Om mig som skriver
Jag som primärt skriver här på bloggen är en pappa på snart 40 år som har aktier som intresse och verksamhetsutveckling som yrke. Jag bor i ett hus tillsammans med min fru och två söner i centrala delarna av en mellanstor stad i Sverige.
Om bloggen
Huvudsyftet med bloggen har varit att förbättra min investeringsprocess genom att bland annat tvinga mig att formulera och skriva ner mina investeringsprinciper. Jag hade redan innan jag började blogga insett hur viktigt det är att vara konsekvent i sitt agerande och ha en tydligt formulerad strategi att luta sig emot när det stormar i omvärlden eller i det egna huvudet för den delen. Någon storm har vi inte haft sedan bloggen startades 2014 även om molnen har tornat upp sig vid några tillfällen – förhoppningsvis är jag mer förberedd nu än tidigare. Den senaste versionen (och förmodligen inte sista) av mina investeringskriterier hittar ni i huvudmenyn under länken Kriterier. För jag räknar med och hoppas på att jag kommer att ha fått nya infallsvinklar med tiden. Det som gör investering så kul att det alltid finns något nytt att lära sig och om jag mot förmodan inte kan ta till mig ny kunskap är det dags att hitta en ny hobby.
Syftet med bloggen förutom att förbättra min investeringsprocess har också varit att inspirera och hjälpa andra spar- och aktieintresserade. Jag har fått en hel del bra feedback och kommenterarer och jag hoppas att du som läser detta inte tvekar att ställa någon fråga eller komma med synpunkter på inlägg!
Om min investeringsresa
Mitt intresse för aktier väcktes under 2006, men det var inte förrän något år senare som jag började spara långsiktigt. Jag lärde mig tidigt den hårda vägen att det inte finns några genvägar. Innehav som Karo Bio och Eniro har varit olönsamma investeringar på kort sikt men varit värdefulla lärdomar på vägen. Efter dessa och några till halvlyckade och misslyckade investeringar lämnande jag förhoppningsbolagen bakom mig och satsade på stora stabila bolag i Sverige och på andra sidan Atlanten. Utdelningsaristokrater såsom Coca Cola och McDonalds med sina perfekta utdelningskurvor blev nya favoriter.
I takt med att värderingarna steg för de stabila storbolagen och jag fått större erfarenhet började jag titta på bolag med lägre värdering och med större utrymme för tillväxt. Kvalitet i all ära, men om du betalar för mycket kan avkastningen ändå bli medioker. Stora bolag som Walmart och Coca Cola, men även bolag som Atlas Copco och ABB har på grund av en redan dominerande marknadsställning svårt att åstadkomma en tillväxt som motiverar värderingar över 20 gånger årsvinsten. Som privatinvesterare är det också svårt att hitta något som marknaden missat då aktieanalytiker från hela världen hårdbevakar storbolagen. Ibland uppkommer det köplägen, men det krävs i regel allmänna nedgångar för att komma in till ett attraktivt pris och några sådana nedgångar har vi inte haft sedan 2011.
Numera ligger jag inte heller sömnlös på grund av utdelningssänkningar, även om jag fortfarande ser återkommande utdelningar som ett kvitto på att bolaget faktiskt tjänar pengar och generar ett kassaflöde. Utdelning kan inte manipuleras lika lätt som periodiserade vinster. För mig personligen fyller också utdelningen en motiverande funktion. Att utdelningen trillar in även då kursen sjunker är en bra påminnelse om att det är skillnad på pris och värde. Jag bländas inte längre av de perfekta utdelnings- och vinstdiagram som jättar som Walmart och Coca Cola kan stoltsera med – idag blir jag snarare misstänksam när jag ser ett perfekt utdelningsdiagram.
De utdelningsjämförelser jag gjort mellan nordiska och amerikanska motsvarigheter har stärkt min uppfattning om att det många gånger fanns likvärdiga eller bättre kombinationer av värde och tillväxt i Norden. Jämförelserna hittar du under rubriken Utdelarnas kamp i huvudmenyn. I de nordiska länderna finns utmärkta förutsättningar för företagande i form av köpkraft, tydliga lagar och regler samt tillgång till duktigt och välutbildad arbetskraft. Varför gå över ån för att hämta vatten när det finns attraktiva bolag till en attraktiv värdering i länder som Norge.
