Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En av de svåraste frågorna inom investering – När ska man sälja en aktie?

oktober 8, 2016 By Langsiktig Investering 12 Comments

Som privatinvesterare har jag funderat ofta och länge kring vilka priser jag är beredd att betala för bolag jag vill äga, något som jag sannolikt inte är ensam om. Vi är många inom bloggsfären och på Twitter som med hjälp av investerings- och värderingskriterier försöker fastställa till vilket pris en aktie är köpvärd. Vi är dock sannolikt betydlig färre som har lika tydliga kriterier för när vi ska sälja och ännu färre som formaliserat dessa.

Jag kan redan nu villigt erkänna att jag historiskt inte lagt samma tankemöda kring försäljningsfrågan. Tidigare i min karriär som småsparare kändes frågan helt enkelt inte särskilt viktigt, jag var ju långsiktig och skulle aldrig sälja. Med tiden har jag dock insett att även en långsiktig investerare kan komma att behöva ta säljbeslut av olika anledningar och att det inte går att vifta bort frågan genom att hänvisa till min långsiktiga sparhorisont.

När ska man sälja en aktie?

I ett tidigare inlägg har jag dragit mitt strå till stacken för att rätta denna obalans mellan köp- och säljkriterier. I inlägget behandlades på vilka grunder jag tycker man ska låta bli att sälja en aktie, vilket var lite av en syndernas bekännelse då jag själv har sålt på tveksamma grunder under min karriär som privatinvesterare. Men när kan det vara motiverat att helt eller delvis sälja ett aktieinnehav?

När ska man då sälja?

På frågan när man ska sälja finns det sannolikt lika många svar som det finns investerare. Ska man sälja efter att aktien stigit med x antal %? Eller när bolaget rapporterar lägre vinst ett antal kvartal i följd? Den berömde Warren Buffett har i vanlig ordning ett enkelt svar en svår fråga –  den bästa tiden att sälja är aldrig. Som vanligt när det kommer till Buffett så ska man ta dessa uttalanden med en nypa salt och inte tolka uttalandet bokstavligt, utan se det som ett tecken på hans inställning till säljbeslut.

Om vi likställer Berkshire med Buffett stämmer inte påståendet att Buffett aldrig säljer och inte heller om vi tittar på hans tidigare investeringskarriär. När det kommer till Berkshire gör konglomeratet kontinuerligt justeringar av sin portfölj. En sådan justering var försäljningen av Exxon Mobil där Berkshire kommit att bli den åttonde största aktieägaren.

Sälj om ditt ursprungliga investeringsantagande inte längre gäller

Motivet bakom försäljningen av Exxon var inte att göra en snabb vinst eller att förutsättningarna på kort sikt hade förändrats. Försäljningen motiverades istället med att förutsättningarna som gällde vid investeringsantagandet inte lägre bedömdes vara detsamma för branschen i och med det sjunkande oljepriset.

Peter Lynch förordade precis som Buffett att sparare bör ha ett långsiktigt engagemang i aktiemarknaden. Lynch var inte heller en förespråkare av ”marknadstajming” och ansåg till och med att det var en omöjlig bedrift på sikt. Men precis som Buffett ansåg han inte nödvändigtvis att investerare bör hålla fast vid ett enda innehav för evigt. Lynch menade att investerare bör se över sina innehav med någon månads mellanrum för att se om något hänt som förändrar det ursprungliga investeringsantagandet. Nyckeln till att veta när man ska sälja är enligt honom att veta ”varför man köpte aktien i första läget.”

Jag har förståelse och tolerans för att ett bolags intjäning kan variera från kvartal till kvartal på grund av ytter och inre omständigheter, men om jag känner att förutsättningarna förändrats i grunden eller så till den grad att mina ursprungliga investeringsantagande inte gäller är jag precis som Peter Lynch och Warren Buffett beredd att sälja.

Exempel på förändrade förutsättningar som påverkar investeringsantagandet kan vara:

  • Tuffare konkurrens som tvingar in bolaget in i ett långsiktigt priskrig med lägre lönsamhet som följd.
  • Ny teknik eller förändrade konsumentvanor som gör bolagets produkter mindre attraktiva.
  • Ägarskifte med strategiförändring till det sämre som följd.

Sälj om bolaget går in i en ny tillväxtfas?

Förutom förändrade förutsättningar, som de ovan, kan ytterligare en anledning till att sälja vara om bolaget går in i en lägre tillväxtfas. För snabbväxande bolag – som Lynch hade en förkärlek till, förordade han att behålla dessa tills dess att de permanent gått in i en lägre tillväxtfas. Ska vi följa hans resonemang i praktiken borde den som köpt H&M under 90-talet ha sålt bolaget vid det här laget då H&M enligt de flesta bedömare inte längre befinner sig i en tydlig tillväxtfas. Rätt eller Fel?

