Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Analys av norra Europas ledande bolag inom IT-infrastruktur

augusti 29, 2015 By Langsiktig Investering 8 Comments

Den förhållandevis låga värderingen på den norska börsen i kombination med en fallande norsk krona har fått mig att leta efter intressanta bolag i vårt grannland. I samband med att jag för en tid sedan läste Ruters blogg fick jag upp ögonen för just ett sådant bolag – närmare bestämt den nordiska leverantören av IT-infrastruktur Atea. Ruter har skrivit ett antal inlägg som jag rekommenderar den som är intresserad av bolaget att läsa.

Aktieingenjören äger även han bolaget och har skrivit en analys av Atea som jag också kan rekommenderar alla som är intresserade. Jag håller i mångt och mycket med om hans och Ruters resonemang. Jag tänkte i detta inlägg analysera bolaget utifrån en utdelningsinvesterares perspektiv och om inte annat kan jag bidra med lite snygga grafer.

AteaAtea har sitt ursprung i PC-återförsäljaren Owell som 1995 förvärvades av WM-data. Den 1 januari 2007 bildades Atea i sin nuvarande form som ett resultat av en sammanslagning av dåvarande Atea, Topnourdic och Ementor. I och med sammanslagningen blev det nya bolaget automatiskt nordens största leverantör av IT-infrasruktur. Sedan dess har Atea fortsatt att växa, både genom förvärv och organisk tillväxt. Atea säljer främst till privat och offentlig sektor i Norge, Sverige och Danmark. De tre länderna är ungefär lika stora marknader omsättningsmässigt.

Ateas verksamhet är uppdelad i tre affärsområden – Hårdvara (58%), Mjukvara (22%) och Tjänster (20%). Ateas primära verksamhet är hårdvara såsom datorer, skrivare och telefoner till företag och offentlig sektor i Norden samt Baltikum. För majoriteten av Ateas produkter är marginalerna små och bolaget jobbar därför på att utöka segmenten tjänster och mjukvara.

Datorer, Smartphones och andra IT-produkter finns på i princip alla arbetsplatser. Atea verkar med andra ord på en mogen marknad som växer i en måttlig takt på dryga 3% per år. Svaret på hur Ateas försäljning vuxit jämfört med branschen i stort kommer jag till nedan.

Sett till marknadsandelar och omsättning är Atea överlägset störst på IT-infrastrukturmarknaden med en andel av marknaden på ca 17%. Aktieingenjören har gjort en sammanställning av konkurrenterna i sin analys som visar på att Dustin är den största konkurrenten i Sverige, men först på en avlägsen andra plats. Atea är störst i Norden inom IT-infrastruktur och näst störst i Europa vilket gör att de kan köpa hårdvara till lägre priser än de flesta konkurrenter och sedan hyra ut dessa till sina kunder. Det finns också en inlåsningseffekt och då främst inom offentligsektor där kompetens och resurser ofta inte räcker till för att hantera och underhålla moderna datorarbetsplatser.

Omsättningen
Sett över perioden 2007-2014 har omsättningen ökat rejält för Atea som vuxit betydligt mer än marknaden under perioden – i genomsnitt mer än 9% per år vilket är en imponerande siffra för en så pass mogen och konkurrensutsatt marknad. Jag har valt att inte gå längre tillbaka i tiden, då Atea från och med 2007 framåt är ett annat bolag.

Utveckling VPA och omsättning för Atea under perioden 2007-2014

Atea har gjort flertalet förvärv senaste åren som bidragit till tillväxten, men bolaget har även tagit marknadsandelar av egen kraft. Marknadsandelen har ökat från 11 till drygt 17% senaste tiden. Ju större volymer Atea har att upphandla, desto bättre inköpspriser kan man få från leverantörerna.

Vinst och marginalutveckling
Tittar vi på vinstutvecklingen är utvecklingen inte lika positiv. Huvudanledningarna till detta är den stentuffa konkurrensen och vikande intresse från kunder beträffande windows-plattformen. Atea har också köpt flera bolag under perioden vilka belastat vinsten. Ateas marginaler har pressats under de senaste åren i likhet med hela branschen. Marginalerna är låga främst på grund av stenhård konkurrens och Microsofts oförmåga att skapa en ny version av windows som lockar kunderna till att uppgradera.

Utveckling VPA och vinstmarginal för Atea under perioden 2007-2014

Vinstutvecklingen är dock relativt stabil för ett cykliskt bolag. Vinsten per aktie har pendlat kring 4,5 NOK per aktie och till och med minskat sedan 2007.  Under finanskrisen 2008-2009 var vinstfallet jämförelsevis begränsat vilket visar på att kunderna inte kan skjuta upp investeringar i nya datorer, skrivare, telefoner med mera under lång tid utan att verksamheten börjar gnissla.

Utdelningen
Det nya Atea delade ut första gången 2009 och har med andra ord en ganska kort utdelningshistorik jämfört med majoriteten av de bolag jag tittat på. Som synes har Atea höjt utdelningen rejält sedan 2009, även om den sjunkit sedan 2013.

