Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Analys av ett lite annorlunda bolag inom energibranschen

januari 4, 2015 By Langsiktig Investering 8 Comments

Här kommer den analys jag så kryptiskt hintade om tidigare och som åtminstone en läsare gissade rätt på.

TGS-NOPEC Geophysical Company (TGS) är ett norsk bolag som är marknadsledande på att tillhandahålla seismisk data (kartor över havsbotten och landmassa) som olje- och gasbolag använder sig av för att avgöra vart de ska borra.

TGS-NOPEC Geophysical Company

Jag fick upp ögonen för TGS efter att bloggaren Defensiven analyserat bolaget. Inlägget hittar ni här: http://www.defensiven.com/2014/11/analys-av-tgs.html

Genom Defensivens inlägg hittade jag även en utmärkt analys av bolaget och branschen som en ny bloggare  – Snöbollseffekt – skrivit. Analysen hittar ni här: http://snobollsinvestering.wordpress.com/2014/03/19/tgs-nopec-en-potentiell-compounder-over-10-ar/.
Även bloggaren Småbolag och undantag har skrivit en omfattande analys av bolaget: http://smabolagochundantag.wordpress.com/2013/12/21/tgs-nopec-ett-lonsamt-norskt-sesmikbolag/
Om verksamheten
TGS är en marknadsledande global leverantör av främst seismisk data till olje- och gasindustrin.TGS säljer sina tjänster genom en så kallad multi-klient modell, vilket innebär att flera olje- och gasbolag bekostar en seismologisk studie tillsammans och får sedan åtkomst till de seismiska kartorna. Det är dock TGS som äger den seismologiska informationen och kan sälja vidare den till andra bolag. Motsatsen till multiklient modellen är kontraktsmodellen som innebär att ett enskilt olje- eller gasbolag tar på sig merparten av kostnaden och får ägarskapet av den seismologiska informationen.
Multiklient modellen som TGS i huvudsak jobbar efter är generellt sett mer kostnadseffektiv än den traditionella kontraktsmodellen, både för oljebolagen och TGS. Affärsmodellen innebär också att TGS kan licensiera ut äldre kartor till andra kunder efter att kostnaden redan är tagen, vilket är en stark bidragande faktor till de höga marginalerna.En annan anledning till att verksamhetsmodellen är kostnadseffektiv är att bolaget inte äger egna farkoster eller dyr utrustning, utan anlitar andra aktörer att sköta inhämtningen av kartinformation. Detta gör att bolaget kan hålla kostnaderna nere jämfört med konkurrenterna och fokusera på att leverera och förvalta högkvalitativa kartor.

Så här fördelar sig försäljningen Globalt:

Geografisk fördelning försäljning -TGS

TGS är en global aktör i ordets rätta bemärkelse och utmärker sig därför jämfört med flertalet norska bolag inom sektorn.

Risker och konkurrensfördelar?

TGS kommer att påverkas av det fallande oljepriset, men inte i den grad som renodlade riggoperatörer gör, då kostnaden för att borra vida överstiger vad TGS kunder betalar för bolagets karttjänster. En djuphavsbrunn kostar ungefär 250 miljoner dollar att borra, vilket gör att olje- och gasbolagen vill ha så bra underlag för sina beslut som möjligt i form av kartor och annan geologisk data.En risk är att konkurenterna springer om TGS med ny teknik, vilket i dagsläget inte verkar troligt, då TGS kostnadseffektiva verksamhetsmodell gör att de kan investera kontinuerligt för att förbättra sina tjänster i högre grad än konkurrenterna.

Enligt TGS ligger deras konkurrensfördelar i följande:

  • Deras omfattande och högkvalitativa databibliotek
  • Bolagets storlek.
  • Att deras databibliotek täcker stora delar av världen, vilket gör att de inte är beroende av ett enskilt område för deras intjäning.
  • Enligt TGS är den kanske viktigaste konkurrensfördelen dess anställda. Bolagets projektledare, geologer, dataspecialister har gjort att TGS är det ledande bolaget inom multiklient segmentet.