Jag är dock inte lika säker för egen del att en ny lägre tillväxtfas kan vara argument nog för att motiverar en försäljning. Jag försöker nämligen i regel köpa på en nivå som inte kräver någon högre tillväxt för att jag ska kunna räkna hem investeringen. Om kursen däremot stiger till en nivå som är omotiverad utifrån mitt ursprungliga tillväxtantagande kan det motivera försäljning, men enbart om det finns alternativ på marknaden som är mer lockande. Detta leder in mig till nästa säljkriterie:

Sälj om bolaget är ordentligt övervärderat

I min begreppsvärd utgör kurstaket gränsen för vad jag är villig att betala som mest för en viss aktie, men jag har ingen motsvarande gräns för när en aktie är så pass övervärderad att jag bör sälja. Det är igen lätt fråga att svara på för enskilda bolag och en i princip omöjligt fråga att svara på för aktier som grupp. Här ger inte Warren Buffett något tydligt svar, men däremot hade hans läromästare Benjamin Graham strikta regler för ändamålet. Graham ansåg att en aktie är övervärderad och att det är dags att sälja vid tre olika scenarier – när marknadspriset för en aktie motsvarar bolagets nettotillgång per aktie, när aktien ökat i pris med 50% sedan investeringstillfället eller när man ägt bolaget i två år – beroende på vilken av dessa som inträffar först.

Jag har tillskillnad från Graham inte lika hårda kriterier utan gränsen för när jag anser att ett bolag är ordentligt övervärderat varierar från fall till fall. Här skulle jag sannolikt tjäna på någon form av undre gräns för när jag får sälja såsom Graham, då det är lätt hänt att man säljer för tidigt. Jag har dock inte bestämt mig för var denna gräns ska gå – är det först när kursen passerat mitt kurstak med 40%, 50% eller till och med 100%?

Ett sätt att bli lite klokare är att titta bakåt. När jag tittar i bakspegeln så har jag inte sålt av skälet övervärdering innan kursen stigit mer än 60% sedan inköp. Detta skulle kunna vara en hård gräns, men risken är att jag satt ribban lite väl lågt och att det leder till fler transaktioner än önskvärt.

Sälj om bolaget är ordentligt övervärderat och det finns lägre värderade ersättare

Om man prompt bestämt sig för att sälja föreslår Lynch att man ersätter det bolag man sålt med ett annat av likvärdig kvalitet, men med ljusare framtidsutsikter. Att på detta sätt enbart sälja när det finns tydliga alternativ på börsen främjar investerarens långsiktiga engagemang för aktiemarknaden, och fokusering på det underliggande värdet. Även om jag håller med Lynch i sak så är jag medveten om att strategin att sina fallgropar. Risken med en sådan strategi är att man i sin jakt på lägre värderade ersättare tummar på bolagskvaliteten och lockas till högre portföljaktivitet.

Slutord

Det talas ofta om hur viktigt det är att köpa billigt, men det är också avgörande för totalavkastningen att sälja till rätt pris. Även om jag har vissa huvudregler jag följer tycker jag att den här frågan är bland de svårare och jag har ingen vattentät säljstrategi. Det hade varit enkelt att svara som Buffett – ”den bästa tiden att sälja är aldrig” och utelämna det faktum att de flesta av oss kommer att fatta säljbeslut vare sig vi vill det eller inte i vår ”karriär” som privatinvesterare.

Att veta när man ska sälja är, som allt annat, i teorin ganska lätt – men i praktiken svårare. Eftersom det är så mycket som står på spel aktiveras starka känslor som girighet och rädsla och i dessa situationer är det extra viktigt med på förhand implicita eller explicita definierade kriterier. Trots det är det många som saknar en tydlig säljstrategi.

Enligt Peter Lynch är det relativt lätt att köpa kvalitativa bolag som sjunker i pris, men en betydligt mer utmanande exercis att avgöra försäljningstillfället när priset väl skjutit i höjden. En av anledningarna till att inte fler har tydliga säljkriterier är kanske helt enkelt en naturlig följd av utmaningen som det innebär att formulera en allmängiltig och tydlig säljstrategi? Genom detta inlägg har jag tagit en första ansats till förfinade säljkriterier och jag kommer att återkomma till ämnet i ytterligare inlägg, om inte annat för min egen skull. Ni som tagit er igenom inlägget hur resonerar ni och vilken är er strategi?

