Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden

maj 12, 2017 By Langsiktig Investering 9 Comments

Senaste åren har varit en fin resa för majoriteten av oss som äger aktier – enbart i år har OMX30 ökat med 8 %. Det bredare OMX Stockholm PI har gått ännu bättre och sedan årskiftet har indexet ökat med ca 10 % utdelningar ej inräknat. Tittar vi på utvecklingen för övriga marknadsindex de senaste åren är trenden tydlig även där.

Intressant att notera i sammanhanget är att nämnda index är marknadsviktade, vilket betyder att varje aktie påverkar indexet i förhållande till sitt börsvärde. Dessa index speglar därför främst hur de större bolagen på Stockholmsbörsen utvecklats. Det finns många bolag på Mid- och Small Cap som haft en betydligt bättre utveckling än vad dessa index påvisar.

Det kan tyckas vara ett angenämt problem, men att i detta smått euforiska börsklimat nyspara i aktier tar emot och i princip allt nysparande läggs sedan en tid tillbaka på hög i väntan på att något av bolagen på bevakningslistan ska sjunka i pris. För oss med någorlunda öppet sinne som i dagsläget inte hittar några tydliga köplägen eller inte vill sälja och gå miste om ränta-på-ränta-effekten kan rebalansering vara ett sätt att påverka avkastningen i positiv riktning utan att tillföra nya likvider. Strategin innebär i praktiken att man säljer andelar i de aktier som gått bäst och som nu upptar en större andel av portföljen för att därefter omfördela likviderna till de aktier som gått sämst i portföljen.

Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden

Jag har tidigare skrivit inlägg (här, här och här) om hur portföljer och index där alla innehav har lika stor vikt och regelbundet rebalanseras tenderar att göra bra ifrån sig långsiktigt – i alla fall historiskt. Bland annat kunde jag med hjälp av verktyget portfolio visualizer (som är baserat på faktisk kursdata) visa vilken effekt rebalanseringsprocessen har på totalavkastningen över en period på 22 år. I en av mina kvasivetenskapliga studier tog jag fram en portfölj bestående av bolag som presterat sämre än index under den studerade perioden. Den likaviktade portföljen med 10 innehav av sämre kvalitet

I ett första experiment var innehaven likaviktade vid investeringstillfället och jag lät portföljen vara orörd i nästan 22 år. Föga förvånande var avkastningen avsevärt lägre än jämförelseindex SP 500 (till och med mer än hälften så stor). Men när jag introducerade årlig rebalansering förändrades emellertid utgången i simuleringen ordentligt. Samma portfölj med mediokra bolag hade plötsligt gett en totalavkastning som var tre gånger större än den likaviktade portfölj som lämnades orörd och den slog dessutom jämförelseindex med 14% (SP500). Detta utan att något nytt kapital tillfördes under perioden.

Jag är långt ifrån ensam om att komma till slutsatsen att en rebalanserad likaviktad portfölj överpresterar och det finns mycket skrivet i ämnet. Här i Sverige har grundaren till Börsdata 40procent20år skrivit en hel del intressant i ämnet – bland annat följande inlägg där han jämför ett marknadsvärdesviktat index OMXS30 med ett likaviktat index OMXS50EW. Även Investerarfysikern har skrivit bra inlägg i ämnet.

Varför rebalansering så viktig för den långsiktiga avkastningen

Vad man gör när man rebalanserar en likaviktad portfölj är att man säljer delar av de tillgångar som utvecklats bäst och köper tillgångar som haft sämre utveckling – eller med andra ord säljer dyrt och köper billigt. Rebalansering ger två effekter – det minskar risken då ett enskilt innehav inte tillåts växa sig alltför stort och det ökar också avkastningen.

Hur ofta ska man rebalansera sin portfölj?

Jag har i tidigare exempel visat på att en årlig rebalansering av portföljen räcker och att avkastningen tenderar att sjunka vid alltför frekvent rebalansering. I dessa jämförelser har jag inte räknat med courtage vilket, trots senaste tidens prissänkningar, fortfarande på lång sikt har en negativ effekt på avkastningen. Att rebalansera sina portföljinnehav årligen kräver dock viss tidsinsats även om courtagenivåerna framförallt på svenska aktier gjort konceptet mer genomförbart i praktiken. Att rebalansera mer sällan ger sannolikt också en positiv effekt även om jag själv inte gjort några empiriska amatörstudier i ämnet.