Idag har jag en strategi som bygger på att investera i välskötta och lönsamma bolag främst i Norden som har förmågan att dela ut samtidigt som de växer. Bolagen ska också ha sunda finanser och kunna styra över sitt egna öde vilket i princip utesluter rena råvarubolag. För att göra en lång historia kort har jag med andra ord gått från att vara spekulant till att bli utdelningsinvesterare för att slutligen ansluta till klubben värdeinvesterare – men fortfarande med en viss förkärlek för utdelningar.
Tidigare var målsättningen att helt äga vår tid genom att uppnå en passiv inkomst som täckte våra levnadsomkostnader med marginal år 2033. Det som lät bra för några år sedan är idag inte lika lockande. Varken min fru eller jag är inte säkra på att vi vill lämna våra yrkesbanor helt på många år och att helt sluta jobba lockar inte lika mycket längre.
Vi vill inte heller leva helt för framtiden, utan vi har insett att de viktigaste åren är nu och tiden med våra barn hemma kommer aldrig tillbaka. Vi funderar därför på att fortsätta jobba (heltid eller deltid) även efter att småbarnsåren är över. Den tidigare målsättningen känns med anledning av att vi inte helt vill sluta jobba något oproportionerligt.
Att sträva efter att uppnå en årlig utdelningssumma känns inte heller lika relevant längre. Jakten på att uppnå mitt årliga utdelningsmål skapade incitament att lägga för stort fokus vid hög direktavkastning i förhållande till viktigare parametrar såsom tillväxtförutsättningar och kassaflöde – något som jag berört i bland annat följande inlägg. Att uppnå det årliga utdelningsmålet krävde också en investeringstakt som jag inte känt mig bekväm med att följa. Istället för att mekaniskt köpa aktier varje månad har jag i praktiken investerat när jag hittat attraktiva bolag till rimliga värderingar.
Nytt etappmål till 2025
Vi har nyligen justerat och förenkla vår målbild till att omfatta två enkla etappmål. Det första målet är att vi båda ska ha möjlighet att gå ner i tid 2025 när båda barnen börjat i skolan. Den primära möjliggöraren för detta är aktieportföljen och tanken är att fortsätta sätta av pengar till portföljen efter 2025, men kanske i lägre takt än tidigare.
En tanke jag leker med är att vi delvis också ska kunna försörja oss i kraft av mitt intresse för investeringar. Förutom inlägg här på bloggen vill jag hitta andra forum och kanaler för mitt aktieintresse. Det finns, som jag upplever det, ett behov av att sprida kunskap om sparande i allmänhet och aktier i synnerhet där jag skulle kunna fylla ett syfte och jag skulle vilja lägga mer tid på att bidra till att fler får chansen att ta kontroll över sitt sparande. Jag är också relativt bekväm med att hålla föreläsningar och att få tala om aktier och investering för likasinnade är något jag skulle vilja prova på. Mina analyser för Värdepappret har också gett mig blodad tand och jag skulle gärna skriva för liknande tidskrifter. Ett sådant ökat engagemang kräver naturligtvis tid som jag hoppas kunna ha när jag går ner i tid på jobbet och barnen är i skolan på dagarna.
Den slutgiltiga målsättningen 2035
Det slutgiltiga investeringsmålet är att 2035 ha möjlighet att helt sluta jobba eller att enbart jobba några månader per år – och att vara i Sverige på somrarna och spendera resten av tiden utomlands. När barnen flyttat ut kommer de löpande kostnaderna sannolikt sjunka och vi har möjlighet att resa betydande delen av året. För att finansiera våra resor kommer vi att behöva använda utdelningar och vid behov ta av aktieportföljen.
När vi nått den sista etappen i vår sparresa kommer vi inte att köpa aktier för nya pengar utan är beroende av årliga värde- och utdelningsökningar. Förvaltningen av aktieportföljen kommer bli viktig. Kanske blir jag mer aktiv eller så växlar jag från tillväxt och mindre stabila bolag till mer stabila bolag med högre utdelning?
Du som läser detta är mer än välkommen att följa med på min och min familjs resa!
