De senaste månaderna har råvaruberoende länders börser och valutor varit extra pressade och bland dessa länder återfinns Norge och Kanada. Framförallt gäller det aktier vars intjäning direkt eller indirekt påverkas negativt av ett lågt oljepris. I och med nedgångarna som varit har jag tyckt mig se små lägen att öka i några befintliga innehav i dessa länder.
Vi börjar med en bank på andra sidan Atlanten. Jag har nämligen vid två separata tillfällen ökat mitt innehav i Kanadas tredje största och mest internationella storbank – Bank of Nova Scotia (BNS). Banken har funnits i över 180 år och har delat ut sedan slutet av 1800-talet. Under perioden 2005-2014 har utdelningen har vuxit med i genomsnitt nästan 8% per år. Ungefär hälften av bankens resultat kommer från Kanada och resten från bankens internationella verksamhet.
BNS har en internationell närvaro som med marginal överträffar andra kanadensiska storbanker och de erbjuder ett brett utbud av banktjänster till kunder i Latinamerika, Karibien och Centralamerika, och även delar av Asien. Den kanadensiska storbanken BNS är inte bara mer internationell utan också, med över 80 000 anställda, betydligt större än våra svenska banker.
Aktiens kurs har på senare tid, i likhet med flera andra kanadensiska bolag, pressats på grund av svackan i energisektorn som utgör en stor del av landets ekonomi, men även höga bostadspriser spelar in. Senaste kvartalsrapporten visade på att banken alltjämt står stark då omsättningen har ökat med 4% det gångna året och vinsten per aktie med hela 10%. Enligt ledningen är det finansiella tillståndet alltjämt gott och man förväntar sig tillväxt även 2016, även om den blir mer modest. Efter inköpet utgör BNS ca 5% av portföljen.
Jag har också passat på att öka mitt innehav i det norska bolaget TGS-NOPEC Geophysical Company (TGS). För er som inte känner till bolaget, verkar TGS inom olje- och gasbranschen och är marknadsledande när det gäller att tillhandahålla seismisk data (kartor över havsbotten och landmassa) som sedan olje- och gasbolag använder sig av för att avgöra var de ska borra. Ni hittar min tidigare analys av bolaget här: Analys av TGS
Senaste kvartalsrapporten bjöd på en minskad nettovinst med 27% vilket inte är förvånande med tanke på oljeprisets låga nivå som fått de stora energibolagen att avisera stora nedskärningar vad beträffar investeringar kopplade till prospekteringsaktiviteter. Det lägre oljepriset är dock inte enbart av ondo för bolaget, då TGS affärsmodell är billigare för iblandade parter än många konkurrenters och därför klarar sig bolaget bättre i ett läge där oljebolagen behöver sänka sina kostnader. Det tuffare marknadsklimatet kan också erbjuda möjligheter att ta marknadsandelar från redan pressade konkurrenter.
Min investeringstes är att bolaget har goda förutsättningar att övervintra det tuffare marknadsklimatet och komma ut starkare på andra sidan. Jag är inte heller orolig när det kommer till TGS framtida utdelningsförmåga, även om utdelningstillväxten inte kommer att vara imponerande i närtid. Bolaget kommer börja med kvartalsutdelningar från och med 2016. Efter inköpet utgör TGS ca 3% av den totala aktieportföljen.Det har också hunnit bli några små inköp av aktier i Nordens största leverantör av IT-infrastruktur till offentliga och privata arbetsplatser – Atea. Min tidigare analys av bolaget hittar ni här. Bolagets primära verksamhet är hårdvara såsom datorer, skrivare och telefoner till företag och offentlig sektor i Norden samt Baltikum. Sett till marknadsandelar och omsättning är Atea störst på IT-infrastrukturmarknaden i Norden.
Jag tror att trenden att ”outsourca” hantering av datorarbetsplatser är här för att stanna (inte minst inom offentlig sektor där kompetens och resurser saknas för att tillhandahålla moderna datorarbetsplatser med tillhörande tjänster). Den fina omsättningstillväxten och ett relativt stabilt kassaflöde gör att det finns potential för en bra utdelningspeng även nästa år och för måttlig utdelningstillväxt på lång sikt. Om direktavkastningen mot förmodan behålls på nuvarande nivå kommer jag inte att kräva någon utdelningstillväxt av bolaget.
Resultatet för det senaste kvartalet var en förbättring mot föregående kvartal och jag ser gärna att trenden håller i sig inför det viktiga sista kvartalet. Högt på önskelistan är att bolaget lyckas får mer utväxling av den fina omsättningstillväxten på sista raden. Jag skulle också vilja se att bolaget fokuserade mer på balansräkningen som försvagats ytterligare under året (det kommer inte vara billigt att låna i all framtid). Eftersom Atea tillhör mina lite mer spekulativa innehav (med defensiva mått mätt) kommer jag inte att öka mitt innehav mer i närtid utan avvakta kommande kvartal. Efter att jag ökat mitt innehav utgör Atea ca 1,8% av aktieportföljen.
Ni hittar som vanligt mer uppgifter om den passiva inkomsten och aktieportföljen i huvudmenyn. Eftersom detta sannolikt är årets sista inlägg tar jag tillfället i akt att önska en trevlig nyårsafton och ett gott nytt år!
Hej!
Mitt syfte är att långsamt öka antalet innehav i mina tre kanadensiska banker (BNS, TD, RY) under det kommande året.
Gott nytt år,
DH
Hej Dividend Hawk!
Ja, TD och RY är också intressanta kandidater om värderingen faller ytterligare från nuvarande nivåer och den kanadensiska dollarna fortsätter att försvagas mot den svenska kronan. Vill se lite högre direktavkastning innan jag funderar på köp.
Gott nytt år på dig med och tack för all retweets!
Stabila inköp/ökningar. Själv blev det TGS samt Maersk, men även BNS stod på min lista. Dock får det bli nästa månad om nuvarande kurser håller i sig!
Ha ett gott yrt år nu =)
/Sofokles
Tack Sofokles! Ja, det är nog ingen brådska. Slow and steady wins the race som det heter.
Gott nytt år!
Hur mycket hänsyn tar du till valutorna.. tänker främst på BNS som kan handlas både i CAD och USD. Ser på din bevakningslista att det ska vara mer fördelaktigt att köpa på den amerikanska börsen men har du någon kort förklaring för mig som ännu inte vet skillnaden?
Tittar man enbart på valutan så tycker jag att CAD ser mer fördelaktig ut än USD.
/Slumdog
Bra fråga! Även om inte valutakursen är avgörande för mina köpbeslut så har den en viss påverkan. Senaste köpen har varit av aktien noterad på den kanadensiska börsen på grund av att CAD försvagats.
Lägg inte för stor vikt vid skillnaden i värdering i bevakningslistan då det har att göra med att jag inte hade den senaste kursen när jag räknade om utdelningen till dollar för BNS (USD).
Mvh