Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?

maj 10, 2015 By Langsiktig Investering 22 Comments

Efter att jag skrivit ett inlägg där jag rangordnade bolagen på min bevakningslista på kvalitetsbasis fick jag en intressant kommentar från bloggaren Gustav kring min placering av utdelningsgiganterna – Coca-Cola och McDonalds. Han menade på att trots att båda företagen har starka vallgravar idag kan hälsotrenden göra att de får motvind på 5, 10 och 20 år sikt. Det borde vara en tidsfråga innan världens konsumenter blir mer hälsomedvetna -något som redan kanske hänt i USA där försäljningen backar. Frågan är i vilken grad som KO och McD kan anpassa sina koncept utan att marginalerna minskar. Gustavs kommenterar fick mig att fundera en vända till kring båda bolagen.

Hälsotrenden verkar onekligen ligga KO och McD i fatet, men jag har ändå rankat båda bolagen högt främst på grund av deras hittills lönsamma affärsmodeller (starka kassaflöden), starka varumärken och för att de haft en förmåga att anpassa sig och leverera avkastning till oss aktieägare i vått och torrt. Med detta sagt har jag sedan tidigare reviderat ner mina tillväxtantaganden för båda bolagen och frågan är om det inte är dags att titta närmare på hur lönsamheten utvecklats för respektive företag. Jag tänkte därför i två inlägg lite kort återbesöka dessa giganter var för sig. I detta inlägg kommer jag att titta på Coca Colas verksamhet.

Coca Cola

 

För den som av någon anledning inte är bekant med läskedrycksjätten så förvaltar Coca Cola recept på icke alkoholhaltiga drycker och skapar koncentrat baserade på dessa. Av koncentraten tillverkas sedan de färdiga produkterna i deras egna buteljeringsfabriker och säljs till återförsäljare. Coca Cola säljer också koncentrat direkt till samarbetspartners som förädlar koncentraten till färdiga produkter. Coca Cola förvaltar också kontinuerligt sina starka varumärken genom intensiv marknadsföring.

Hemligheten bakom Coca Colas framgång ligger i affärsmodellen som gör att verksamheten inte kräver större investeringar för att generera det fria kassaflödet. Att förvalta recept på icke alkoholhaltiga drycker och skapa koncentrat som säljs vidare till samarbetspartners har onekligen varit en lönsam affär. Frågan är om lönsamheten i affärsmodellen är på väg ner?

Låt oss först titta på hur vinst- och omsättningsutvecklingen sett ut under perioden 2005-2015.
Omsättnings- och vinsttillväxt - Coca Cola

Av grafen ovan kan vi se att vinsten de senare åren är i fallande trend. Trots återköp har vinsten minskat med ca 15% sedan 2012. Omsättningen har inte fallit lika brant, men planat ut ordentligt sedan 2012 – något som talar för att läsken inte är lika populär som förut. De två senaste åren har omsättningen till och med minskat.

Konsumenternas ökade preferens för hälsosammare drycker har uppenbarligen gjort att kolsyrade drycker inte säljer lika bra som tidigare. Hälsotrenden kommer fortsätta att sätta press på branschen som helhet och Coca Cola i synnerhet. Coca Cola har anpassat sig genom att satsa på hälsosammare och sockerfria alternativ. I USA, Coca Colas hemmamarknad, har man dock de senaste åren ändå inte kunna kompensera omsättningstappet genom nyttigare alternativ.
Med tanke på vinsttrenden är det tydligt att Coca Colas verksamhet inte är lika lönsam som tidigare och att satsningar på nya produkter och marknadsföring inte varit lika lönsamt. Tittar vi på vinstmarginalen (netto) så bekräftas bilden ytterligare. Vinstmarginalen har nämligen fallit från nästan 23% 2004 till under 16%. Coca Cola är fortfarande lönsamt, jämfört med många andra bolag, men trenden är onekligen oroväckande!
Utveckling vinst och vinstmarginal (Netto) - Coca Cola
Jag tror dock inte att endast hälsotrenden är den stora boven i dramat för Coca Cola utan också den mördande konkurrensen som råder på alla företagets marknader från kanske främst Pepsi. För att ytterligare bedöma det finansiella tillståndet för Coca Colas verksamhet har jag också tittat på följande nyckeltal – ROE (Avkastning på eget kapital) och FCF per aktie (fritt kassaflöde per aktie).