Utdelningsutvecklingen för Atea sedan 2009

Tittar vi enbart på utdelningen ser det bra ut med en direktavkastning på över 9% även om inte tillväxten varit helt linjär. Utdelningsandelen är dock minst sagt ansträngd om vi jämför med vinsten per aktie, men detta diagram ger oss inte hela bilden utan vi behöver även titta på hur kassaflödet sett ut under perioden.

Kassaflödet
Fritt kassaflöde består av de pengar som blir över efter att ett bolag förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering. I det här fallet har jag exkluderat ”Acquisition of subsidiaries/businesses” i beräkningen. Det fria kassaflödet är en viktigt parameter för oss utdelningsinvesterare då det visar på hur mycket pengar som finns att dela ut. Nedan har jag ritat ut det fria kassaflödet i förhållande till utdelning och resultat under perioden 2009-2014.

Utveckling kassaflöde, resultat och utdelning - Atea

Tittar vi på grafen ovan ser plötsligt utdelningen mer hållbar ut än tidigare, även om kassaflödet varierat över tid. Atea har dock fått låna för att kunna täcka utdelningen. Vän av ordning kanske frågar sig varför bolaget lånat för att delvis finansiera utdelningen? Det korta svaret är att det i nuläget är billigt att långa och att man gjort förvärv som belastat kassaflödet under perioden, som inte syns i bilden ovan.  För att få en ännu bättre bild av utdelningshållbarhet bör vi även titta på balansräkningen. Atea har gått från att vara i princip obelånat till att ökat belåningen de senaste åren, främst på grund av förvärv.

Soliditeten (andelen eget kapital) var 34% vid utgången av 2014. Jag anser dock att man inte kan ha samma krav på bolaget beträffande soliditet som för ett verkstadsbolag, då Atea i likhet med ett annat innehav, Deere & Co, agerar bank gentemot sina slutkunder genom att bolaget köper in hårdvara och låter kunderna hyra eller köpa dessa mot avbetalning. Den här typen av affärer kan vara enormt lönsam men den belastar även balansräkningen, som Aktieingenjören skrivit om. Exkluderar vi ”finansieringsverksamheten” ser soliditeten med andra ord bättre ut.

En reservation jag har mot Ateas balansräkning är att andelen goodwill är hög främst till följd av alla uppköp – nu senast Imento i Norge,  Axcess i Denmark och Baltneta UAB . Goodwill uppstår då ett bolag köper ett annat företag till ett högre pris än det bokförda värdet på företagets eget kapital. Goodwill består ofta av värdet av varumärken och andra immateriella tillgångar som know how. Värderingen av Goodwill är ofta baserad på subjektiva antagandena om tillväxt och lönsamhet i anslutning till uppköp. Risken med goodwill är att det kan komma att skrivas ned några år efter uppköpen och belasta vinst och samtidigt urholka det egna kapitalet. Kassan vid utgången av 2014 täcker ungefär halva utdelningen för samma år.

Sammanfattning
Jag gillar den stabila verksamheten och att man är marknadsledande samt den fina omsättningsutvecklingen. Omsättningsmässigt har bolaget haft en imponerande utveckling. Tyvärr har inte omsättningsökningen lett till förväntad utväxling på sista raden, men med en direktavkastning på över 9% ställer jag lägre krav på vinst- och utdelningstillväxt. Det som emellertid talar för att lönsamheten kan återgå till högre nivåer är det skifte som pågår från försäljning av hårdvara till produkter med högre marginaler i form av mjukvara och tjänster.

Atea har inte riktigt samma investeringskvalitet som många andra bolag jag tittat på och utdelningshistoriken är relativt kort. Balansräkningen är inte den starkaste, även om man tar hänsyn till finansieringsverksamheten och att man lånar för att täcka utdelningen är inte eftersträvansvärt. Bolaget är dock marknadsledande inom sitt huvudsakliga affärsområde något som jag alltid gillar att se och jag tror även att trenden att ”outsourca” hantering av datorarbetsplatser är här för att stanna och främst inom offentlig sektor där kompetens och resurser saknas för att tillhandahålla moderna datorarbetsplatser med tillhörande tjänster.

Ytterligare faktorer som gör bolaget intressant är det starka kassaflödet och höga direktavkastning i kombination med en svag norsk krona. Man ska inte förvänta sig någon utdelningstillväxt närmaste åren, men med tanke på alla investeringarna och hur omsättningen växer finns potential för att behålla utdelningen på en hög nivå och för utdelningstillväxt några år fram i tiden.

En annan reservation jag har mot bolaget är en högst personlig sådan. När jag nämner Atea för kollegor och tillika chefer med personalansvar som på olika sätt interagera med Atea är omdömet allt annat än positivt och den allmänna uppfattningen är att bolaget inte skött sig enligt förväntan vad beträffar kundbemötande och leveranspålitlighet. Man investerar som alltid på egen risk, men jag skulle inte låta ett bolag som Atea dominera portföljen.

