Här kommer den analys jag så kryptiskt hintade om tidigare och som åtminstone en läsare gissade rätt på.
TGS-NOPEC Geophysical Company (TGS) är ett norsk bolag som är marknadsledande på att tillhandahålla seismisk data (kartor över havsbotten och landmassa) som olje- och gasbolag använder sig av för att avgöra vart de ska borra.
Jag fick upp ögonen för TGS efter att bloggaren Defensiven analyserat bolaget. Inlägget hittar ni här: http://www.defensiven.com/2014/11/analys-av-tgs.html
Även bloggaren Småbolag och undantag har skrivit en omfattande analys av bolaget: http://smabolagochundantag.wordpress.com/2013/12/21/tgs-nopec-ett-lonsamt-norskt-sesmikbolag/
TGS är en marknadsledande global leverantör av främst seismisk data till olje- och gasindustrin.TGS säljer sina tjänster genom en så kallad multi-klient modell, vilket innebär att flera olje- och gasbolag bekostar en seismologisk studie tillsammans och får sedan åtkomst till de seismiska kartorna. Det är dock TGS som äger den seismologiska informationen och kan sälja vidare den till andra bolag. Motsatsen till multiklient modellen är kontraktsmodellen som innebär att ett enskilt olje- eller gasbolag tar på sig merparten av kostnaden och får ägarskapet av den seismologiska informationen.
Så här fördelar sig försäljningen Globalt:
TGS är en global aktör i ordets rätta bemärkelse och utmärker sig därför jämfört med flertalet norska bolag inom sektorn.
Risker och konkurrensfördelar?
TGS kommer att påverkas av det fallande oljepriset, men inte i den grad som renodlade riggoperatörer gör, då kostnaden för att borra vida överstiger vad TGS kunder betalar för bolagets karttjänster. En djuphavsbrunn kostar ungefär 250 miljoner dollar att borra, vilket gör att olje- och gasbolagen vill ha så bra underlag för sina beslut som möjligt i form av kartor och annan geologisk data.En risk är att konkurenterna springer om TGS med ny teknik, vilket i dagsläget inte verkar troligt, då TGS kostnadseffektiva verksamhetsmodell gör att de kan investera kontinuerligt för att förbättra sina tjänster i högre grad än konkurrenterna.
Enligt TGS ligger deras konkurrensfördelar i följande:
- Deras omfattande och högkvalitativa databibliotek
- Bolagets storlek.
- Att deras databibliotek täcker stora delar av världen, vilket gör att de inte är beroende av ett enskilt område för deras intjäning.
- Enligt TGS är den kanske viktigaste konkurrensfördelen dess anställda. Bolagets projektledare, geologer, dataspecialister har gjort att TGS är det ledande bolaget inom multiklient segmentet.
Bolagets lönsamhet jämfört med övriga konkurrenter bekräftar att konkurrensfördelar existerar hos bolaget. ROE har legat på i snitt 25% och vinstmarginalen (netto) kring 30% under perioden 2004-2014, vilket är imponerande.
TGS har störst marknadsandel med lite mer än 20 % av marknaden. Det är endast 4 stora aktörer som dominerar 80% av marknaden TGS, PGS, Fugro och CGGV enligt Templeton.
TGS har haft en riktigt fin tillväxt under perioden – omsättningen har ökat med ca 420% sett över hela perioden. VPA-tillväxten har varierat lite mer, men sett till hela perioden har den ökat med ca 620%.
TGS vinstmarginal (nettovinst) har pendlat en del, men har legat på en hög nivå under nästan hela perioden. TGS har de i särklass hösta marginalerna bland de större aktörerna på marknaden. Medelvärdet för vinstmarginalen ligger på 29% och vinstmarginalen har legat på hela 30% de senaste två åren.
Den stora frågan är hur inbromsningen av oljepriset kommer att påverka bolagets lönsamhet framöver. Om oljepriset stannar på dessa nivåer eller sjunker under en längre period kommer de stora oljebolagen att dra in på prospektering, men det kommer också att bli extra viktigt för oljebolagen att i denna lågprismiljö satsa rätt, dvs. identifiera oljefyndigheter så att inga felsatsningar görs.
TGS har en kort utdelningshistorik och har enbart delat ut pengar sedan 2009. Under den perioden har emellertid utdelningen ökat med nästan 30% per år i genomsnitt. Utdelningsandelen ligger idag på ca 40%, vilket är godkänt – inte minst då direktavkastningen är på över 5%.
TGS balansräkning är den starkaste i branschen. Soliditeten (andelen eget kapital) är hela 74% och bolaget har inga räntebärande skulder.Räntetäckningsgraden är på 1000 vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 1000 gånger om.Det fria kassaflödet har täckt utdelningen under perioden trots att CAPEX-nivån är hög, då bolaget har investerat offensivt för tillväxt.
I mina ögon är TGS i kraft av sin marknadsposition, know how och starka balansräkning en intressant kandidat till portföljen om priset är rätt.
Idag värderas TGS till ett P/E-tal (TTM) på ca 7,5, har en direktavkastning på 5,3% och en utdelningsandel på ca 40% (TTM).
- Jag utgår från att TGS kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 3% på lång sikt.
- Jag bedömer hållbar VPA till 17 NOK aktien och rimligt P/E-tal till 12.
Bolaget ser intressant ut och är på min bevakningslista, några korta inflikanden bara:
Enligt 4-traders tycks utdelningen minska framöver, även om de fortsatt är en högutdelare:
http://www.4-traders.com/TGS-NOPEC-GEOPHYSICAL-COM-1413301/financials/
Småbolag och undantag har skrivit om bolaget: http://smabolagochundantag.wordpress.com/2013/12/21/tgs-nopec-ett-lonsamt-norskt-sesmikbolag/
Och slutligen så ingår bolaget – märkligt nog – är ett hyfsat stort innehav i en Nigerafond:
http://www.investinginafrica.net/2013/04/nigeria-etf-launches/
Tack för länkarna. Jag gillar bolaget ju mer jag läser om det.
Vad roligt och otippat att bolaget ingår i en Nigerafond.
Skulle vara intressant att få höra 4-traders resonemang kring framtida utdelningar, hittar inget i deras rapport.
Jag tror 4-traders bara sammanställer analytikers förväntningar på utdelningen och visar genomsnittet (finns även forecast-flik hos Financial Times som brukar säga samma sak).
Ska läsa på mer om bolaget, tack för påminnelsen via ditt inlägg 🙂
Jaha, tack för info. Tycker jag definitivt du ska, vore kul om vi blev fler bloggare som tittade på bolaget.
Har du koll på om det bara är havsbottenkartor man arbetar med? Eller har man även jobb med geologiska kartor/undersökningar när det gäller oljeutvinning på land? Tänker främst på skifferoljan som nu är het i USA?
/ Oljenovis…
De erbjuder även kartor över land på den Nordamerikanska kontinenten, vilket innebär att de även anlitas av energibolag som söker efter skifferfyndigheter.
Mvh