Utveckling ROE, fritt kassaflöde och utdelning - Coca Cola
Det fria kassaflödet har med marginal täckt utdelningen sedan 2004 och det är tydligt att Coca Cola fortfarande är en kassaflödesmaskin trots att gapet mellan utdelningen och det fria kassaflödet minskat. Fritt kassaflöde är de pengar som blir över efter att KO förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering. För att skapa oss en ännu bättre uppfattning kring hur hållbar finansiering är behöver vi förutom att studera kassaflödets utveckling tid även och sätta utvecklingen i relation till lönsamhet såsom ROE.Utveckling Soliditet senaste åren - Coca Cola

Tittar vi på avkastningen på eget kapital i förhållande till soliditetens utveckling ser det dystrare ut. ROE anger i procent hur mycket nettovinst som ett bolag genererar i förhållande till det egna kapitalet. Det finns två sätt att direkt påverka ROE i positiv riktning – öka vinsten och/eller minska eget kapital Eget kapital kan minskas genom ökad belåning, försäljning, avskrivning eller nedskrivning av tillgångar. Ökad vinst är det sätt på vilket ROE bör öka för att ökningen ska kunna tolkas som enbart positiv i mina ögon.

En ROE kring 22% hos ett bolag med låg skuldsättning är med andra ord mer värd än samma siffra för ett bolag med högre skuldsättning. Av resonemanget och graferna ovan kan vi dra följande slutsats: Coca Colas avkastning på eget kapital minskar trots att skuldsättningen ökar vilket ytterligare förstärker bilden av en verksamhet i nedgång.
För att belysa utvecklingen ytterligare tittar vi även på ett diagram över hur utdelning och utdelningsandel utvecklats sedan 2004.
Utveckling utdelningsandel och utdelning - Coca Cola
Även här är trenden oroväckande, utdelningstillväxten har visserligen legat kring 10% i genomsnitt per år under hela perioden, men utdelningsandelen har samtidigt ökat från 55% 2009 till nästan 80%.
Hur mycket man än tror på Coca Colas storhet är inte graferna ovan vidare munter läsning för oss som aktieägare i Coca Cola som vill se tillväxt och om jag ska vara ärlig så talar den allmänna hälsotrenden emot att bolaget ska kunna återgå till tillväxten från början av 2000-talet och tidigare.
Jag har också vissa etiska betänkligheter kring deras verksamhet även om dessa betänkligheter inte är i närheten så stora som för t.ex. tobaksbolagen. Jag tycker dock att Coca Cola fortfarande är en bra investering, men då ska aktien kosta 30 dollar eller mindre. Jag hoppas givetvis att jag har fel och att Coca Colas ledning kan motbevisa mig närmaste åren.
Vad tror ni med tanke utvecklingen de senaste åren? Är Coca Colas bästa tid bakom dem och kommer affärsmodellens lönsamhet fortsätta att falla de närmaste åren?

Andra inlägg på liknande tema

Nolato expanderar verksamheten och är på väg mot ett rekordår
Kvartalsrapport från en av Nordens mest anonyma marknadsledare som fortfarande växer
En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare - Capacent

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Coca Cola

Comments

  1. Anonym says

    maj 10, 2015 at 12:58 e m

    Nu för tiden har väl alla kolsyramaskiner och gör eget, men det kanske Coca Cola kan utnyttja vad vet jag.

    Svara
    • Anonym says

      maj 10, 2015 at 4:06 e m

      Kan komma på en familj som brukar kolsyramaskin (mina svärföräldrar), men endast för vatten. Jag har aldrig någonsin stött på någon som gör egen läsk?

      Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 10, 2015 at 8:13 e m

      2014 ingick Coca Cola faktiskt i ett samarbete med Green Mountain Coffee Rosters för att komma åt hemmamarknaden. Coca Cola kommer att erbjuda sina kända produkter genom Green Mountains dryckessystem för hemmabruk.

      Med andra ord blir man konkurrent till SodaStream som vi har här hemma, men jag ska i ärlighetens namn säga att vi inte använder vår maskin över huvud taget.

      Svara
  2. Chansar Mest says

    maj 10, 2015 at 1:58 e m

    Bra genomlysning av KO!