Image courtesy of Sira Anamwong images at FreeDigitalPhotos.ne

Andra inlägg på liknande tema

Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
Våga vägra vara fullinvesterad

Filed Under: Försäljning, Investeringsstrategi Tagged With: Försäljning, Investeringskriterier, investeringsstrategi

Comments

  1. Ruter says

    oktober 8, 2016 at 11:51 f m

    Intressant inlägg!
    Mycket bra frågor som man inte tänker på alls lika mycket på som man borde. Min tolkning av WB’s citat är att helst skulle företaget fortsätta utvecklas enligt ursprunglig tes eller uppvisa samma goda kvalité som vid investeringstillfället och att värderingen inte skulle springa iväg allt för mycket för att man ska slippa sälja. I teorin ska då den bästa sparhorisonten realiseras av att bolag och marknaden ger dessa förutsättningar vilket dock sällan är fallet. Säg att vinst+utdelning ökar med 7% per år och aktiekursen likaså? Tänk vilket bolag att aldrig behöva sälja.

    Ett exempel här för egen del var Bahnhof som jag blev lite lättat när kursen gick ner så att jag inte kände mig tvungen att sälja mer då jag gärna ägt dem för evigt. Då jag anser att de kommer kunna växa ett tag till i god takt men dagen värdering är något jag inte känner mig bekväm med att öka på. Det är fortsatt tveksamt om de borde få vara kvar i portföljen rent värderingsmässigt så fortfarande inte säker här.

    Själv bollar jag idén med att hålla ett extra öga på de 5 bolag jag är mest intresserad av att köpa(i eller utanför portföljen) och sedan jämföra dem mot de 3 sämsta bolagen som finns i portföljen, både i förväntat tillväxt och nuvarande värdering. Det är dock inte helt lätt att utvärdera/uppskatta framtida tillväxt. Detta kommer dock som vanligt med fallgropen som gäller både för köp och sälj när man gör egna antaganden om riskpremie, avkastningskrav eller tillväxt.

    Vet inte om det hjälper med en fast gräns för alla bolag då olika bolag har olika förutsättningar. Man kanske skulle sätta en gräns som man vill sälja vid investeringstillfället, t.e.x om kursen når denna nivån inom 1-2 år så säljer man. Tar det längre tid att nå säljkursen så kan man sedan omvärdera när kursen närmar sig gränsen.

    Håller tummarna för mer inlägg/kommentarer inom ämnet då det är intressant!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 8, 2016 at 6:44 e m

      Kul att du gillade inlägget Ruter! Ja, det är onekligen ett intressant och inte helt lätt ämne – Med andra ord kan du räkna med att det kommer fler inlägg på temat. 🙂

      När jag köper ett bolag är den placeringshorisont jag eftersträvar långsiktig och så länge som mina investeringsantaganden gäller så behåller jag. Den svåra biten (som du själv är inne på) är när värderingen sprungit iväg likt BAHN B och det finns bolag med betydligt lägre värdering och av liknande kvalitet.
      Hur stor behöver skillnaden i värdering vara mellan portföljkandidaterna och BAHN i dessa fall vara för att man ska agera? Inte en helt lätt fråga och mekaniska regler liknande de som Graham förespråkade är lockande. Jag tror dock som du att det inte går att applicera sådana gränser rakt av på alla situationer, men kanske kan man sätta någon form av lägsta gräns i samband med investeringstillfället?

      Sedan behöver man kanske inte sälja hela innehavet när värderingen stuckit iväg, utan enbart omplacera delar av innehavet.

      Svara
  2. Aktieingenjören says

    oktober 8, 2016 at 12:24 e m

    Jag sålde G5 entertainment och Boule diagnostics innan sommaren. Det har svikit rätt rejält att se dem närma sig dubbla den kursen. Båda två levererade halvkassa Q1 rapporter men återhämtade sig sen i Q2 samtidigt som de fått fart på diverse aktieforum.

    Lite surt eftersom jag i båda fallen gjorde avsteg från min princip att utvärdera bolag 3 år efter investeringstillfället.

    Kort och gott har jag inget bra svar på frågan.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 8, 2016 at 6:56 e m

      Aj, jobbigt värre.. Har själv varit i liknande situationer. Det jag brukar göra för att trösta mig själv är att tänka på de fallande knivar jag lyckats undkomma genom att sälja tidigt.

      Bra princip annars att utvärdera bolag 3 år efter investeringstillfället. Att utvärdera en investering allt för ofta och nära inpå inköpstillfället är sällan en bra idé.