Bolagets lönsamhet jämfört med övriga konkurrenter bekräftar att konkurrensfördelar existerar hos bolaget. ROE har legat på i snitt 25% och vinstmarginalen (netto) kring 30% under perioden 2004-2014, vilket är imponerande.

TGS har störst marknadsandel med lite mer än 20 % av marknaden. Det är endast 4 stora aktörer som dominerar 80% av marknaden TGS, PGS, Fugro och CGGV enligt Templeton.

Så här har omsättning och vinsten per aktie utvecklats under perioden 2005-2014.
Utveckling VPA och omsättning 2004-2013 - TGS

TGS har haft en riktigt fin tillväxt under perioden – omsättningen har ökat med ca 420% sett över hela perioden. VPA-tillväxten har varierat lite mer, men sett till hela perioden har den ökat med ca 620%.

Så här har vinstmarginal (netto) och VPA utvecklats under samma period.
Utveckling VPA och vinstmarginal 2004-2013 - TGS

TGS vinstmarginal (nettovinst) har pendlat en del, men har legat på en hög nivå under nästan hela perioden. TGS har de i särklass hösta marginalerna bland de större aktörerna på marknaden. Medelvärdet för vinstmarginalen ligger på 29% och vinstmarginalen har legat på hela 30% de senaste två åren.

Den stora frågan är hur inbromsningen av oljepriset kommer att påverka bolagets lönsamhet framöver. Om oljepriset stannar på dessa nivåer eller sjunker under en längre period kommer de stora oljebolagen att dra in på prospektering, men det kommer också att bli extra viktigt för oljebolagen att i denna lågprismiljö satsa rätt, dvs. identifiera oljefyndigheter så att inga felsatsningar görs.

Så här har utdelningen (i dollar) och utdelningsandelen utvecklats under perioden 2005-2014
Utveckling utdelning och utdelningsandel 2009-2013 - TGS

TGS har en kort utdelningshistorik och har enbart delat ut pengar sedan 2009. Under den perioden har emellertid utdelningen ökat med nästan 30% per år i genomsnitt. Utdelningsandelen ligger idag på ca 40%, vilket är godkänt – inte minst då direktavkastningen är på över 5%.

TGS balansräkning är den starkaste i branschen. Soliditeten (andelen eget kapital) är hela 74% och bolaget har inga räntebärande skulder.Räntetäckningsgraden är på 1000 vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 1000 gånger om.Det fria kassaflödet har täckt utdelningen under perioden trots att CAPEX-nivån är hög, då bolaget har investerat offensivt för tillväxt.

Sammanfattning och värdering
I mina ögon är TGS i kraft av sin marknadsposition, know how och starka balansräkning en intressant kandidat till portföljen om priset är rätt.
Jag gillar också att kundbasen är spridd över världen och inte, som för andra oljeservicebolag, koncentrerad till den norska sockeln.
Jag tror att bolaget, även om oljepriset fortsätter att backa framöver, har framtiden för sig då bra seismisk data kommer att behövas även i framtiden – inte minst med tanke på att nya olje- och gasfyndigheter i världen är svåra att lokalisera och kostsamma att extrahera. Det gäller med andra ord för aktörerna på marknaden att minska felmarginalen vid borrning och då är kvalitativ siesmologisk data kritisk.
TGS affärsmodell, som är billigare för iblandade parter, klarar sig bättre i ett scenario där oljebolagen behöver sänka sina kostnader. Jag tror också att TGS är rustat att klara ett betydligt lägre oljepris i kraft av sina marginaler, affärsmodell, databibliotek och sin starka balansräkning.
Värdering

Idag värderas TGS till ett P/E-tal (TTM) på ca 7,5, har en direktavkastning på 5,3% och en utdelningsandel på ca 40% (TTM).

