är en avgörande drivkraft för de flesta av aktiviteterna inom Tomra Collection. Nyförsäljning och ersättning av befintliga pantsystem har en stor inverkan på Tomras lönsamhet. Även om bolaget har vuxit rejält i detta avseende de senaste åren finns det utrymme för ytterligare tillväxt. Nedan är en bild som visar på vilka leveranser av maskiner som kommer att ske i närtid och vilka beställningar som kommit en bit på vägen.

Framtida tillväxtmöjligheter för pantsystem inom affärsområdet Collection

Kroatien och Litauen är två nya marknader för bolaget där man nyligen börjat leverera maskiner och i Australien är man nära att få till ett avtal som skulle vara viktigt för tillväxten framgent. Spanien är en av de marknader med störst potential efter Australien i närtid. Tomra har också öppnat en kontor i Kina för att övervaka och förbereda för potentiella marknadsmöjligheter.

Förutom nyförsäljning drivs tillväxten inom Collection också av frekvensen med vilken befintliga kunder uppgraderar sina maskiner. Det pågående ersättningsprogrammet på den tyska marknaden har betytt mycket för tillväxten och kommer även att få en avgörande betydelse kommande år. I Sverige kommer det även ske betydande uppgraderingar den närmaste tiden på grund av skärpt lagstiftning inom området.

Så här fördelar sig pantsystemen mellan Tomras befintliga marknader:

Fördelning retursystem - Tomra Collection

Av bilden ovan kan vi se vilken betydelse Tyskland har med sin progressiva klimatpolitik. Förhoppningsvis kan Tomra även öka sitt avtryck i Spanien och Australien.

Vad ska driva tillväxten inom Sorting Solutions?

De senaste åren har Sorting Solutions växt i betydelse, delvis genom förvärv men främst organiskt genom försäljning av nya produkter som ökar kundernas produktivitet och som minskar spill och ger förbättrad hushållning av råvaruresurser. Nedan ser vi hur affärsområdet har vuxit de senaste 15 åren och av bilden nedan kan vi se att tillväxten varit aggressiv.

Tillväxtres för affärsområdet sortering sedan 2000

Efter att till en början huvudsakligen ha varit verksamma på marknaden för plast- och pappersåtervinning har Tomra utvidgat sin verksamhet stegvis till att omfatta andra sorteringsnischer. 2006 expanderade bolaget till metallåtervinning och 2008 gav man sig in i gruvnäringen. 2011 tog Tomra ett rejält  steg framåt med sitt inträde inom livsmedelsindustrin, där bolagets beprövade sorteringsteknik används för att sortera utifrån kvalitet, storlek och andra egenskaper. Nedan ser vi en tidslinje över de strategiska förvärv som Tomra gjort för att öka sin verksamhet sedan 2004.

Historiskt viktiga förvärv för Tomra som gjort tillväxten mer jämn och förutsägbar

Trots verksamhetens tillväxttakt finns enligt ledningen fortfarande en betydande potential, eftersom många sorteringsprocesser fortfarande utförs manuellt och nya tekniken möjliggör sortering med en noggrannhet som tidigare inte var möjligt. Framförallt är potentialen stor inom gruvindustrin där man har låg marknadspenetration och där nyutvecklade sensorbaserade sorteringslösningar har stor potential.

Värdering och slutord

Tomra handlas idag till ungefär 17,3 gånger den rullande vinsten och till en direktavkastning kring 2% vilket kan jämföras med 10- årssnittet på 23,3 gånger vinsten och 2,1 % i direktavkastning. Kvalitetsbolag som uppvisar bra tillväxt är sällan billiga och Tomra har flera kvaliteter som tilltalar mig – tillväxt, återkommande intäkter, marknadsförsprång inom de flesta marknader, en stark huvudägare och en bred produktportfölj som de på olika sätt kan kombinera för att relativt snabbt kunna slå sig in på nya marknader.

Tomras verksamhet ligger rätt i tiden och jag anser att bolaget är väl positionerat för att kapitalisera behovet av att hushålla med jordens resurser som ett resultat av en växande medelklass och ökad urbanisering. Kan bolaget fortsätta växa i samma takt som tidigare (8 – 10 % per år) vilket är i linje med deras långsiktiga målsättning är dagens nivå intressant för ett bolag av Tomras kaliber.

Andra inlägg på liknande tema

Det "nya" Fortum fortfarande en kandidat till portföljen?
Rekordresultat för Data Respons
Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp - Clas Ohlson möter Procter and Gamble

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: aktieanalys, Tomra

Comments

  1. Bengtsson says

    januari 21, 2017 at 12:33 e m

    Fin genomgång av detta bolag. Jag har själv tittat på det innan jag återupptog mitt bloggande och landade i att avvakta. Nu har den kommit ner lite så jag läste ditt inlägg med stort intresse. Det som bekymrar mig var framförallt en ganska svag Q3 rapport med minskande omsättning. Helåret 16 ser visserligen ut att bli bra, frågan för mig är om Q3 bara var ett lite svagare kvartal eller början på en sämre utveckling. Det avgör liksom om värderingen idag är attraktiv eller om vi ska ner mot pe 14-15 på grund av lägre tillväxt framöver.