Min föräldraledighet tog slut för ett par månader sedan, i övrigt; pappa i 30-årsåldern som har aktier som intresse och systemutveckling som yrke. Vi verkar även ha ungefär samma sparmål osv. Kul! Spännande att följa varandras resor. Låt oss komma ihåg att stötta varandra mentalt i nästa stora nedgång 🙂
Du kunde med andra ord varit jag för några månader sedan. 🙂 Kul att du är i ungefär samma fas som mig. Det tycker jag definitivt vi gör. Peppning kan behövas när börsen vänder nedåt.
Usch! Nästan otäckt väl dina beskrivningar stämmer in även på mig. Min pappaledighet slutade vid i januari. Gillar dina investeringskriterier skarpt och ditt mål stämmer bra överens med mina egna. 🙂
Kul att höra att du tycker om kriterierna! Ja, vi verkar onekligen vara fler i ungefär samma fas som kan följas åt.
Här har ni en till som det stämde väldigt bra in på. Blir till att följa bloggen. 🙂
Mvh DF
Kul! Välkommen till klubben =)
Tjena!
Är en kille på 19 bast som gillar både din blogg och dina tankar kring aktier (förvisso kanske synonyma med varandra…). Om jag vill bygga upp en stabil utdelningsportfölj nu, vad börjar jag med då tycker du? Bonehur? Allt känns H Ö G T värderat
Till att börja med vill jag bara säga grattis! Önskar att jag upptäckt aktier i din ålder. Det är inte den lättaste frågan att svara på då det beror på vad du har för tidshorisont och vad du har för summor att handla för etc. Det första rådet och kanske det viktigaste är att du har tiden på din sida så stressa inte. Det lönar sig sällan att ha bråttom när man investerar i aktier. Ett sätt att inte förivra sig är att dela upp inköpen (varje eller varannan månad) och att formulera ett tydligt och realistiskt mål med ditt sparande.
Just nu kanske det kan vara en bra idé att lägga undan pengar i en räntefond eller sparkonto med skaplig ränta tills kurserna faller lite. Angående vilka bolag som är stabila utdelningskandidater så kan det vara en idé att utgå från min och andra bevakningslistor (Lundaluppen m.fl.) och på egen hand läsa på medan du väntar på att kurserna ska gå ner. Du hittar några av mina analyser under rubriken aktieanalyser. Spartacusinvest har även listat länkar till flertalet fina blogganalyser på sin blogg. Om du vill läsa på mer om värdeinvestering så har Lundaluppen skrivit många läsvärda inlägg på sin blogg och även bloggaren 40procent20år. Det är väl de råd jag kan ge så här lite snabbt, tror nästan det får bli ett blogginlägg i ämnet. Lycka till och utnyttja all tid du har och var långsiktigt!
Tack för svaret! Jag jobbar både mycket och hårt och har således gett mig själv chansen att kunna spara ungefär 12500 varje månad. En del av det på sparkonto och en liten del i olika fonder jag gillar. Förstår att det är läge att invänta lite kursfall, men man är ju sugen på att komma igång med ett "riktigt" portföljbyggande. Tack för fina tips och en suverän blogg, keep up the good work!
Roligt att höra. Det var så lite så, hoppas det var en liten hjälp på vägen.
Intressant beskrivning. Jag skulle säga att vi liknar varandra väldigt mycket.
Jag är själv i 30-års åldern och bor med sambo och son i en central trea i en mellanstor svensk stad. 🙂
Lycka till!
Jag lägger till din blogg i min bloggroll.
ägamintid
Kul att höra och att du hittade hit. Tack detsamma! Jag har haft din blogg i min blogglista sedan länge, har varit kul att följa dig på din resa så här långt.
/Langsiktig investering a.k.a Langsiktiginvest
Hej. Har en dotter på 9 år som har fått 200 000 i ersättning från ett försäkringsbolag. Jag har funderingar på att placera dessa så att hon kan få ut mer när hon fyller 20.
Har du några råd om hur du skulle göra om du hade dessa pengar och 10 år på dig att få dem att växa.
Tack för en bra sida.
Kul att du uppskattar bloggen!
