Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?

september 16, 2017 By Langsiktig Investering 17 Comments

Det är säkert få på finanstwitter som missat att regeringen efter förhandlingar med vänsterpartiet höjer skatten på investeringssparkont (ISK) och kapitalförsäkringen (KF) i höstens budget. Jag tycker det är olyckligt att regeringen återigen väljer att höja skatten för dessa sparformer då det sänder felaktiga signaler. Inte minst då avdragsrätten för privat pensionssparande i IPS samt pensionsförsäkringar försvann förra året. Sparande ska uppmuntras och framför nu när vi svenskar är belånade som aldrig förr och bolånemarknaden är överhettad enligt många bedömare. För mig som är partisk i frågan känns det mer befogat att börja titta på ränteavdraget nu när räntan är historisk låg för att sänka hastigheten på bolånekarusellen. Trots detta är investeringssparkontot även fortsättningsvis den mest förmånliga sparformen särskilt för den som äger svenska utdelningsaktier och sparar långsiktigt.

Även om jag anser att ISK fortfarande är ett bättre alternativ än den traditionella aktiedepån är den inte lika lämpad för alla former av sparande. I den senare beskattas enbart vinst och utdelning, medan det för ISK och KF är allt kapital på kontot som schablonbeskattas, oavsett om den faktiska avkastningen har varit positiv eller negativ under året. Det gäller med andra ord att man uppnår en avkastning som överstiger den årliga skatten (statslåneräntan plus 1 procentenhet) och inflationen för att det ska vara god affär att ha sina pengar placerade i ett ISK. Den som idag har räntefonder i KF och ISK bör med andra ord tänka till. Det är också extra viktigt att undvika förlorare om man sparar i ett ISK eller KF eftersom ingen möjlighet finns att kvitta förluster mot vinster.

Den genomsnittlige spararen på Avanza vs Index
I sammanhanget är det intressant att, som Lundaluppen gjorde i ett inlägg 2013, titta på vilken avkastning den genomsnittlige Avanzakunden uppnått per år. Siffrorna är hämtade från Avanzas årsredovisning där de också jämförs med SIX Return index som visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index

Utgår vi från att avkastningen från det genomsnittliga kontot hos Avanza är representativ har det varit en lönsam affär att spara i ISK och KF under perioden 2008 fram till 2016. Det hade dock varit betydligt mer lönsamt att passivt ägt en sparprodukt som följer SIX Return Index under den studerade perioden. Viktigt att komma ihåg är dock att siffrorna från Avanza är medelvärden och varje konto får därmed inte samma vikt. Den avkastning storkunderna uppnår snedvrider således sannolikt resultatet åt ena eller andra hållet vilket gör att den genomsnittliga avkastningen inte är representativ för majoriteten av Avanzas kunder.

Om jag tillåter mig att spekulera lite skulle det inte förvåna mig om många sparare presterat sämre än genomsnittskontot ovan över samma period. En sådan grupp är sannolikt yngre kunder som tar högre risker i sitt sparande i form av förhoppningsbolag och koncentrerade portföljer med ett fåtal innehav.

För den traditionella aktiedepån utlöser försäljning av värdepapper beskattning för depåinnehavaren vilket skapar ett incitament att hålla antalet transaktioner nere. ISK och KF leder sannolikt genom sin konstruktion till ett högre risktagande för vissa kundgrupper. Det krävs disciplin att inte pilla på portföljen – särskilt om försäljningar inte leder till merjobb och skattemässiga konsekvenser. Säkert och lågavkastande sparande i räntefonder lönar sig inte heller i ISK eller KF vilket sannolikt kan stressa somliga att äga en större andel aktier.

Dags för flertalet att satsa på index?
En annan tanke som slår en när man studerar tabellen ovan är att eftersom SIX Return Index slagit genomsnittskunden på Avanza alla år utom två 2008 och 2016 är frågan om inte fler borde investera i indexprodukter? Jag tror i alla fall att det kan vara nyttigt för den som är mer eller mindre aktiv i sitt sparande att jämföra sin avkastning med SIX Return Index och fundera över om aktivt sparande med aktier ger en så pass hög avkastning och mervärde att indexfonder inte är ett alternativ. I takt med att räntorna höjs kommer nämligen inte ISK och KF vara lika förmånliga och kräva en högre avkastning. Sannolikt kommer också dessa sparformer att bli föremål för ytterligare skattehöjningar vilket ytterligare höjer avkastningskravet.

Disclaimer: Författaren har sådan hybris att han anser sig tillhöra gruppen som även fortsättningsvis kommer lyckas slå index.

Andra inlägg på liknande tema

Nu är det väl ändå dags att sälja?
Lämna bara båten vid nödfall - Investeringslärdomar från det gångna året
Det finns flera vägar till vinsttillväxt än de uppenbara

Filed Under: Index, Indexfonder, Investeringsstrategi, Källskatt, Långsiktig sparande Tagged With: Investeringssparkonto, kapitalf

Comments

  1. P says

    september 16, 2017 at 9:51 f m

    Ska man som utdelningsinvesterare börja fundera på vanlig depå?