    Visst är de senaste årens utveckling oroande men jag tror ändå att Coca Cola har bättre förutsättningar att hantera den pågående hälsotrenden än t.ex. McD.

    Bland Coca Colas varumärken finns det en hel del produkter som jag tror av allmänheten uppfattas som nyttigare alternativ, t.ex Minute maid etc.

    Mitt val i sektorn är dock PepsiCo som jag tycker har mer intressanta varumärken i sin produktportfölj – tyvärr är aktien tokdyr den med 🙁 …

    Mvh//Cm

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 10, 2015 at 8:25 e m

      Tack kul att du uppskattade inlägget.
      Visst är det så att Coca Cola satsar en hel del på hälsosammare alternativ för att slå mynt av konsumenternas ökade hälsomedvetenhet genom främst Powerade, Minute Maid och Dasani, men dessa produkter har inte kunna kompensera för tappet på läskedrycksområdet.

      Ja, värderingen av huvudkonkurrenten Pepsi med en mer diversifierad verksamhet är inte låg..

      Svara
  3. Gustav says

    maj 10, 2015 at 3:42 e m

    Tack för referensen!

    Man kan tänka sig att de transformerar sig till mer och mer Juice och kaffe etc. Men det kommer ta sin tid, och under den tiden är det svårt för dem att växa snabbt. De kan väl å andra sidan inte gå bort sig helt (konkurreras knappast ut) men med så hög andel läsk så kan tillväxtåren vara förbi.

    Coca Cola Life är ett bra koncept…om det inte vore för att den har relativt mycket socker den med. Min amatörmässiga gissning är att Cola kan vara en riktigt stabil aktie där pengarna visserligen växer i värde men långsammare (men säkrare) än index. De har trots allt "wide moat" men lever väl högt på gamla tillväxtmeriter.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 10, 2015 at 8:35 e m

      Det var så lite så! Ja, jag tror också att det kommer dröja innan de nyttigare alternativen kan bidra med någon meningsfull tillväxt.

      Köper man Coca Cola för 30 dollar eller lägre så tror jag att det blir en bra investering på sikt trots att tillväxten inte kommer återgå till fornstora dar. Coca Colas marginaler är fortfarande höga jämfört med många andra företag och kassaflödet är starkt. Värderingen är dock som sagt på tok för hög i nuläget.

      Svara
  4. Anonym says

    maj 10, 2015 at 5:28 e m

    Senaste kvartalet ökade försäljningen med 4% rensat för valuta. Bolaget lider hårt (tillsammans med många us-bolag) av stark dollar och kraftiga valutarörelser. Kvartalets vinst påverkades med 0,27 pga nedskrivningar och överföringar av venuzelianska tillgångar till dollar. Rensar man för valuta och engångseffekter är ju resultatet kanon. Vad kan dolarn gått sensate 12m? typ 30%, klart det har impact i resultatetÖver tid så tror jag det normaliseras. Sen detta med dåliga tillväxt möjligheter så tror jag det är samma sak som med tobak. Bolagen kommer kunna växa länge länge till pga emerging markets trots västerländska nymodigheter.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 11, 2015 at 8:45 e m

      Jag tror inte att dollarförsvagningen och kraftiga valutarörelser kan förklara de senaste årens nedgång i lönsamhet. Det är mycket möjligt att utvecklingsländerna delvis kan kompensera för lönsamhetsfallet, men Coca Cola är fortfarande väldigt beroende av Nordamerika och där har trenden varit negativ de sensate åren.

      Svara
  5. Spartacus says

    maj 10, 2015 at 6:07 e m

    Bra sammanfattning över utmaningarna KO står framför. Därtill kan väl tilläggas att ledningen har oskicket att berika sig själva lite väl mycket.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 11, 2015 at 8:23 e m

      Tack! Ja, det är onekligen lite problematisk.

      Svara
  6. Anonym says

    maj 10, 2015 at 7:12 e m

    Hej

    Jag slänger ut en helt annan fråga som inte rör inlägget utan börsen i allmänhet. Om man är helt ny och grön på börsen och har tänkt att börja spara i aktier nu vad skulle du/ni välja för bolag då eller ska man helt enkelt stå utanför börsen pga av värderingarna nu och köpa på sig tex Spiltan räntefond?