Lite för kort placeringshorisont för min smak om jag ska vara ärlig, men bloggen heter ju inte vad den heter utan anledning. =)
Svårt att ge några konkreta råd då jag inte vet dina förutsättningar i detalj, men jag kan ge några generella råd.
Om du inte handlat med aktier tidigare tror jag att du, till och börja med, gör bäst i att månadsvis investera i en eller flera billiga indexfonder (Avanza Zero bland andra är ett bra alternativ). Under tiden du månadssparar har du möjlighet att läsa på ytterligare. Efter en tid när du känner att du är mer varm i kläderna, kan du skifta över till svenska aktier gradvis och då gärna investmentbolag (industrivärden är ett fint alternativ) till att börja med. Ska man köpa svenska aktier bör varje inköp inte understiga 7000 för att inte courtaget ska äta upp avkastningen (räknar med 39 kr i courtage).
Om du har erfarenhet av aktier och vill satsa på dessa direkt, se då till att:
– Satsa på stabila bolag med stabil vinst-/utdelningshistorik. Läs mina och andra bloggars analyser och bevakningslistor för inspiration.
– Lägg inte alla ägg i en korg, utan se till att sprida ut riskerna genom att köpa bolag i olika branscher/marknader. Industrivärden eller något annat investmentbolag kan vara en bra grundplåt.
– Sprid ut köpen över tid. Köp för ca 10 000 – 20 000 kr i månaden, förutsatt att det finns något rimligt värderat bolag på marknaden vid den tidpunkten. Tyvärr har världens börser blivit bra mycket dyrare senaste åren.
– Ha tålamod och undvik de mindre listorna och förhoppningsbolag. Bättre att placera pengarna i säkra ränteplaceringar om inga stabila bolag är prisvärda.
Det var några råd som jag kom på så här spontant. Vill du får mer inspiration så kan du titta på mina Investeringskriterier eller Om investering i bloggens huvudmeny.
Mvh
Kul att hitta till din blogg. Ska bli spännande att läsa framöver.
Önskar att jag hittat mitt intresse till investeringar lika tidigt som dig, men ännu är det kanske inte för sent 🙂
Lycka till!
Kul att du hittade hit! Nu vet jag inte hur gammal du är, men som regel lönar det sig att börja spara mer systematiskt även senare i livet. 🙂
Hej på dig långsiktig investering …..
Jag läste din artikel om preffar och vilka risker som finns och sen dess hade jag några tankar…..
1-Är det inte samma risk som man tar på preffar som på stam aktier om man inte väljer välskött bolag…..
2-Uteblivna utdelningar på preffar på grund av svårt ekonomisk situation brukar kompenseras nästa kommande utdelningar vad jag har förstått vilket gör inte det på stam …..
3-Visst får man man höjda utdelningar på stam vilket resultera till stigande kurs men på vissa preffar har man redan dubbelt så mycket direkt avkastning och dubbelt inlösen kurs som på Corem och Hemfosa…..
4-Corem preffar har fallit till 140kr och kvartal utdelning på 2.5 alltså 10kr par år alltså 7% ränta och inlösen på 250kr och samma som hemfosa preffar vad tycker du angående dessa preffar …..
Tack på förhand hand …..
Hej Fadi!
Du har rätt i att man precis som med stamaktier behöver hålla koll det underliggande bolagets kvalitet, men när räntorna åter börjar stiga kommer sannolikt preferensaktier drabbas hårdast. Som ägare av preferensaktier får man inte heller ta del av vinsttillväxten utan går det bra så är det främst stamaktieägarna som har glädje av det. Utdelningen höjs inte som regel för preferensaktier.
Jag är tyvärr inte rätt person att fråga om råd kring enskilda preferensaktier då jag undviker preferensaktier som grupp. Atea kanske kan vara något för dig att titta närmare på om du är intresserad av hög utdelning?
Mvh
Hej Mr. Långsiktig Investering 🙂
Jag representerar ett företag som är intresserade av att köpa en inlänk på er sajt. Antingen på startsidan eller i form av ett sponsrat inlägg, alternativt att vi redigerar ett befintligt inlägg genom att lägga till ett stycke text med källhänvisning t.ex.
Hittade ingen e-postadress.
Vad är priset för en sådan länk per år/permanent?
MVH,
Nabil