I ett tidigare inlägg jämförde jag OMXS50EW som är ett likaviktat index (varje akties vikt i index är lika stor oavsett börsvärde) och OMXS30GI som är marknadsviktat eller kapitalviktat index där innehaven får sin vikt efter börsvärde. I anslutning till inlägget fick jag en synpunkt kring svårigheten att följa OMXS50EW i praktiken och en fråga om det fanns någon fond eller indexfond som följde detta index.
Tyvärr har jag hittills inte sett någon fond som följer OMXS50EW och att som privatperson vikta om innehaven på daglig basis blir precis som en läsare påpekade dyrt och krångligt. Frågan är dock om en så pass frekvent rebalansering krävs för att slå OMXS30GI? Svaret som många av er redan gissat finns i jämförelsen nedan.
Ovan ser vi att OMXS50EW inte är ensamt om att slå OMXS30GI och intressant nog så sker ingen frekvent rebalansering av övriga index. Med andra ord verkar det inte vara ett krav att omvikta innehaven kontinuerligt för att slå OMXS30GI. Vad är det då som OMS30GI gör fel?
Huvudanledningen till att OMS30GI kommer sist
Utan någon egentlig vetenskaplig metod i ryggen misstänker jag att anledningen till att OMXS30GI förlorar mot så många index är just det begränsade antalet innehav i kombination med marknadsviktning. OMXS30GI har som jag tidigare nämnt inte något tak för hur stor andel ett enskild bolag får utgöra, dvs. ju större börsvärde ett företag har desto större vikt får det i index. En nackdel med sådan marknadsviktning är att bolag som är övervärderade på börsen också kommer att vara överrepresenterade i de indexfonder som följer till exempel OMXS30GI. Undervärderade aktier kommer av samma anledning att vara underrepresenterade.
Vi har i och med jämförelsetabellen ovan konstaterat att det finns ganska gott om index som slår OMXS30GI. Ett sådant index är SIX Return Index (SIXRX) där inget ingående bolag får överstiga 10 % av indexet och där bolag som väger 5 % eller mer inte får väga mer än 40 % tillsammans. Detta index är precis som OMXS30GI marknadsviktat, men bara till en viss gräns vilket gör att man inte kan köpa hur övervärderade bolag som helst (exempelvis Ericsson som under en period utgjorde 40% av OMXS30).
Indexet revideras halvårsvis i december och juni. Problemet med SIXRX är att indexet består av alla bolag som är noterade på Stockholmsbörsen och speglar därigenom den aktuella utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Även om man inte behöver justera sin portfölj särskilt ofta blir det många transaktioner vid varje tillfälle, då du skulle äga 250 – 300 bolag. Lyckligtvis finns det indexfonder som följer just detta index, eller i alla fall två, nämligen – Handelsbanken Sverigefond Index och Catella Sverige Index A.
SIXDIV15SWGI
Ett index som också slår OMXS30GI och istället består av ett begränsat antal bolag är SIXDIV15SWGI. Indexet ägs och beräknas av SIX AB och speglar utvecklingen i de 15 storbolag noterade på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning. SIXDIV15SWGI är precis som OMXS50EW ett likaviktat index bestående av de 15 aktier med högst direktavkastning på Large Cap.
Indexet rebalanseras till en jämn fördelning mellan innehaven i slutet av februari varje år. De 40 mest likvida aktierna i SIX60 rangordnas efter viktad direktavkastning för de senaste tre åren. 60% av vikten baseras på årets förslag till utdelning, 30% av vikten på föregående års faktiska utdelning och 10% av vikten på utdelningen för två år sedan. För den som inte vill följa indexet på egen hand har Aktiespararna genom deras dotterbolag Aktieinvest fonder nyligen lanserat indexfonden Aktiespararna Direktavkastning som har som mål att följa just SIXDIV15SWGI. Nedan ser ni vilka innehav som ingår i fonden för tillfället.
Slutord
Det finns som vi sett fler sätt att slå OMXS30GI och indirekt även OMXS30 och det enklaste och billigaste sättet att slå ett marknadsviktat index som OMXS30GI är kanske med hjälp av ett likaviktat index – i det här fallet SIXDIV15SWGI?
Image courtesy of hywards images at FreeDigitalPhotos.net
Ett annat alternativ är ju helt enkelt att köpa bolag slumpmässigt. Köper man tillräckligt många bör det konvergera ganska fort mot index. Min gissning med en kollega var 20-30 bolag för large cap och midcap.
Ja, en likaviktad aktieportfölj aktieportfölj som man rebalanserar en gång per år verkar också vara ett bra recept. 🙂
Sixrx:
Avkastning under perioden: 197,43%
Start: 285,31 [2009-03-12]
Slut: 848,59 [2016-06-28]
Skoj att du gräver vidare i det här! Jag tror att du har en poäng i övervärdering och undervärdering men det finns nog mer.
Ett problem med just de 30 största bolagen i Sverige är hur annorlunda de är än många andra bolag. Vi har några finans och industrijättar som dominerar/dominerat. Om de branscherna går bra så kommer OMXS30 se bra ut, annars dåligt.
Jag brukar rekommenderar Nordnet Superfonden Sverige före Avanza Zero av den anledningen. OMXS30 är smalt, mycket smalare än 30 företag borde vara.
För att se om jag kan trigga en annan intressant artikel: Finns det något index som går sämre än OMXS30? Finns det något annat ”mekaniskt” investeringssätt som har ännu större svagheter?
Ja, skulle vi få en ny finanskris skulle OMXS30 falla brant med tanke på bankernas vikt i indexet. Jag berörde detta i följande inlägg:
Det kommer säkert fler inlägg i ämnet 😉
Hej, hur ser du på Nordnet budet?
Jag tycker det är lite tråkigt då jag velat ha kvar Nordnet i portföljen några år till. Priset är skäligt även om det inte är spektakulärt. Jag tror, som många andra, att budet kommer att gå igenom. Behåller i väntan på styrelsens beslut, kanske att vi kan få se ett lite högre bud, men jag håller förväntningarna låga.