    Läser dem flesta bloggarna om aktier och följer diverse nyhetstidningar och jag måste säga att det tar emot lite att köpa nu men samtidigt får man ingen nämnvärd avkastning om man står utanför. Ska man se det hela på en 10-20 period så spelar dagens köp nivå kanske mindre roll men samtidigt vill man inte köpa något nu som man vet att man inte kommer gå plus på.

    Skulle vara kul och höra hur ni resonerar som varit med ett tag och kanske upplevt en och annan kris.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 12, 2015 at 8:09 e m

      Hej!
      Jag skrev följande korta inlägg i ämnet som kan vara av intresse: https://langsiktiginvestering.se/2014/05/tankar-kring-eventuell-borsnedgang-och.html

      Mvh

      Svara
  7. Anonym says

    maj 11, 2015 at 2:22 e m

    Läste nånstans att 50% av all läsk som sälja världen, säljs av Coca-Cola Cola! Om det stämmer – hur mkt kan man då växa? Tillväxt enbart med prishöjningar blir väl tungt i längden?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 11, 2015 at 8:48 e m

      Ja, bra fråga. Vet inte hur stor del av världens läskförsäljning som Coca Cola står för, men jag är ganska säker på att marknaden är ganska mättad och på nedåtgående åtminstone i väst.

      Svara
  8. Familjen oberoende says

    maj 11, 2015 at 9:21 e m

    Tack för en mycket faktaspäckad genomgång av KO! Jag tror att den gröna varianten med Stevia är en vägvisare för vart KO är på väg. Den smakar riktigt bra och är nyttigare än den med enbart socker. Hälsotrenden till trots så unnar åtminstone jag mig en Cola ibland fast jag vet att om dess onyttighet, likt godis. Man köper ändå, ett minne, en känsla. Detta kommer bestå, alla kommer inte bli religösa hälsofanatiker. Visst kan försäljningen dippa ett tag till men med varumärkets kraft kommer man hitta ny energi, det är min övertygelse. Litar på KO kommande decennium, vi får stämma av mot index om 10 år! 🙂

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 12, 2015 at 8:05 e m

      Kul att du uppskattade inlägget! Jag håller med dig om att Coke Life är ett intressant initiativ från bolaget. Ska bli intressant att följa vilken effekt den nyttigare varianten kommer få på försäljningen framöver.
      Jag tror också att Coca Cola fortsatt kommer att kunna leverera en stabil avkastning till sina aktieägare. Jag ser det dock som osannolikt att KO kommer kunna nå upp till den lönsamhet och tillväxt man uppvisat historisk. Jag hoppas givetvis att jag har fel och att Coca Colas ledning kan motbevisa mig de närmaste 10 åren.

      Svara
  9. Mattias says

    maj 13, 2015 at 12:49 e m

    Intressant frågeställning och bra analys! Jag tror KO kommer tuffa på i en okej takt och att man komma hittar vägar att rida på hälsotrenden. Bra kassaflöde som kan användas för inköp av konkurrenter!

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 14, 2015 at 6:49 f m

      Tack alltid kul när inlägg uppskattas! Ja, kassaflödet går inte av för hackor, men värderas lite väl högt i dagsläget.

      Svara
  10. Edvard Hofmann says

    maj 13, 2015 at 8:29 e m

    Bra skrivet! Jag tycker också att aktien ser dyr ut med avseende på flera utav de aspekter som du nämner. Jag är dock lite färgad utav Warrens och Charlies starka tro på bolaget vilket jag tror att flera investerare där ute är. Skulle vara intressant o spekulera i hur aktien skulle klara sig utan dessa starka ägare.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 14, 2015 at 7:00 f m

      Ja, det är svårt att gå emot Buffett, men de är å andra sidan färgade av den fina utveckling de upplevt sedan de köpt in sig i Coca Cola. Att inte Buffett reagerade starkare på ledningens oproportionerliga kompensationsplan inledningsvis tycker jag säger en del om hans övertro på bolaget.

      Exakt, tror inte man ska underskatta ägarens roll i Coca Colas fall!

      Svara
  11. kylig says

    maj 17, 2015 at 1:15 e m

    Har CC konkurens av EMV hos livsmedelskedjor utomlands eller är det ( EMV ) ett svenskt fenomen ? Har CC marknadsandel i Sverige påverkats av det ? Eller är det CC som tillverkar ICA:s ,COOP:s Axfoods, CItyGross egna märken ?

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in