Hur ska man då gå tillväga i praktiken?

Jag har tidigare efterfrågat en funktion där användaren på ett smidigt sätt kan återställa ursprunglig portfördel och banker och nätmäklare har underlättat rebalansering för sina kunder när det kommer till fondhandel, men mig veterligen har ingen större aktör gett sig på att skapa samma funktion för aktier. Lyckligtvis finns det eldsjälar som utan att få betalt tar fram tjänster som underlättar för oss aktiesparare – en sådan är Lillaekonomen (till yrket programmerare) som tagit fram tjänsten nnava där vem som helst genom att ladda upp sin transaktionshistorik kan visualisera olika typer av portföljinformation såsom utdelningar, branschfördelning, erlagt courtage m.m.

Eftersom nnava är en tredjepartstjänst krävs att man laddar upp transaktionsdata från Avanza eller Nordnet för att tjänsten ska kunna generera visualiseringar baserat på ens transaktionshistorik. Att få fram sitt transaktionsdata är enkelt, men för den som vill ha en instruktion finns en FAQ sidan. För er som, precis som jag, kan vara lite paranoida kan jag också meddela att inläsning av transaktionsfilen som läggs till på nnavas förstasida sker i webbläsaren på användarens dator vilket innebär att inget lagras på någon webbserver.

Få hjälp att rebalansera din aktieportfölj med hjälp av nnava

Genom gratistjänsten nnava kan användaren få hjälp med att likavikta sin portfölj och rebalansera sin aktieportfölj. Den nya funktionen finns under fliken med det pedagogiska namnet Portföljfördelningen. NNAVA - Ladda portföljfördelning

Efter att man klickat på fliken väljer man Ladda portföljfördelning och voilà – Du får upp din portfölj som den såg ut vid exporttillfället med aktuell fördelning per innehav samt förslag på ny fördelning.

NNAVA - Portföljfördelning

I tabellen finns också beräknat hur många aktier i form av köp/sälj-transaktioner som krävs för att uppnå likaviktningen i praktiken. Eftersom detta är en tredjeparttjänst kan nnava inte genomföra någon sälj- eller köptransaktion åt användaren, men är du inloggad hos någon av nätmäklarna i fråga kommer köp/sälj knapparna ovan ta dig till respektive nätmäklares sida för köp och sälj. Antalet aktier sparas (Diff antal ovan) så att du kan klistra in siffran i samband med eventuell orderläggning hos din nätmäklare.

Det går också bra att manuellt justera önskad portföljfördelning för varje enskilt innehav. Som stöd i processen framgår längs ner i tabellen hur många procent som finns kvar att fördela samt om man i sin iver överskridit 100 % och därmed kommer öka portföljens totala storlek vid eventuella köp. Det går även att justera senaste pris för respektive innehav om det behovet finns.

Så här ser tjänsten ut i nuläget, men jag vet att Lillaekonomen har för avsikt att vidareutveckla funktionen och även nnava i stort så pröva tjänsten och om det är något ni saknar så ge honom feedback. En funktion som kan beräkna vilka köp- och säljtransaktioner som krävs för att återställa ursprunglig portföljfördelning kanske kan vara något?

Slutord

Rebalansering är inte någon magisk formel med vilkens hjälp alla portföljer kan överprestera mot index, men om man gör sin due diligens innan investering och ser till att diversifiera och rebalansera så har man sannolikt lagt en bra grund.

Personligen tar jag portföljfördelningen i beaktning i samband med investeringsbeslut och kan ombalansera portföljen om något bolag vuxit sig för stort. Att rebalansera tilltalar mig betydligt mer än att försöka tajma marknaden, då man i ett sådant scenario riskerar att stå utanför börsen och därmed hindrar snöbollen från att växa sig stor av egen kraft genom ränta-på-ränta-effekten.