    Mvh

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 16, 2017 at 12:14 e m

      Nej, ISK och KF är även fortsättningsvis de mest förmånliga sparformerna för den som äger utdelningsaktier och sparar långsiktigt.

      Svara
  2. Sensim says

    september 16, 2017 at 9:56 f m

    Ett sundhetstecken att du resonerar så här kring indexinvesteringar, även om du själv aktivt försöker slå index. Bra skrivet!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 17, 2017 at 8:12 f m

      Tack Sensim! Det kan vara en bra övning att agera djävulens advokat då och då. 🙂

      Svara
  3. T says

    september 16, 2017 at 10:51 f m

    Uppmuntrar verkligen ISK till sparande eller uppmuntrar det till sparande med hävstång?

    Hur många med ISK har inga lån?

    Svara
    • Kim says

      september 16, 2017 at 12:07 e m

      Du slår huvudet på spiken med dina frågor.

      Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 16, 2017 at 12:17 e m

      Håller med föregående talare mycket intressant frågeställning. Kanske blir ett kommande inlägg på temat.

      Svara
      • Marcus says

        september 16, 2017 at 10:52 e m

        Ett sådant inlägg skulle uppskattas!

        Svara
  4. Tord says

    september 16, 2017 at 11:27 f m

    Mkt intressant och bra skrivet!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 16, 2017 at 12:17 e m

      Tack, kul att höra!

      Svara
  5. Investeraren_tw says

    september 16, 2017 at 12:18 e m

    ” För den traditionella aktiedepån utlöser försäljning av värdepapper beskattning för depåinnehavaren vilket skapar ett incitament att hålla antalet transaktioner nere. ”

    Jag kan bara hålla med om detta, bra skrivet. Exakt så tänkte jag i ett antal av mina stora placeringar. Jag visste att jag ville behålla dem i decennier, så jag la dem utanför ISK. Jag sökte incitament för det, som skulle stödja mitt psyke i beslutet. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    Svara
  6. Sven says

    september 16, 2017 at 2:17 e m

    Tycker nog snarare aktivt förvaltade fonder är bättre än index produkter. Finns ett par i Sverige som konsekvent slagit SIXRX. Dessutom är Avanza zero faktiskt hög risk. Superfonden är nog bättre, men redan här blir det ett aktivt beslut… Hade det funnits en indexfond som följer SIXRX hade jag varit intresserad men vet inte om någon.

    Svara
    • Jonas says

      september 16, 2017 at 6:36 e m

      Sven,
      SEB Sverige Indexfond gör exakt det du söker. Tycker faktiskt den är att föredra framför t.ex. Avanza Zero då den ger bättre spridning. Trots att den har en, förvisso låg, avgift. En fond som borde få större uppmärksamhet när man pratar om index och passivt sparande än att bara ”tjata gratis”.

      Finns hos Avanza och säkert många fler ställen.

      https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/150048/seb-sverige-indexfond

      Svara
      • Sven says

        september 16, 2017 at 8:18 e m

        Tack. Visste inte om det. Som du säger, omx 30 är ju bara bank och industri. Känns ganska svajigt om du frågar mig…visserligen bra bolag men ändå. Index ska ju ge spridning.

        Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 17, 2017 at 8:09 f m

      Ja, alla indexfonder är inte likvärdiga. Som ägare av Nordnets indexfond med inriktning mot Norge placerar du nästan 19% av satsat kapital i Statoil. De fem största bolagen utgör 47,5% och de tio största nästan 82% av fondens totala portfölj. Ganska stor bolagsrisk med andra ord. Har skrivit om riskerna med mindre indexfonder här för den som är intresserad: https://langsiktiginvestering.se/2016/10/alla-indexfonder-ar-inte-likvardiga-vissa-indexfonder-ar-mer-riskfyllda-an-andra.html Har också skrivit om flera index som slår OMXS30GI och varför: https://langsiktiginvestering.se/2016/10/flera-mer-eller-mindre-likaviktade-satt-att-sla-omxs30gi-och-omxs30.html

      Svara
    • Sensim says

      september 21, 2017 at 5:52 e m

      @Sven

      ”Tycker nog snarare aktivt förvaltade fonder är bättre än index produkter.”

      Jo visst, det är lätt att i backspegeln välja fonder eller att se att en viss fond för närvarande går starkt eller kanske gjort det under de senaste åren.

      Problemet är ”bara” att i förväg hitta de aktiva vinnarfonderna, de som uthålligt (dvs långsiktigt) slår index. År efter år. Väldigt många fonder överlever ju inte ens! De läggs ner eller slås ihop pga att de underpresterar gentemot index.

      Googla gärna ”survivorship bias”.

      Här en en statistisk genomgång från USA för åren 1970-2005 (hämtad från The Little Book of Common Sense av Bogle):

      https://sensimsteps.blogspot.se/2017/02/the-little-book-of-common-sense.html#kapitel08

      Svara
  7. Riksdalen says

    september 23, 2017 at 7:13 e m

    Svenska investmentbolag slår index över t id.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in