Nu har jag äntligen haft tid att sammanfatta mina tankar kring ett av mina nytillkomna bolag under augusti – Deere & Co. I två inlägg kommer jag att pröva bolaget mot mina investeringskriterier.
Bolaget är världens största tillverkare av jordbruksmaskiner med en verksamhet som är uppdelat i tre affärsområden.
- Agriculture & Turf (Jordbruk och landskap) är bolagets överlägset största och mest lönsamma affärsområde som står för 77% av omsättningen och 79% av det operativa resultatet. Inom affärsområdet tillverkas och säljs främst jordbruksmaskiner men även maskiner för landskapsskötsel med tillhörande reservdelar. Exempel på maskiner som tillverkas är stora och medelstora traktorer, lastmaskiner, hö- och foderutrustning, utrustning för bevattning av jordbruksmark och andra utomhusprodukter.
- Construction & Forestry (Bygg- och Skogsmaskiner) är bolagets näst största affärsområde med ungefär 16% av omsättningen. Inom affärsområdet tillverkas och distribueras maskiner och reservdelar som bland annat används vid konstruktion, schaktning, materialhantering och avverkning av timmer. Exempel på maskiner är olika typer av lastare och grävmaskiner.
- Financial Services (Finansieringsverksamhet) utgör enbart 6% av omsättningen, men hela 15% av resultat. Den huvudsakliga verksamhet som bedrivs inom Financial Services är finansiering och leasing av John Deere produkter (maskiner och utrustning) som erbjuds via återförsäljare till slutkund – oftast bönder.
Så här fördelar sig omsättningen och resultatet mellan de olika affärsområdena.
Som synes ovan utgör affärsområdet Agriculture & Turf huvuddelen av bolagets omsättning och resultat – Hur man än vrider och vänder på det så är bolaget väldigt beroende av just detta affärsområde. Deere & Co får inte godkänt på detta kriterium.
Tydlig konkurrensfördel (vallgrav)?
Till en början kunde jag inte hittat några konkurrensfördelar som fick mig att tro att Deere & Co hade en bred vallgrav (Wide Moat), men däremot ett antal konkurrensfördelar som jag åtminstone ansåg gjorde att bolaget kvalificerar sig för en djup vallgrav och dessa har jag listat nedan.
- Stor är stark (economies of scale). Deere är världens största tillverkare av traktorer och jordbruksutrustning med verksamhet utspridd över hela världen. Tack vare den storskaliga verksamhet och den internationella närvaron Deere & Co har har bolaget ett övertag över de mindre konkurrenterna.
- Starkt varumärke. Varumärket John Deere är i synnerhet förknippat traktorer, men också i allmänhet jordbruksmaskiner och detta ända sedan 1800-talet. Jag är övertygad om att varumärket spelar en viktig roll för bolagets dominans inom segmentet.
- Starka kundrelationer. Bolaget har funnits i nästan 180 år och har under tiden hunnit bygga upp ett imponerande nätverk av återförsäljare och kunder som inte går att replikera över en natt.
- Utbrett nätverk av återförsäljare. Enbart i Nordamerika har Deere & Co över 1500 återförsäljare som säljer bolagets jordbruksmaskiner och utrustning, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med närmaste konkurrenten.
- Kompetent servicenätverk. Förutom att ha ett det största nätverket av återförsäljare har Deere & Co också det i särklass mest kompetenta nätverket när det kommer till service av utrustning och maskiner enligt Morningstar.
- Marknadsledande på finansiering till bönder. Även om bolaget inte kan matcha storbankernas kostnader för att finansiera lån är Deere & Co ohotad etta när det kommer till utgivande av lån för finansiering av köp av maskiner och utrusning för främst jordbruk. Genom att känna sina kunder bättre än någon annan aktör finns möjligheten att maximera avkastningen på låneportföljen och samtidigt minska risken för kreditförluster menar Morningstar.Den omfattande finansieringsverksamheten i kombination med det utbredda nätverket av återförsäljare ger bolaget stora fördelar gentemot konkurrenterna i de fall som produkter återtas på grund av inställda betalningar. Deere kan i dessa fall sälja den återtagna maskinen via sitt återförsäljarnätverk istället för på aktion och kan på så sätt minska kreditförlusterna ytterligare.
Efter att läst på ytterligare är jag säker på att Deere & Co har starka konkurrensfördelar även om jag inte tror att Deere & Co platsar i samma liga vallgravsmässigt som J&J och KO. Deere & Co får godkänt på detta kriterium.
USA är den överlägset enskilt största marknaden för Deere & Co, men övriga regioner har vuxit till sig över perioden och utgör tillsammans en väsentlig del av omsättningen. Bolaget har satsat och satsar för närvarande stort på tillväxtmarknader såsom Kina, Indien och Brasilen där man behöver bli effektivare på att utnyttja sina odlingsareal. Deere & Co får godkänt på detta kriterium.
Bolagets verksamhet är inte alltför komplicerad. Deere & Co tillverkar och säljer jordbruks-, skogs- och byggmaskiner samt erbjuder finansieringslösningar för sina produkter via sitt omfattande nätvärk av återförsäljare.
Deere & Co får godkänt på detta kriterium.
En stigande vinst per aktie (VPA) som vuxit i genomsnitt åtminstone i takt med utdelningen under 10 år?
Vinsten per aktie har varierat något över tid, men har totalt sett ökat med 220% under perioden (se nedan).
Omsättningen har ökat med i genomsnitt nästan 9% per år under hela perioden och kring 7% per år de senaste fem åren. Totalt sett över hela perioden har omsättningen ökat med ca 90%.
Vinstmarginalen (netto) har legat kring 7,3% i genomsnitt under perioden. Vinstmarginalen har ökat de senaste åren och ligger idag kring 9,4%. Av affärsområdena är det största Agriculture & Turf som också uppvisar högst marginaler.
Deere & Company har ett offensivt återköpsprogram som bidragit till VPA-tillväxten under perioden, bara sedan 2004 har antalet utestående aktier minskat med ca 20%. VPA-tillväxten har inte riktigt hängt med utdelningstillväxten under perioden, men det är inte med mycket som det skiljer.
Jag anser att Deere & Co uppfyller detta kriterium.
Tittar lite på Lundbergs just nu.
Vet att ni experter tycker att de er dyra ut men jag tycker mig se ett köpläge efter sommarens "ras".
Jag hittar ingen anledning till varken uppgången innan eller raset.
Ser att de har ett enormt eget kapital/aktie nu och P/B på 0,6.
Ser inte att de sålt av något under sommaren heller.
Kan någon förklara detta närmre? Snälla!
/T
Tyvärr är jag inte insatt i bolaget, men att substansrabatten har ökat är positivt. Rekommenderar dig att läsa på om bolaget hos Lundaluppen som har analyserat och värderat detsamma.
Tack för snabbt svar. =)