      Svara
  3. Anonym says

    oktober 8, 2016 at 1:33 e m

    För min utdelningsportfölj är det när utsikterna om kommande utdelningar ser sämre ut. Spontant kommer jag på Ratos, Telia samt NCC och tycker besluten kring dessa inte var svåra att fatta.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 8, 2016 at 7:20 e m

      Ja, en positiv utdelningsprognos kan vara ett kvitto på att ledningen förväntar sig fortsatt lönsamhet i framtiden och det motsatta kan vara symptom på att inte allt står rätt till. För mig räcker dock inte försämrade utdelningsutsikter för att jag ska sälja utan jag vill hitta den bakomliggande orsaken.
      Beror den sänkta prognosen på ökade investeringar för tillväxt kommande år eller har förändrade förutsättningar gjort bolagets verksamhet mindre lönsam på sikt? Om svaret är det förstnämnda behåller jag sannolikt bolaget. Med detta sagt kommer innehavens utdelningsutsikter sannolikt få en ökad betydelse för oss i takt med att vår passiva utdelningsinkomst blir större.

      Svara
  4. OlaSlayer says

    oktober 8, 2016 at 2:13 e m

    Jag säljer när small cap bolag gått mer än 25% mid cap 15-20% och Large cap aldrig. Min tanke med detta är att klarar bolaget small cap och klättrar vidare tar jag in dem i nästa trappsteg. Samma med mid cap. Large cap har jag bara 5 bolag och de ligger till pension då det är nichade bolag och inte har mer än ett affärsområde.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 9, 2016 at 8:16 f m

      Tack för att du delar med dig! Håller du dig stenhårt till dessa gränser? Tänker att du potentiellt går miste om många procents avkastning om bolaget fortsätter utvecklats i en positiv riktning efter att du sålt. Ditt tidigare innehav kan ju fortsätta sin resa ett bra tag innan listbyte blir aktuellt.

      Mvh

      Svara
  5. Utlandsutdelaren says

    oktober 8, 2016 at 5:13 e m

    Tack för ett mycket intressant inlägg!

    Tycker också att man kan skilja mellan att sälja och minska. Min utgångspunkt är oftast att minska i första hand i flera steg. Sälja gör jag främst om något fundamentalt har ändrats i bolaget som ändrar utsikter för långsiktig utdelning.

    Omfördela till andra aktier gör jag – tog t.ex hem vinst i ICA och köpte Axfood istället. Säljer också om jag kan plocka hem vinst motsvarande minst ett års utdelning och bedömer det mycket sannolikt att kunna köpa tillbaka till samma pris inom ett år (t.ex. Clas Ohlson och enfastighetsbolag).

    Om börsen i allmänhet går ned, eller räntan stiger agerar jag inte på det. Ökar stegvis på vägen ned för att sänka mitt GAV så länge företaget går bra.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 9, 2016 at 8:33 f m

      Tack, roligt att höra att du uppskattade inlägget!
      Ja, du har en bra poäng det är en stor skillnad mellan att sälja av helt och att enbart sälja delar av ett innehav. För egen del ska det mycket till för att jag ska sälja alla aktier i ett bolag, men att omfördela delar av innehavet när värderingen sprungit iväg är jag inte främmande för.

      Värderingen ska dock ha sprungit iväg rejält för att det ska bli aktuellt med en omfördelning. Hur stort värderingsgapet behöver vara mellan befintligt innehav och potentiell portföljkandidat för att en omfördelning ska vara befogad varierar i nuläget från fall till fall.

      Svara
  6. Framtidsinvestering (@framtidsaktier) says

    oktober 9, 2016 at 12:07 e m

    Mycket intressant! Jag har upplägget att bara sälja vid förändringar som långsiktigt påverkar företagets förutsättningar för tillväxt, vinst och utdelning.

    Några av mina färskare försäljningar kan illustrera:

    -Telekomunikasi Indonesia (Indonesiens motsvarighet till Telia) när det stod klart att man kommer behöva släppa in konkurrenter i nätet. http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/08/forandringar-i-portfoljen-och.html

    -Saltängen. ICA-handlarnas försäljning av innehavet avgjorde för mig = stor osäkerhet kring om de är långsiktiga med centrallagret.
    http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/09/salt-saltangen-kopt-canadream.html

    -Northwest Healthcare prop. Sålde jag väldigt nyligen. Klarar inte alla kvartal att betala utdelningen med kassaflödet. Skrivit om på bloggen idag!
    http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/10/salt-alfa-laval-och-northwest.html

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 9, 2016 at 3:42 e m

      Roligt att höra att du tyckte inlägget var givande och tack för att du bidrar med exempel på hur du resonerar i frågan.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in