Med detta sagt har jag ännu inte anammat konceptet årlig rebalansering. Det är dock intressant i teorin och tack vare Lillaekonomen nu också enklare att genomföra i praktiken. Oavsett om jag väljer att likavikta min aktieportfölj eller inte kommer jag att använda nnava för att underlätta framtida rebalanseringar och framförallt för att få en snabb översikt över bland annat historiska courtagenivåer och utdelningar.

Image courtesy of Bilancia Su Piano Bianco images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Lämpar sig cykliska bolag som långsiktiga investeringar?
Våga vägra vara fullinvesterad
Rondvila i utdelarnas kamp

Filed Under: Investeringsstrategi, Långsiktig sparande Tagged With: likaviktat, nnava, Rebalansering

Comments

  1. Investeraren says

    maj 13, 2017 at 8:04 f m

    En mycket stor invändning emot den här typen av studier är survival bias, och begränsad data. Om du nyttjar på förhand känd data, vad väntar du dig egentligen?
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2017 at 8:32 f m

      Ja, det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik, som det så fint heter. 🙂 Det går alltid att hitta statistik som stödjer en given tes och jag har som sagt inte genomfört några vetenskapliga studier i ämnet. Mitt tips är att testa själv, läsa om andra som gjort det samma och bilda sig sin egna uppfattning.

      Svara
  2. Investeraren says

    maj 13, 2017 at 8:07 f m

    Vidare så kan du ju enkelt visa på den exakta motsatsen. Den som inte vattnat ogräset utan blommorna i trädgården har fått en oerhört god avkastning. Vinnande bolag tenderar att vinna betydligt längre än vad man tror.

    Svara
  3. Ruter says

    maj 13, 2017 at 10:27 f m

    Intressant! I praktiken blir dock en statisk rebalansering väldigt fyrkantig. Själv gör jag omallokeringar då och då där jag minskar i bolag som gått upp lite väl mycket och lägger det i bolag som är mer attraktivt värderade. Vissa bolag har dock behållits även om de har en väsentlig större portföljandel idag då bolaget utvecklas på ett sådant sätt att värderingen inte är utmanade trots uppgången (typ Data Respons). Men jag tycker inte man ska vara rädd för att om allokera även om man kanske inte ska göra det allt för ofta.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2017 at 8:39 f m

      Hej Ruter och grattis till den fina utvecklingen Data Respons! Ja, jag lägger också stor vikt på värde och den underliggande verksamheten, men mekanismen är intressant.
      Tror vi tänker kanska lika i frågan – Huvudanledningen till att jag rebalanserar i nuläget är att jag vill minska risken när något bolag vuxit sig för stort, men det skadar inte att få stöd för att det sannolikt även gagnar portföljavkastningen på sikt.

      Svara
  4. Daniel says

    maj 13, 2017 at 10:38 f m

    Det brukade vara ett vinnande koncept i USA att balansera mellan obligationer och aktier men jag tror att det spruckit vid något tillfälle. Avkastningen på obligationer har varit extremt låg under lång tid jämfört med aktier så jag tror att de som flyttat mer och mer pengar till obligationer har fått se sin totala avkastningen dras ner.

    (Disclaimer: jag har pengar i obligationer och vill att de ska öka i värde!)

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2017 at 8:41 f m

      Ja, det är en beprövad strategi och principren är ungefär den samma, men jag föredrar aktier framför andra tillgångslag. Jag vill med andra ord stanna på aktiemarknaden med så mycket kapital så länge som möjligt då det är där jag tror jag kommer uppnå högst avkastning över tid.

      Svara
  5. Anonym says

    maj 21, 2017 at 11:16 f m

    Intressant inlägg! Samma principer borde gälla även för fonder va? T.ex. om jag börjar året med 25% exponering vardera mot USA, Europa, Världen, Sverige, så vore det väl klokt att rebalansera i slutet av året förutsatt att någon exponering har stuckit iväg lite, typ 5%?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 21, 2017 at 9:49 e m

      Tack, kul att höra! Ja, principen är den samma

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in