Det här blir ett något kortare inlägg än brukligt då jag har fullt upp denna vecka i och med jobb- och dagisstart. Under semestern tog jag mig emellertid tid att analysera och investerat i ytterligare ett norsk bolag som producerar och distribuerar byggmaterial främst till återförsäljare och byggföretag. Bolaget är starkt orienterat mot Norden och särskilt Norge där det finns mycket få direkta konkurrenter. En av anledningarna till den svaga konkurrensen är att man verkar på en marknad där lönsamheten inte lockar till sig särskilt många konkurrenter.
Koncernen figurerade i den gästanalys jag skrev för värdepappret som publicerades den 26 augusti på deras nya hemsida för premiummedlemmar. Det går även att ladda ner numret i pdf-format för den som vill. Förhoppningsvis har några av er läst analysen som är en av mina favoriter och för er som inte läst den kan jag avslöja att bolaget i fråga är Byggma Group.
Byggma Group
Jag blev tipsad om bolaget av Aktieingenjören i anslutning till att han publicerade sin analys av Data Respons. Bolaget hade han hittat genom att helt enkelt screena på direktavkastning med hjälp av det webbaserade analysverktyget Börsdata.se. Jag har en förkärlek för det enkla eller rättare sagt för metoder och lösningar som leder till önskat resultat utan onödigt resursslöseri. Att screena efter bolag baserat på direktavkastning tycker jag talar för att devisen ”Keep It Simple” fungerar även när man letar intressanta bolag. Det var också han som tipsade mig om Värdepappret efter att jag låtit honom titta på en första version av analysen och hans reaktion var – finansporr, vilket säger en del om koncernen och dess värdering.
Jag kan inte i detta skede gå in på några detaljer kring Byggma Group, mer än att koncernen tilltalar mig då den har en stark huvudägare som både finansiellt och emotionellt har investerat stort i bolaget. Kassaflödet är stabilt och dessutom lågt värderat (bolaget handlas till lite mer än 4 gånger det senaste årets fria kassaflöde) och som grädde på moset har man en stor kassa på 35 kr aktien eller 47% av aktiepriset och lågt värderade tillgångar (p/b 0,64).
Jag kommer att om några veckor lägga ut analysen här på bloggen, men för er som inte orkar vänta finns som sagt analysen i Värdepapprets senaste nummer som ni hittar här. Värdebyrån har också analyserat Byggma och tittat närmare på de värden som finns i balansräkningen – ni hittar deras analys här.
Ett norskt skräpbolag
Ett annat norsk bolag som fångade mitt intresse tack vare Aktieingenjören var sophämtningsbolaget RenoNorden (Reno) som nämnd bloggare har publicerat två bra inlägg om som ni kan läsa här (själva analysen) och här (en fördjupning om leasing). För er som inte känner till bolaget så är Reno Nordens ledande privata aktör inom insamling och transport av hushållsavfall. Bolaget levererar sina tjänster till mer än fem miljoner människor i fyra olika länder. Så här ser intäkts- och EBITDA-fördelningen ut mellan de olika länderna efter att första halvåret har passerat.
Det som lockar med Reno är bland annat att man är marknadsledande i Norden, har en förutsägbar intäktsström och ett lågt värderat kassaflöde. Ett kassaflöde som blev löjligt lågt värderat för bara någon vecka sedan efter att det visat sig att några av de kostnadsuppskattningar man hade använt som underlag i ett antal upphandlingar främst i Norge, men även i Danmark var för låga. Detta ledde till att man valde att bokföra framtida förluster på ca 150 MNOK och till en nedskrivning av Goodwill i Norge på 90 MNOK som belastar årets resultat.
Bolaget är dock fortfarande lönsamt och jag räknar lite grovt med ett fritt kassaflöde någonstans i häradet 60-80 MNOK vilket innebär att RenoNorden värderas till mellan 7-10 gånger det fria kassaflödet för 2016 (beroende på marginalutvecklingen) och en direktavkastning på över 8,6% (om ledningen väljer att behålla nuvarande utdelningsnivå). Jag kommer att återkomma till Reno i ett inlägg längre fram.
Den norska kronan
Aktieingenjören har sammanfattat sommarens aktivitet och ovan nämnda bolag i ett utmärkt inlägg som ni hittar här. I inlägget nämner han sin numera relativt stora andel norska bolag i portföljen (ytterligare något som vi har gemensamt), men han belyser också det faktum att för RenoNorden och Data Respons kommer en betydande andel av intäkterna från andra marknader. Norska bolag med intäkter i en annan valuta gynnas av en fortsatt svag norsk krona, skulle emellertid den norska kronan åter öka i värde blir vi svenska aktieägare kompenserade i form av högre utdelning och aktiepris i svenska kronor mätt.
Ytterligare en högutdelare på ingång?
För att inte överdriva den norska exponeringen i portföljen har jag börjat titta närmare på en annan nordisk högutdelare. Bolaget handlas kring 7 gånger det rullande fria kassaflödet och har en direktavkastning kring 8%. Kan ni gissa bolaget? En analys kommer om inte alltför lång tid för den som är nyfiken.
Några tips,
Starbrezze
XANO
Latour
DistIT
Indutrade
SECTRA
och så bolag vilka kommer att hända något i
ALFA
Getinge där Carl Benett snart agerar…
Lycka till!
Inget av de ovan nämnda bolag jag tittar närmare på i nuläget, men tack för tipsen!
Gissar att det skulle kunna vara HomeMaid som är det hemliga bolaget.
Hur bedömer du Renos framtida utdelningsförmåga worst case scenario?
Jag köpte före Q2an ungefär halva den size jag ville ha, 200 aktier. Sen snittade jag mig hela vägen ner i botten och fick ett större innehav än vad som var tänkt (i antal aktier, inte totalt värde pga kursförlust). Sen vände den ju som bekant upp som en raket och jag snittade av mig igen och kom ut med en vinst på en dryg tusenlapp när jag sålt av de sista aktierna.
Nu har tänkt ett varv till och tänker att jag nog ändå var ganska rätt på det att ca 4-500 Reno kan vara en bra krydda i portföljen. Jag har försökt att räkna på det och får själv fram att bolaget borde kunna dela ut mellan 1kr och 1.4kr per aktie lite beroende på vilka siffror jag stoppar in och hur generösa bolaget väljer att vara mot aktieägarna utöver gällande utdelningspolicy. Hur hamnar dina estimat?
Bra gissning, men bolaget jag för tillfället tittar närmare på verkar inom en annan bransch 🙂
Eftersom utdelningen är på 50 miljoner och jag bedömt att det fria kassaflödet landar på mellan 60-80 MNOK har Reno sannolikt kapacitet att behålla den höga utdelningen och även om man väljer att sänka utdelningen så anser jag att Reno kommande år har goda förutsättningar att behålla den höga utdelningsnivån i takt med att verksamheten växer. I min bedömning utgår jag dock ifrån att den nya ledningen vidtagit tillräckliga åtgärder för att underprissättning inte ska förekomma framgent.
Mvh
Vad tros om Reno i nuläget? Finns där fortfarande något att hämta efter en rejäl nedgång?
Hej! Förlåt för sent svar. Jag tror att vi sett det värsta i år och det finns indikationer på att den nya ledningen har rensat ut skeletten ur garderoben, men bolaget är långt ifrån någon riskfri investeringen med tanke på den höga skuldsättningen i kombination med fallande EBITDA-marginal i främst Norge.
Mvh