    Hur ser du på detta?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 22, 2017 at 9:43 f m

      Tack, kul att höra! Att förutspå enskilda kvartal är alltid vanskligt.. Jag tror (baserat på vad jag läst) att bolaget har förutsättningar att fortsätta att växa. Om du är osäker kanske det kan vara en idé att avvakta utvecklingen något kvartal till innan du investerar?

      Mvh

      Svara
  2. markus says

    januari 21, 2017 at 8:41 e m

    Tomra är ett bolag som jag tror har framtiden för sig och som jag tror man kan köpa och stoppa i byrålådan. Det finns ett par saker som har gjort att jag har avvaktat, dels att Tysklands pantsystem börjar bli gamla och inom några år ska ett stort antal maskiner bytas ut. Men när detta är avklarat så kommer antalet order från Tyskland minska. Och som du skrev så är Tyskland en viktig marknad så det kommer påverka totalomsättningen. Sedan tycker jag värderingen är hög och tillväxten inte så hög som den borde vara för att motivera dagens värdering. Kanske vara tillfälligt? Vi får säkert fler svar när bokslutet kommer. Jag tror det var aktiespararna som nyligen rekade köp.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 22, 2017 at 9:48 f m

      Ja, utfasningen av gamla maskiner i Tyskland till förmån för Tomras nya modeller har bidragit ordentligt till tillväxten senaste åren och börjar närma sig sitt slut. Det finns dock fortfarande gott om möjligheter för Tomra att växa på sikt, men det kan vara klokt att avvakta utvecklingen om man är osäker.

      Svara
  3. Aktieingenjören says

    januari 23, 2017 at 9:00 f m

    Jag har inte öppnat deras rapporter ännu men utifrån din analys och mina siffror ser det smått oemotståndligt ut. Skönt att veta att det finns mörka moln på himlen med Tyskland så att vi åtminstone kan gissa på varför PE är lägre änvanligt 🙂

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      januari 23, 2017 at 11:01 e m

      Ja, den norska börsen fortsätter att överraska 🙂

      Svara
  4. Jim Sundström says

    januari 27, 2017 at 4:03 e m

    Notera att storägaren LATOUR köpte betydande poster under två tillfällen i december 2016. Och Latours VD är ordförande i TOMRA så efter att ha noggrant studerat ovanstående analys bl.a. information, så gick jag idag på förmiddagen in vid en snitt kurs av NOK 90,65 . Långsiktig investering så jag lade in dem på mitt ISK – konto och där får de ligga till sig. Förhoppningsvis? Annars verkar ju timingen inte helt vettig just nu med ATH över allt.

    Svara
  5. Jim Sundström says

    januari 27, 2017 at 4:13 e m

    Mera norskt : Följ nynoterade ARCUS och dess godsaker. Långsiktig, bra utdelare. Tror jag. På sikt. RATOS ska inte lägga ut sina resterande 25 % under kommande 6 månader men sedan kanske ARCUS blir ett nytt INWIDO, som tag av efter det att RATOS släppte bolaget på marknaden. ARCUS gick ut vid NOK 43 och kursen har inte varit under den nivån sedan den släpptes.

    Svara
  6. TexasRanger says

    februari 11, 2017 at 9:09 e m

    Trenden med mot e-handel på bekostnad mot fysiska butiker kan det påverka deras pantmaskiner? Var ska de stå och blir de färre om antalet matbutiker blir färre?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 12, 2017 at 8:23 f m

      Hej TexasRanger!

      Intressant poäng har själv inte tänkt i de banorna. Jag tänker att de burkar som beställs på nätet också måste återvinnas och att de flesta då gör det i samband med mindre frekventa besökt till affären.

      Väljer kunden att återvinna burkarna på ett annat sätt så kommer Tomras maskiner med stor sannolikhet vara de som sortera och återvinner dessa då bolaget täcker hela värdekedjan med sin verksamhet.

      Mvh

      Svara
  7. AktieSnubbe says

    februari 17, 2017 at 10:15 f m

    Jag vill fråga er som har mer ”koll” än mig, att äga både Latour och Tomra…
    Idiotiskt? För och nackdelar? Jag äger båda och är kluven till hurvida jag bör sälja Tomra och bara behålla Latour eller behålla båda….

    Med vänlig hälsning

    Svara
    • Anonym says

      februari 17, 2017 at 10:37 f m

      Fina företag och LATOUR ger dig dessutom en bra spridning. Behåll är mitt råd.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in