Bevakningslistan fortsätter att växa och världens börser i allmänhet och den svenska börsen i synnerhet fortsätter uppåt och många bolags värderingar följer med. Med andra ord har bevakningslistan överlag aldrig varit så dyr som nu.
Min förhoppning är fortsatt att ju fler bolag jag bevakar desto större är sannolikheten att hitta något prisvärt eller åtminstone rimligt värderat. Dessutom får jag tiden att gå medan jag väntar på att min befintliga bevakningslista ska bli billigare.
Återigen är det en amerikanska utdelningsgigant som tar plats på bevakningslistan.
Om bolaget
Emerson Electric Co (EMR) är ett amerikanskt multinationellt bolag grundat 1890 med huvudkontor i Ferguson, Missouri, USA. Emerson tillverkar produkter och tillhandahåller ingenjörstjänster för industriella-, kommersiella- och konsumentmarknader. Bolaget är ett av världens största med ca 115 000 anställda som finns på över 220 platser världen runt. Försäljning till länder utanför USA uppgick till 14,2 miljarder dollar för räkenskapsåret 2014, vilket motsvarar 58% av bolagets försäljning.
Verksamheten är uppdelad i fyra olika affärsområden som är följande i storleksordning:
- Processhantering är Emerson största affärsområde och står för ungefär en 30% av intäkterna. Inom affärsområdet levereras och säljs tjänster kopplade till olika typer av styr- och övervakningssystem samt system för tillgångsoptimering främst till industrikunder. Ca 40% av intäkterna inom detta segment kommer från USA, övriga intäkter är jämt fördelade mellan Europa, Asien och resten av världen.
- Network Power står för 25% av intäkterna. I detta segment produceras lösningar för kraftförsörjning och överföring för datacenter samt telekomoperatörer. Inom affärsområdet utför man även servicetjänster. 38% av intäkterna från detta segment kommer från Nordamerika.
- Industriell automation står för 21% av intäkterna. Inom affärsområdet produceras en mängd olika automationslösningar, bland annat kraftsystem, motorer, drivsystem och industrikomponenter. Intäkterna inom affärsområdet kommer främst från Europa och Nordamerika, men även Asien och andra områden bidrar.
- Klimatteknik. Inom affärsområdet erbjuder bolaget främst kompressorer, men även system för temperaturkontroll och temperatursensorer till villaägare och företag. Affärsområdet är intäktmässigt lika stort som industriell automation och drygt hälften av intäkterna kommer från Nordamerika, medan övriga intäkter är ganska jämnt fördelade mellan länder runt om i världen.
Omsättningstillväxt
Den historiska vinst- och omsättningstillväxten är godkänd, men inte exceptionell sedan 2005, något som ofta är fallet med så stora och etablerade företag som har haft sina bästa tillväxtår bakom sig. Omsättningen har dock i genomsnitt ökat med 4,5% per år sedan 2005 och vinsten per aktie med lite mer än 8% (Se nedan).
Emerson, som så många andra bolag i branschen, backade efter finanskrisen men inte i lika hög grad som mer konjunkturkänsliga konkurrenter. Man passade också på att växa genom förvärv i anslutning till senaste nedgången. Omsättningstillväxten har dock nästan stått stilla de senaste åren och VPA är ännu inte uppe i 2011 års nivå. Emerson har dock förutsättningar att fortsätta växa genom förvärv och då främst i Asien och Kina där bolaget ökade intäkterna med 7% förra året.
Vinstmarginal (netto)
Under samma period (2005-2015) har vinstmarginalen (netto) utvecklats på följande sätt:
Emerson Electric har lyckats höja utdelningen 58 år i rad och tillhör listan av utdelningsaristokrater (bolag som har höjt utdelningen i åtminstone 25 år i följd). Med andra ord tillhör bolaget den allra högsta utdelningseliten. Utdelningen har ökat med i genomsnitt 8% per år under perioden 2005-2015, vilket är i paritet med vinsttillväxten och går vi ännu längre tillbaka har utdelningstillväxten historiskt legat kring hela 11% i genomsnitt.Så här har utdelningen utvecklats sedan 2005:
Direktavkastningen är i dagsläget ca 3,2% men jag hade gärna sett en direktavkastning närmare 4% med tanke på utdelningstillväxten och att utdelningsandelen är lite under 60%. Det går dock inte att klaga på Emersons utdelningsstabilitet!