Värderingen
Det pris jag är villig att betala som mest är 66 NOK per aktie. Kurstaket är satt efter följande antaganden:

  • Jag utgår från att Atea kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 3% på lång sikt.
  • Jag bedömer hållbar VPA till 5 NOK aktien och rimligt P/E-tal till 11.

Atea är som sagt inget ”tillväxtcase”, utan jag ser snarare bolaget som en potentiell kassaflödesinvestering med en hög utdelning som kan investeras i andra lägre värderade aktier med högre tillväxtutsikter, om nu inte Ateas kurs faller ytterligare från nuvarande nivå.

Ni hittar mer detaljer kring värdering för Atea under rubriken bevakningslistan i huvudmenyn. Jag hoppas kunna återkomma med fler analyser om en inte alltför avlägsen framtid. Vad anser ni om Atea som leverantör och investering?

Ha en fortsatt trevlig helg!

Andra inlägg på liknande tema

Rekordår för Data Respons, men hur ser framtiden ut?
Ytterligare ett bolag till bevakningslistan - Exxon Mobil
Mina tankar kring Industrivärdens utdelningshöjning och intjäningen för 2014

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsspecifika inlägg Tagged With: Analys, Atea

Comments

  1. Aktieingenjören says

    augusti 29, 2015 at 7:46 e m

    Föga förvånande är vi överens om det mesta i det här fallet. Som jag ser det finns det i grund och botten två osäkerhetsmoment i Atea.

    1) Det dåliga bemötandet mot slutanvändare. Min egen arbetsgivare har bytt från Dustin till Atea vilket inneburit en märkbar försämring för oss som arbetar i verksamheten (en nyanställd får vänta på en MacBook i 3 veckor o.s.v.). I dagsläget bortser jag lite från det här i mitt aktieägande då det finns gott om organisationer i Sverige där kassa inköpschefer optimerar sina egna nyckeltal och skiter i de kostnader som uppkommer i den övriga organisationen. Men det är helt klart en riskfaktor över tiden.

    2) Förvärvsberoendet, utdelningen och förvärvet av externa verksamheter konkurrerar med varandra och har hittills balanserats med hjälp av billig upplåning men i framtiden måste man antingen få bättre utväxling på tidigare förvärv eller acceptera en minskning i tillväxt eller utdelning.

    Om Ateas värdering sjönk till en ”rimlig” direktavkastning (i nivå med Telia?) så är jag lite sugen på att sälja innehavet men fram till dess håller jag kvar dem.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 30, 2015 at 10:21 f m

      Tack för din input och för den tid du lagt ner på att gräva kring Atea!
      Ja, jag tror man än så länge kommer undan med dåligt kundbemötande just på grund av låg kompetens hos beställare inom främst offentlig verksamhet.
      Atea behöver bli betydligt bättre på att möta kund och fortsätta skiftet från hårdvara för att vara lyckosamma på lång sikt.

      Såg förresten att min blogg inte uppdateras på din blogglista, tror du behöver länka om då jag migrerat från blogger för en tid sedan.

      Mvh

      Svara
      • Aktieingenjören says

        augusti 30, 2015 at 8:14 e m

        Tack för den varningen. Jag har funderat på att göra samma byte så jag är lite nyfiken på hur mycket tid det tog och om du följde någon guide.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          augusti 31, 2015 at 8:24 e m

          Det är en del jobb, mer eller mindre, beroende på hur noggrann man är och om man vill behålla sin sökranking hos Google. Jag utgick från följande guide som jag tycker är bra och täcker det mesta, även om den har något år på nacken: https://rtcamp.com/blogger-to-wordpress/tutorials/permalink-seo-migration/

          Svara
  2. Finansnovis says

    augusti 30, 2015 at 6:58 e m

    Har också skrivit om bolaget, även om det var ett tag sedan:
    http://finansnovis.tumblr.com/post/120756315550/genomg%C3%A5ng-atea

    De är intressanta. Jag tror inte kundnöjdheten är så relevant; det tyder å andra sidan på de starka konkurrensfördelarna som bolaget besitter. Samtidigt förstår jag er oro.

    Hur ser FCF vs. vinst ut de senaste åren? Kassaflödet är ju riktigt starkt i Atea, vinsten pressas väl av avskrivningar på förvärv och om det var nåt mer?

    Svara
    • Aktieingenjören says

      augusti 30, 2015 at 8:18 e m

      Kanske ett bra bolag för Värdepappret att skriva om? Jag satsar stenhårt på att dra nytta av det faktum att man nu har en skribent som ligger nära mina egna investeringsintressen =).

      Svara
      • Finansnovis says

        augusti 30, 2015 at 8:34 e m

        Hehe, kanske! Aktien börjar ju se billig ut igen men jag har inte följt den fundamentala utvecklingen så noga 🙂 Roligt att höra!

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          augusti 31, 2015 at 8:34 e m

          Jag instämmer med föregående talare! Bra att du länkat till din analys då jag missat att lägga till den i mitt inlägg.
          Vad beträffar kassaflödet för i år avvaktar jag nog till q4 innan jag drar några större växlar.

          Mvh

          Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in