Detta har återigen blivit dags för ett inlägg i inläggsserien bolag på min radar. Den här typen av inlägg ska ses som ett första steg i analysarbetet, en snabbanalys om man så vill. Min förhoppning är jag ska få nya insikter och återkoppling från kloka läsare.
Nu till bolaget som för tillfället blippar på min radar – nämligen Hexpol.
Kort om bolaget
Hexpol är en global polymertillverkare (ett finare ord för plast) vars kunder i huvudsak finns inom den globala fordons- och verkstadsindustrin, men även byggbranschen, energisektorn och tillverkare av medicinteknik. Hexpol var från början en del av Hexagon men avknoppades från moderbolaget i mitten av 2008 och har sedan dess hunnit växa till sig rejält med en omsättning på över 12 miljarder och med cirka 4 500 anställda i fjorton länder.
Koncernen är organiserad i två affärsområden, Compounding och Engineered Products. Inom Engineered Products tillverkar Hexpol egna färdiga komponenter i plast som hjul, packningar till värmeväxlare och profiler. Inom Compounding tillverkar man i sin tur olika typer av gummiblandningar där det ställs höga krav på materialegenskaper och global leveransförmåga. De största slutkundssegmenten är fordons- och verkstadsindustrin. Affärsområdet är Hexpols i särklass största och utgör lite mer än 90 % av omsättning och vinst inom koncernen.
Vad som gör aktien intressant
Förefaller ha en stark position på sin huvudmarknad
Enligt bolaget har man en stark marknadsposition inom avancerade polymer compounds, packningar för plattvärmeväxlare samt hjul i plast- och gummimaterial. Hexpol är särskilt starka i Nordamerika. Främsta konkurrensfördelarna verkar vara kvalitet och etablerade och långa kundrelationer.
Historisk hög tillväxt och lönsamhet
Att bolaget har ett konkurrenskraftigt erbjudande syns på lönsamhetshistoriken. Sedan man avknoppats från Hexagon i mitten av 2008 har Hexpol haft en imponerande utveckling sett över hela perioden – omsättningen har ökat med 300 % och vinsten med hela 800 %.

Tittar vi på avkastningen på eget och totalt kapital förstärks bilden av att Hexpols verksamhet är av hög kvalitet, det är få konkurrenter som kan matcha en genomsnittlig ROE på över 20 % över perioden 2009-2019.

Den fina lönsamhetsutvecklingen återspeglas till viss del i den fina utdelningstrenden sedan börsintroduktionen.

Starka finanser och stabil ägarbild
Trots att man genomfört ett flertal förvärv senaste tiden är balansräkningen stark vilket öppna för fortsatta förvärv och minskar risken väsentligt inför nästa konjukturnedgång. Soliditeten är idag på goda 64 % och de långsiktiga skulderna på 2 miljarder kan jämföras med nuvarande kassa på 1,65 miljarder och EBITDA (resultat före räntekostnader, skatter, nedskrivningar och avskrivningar) på 2,4 miljarder. Att man också har en stark huvudägare i form av Melker Schörling i ryggen minskar bolagsrisken ytterligare.
Slutord
Hexpol tycks vid en första anblick vara ett högkvalitativt bolag och ett stöd för tesen att avknoppade bolag tenderar att generera överavkastning till sina ägare är något som jag skrivit om tidigare. Precis som en sektorkollega som jag tidigare analyserat i form av Gränges gynnas dessutom Hexpol av trenden med allt fler elbilar då elmotorer kräver fler värmeväxlare.
Värderingen på 15 gånger nettovinsten ser vid första anblick attraktiv ut med hänsyn taget till den starka balansräkningen och fina tillväxten.
Men (Varför finns det alltid ett sådant?) tar vi hänsyn till verksamhetens cykliska natur ser värderingen riktig lika aptitlig ut. Om vi istället för att utgå från dagens vinstmarginal på 13 % använder den genomsnittliga vinstmarginalen för perioden 2009 till 2019 på ca 10 % landar värderingen på närmare 20 gången vinsten. Hur ser du på Hexpol som investering till nuvarande pris?
Image courtesy of digitalart images at FreeDigitalPhotos.net
Jag tycker priset ser intressant ut. Sedan avkräver jag ibland en för låg MoS. Dock är det bättre att betalat ett något för högt pris för bra verksamhet än fastna i en värdefälla. Jag tycker det är fullt rimligt att köpa nu och fortsätta köpa mer ”batcher” om priset går nedåt. Hur Hexpols försäljning kommer utveckla sig de närmsta 2 åren vet jag ju inte. Det kan gå upp eller ned, men blir det sämre tider förväntar jag mig att Hexpol kommer ha möjlighet att förvärva verksamheter lite billigare.I nedgångstider tänker folk alltid ”kan det gå ned mer?” och avvaktar och det blir inget köpt. Den viktigare frågan är väl egentligen var bolaget kommer stå efter en ev. lågkonjunktur. Där tror jag de kommer vara välpositionerade.
Hej Spartacus, kul att du tittar förbi och delar med dig av dina tankar!
Bra poäng, i kraft av den starka balansräkningen och fina förvärvshistoriken så är ett sådant scenario inte osannolikt. Ja, risken är att man ibland är för ”snål” och tummar på kvalitet till förmån för lägre värdering som värdeinvesterare (been there done that). Stegvisa inköp kan vara en bra strategi för att inte missa köplägen. Får se hur jag gör med Hexpol, men just nu lutar det ändå åt ”avvakta” lägre värdering med risk att missa tåget 🙂
Kul case, jag har aldrig petat på Hexpol eftersom de alltid varit för dyra för min smak. Fina bolag med premiumvärdering och exponering mot cykliska sektorer har aldrig lockat mig men nu är värderingen nere på nivåer senast sedda 2013 vilket är lovande.
Har du förreste tittar på danska SP Group? Lägre värdering men sämre balansräkning i samma sektor.
Tack, kul att höra! Förlåt för sent svar, mycket som händer just nu både privat och i yrkeslivet. 🙂 Nej, det bolaget är helt nytt för mig. Ska ta mig en titt när jag får tid, även om svag balansräkning och konjukturkänslig verksamhet spontant låter lite läskigt.
Hej! Jag gillar dina små analyser. Just Hexpol ligger på min bevakningslista.
Har du analyserat Bulten någon gång? Ett bolag jag har investerat i under ett par år. Värderingen har sjunkit rejält sista halvåret med minskande orderingång i kvartal 4.
Detta är praktexempel på ett cykliskt bolag men balansräkningen är mycket stark och jag tror de har megatrenden med elektrifiering av fordon med sig.
De jobbar även med ett sätt att binda upp sina kunder redan i utvecklingsstadiet av nya fordonsplattformar som ger långa kontrakt.
Den nytillträdde VDn är den största risken jag ser, att man kanske börjar utnyttja de starka finanserna på ett kreativt sätt som gör bolaget mer känsligt vid sämre tider.
Mvh Christian
Hej! Förlåt för sent svar! Nej, har tyvärr inte tittat närmare på bolaget då jag främst fokuserar på bolag i icke-cyklisk brancher. Med det sagt så verkar bolaget vara ett vettigt alternativ i sektorn och den starka balansräkningen är en konkurrensfördel när konjunkturen viker och uppköpskandidater blir billigare .