Det är inte många tillfällen då man får möjligheten att köpa bolag av hög kvalitet till attraktiva priser på börsen. Som oftast får man betala en premie för kvalitet. Det finns dock ett antal situationer då priset kan understiga det underliggande värdet:
- När förutsättningar i bolagets branch förändras på ett sätt som påverkar intjäningsförmågan negativt. Oljeprisets branta fall de senaste åren som drabbar energibolagen hårt är ett sådant exempel.
- I anslutning till att ett bolag har tillfälliga verksamhetsproblem. Ett av mina favoritbolag alla kategorier – Johnson & Johnson – drabbades av kvalitetsproblem vid tillverkning, vilket tvingade bolaget att återkalla produkter och aktiekursen sjönk ordentligt som följd. Volkswagenskandalen är ett antal exempel där styrning och ohälsosam organisationskultur ledde till manipulation av utsläppsvärden.
- När ett bolags värde inte upptäckts av marknaden på grund av att det är noterat på en mindre lista. Bonheur och Vardia är exempel på bolag som är för små för att de större aktörerna ska ta notis om dem. Frågan om huruvida de är lågt värderade guldklimpar lämnar jag därhän.
- I samband med ett allmänt börsfall som till exempel Greklandskrisen, Fukushima och framförallt senaste finanskrisen.
Av scenarierna ovan är det sista det kanske mest sällsynta, men också mest intressanta (beroende på hur man ser det) då aktier oberoende bransch och bolagsspecifik fundamenta blir billigare. Kan den senaste tidens nedgång vara början på en allmän börsnedgång och ett sådant köptillfälle?
För ett börsfall kommer förr eller senare – det vet vi alla, den stora frågan är ”bara” när? Kanske har fallet redan påbörjats eller så får vi vänta till nästa år eller ännu längre. Under 2015 tyckte jag mig se de klassiska varningstecken som signalerar att vi nått en topp för denna gång, men jag är ingen makroexpert och även om jag vore det skulle jag inte ha svaret.
Vad kännetecknar då en längre nedgång eller en så kallad björnmarknad?
Enligt den gängse definitonen inträder en björnmarknad efter en nedgång på 20% från föregående topp. Utgår vi från definitionen ovan och tittar på S&P-500 (index med de 500 största börsnoterade aktiebolagen i USA) har det totalt varit 35 björnmarknader under 1900-talet och dessa har varat i genomsnitt 403 kalenderdagar.
Sverige då? I samband med den senaste stora nedgången så nådde OMXS30 botten den 27 oktober 2008 efter ca 4 månaders nedgång och där stannade vi i ungefär 6 månader. Tiden för bottenfiske var med andra ord ganska begränsad. OMXS30 hade sedan efter ca 20 månader återhämtat nästan hela fallet.
Är vi redan där?
Vad vi kan se genom att studera historiska björnmarknader är att de är över fortare än vad de flesta av oss tror. Tittar vi på historiken här i Sverige har de stora börskrascherna blivit brantare och återhämtningen gått fortare. Om vi tittar på Sverige och OMX30 så hade indexet den 24 september 2015 backat med nästan 20% från toppnoteringen i slutet av April samma år.
I skrivande stund har OMX30 backat med hela 24% från toppnoteringen den 27 april. Nedgången har med andra ord hållit i sig ett tag, även om det känns lite som om den startat på riktigt i år.
Vad kan man då dra för slutsatser av ovan? En möjlig slutsats skulle kunna vara att det gäller att inte vänta för länge med sina köp, då dessa tillfällen kan passera fortare än vad vi tror på förhand.
Hur kommer jag att agera framöver?
