Bevakningslistan har verkligen vuxit senaste tiden och det är svårt att sluta bygga ut den när jag fått så många bra tips på bolag. Risken är överhängde att bevakningslistan fortsätter att växa så länge som världens börser fortsätter uppåt och många bolags värderingar följer med.
Min tes är fortsatt att ju fler bolag jag bevakar desto större är sannolikheten att ett köptillfälle dyker upp i denna ”svåra” marknad Jag vill också öka möjligheten att diversifiera min portfölj ytterligare inte minst genom bolag som är verksamma i vitt skilda nischer.
Denna gång har två bolag fått plats på bevakningslistan:
Becton Dickinson (BD) är ett medicinteknikföretag som tillverkar och marknadsför produkter inom sjukvård- samt forsknings- och klinisk laboratorieverksamhet. BD grundades 1897 och har sitt huvudkontor i Franklin Lakes, New Jersey. Bolaget har omkring 29 000 anställda i 50 länder över hela världen. Företagets kunder är sjukvårdsinstitutioner, biovetenskapliga forskare, kliniska laboratorier, läkemedelsindustrin och allmänheten. Verksamheten är uppdelad i tre olika segment: Medical, Diagnostics och Biosciences.
För bolaget som helhet kommer 43% av intäkterna från USA, 31% från Europa, 15% från en kombination av Latinamerika, Kanada och Japan samt 11% från Asien och Stillahavsområdet.
Den historiska tillväxten har varit god, även om den avtagit på senare år i USA. Omsättningen har i genomsnitt ökat med 5% per år sedan 2005 och vinsten per aktie med lite mer än 9% (Se nedan).
Trenden är som sagt överlag positiv även om resultatet föll något föregående år jämfört med året innan. BD växer främst internationellt och ser god tillväxt inom utvecklingsländerna i främst Asien. I år kommer BD att köpa CareFusion för 12 miljarder dollar – ett globalt företag inom hälso- och sjukvårdsindustrin som bland annat utvecklar marknadsledande infusionspumpar, Pyxis®-system för automatiserad dispensering och patientidentifikation, AVEA®- och LTV-serier med ventilatorer och respirationsprodukter. CareFusion hade en omsättning på ca 4 miljarder dollar på egen hand och kommer att bidra till att stärka BDs konkurrenskraft ytterligare med sin starka produktportfölj och trögrörliga kunder.
Becton Dickinson har faktiskt lyckats höja utdelningen 43 år i rad och tillhör listan av utdelningsaristokrater (bolag som har höjt utdelningen i åtminstone 25 år i följd).Trots den fina utdelningstillväxten är dock direktavkastningen i dagsläget för låg för min smak – kring 1,7%.
Becton Dickinson balansräkning är inte i klass med JNJ, men bolaget har starka konkurrensfördelar genom sin storlek och breda produktportfölj. Verksamhetens defensiva natur är också något som jag tycker kompenserar för den svagare balansräkningen. Som ett kvitto på bolagets kvalitet och pris har BD för tillfället ”ratingen” fyra stjärnor av Morningstar.
Sammanfattningsvis anser jag Becton Dickson vara ett defensivt bolag med fin historisk vinst- och utdelningstillväxt och jag är övertygad om att marknaden bolagets produkter kommer att växa med tanke på det sjukvårdsbehov som världens ökande och åldrande befolkning kommer att generera. Min största invändning är som vanligt priset – jag är inte beredd att betala 25 gånger vinsten (TTM) för bolaget.
Parker Hannifin (PH) Ett globalt industrikonglomerat noterat på NYSE med verksamhet inom process- och flödeshantering. BD har över 57 000 anställda som verkar i 50 länder.
Av vinst- och omsättningsutvecklingen ovan kan vi ana det faktum att PH är ett cykliskt bolag i likhet med Deere & Co och CAT varför bolagets intjäning varierar över tid. Bolaget är emellertid rustat för sämre tider genom sin balansräkning där soliditeten är på lite över 50% (andelen eget kapital i förhållande till totalt kapital) och skulderna kan täckas av EBIT ca 18 gånger. Den storskaliga verksamheten och marknadspositionen gör att bolaget stått stadigt trots fluktuationer i intjäningen. För ett så pass stort bolag innebär också lågkonjuktur en möjlighet att växa genom uppköp, något som man också gjort historiskt. Bolaget har också återköpt ungefär 9% av sina aktier sedan 2005, något som jag i regel ser som positivt då det blir färre aktieägare som behöver dela på vinsten.
Industrikonglomeratet tillhör den yttersta utdelningseliten och har ökat sina årliga utdelningar till aktieägarna i hela 58 år i följd! Så här har utdelningen utvecklats sedan 2005.
Vilket pris kan du tänka dig betala för BD? Tack för en fin analys!
Tack, kul att höra! Du hittar det pris jag som högst vill betala (kurstaket) om du klickar på menyn Bevakningslistan högst upp till höger på sidan.
Mvh
Bra analys och tack för inlägget.
Tack, roligt att höra att du uppskattade inlägget!
Grymma span!
Kul att du gillade inlägget!
Intressant med lite nya bolag. Som vanligt lite tråkigt med priserna men som du nämner är det bra att bygga upp en bevakningslista till en eventuell sättning eller om någon/några av aktierna faktiskt blir köpvärda.
Du har inte kollat något på NAB förresten? (National Australian Bank). De har ganska lång historik och bankerna i Australien verkar vara ganska lika de i Sverige (oligopol). Tror jag avstod en investering pga Courtage men tycker ändå den är intressant.
Ja, det gäller att hålla sig sysselsatt så länge som denna börsyra håller i sig. 🙂
Har också hållit mig borta från den Australiska börsen på grund av högt courtage. Synd att inte aktien finns att köpa som ADR genom NYSE. Tack för tipset i vilket fall.
Parker Hannifin finns bl.a i Spånga, Borås, Skövde, Trollhättan, Skärholmen, Mölnlycke, Falköping, Malmö och inte minst i Flen!
/Andreas
Tilläggas bör att vår tunga industri har många komponenter från Parker. Dessutom är Parker ledande i Sverige gällande komponenter för skog och materialhandering.
I Sverige tillverkas mobila riktningsventiler och block i Borås, variabla och fasta pumpar för lastbilar och skogsmaskiner i Trollhättan (f.d Volvo Flygmotor), cylindrar i Falköping.
Parker Sverige härstammar delvis från ett sammarbete mellan Volvo och Atlas Copco -> VOAC som existerade i fyra år som sedan köptes upp av Parker Hannifin Corp.
Företaget är extremt välmående men tampas mot minskade marginaler och press från asiatiska marknaden.
Intressant angående Parkers verksamhet i Sverige. Visste inte att bolaget hade en sådan utbredd verksamhet i landet.
Ja, jag gillar också bolaget och hoppas på lite fler tillfälliga problem som kan pressa ner kursen. Allra helst skulle jag vilja att vi får en sättning på börsen så att man kan köpa aktier detta och andra högkvalitativa bolag till en rimlig penning.