Starka finanser
Balansräkningen är relativt stark för att vara ett industribolag med en soliditet på ca 57% och en räntetäckningsgrad på nästan 17. Omsättningstillgångar på 10,8 miljarder täcker de kortfristiga skulderna på 8,4 miljarder, men inte de totala skulderna på ca 14 miljarder dollar.
Min största reservation mot Emersons balansräkning är andelen goodwill som är hög till följd av verksamhetens kunskapsintensiva natur och flera uppköp – nu senast av Virgo Valves and Controls Limited och Enardo Holdings. Goodwill uppstår då ett bolag köper ett annat företag till ett högre pris än det bokförda värdet på företagets eget kapital. Goodwill består ofta av värdet av varumärken och andra inmateriella tillgångar som know how. Värderingen av Goodwill är ofta baserad på subjektiva antagandena om tillväxt och lönsamhet i anslutning till uppköp. Risken med goodwill är att det kan komma att skrivas ned några år efter uppköpen och belasta vinst och samtidigt urholka det egna kapitalet. Senaste åren har goodwillnedskrivningar belastat resultaträkningen med mellan 500 – 600 miljoner dollar.
Som för många av de amerikanska storbolagen är återköp en viktig komponent för att öka VPA. De tre senaste åren har antalet utestående aktier minskat med 9%. Tittar vi ännu längre tillbaka från 2005 fram till årskiftet 2014/2015 har antalet aktier minskat med 16%.
Morningstar har gett bolaget ”Credit Rating = A+” vilket är ytterligare ett kvitto på att bolagets balansräkning är solid.
Jag anser Emerson Electric vara en värdig kandidat till portföljen med stabil vinst- och utdelningshistorik och en bred och diversifierad verksamhet som har framtiden för sig.
Min största invändning är som vanligt priset – jag är inte beredd att betala 18,30 gånger vinsten (TTM) för bolaget. Emerson Electric är ett av många fina amerikanska bolag jag gärna skulle vilja äga om bara aktien var lite billigare. Nuvarande kurs innebär en direktavkastning på 3,2%, när direktavkastningen närmar sig 4% och P/E-talet 17 blir jag riktigt intresserad.
Mycket intressant! Jag letar nytt fräscht blod till min portfölj och det här kan vara något. Vi får se vad som kommer ner i påsen. En fråga ställd till alla som läser det här: Finns det någon sammanställning över alla utdelningsaristokrater?
http://www.dripinvesting.org/tools/tools.asp
Kul att höra att du uppskattade inlägget! Ja, Emerson är inte den mest kända av utdelningsaristokraterna.
Skulle också rekommendera sidan ovan. För en snabb överblick se också: http://en.wikipedia.org/wiki/S%26P_500_Dividend_Aristocrats
Hej, intressant bolag. En parameter för en svensk investerare är ju dollarkursen. Har själv mycket investerat i dollar och börjar bli obekväm med detta då valutan börjar bli högt värderad. En annan parameter är ju att företaget säkert har en stor del av sina intäkter och vinst från andra valutor än dollar – detta kanske verkar i andra riktningen och kan då kompensera för en sjunkande dollar. Har du några funderingar kring detta?
Ja, det är onekligen ett intressant bolag med starkt kassaflöde från den breda och framtidsorienterade verksamheten.
Majoriteten av intäkterna kommer från andra länder än USA och den starka dollarn påverkar den delen av intjäningen negativt, något man bör vara medveten för majoriteten av bolagen på S&P 500 med stor andel internationell försäljning. Med andra ord tjänar både svenska investerare och Emerson på en svagare dollar, men på lång sikt brukar dock valutaeffekten jämna ut sig.
