Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten

april 22, 2017 By Langsiktig Investering 4 Comments

Den som följt bloggen ett tag nu vet att jag ser kassaflödesanalysen som ett viktigt komplement till balans- och resultaträkningen. Kassaflöde visar på bolagets inbetalningar och utbetalningar under en viss tidsperiod. Att titta på kassaflödet är enligt mig det bästa sätten av bedöma hur en verksamhet allokerar sitt kapital.

En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital

Behovet av kassaflödesanalys är en konsekvens av att börsnoterade bolag redovisar på bokföringsmässiga grunder vilket förenklat betyder att allt som inträffat i bolaget ska redovisas om det i framtiden kommer leda till in– och utbetalningar. Utgifter ska kostnadsföras för den period då den underliggande resursen förbrukas och inkomster ska tas upp som intäkter under den period då de intjänas, även om betalningen i praktiken genomförs under en annan period.

Två enkla exempel

Ett företag säljer en vara på kredit i december 2017, men får betalt först året därpå. Intäkten redovisas 2017 men pengarna kommer företaget tillhanda som en inbetalning först under 2018. Ett annat företag investerar i en ny maskin som bedöms ha en livslängd på 10 år. Eftersom utgiften ska kostnadsföras under den period som den underliggande resursen förbrukas kommer resultaträkningen att belastas med 1/10 av inköpspriset årligen under 10 år. Utbetalningen av den totala summan som belastar kassaflödet sker dock i början av maskinens livslängd.

Redovisning på bokföringsmässiga grunder är motsatsen till kontantprincipen, där inkomster och utgifter bokförs i samband med att betalning gjorts eller mottagits. Om företag istället använt kontantprincipen hade inte kassaflödesanalysen varit något problem då bokföringen hade varit en kassaflödesanalys i sig själv. Kassaflödet är en rekonstruktion av balans– och resultaträkningen där man rensar redovisningen från sådant som inte är pengar (in- eller utbetalningar).

Kassaflödet består av in- och utbetalningar från följande delar:

  • Kassaflöde från den löpande verksamheten utgörs av verksamhetens huvudsakliga intäktsgenerande aktiviteter och visar bland annat försäljning, varulager, kundfordringar, kortfristiga skulder och justeringar för avskrivningar.
  • Kassaflödet från investeringsverksamheten visar bland annat förvärv och avyttring av anläggningstillgångar samt andra typer av investeringar.
  • Kassaflödet från finansieringsverksamheten visar bland annat nyemissioner, upptagna lån, utdelningar, amorteringar av skulder och koncernbidrag.

Kassaflöde från den löpande verksamheten

I detta inlägg tänkte jag titta närmare på den första delen i kassaflödesuppställningen nämligen kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital. Genom att titta på in- och utbetalningar från den löpande verksamheten kan vi få en uppfattning om bolaget faktiskt tjänar tillräckligt med pengar för att kunna finansiera verksamheten idag och samtidigt generera ett överskott för framtida investeringar. Bolagets försäljningsintäkter ska i första hand täcka kostnaderna för den löpande verksamheten. Därefter kan pengarna användas till finansieringsutgifter, såsom amortering av skuld och skatter. Det är med andra ord främst genom att titta på kassaflödet från den löpande verksamheten som vi får uppfattning om huruvida bolagets befintliga affärsverksamhet är lönsam.

En genomgång av de olika posterna som ger kassaflödet från verksamheten

Nedan ser vi hur kassaflödet från den löpande verksamheten kan ställas upp. Bilden är hämtad ur Beijer Almas senaste årsredovisning avseende koncernens kassaflöde.

kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital - Beijer Alma

Om vi börjar högst upp så består Kassaflödet från den löpande verksamheten av transaktioner som har en påverkan på företagets resultat. Här återfinns betalningar kopplade till sålda varor och tjänster – med andra ord den likviditet som kommer från företagets affärsverksamhet. Denna del av kassaflödet är en rekonstruktion av resultaträkningen där alla poster som inte är inbetalningar eller utbetalningar tas bort. Normalt sett innebär detta att alla poster i resultaträkningen ingår utom:

  • Avskrivningar som ju inte är någon utbetalning utan en redovisningsteknisk konstruktion för att fördela en investering över ett antal år. Det som skrivs av och belastar resultaträkningen har företaget med andra ord betalat för vid investeringstillfället.
  • Nedskrivningar som belastar innevarande periods resultat som en kostnad och urholkar det egna kapitalet.
  • Andra poster som inte ingår i det löpande kassaflödet är avsättningar, icke utdelade resultatandelar i intresseföretag, orealiserade valutakursvinster och förluster, uppskjutna skatter, minoritetsintressen samt poster som ingår i kassaflödet för investerings- eller finansieringsverksamheten.

Förändring av rörelsekapital

Nästa del av kassaflödesuppställningen visar på hur kassaflödet påverkas av förändringar av varulager, fordringar och kortsiktiga skulder – det så kallade rörelsekapitalet. Affärshändelser som är kopplade till intäkter och kostnader, men som inte betalas vid affärshändelsens uppkomst kommer redovisas antingen som omsättningstillgång eller som kortfristig skuld i balansräkningen. Kassaflödesanalysen justeras med periodens förändring av omsättningstillgångar och kortfristiga skulder.

Kort och gott utgör rörelsekapitalet de pengar som ett bolag behöver för att finansiera den löpande verksamheten under året. I takt med att verksamheten bedrivs påverkar dessa poster likviditeten vilket återspeglar sig i kassaflödet i form av in- och utbetalningar.

Hur förändringar i rörelsekapitalet påverkar kassaflödet

Nedan har jag radat upp posterna under rörelsekapital och hur dessa påverkar kassaflödet. Ett plus betyder att resultatposten påverkar likviditeten positivt och ett minus att effekten är den motsatta.

  • Ökning eller minskning av kundfordringar (-/+)
  • Ökning eller minskning av leverantörsskulder och andra kortfristiga skulder (+/-)
  • Ökning eller minskning av varulager (-/+)

Av ovan framgår att ett bolag kan förbättra kassaflödet från den operativa verksamheten genom styrning av lager, kundfordringar och leverantörsskulder eller med andra ord förmågan att minska kapitalbindningen.

Ett företag kan exempelvis under en tid ha byggt upp ett större lager av osålda varor som när de säljs kommer att få kassaflödet att öka kraftigt. Ett annat företag lyckas med konststycket att få betalt på samma sida året istället för att pengarna kommer in efter årskiftet vilket får kassaflödet att bättre ut.

Att hålla kapitalbindningen låg ligger i börsbolagens intresse

Att frigöra kassaflöde ökar lönsamheten och sänder positiva signaler till kapitalmarknadernas aktörer och ökar möjligheterna till finansiering. Det ligger med andra ord i de flesta bolags intresse att optimera kapitalstrukturen inte enbart för att öka lönsamhet, men också för att blidka aktieägare och investerare. Majoriteten av Sveriges börsnoterade bolag arbetar aktivt med att öka sitt kassaflöde genom att minska sin kapitalbindning. Det kanske vanligaste är att bolag jobbar med att effektivisera sin lagerhållning (”Just in time” etc.), men även arbetet med optimering av kundfordringarna är utbrett.

Något som jag återkommit till vid ett antal tillfällen är hur kassaflödet är svårare att manipulera än resultaträkningen. Kassaflödesanalysen är också befriad från de problem i jämförbarhet som förändringar i redovisningspraxis kan leda till för resultaträkningen.

Betyder det att kassaflödet från den löpande verksamheten inte går att manipulera? Nej, även kassaflödet går att manipulera, i alla fall på kort sikt. Bara genom att systematiskt vänta med att betala leverantörsskulder kan ett företag ”dopa” sitt kassaflöde och eftersom bolaget styr sina leverantörsbetalningar är dessa relativt lätta att fördröja, medan det är något svårare att göra det med kundfordringarna, då det naturligtvis är svårt att tvinga kunder att betala tidigare.

Sannolikt är det dock få seriösa bolag som är beredda att på detta sätt riskera verksamhetens långsiktiga framgång för kortsiktig vinning genom lägre kapitalbindning och högre kassaflöde ett enskilt år. Genom att skjuta upp betalningar riskerar ett bolag dröjsmålsränta och försämrade relationer med sina leverantörer vilket skadar verksamheten på sikt.