Några försäljningar i hopp om att komma in billigare längre fram kommer det inte bli tal om. Jag gjorde det misstaget i anslutning till finanskrisen 2008 något som resulterade i utebliven avkastning (mer om det i ett annat inlägg). Den enda gången jag har för avsikt att sälja är om jag hittar ett likvärdigt bolag till lägre värdering eller om något drastiskt förändrar förutsättningarna för en investering. Det lönar sig sällan för en långsiktig investerare eller någon investerare för den delen att försöka ”tajma” marknaden eller som en klok investerare utryckte det:
“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch
Jag skrev också ett inlägg för en tid sedan i ämnet, där jag presenterade en studie som visade att när man har längre sparhorisont så blir inte marknadstajming lika viktigt. Skillnaden i avkastning är inte är så stor som man vid första anblicken kan tro mellan den som kontinuerligt köper regelbundet och den som köper kring botten. Ni hittar det inlägget här.
Om jag då inte tänker sälja när tänker jag då köpa?
Jag kommer att fortsätta med regelbundna inköp på ca 14 000 månadsvis i linje med vår strategi och målsättning. Om kursfallet fortsätter funderar jag på att dubblera inköpsbeloppet per månad. Frågan är dock när jag ska accelerera inköpen? Ska jag titta på enskilda bolag på min bevakningslista eller ska jag eskalera mina köp när direktavkastningen för majoriteten av mina bolag på bevakningslistan passerat 5% vilket tyder på en historiskt låg värdering?
Kanske borde jag frångå kvantitativa kriterier och utgå från mer kvalitativa värden såsom stämningen på sociala medier och öka frekvensen när gemene man återigen börjar tvivla på aktier som ett långsiktigt sparalternativ? Förmodling är det då för sent då med tanke på hur fort en björnmarknad kommer och går? Nu blev det lite provakativt, men poängen jag vill föra fram är att det är svårt att identifiera om vi är nära botten eller inte och att man nog gör klokt i att även fortsättningsvis titta på enskilda aktiers pris i förhållande till det underliggande värdet på bolaget som de representerar.
Generella råd i sammanhanget som tål att upprepas några gånger:
- Köp enbart aktier med medel du kan avvara under en lång tid! Med lång tid menas en sparhorisont som överstiger 5 år.
- Se gärna helheten, men fokusera på värdet av bolagens verksamhet i förhållande till det pris som marknaden är beredd att betala.
- När du köper och om du måste sälja, gör det successivt i omgångar. Det går normalt inte att pricka rätt kortsiktigt, sprid därför ut inköpen!
- Spara regelbundet och bygg upp en kassa om du har möjlighet – särskilt om den svaga utvecklingen på börsen håller i sig.
Bränn inte allt krut på en gång, men vänta inte heller för länge för en björnmarknad är över fortare än du tror. Om historien är något att gå på så kommer sparare som är systematiska, sansade och långsiktiga även fortsättningsvis belönas.
Hej,
Intressant inlägg och det inspirerade mig att ta reda på vilka de värsta björnmarknaderna för S&P500 varit.
* År 1929: förlust 85,1%, varade 34 månader
* År 2007; Förlust 56,4%, varade 17 månader
* År 2000: Förlust 49,1%, varade 30 månader
* År 1973 Förlust 48%, varade 21 månader
Det är med andra ord sällsynt med extrema björnmarknader på 50% eller mer, men eftersom jag precis som du har en placeringshorisont på flera decennier är jag inställd och beredd på att det kommer inträffa förr eller senare. Kärnan i min portfölj består av flera bolag på din bevakningslista såsom BDX, CL, UN etc med låg teknikrisk som funnits i över 100 år och överlevt världskrig och otaliga finanskriser. Detta är bolag jag aldrig säljer ser det därför som positivt när värderingen sjunker så att jag kan ackumulera fler aktier.
Mvh Per
Tack och kul att du tog dig tid att bidra med intressanta siffror! Tyvärr tror jag att det är lätt hänt att många förväntar sig en nedgång motsvarande den vi hade 2007 eftersom de flesta av oss har den krisen relativt färskt i minnet. Sedan tenderar vi också minnas de mest extrema av utfallen och missa då den mer objektiva slutsatsen.
Fortsätt på den inslagna vägen, tycker du verkar ha en sund inställning och strategi.
Mvh