Emerson Electric is a quality company, which usually carry a high price tag. In that sense, I don't understand that you consider the current price as expensive. Historically speaking, EMR is quite cheap. The revenue has not grown in recent years because the company is getting rid of low margin businesses. This makes the bottom line grow but top line to remain stagnant.
One other thing which I don't understand that roughly 1/5th of EMR's business is generated from compressor business. Majority of Atlas Copco's business hovers around compressors as well. In that sense, I don't recommend buying both of them because then you will lack diversification.
P.S. I own Atlas Copco and have eyed EMR as well. But because of the compressor business I have not initiated a position in EMR.
Forgot to mention that both EMR and Atlas Copco sell power tools as well. All in all, they have too much overlapping businesses. If you need to choose one of them, I would go for Atlas Copco.
Thanks for your input! I do not see it as a problem that parts of their business are in competition with each other. For Atlas Copco compressors are the core business (40% of total revenue), but for Emerson this segment only accounts for roughly 30% of the third largest business area – Climate Technology (which accounts for 15% of total revenues). History has shown that both companies can grow profitable even if they compete in some areas.
Förstår inte varför folk gnäller om dollarn? När jag bodde i USA för 10 år sedan var 1USD värd 11 SEK.
Är man långsiktig och ämnar köpa regelbundet brukar valutaeffekten jämna ut sig. Det är dock klokt att se över valutafördelningen på portföljnivå så att inte en enskild valuta utgör en för stor del av aktieportföljen.
Bör man verkligen hålla sig borta från EMR om man äger Atlas Copco?
Har inte EMR så mkt mer/annat i deras verksamhet?
Dollarkursen är en ständig fråga för min del, jag håller på och skapar en portfölj där jag gärna ser 8-10 stabila amerikanare men hur skall man resonera när det gäller dollarkursen… hoppas bloggaren vill dela med sig av sina tankar kring detta..
mvh
"Bör man verkligen hålla sig borta från EMR om man äger Atlas Copco?"
Would you be happy holding only Yamaha and BMW in your stock portfolio?
Jag håller med dig Anonym nr 1 och ser inte heller några problem i att äga både Atlas Copco och EMR då deras verksamhetsfokus skiljer sig åt vad beträffande verksamhet och geografisk spridning.
Atlas Copcos kärnverksamhet är kompressorteknik och bolagets huvudmarknader är Asien/Australien och Europa som står för nästan 60% av omsättningen. Emersons fokus ligger på styr- och övervakningssystem inom processhantering till industrikunder. 40% av de totala intäkterna kommer från USA i Emersons fall.
Jag ser snarare bolagen som komplement till varandra.
Jag försöker att ha en relativt jämn fördelning av aktier noterade i olika valutor. Om du sedan, som jag , tänker äga aktierna på lång sikt och köper regelbundet minskar valutarisken ytterligare. Ju längre tid du tänker behålla aktierna desto mindre behöver du fokusera på Usd.
Mvh
Tack för intressant inlägg. Senast EMR hade en direktavkastning över 4% var 2009. Jag har valt att köpa lite trots "hög" värdering. Går kursen ner ökar jag.
Kul att du uppskattade inlägget. Jag försöker som regel vara konservativ i mina bedömningar då jag vill ha en viss säkerhetsmarginal. På lång sikt är det säkert inte fel att gå in på nuvarande nivå, men jag vill gärna att aktien blir lite billigare först.
Om du är intresserad av hur jag kom fram till mitt kurstak se bevakningslistan i huvudmenyn.
Mvh
Skulle vilja veta vad du använder för verktyg när du tar fram olika data, tex utdelningshistorik etc? Går ju se senaste åren i årsredovisningar men gissar att du använder något program för att ta ut 10 års eller mer?
För amerikanska bolag kan man använda t.ex. dividend.com för att se utdelningshistorik långt bak i tiden.
Jag tittar mest i årsredovisningar, men annars är http://www.morningstar.com, http://ycharts.com och börsdata.se bra sidor för att få historik.
Mvh