Det pris jag är villig att betala som mest är 155 NOK aktien. Kurstaket är satt efter följande väldigt konservativa antaganden med tanke på tillväxten hittills:
  • Jag utgår från att TGS kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 3% på lång sikt.
  • Jag bedömer hållbar VPA till 17 NOK aktien och rimligt P/E-tal till 12.
Jag väljer att vara extra konservativ då jag inte känner till branschen tillräckligt väl och inte kan uppskatta vilken påverkan det fallande oljepriset kommer få på intjäningen – men också för att utdelningshistoriken är så pass kort.Ni hittar fler detaljer kring värdering och nyckeltal för TGS under rubriken bevakningslistan i huvudmenyn.
Ha en trevlig söndag!

Andra inlägg på liknande tema

Ytterligare två aktieinnehav
Ytterligare en avkastningsjämförelse - Hennes & Mauritz möter GAP
Fortsättning på tidigare analys av Nilörngruppen

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Analys, TGS

Comments

  1. Gustav says

    januari 4, 2015 at 1:11 e m

    Bolaget ser intressant ut och är på min bevakningslista, några korta inflikanden bara:

    Enligt 4-traders tycks utdelningen minska framöver, även om de fortsatt är en högutdelare:
    http://www.4-traders.com/TGS-NOPEC-GEOPHYSICAL-COM-1413301/financials/

    Småbolag och undantag har skrivit om bolaget: http://smabolagochundantag.wordpress.com/2013/12/21/tgs-nopec-ett-lonsamt-norskt-sesmikbolag/

    Och slutligen så ingår bolaget – märkligt nog – är ett hyfsat stort innehav i en Nigerafond:
    http://www.investinginafrica.net/2013/04/nigeria-etf-launches/

    Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 4, 2015 at 7:15 e m

      Tack för länkarna. Jag gillar bolaget ju mer jag läser om det.
      Vad roligt och otippat att bolaget ingår i en Nigerafond.

      Skulle vara intressant att få höra 4-traders resonemang kring framtida utdelningar, hittar inget i deras rapport.

      Svara
    • Gustav says

      januari 4, 2015 at 9:18 e m

      Jag tror 4-traders bara sammanställer analytikers förväntningar på utdelningen och visar genomsnittet (finns även forecast-flik hos Financial Times som brukar säga samma sak).

      Ska läsa på mer om bolaget, tack för påminnelsen via ditt inlägg 🙂

      Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 5, 2015 at 7:17 f m

      Jaha, tack för info. Tycker jag definitivt du ska, vore kul om vi blev fler bloggare som tittade på bolaget.

      Svara
  2. Anonym says

    januari 6, 2015 at 12:15 e m

    Har du koll på om det bara är havsbottenkartor man arbetar med? Eller har man även jobb med geologiska kartor/undersökningar när det gäller oljeutvinning på land? Tänker främst på skifferoljan som nu är het i USA?

    / Oljenovis…

    Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 6, 2015 at 6:40 e m

      De erbjuder även kartor över land på den Nordamerikanska kontinenten, vilket innebär att de även anlitas av energibolag som söker efter skifferfyndigheter.

      Mvh

      Svara

Trackbacks

  1. Nytt inköp skriver:
    juli 27, 2015 kl. 12:54 f m

    […] utdelningshistoriken är så pass kort.För er som missat det hittar ni min analys av bolaget här: https://langsiktiginvestering.se/2015/01/analys-av-ett-lite-annorlunda-bolag_4.html Efter inköpet är vår passiva inkomst på årsbasis ca 20 320 kr. Ni hittar som vanligt den […]

    Svara
  2. Vinstvarningen från TGS skriver:
    juli 27, 2015 kl. 1:20 f m

    […] För er som inte känner till bolaget, verkar TGS inom olje- och gasbranschen och är marknadsledande på att tillhandahålla seismisk data (kartor över havsbotten och landmassa) som sedan olje- och gasbolag använder sig av för att avgöra var de ska borra. Ni hittar min tidigare analys av bolaget här: https://langsiktiginvestering.se/2015/01/analys-av-ett-lite-annorlunda-bolag_4.html […]

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in