Även om inte ett bolag väljer att hålla kapitalbindningen artificiellt låg på detta sätt kan naturliga svängningar i frigjort rörelsekapital påverka kassaflödets storlek rejält under ett enstaka år och indirekt påverka ett bolags förutsättningar att dela ut eller återköpa aktier. Av bland annat den anledningen är det viktigt att titta på hur kassaflödet utvecklas över längre perioder för att skapa sig en bättre bild av vad som är en hållbar intjäning. Jag vill se att det operativa kassaflödet är i stigande trend och tillräckligt för att finansiera nuvarande verksamhet och investeringar för tillväxt.

Slutord

Att återskapa kassaflödet med hjälp av resultat- och balansräkningen och fånga alla likviditetspåverkande poster är inte det lättaste för oss som inte jobbar dagligen med bokföring, men som tur är får vi ofta kassaflödet serverat och i vissa fall (Beijer Alma och Nolato) får vi även uträkningar av nyckeltal kopplat till kassaflödet såsom fritt kassaflöde. Jag tror dock att de flesta privatinvesterare med intresse för aktier kan lära sig tolka kassaflödet och på så vis få en bättre känsla för ett bolags möjligheter att investera för tillväxt eller betala ut utdelning.

Att vara uppmärksam på om det sker alltför stora förändringar i rörelsekapitalet och att kunna identifiera åtgärder som påverkar kassaflödet positivt på kort sikt men får negativa konsekvenser längre fram kan vara skillnaden mellan en lyckad och mindre lyckad investering. I kommande inlägg tänkte jag titta närmare på kassaflödet från investeringsverksamheten.

Andra inlägg på liknande tema

Vikten av att återinvestera utdelningar och utdelningstillväxt
Vilken typ av bolag vill jag äga? - Del 2
Ignorera inte fina fiskar för att de simmar i mindre vattendrag - Bolagsstorlek är inte allt

Filed Under: Investeringsstrategi, Nyckeltal Tagged With: Fritt kassaflöde, Kassaflödesanalys

Comments

  1. Aktieingenjören says

    april 22, 2017 at 4:13 e m

    I min kommande analys av Ubiquiti var kassaflödet den stora pucken. Det gamla dominerande affärsområdet (Service providers) hade/har en extremt låg kapitalbindning medan tillväxtområdet (Enterprise) binder mer rörelsekapital. Dessutom tror jag att man i båda segmenten låter lagren öka eftersom kunder klagat på att distributörer ofta har slut. Som grädde på moset ökar kassan utanför USA eftersom man vill undvika amerikansk bolagsskatt. Så obeskattade tillgångar utanför USA ökar medan man tar lån i USA…

    Rent siffermässigt är det omöjligt att avgöra om det här är en dold kris eller rationell affärsverksamhet. Men genom att titta på den underliggande marknaden lutar jag kraftigt åt att det är rationella investeringar.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 23, 2017 at 11:15 e m

      Ja, nyckeltal i all ära, men det gäller att förstå verksamheten och skapa sig en uppfattning om produktens värde. Läste din analys och det verkar onekligen finnas acceptabla skäl till den försämrade kapitalbindningen. Förhoppningsvis handlar det bara om att få bättre ordning på logistiken.

      Svara
  2. T says

    april 23, 2017 at 9:18 f m

    Tack för ett otroligt bra inlägg. Det är alltid bra med repetition kring väl bekanta ämnen.

    Några formalia-grejer:

    • ändra +\- till -/+ på kundfordringar. Ökade kundfordringar är ”dåligt” för kassaflödet medan minskade är ”bra” då man får in cash i bolaget.
    • ändra ordet leverantörsfordringar till leverantörsskulder (förvirrande för en ekonom annars). Normalt har man ju inte fordringar på sina leverantörer.

    Keep up the good work.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 23, 2017 at 11:28 e m

      Oj, tror det ska vara rättat nu. Tack för att du uppmärksammade mig på missarna och kul att du uppskattade inlägget!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in