Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ett rekordår för Nordens ledande aktör inom IT-infrastruktur – mina tankar kring Ateas helårsresultat

februari 11, 2017 By Langsiktig Investering 9 Comments

I dagarna släppte ett av mina norska innehav Atea en utmärkt rapport där omsättning, vinst och kassaflöde nådde rekordnivåer. IT-infrastrukturbolaget växer betydligt snabbare än marknaden och har ökat sin marknadsandel till ca 18 % i Norden.

Atea

 

Omsättningen ökade med 12 % till 31,2 miljader och resultatet med hela 31,7 % till 677 miljoner norska kronor under 2016. Särskilt kul är det att man lyckats behålla kostnadsbasen på samma nivå samtidigt som omsättningen ökat, vilket leder till bättre marginaler.

Så här har lönsamheten utvecklats sedan 2007:

Lönsamhetsutveckling - Atea

Atea har mer än fördubblat omsättningen sedan 2007 och även om marginalerna sjunkit sedan 2007 så har de återhämtat sig de senaste åren.

Nedan har jag ställt upp omsättningsfördelningen per affärssegment för helåret 2016:

  • Hårdvara (57%)
  • Mjukvara (23,8%)
  • Tjänster (19,1%)

Vilket kan jämföras med omsättningsfördelningen för helåret 2015:

  • Hårdvara (58%)
  • Mjukvara (22%)
  • Tjänster (20%)

Av fördelningen ovan kan vi se att Atea även fortsatt är primärt en leverantör av hårdvara, vilket återspeglas i de låga marginalerna jämfört med IT-konstulter såsom Data Respons och HiQ. Den stora tonvikten på offentlig verksamhet gör dock att intäkterna är förutsägbara och återkommande.

Nu till en närmare titt på hur verksamheten har utvecklats på respektive marknad.

  • Atea - En ledande nordisk leverantör av IT-infrastrukturtjänster och dess marknader Atea Sverige som är det största affärssegmentet (48 % av koncernens omsättning) fortsätter att växa. Omsättningen ökade under året med 12,4 % pådrivet av ökad försäljning till offentlig sektor.
  • Atea Danmark går i sin tur bra på grund av stark efterfrågan från den privata sektorn, men även ett stort ramavtal för offentlig verksamhet bidrog till den starka tillväxten. Totalt gick omsättningen upp med ca 6,2 % under året.
  • Atea Norge ökade omsättningen med 7,7 % trots ett tufft marknadsklimat. Atea påverkas precis som många andra branscher i Norge av prisnedgången på olja och gas. Nedgången har dock kompenserats av stark efterfrågan från offentlig sektor och tack vare personalnedskärningar förbättrades vinstmarginalen under året.
  • Atea Finland visade i din tur på en omsättningstillväxt på 9,1 %, men den finska ekonomins nedgång under de senaste åren har fortfarande negativ inverkan på efterfrågan på IT-infrastruktur. Atea har dock vunnit ett antal ramavtal senaste åren som drivit upp lönsamheten.
  • Ateas verksamhet i Baltikum upplevde en nedgång i försäljningen de tre första kvatalen, främst på grund av en svagare efterfrågan från offentlig sektorn. Efterfrågan inom den offentliga sektorn i Baltikum är starkt beroende av EU-finansiering och ett nytt program påbörjades, vilket ändå gjorde att omsättningen ökade med 4% sett över helåret.

Kassaflöde i förhållande till periodiserad vinst och utdelning

För att verkligen uppskatta Atea behöver man se bortom vinsten och titta på kassaflödet och bolaget är även i år en kassaflödesmaskin – det operativa kassaflödet var rekordstort – 1 4oo miljoner NOK jämfört med 1 200 miljoner föregående helår. Så här har kassaflödet och utdeningen utvecklats sedan 2009:

Utdelning - Fritt kassaflöde, operativt kassaflöde och vinst under perioden 2007 till 2017 - AteaDiagrammet visar på Ateas förmåga att generera ett stabilt kassaflöde som nästan alltid överstiger den periodiserade vinsten och med marginal täcker utdelningen. Totalt har det fria kassaflödet mer än sexfaldigas sedan 2009.

Under året har den långsiktiga skulden minskat med 100 miljoner till 1 348 miljoner och kassan ökat med 200 till  880 miljoner NOK. Ledningen föreslår bibehållen utdelning på 6,5 NOK  (682 miljoner) per aktie för 2017 vilket ger en direktavkastning på över 7 % till dagens kurs.

Slutord

Vi får återigen se en fin rapport från Atea som stärker min uppfattning om bolagets potential i förhållande till värdering. Omsättningen fortsätter att växa och glädjande nog har marginalerna ökat för tredje året i rad. Atea verkar också fått rätsida på verksamheten i Danmark och städat ut de dåliga elementen.

Det underliggande kassaflödet är rekordstarkt och Atea handlas trots de senaste dagarnas uppgång till lite drygt 11 gånger det fria kassaflödet. Den höga direktavkastningen gör att det inte krävs exponentiell tillväxt för att räkna hem en investering i Atea och jag tror att Atea i kraft av sin storlek och ledande marknadsposition i Norden och Baltikum är väl positionerat för att fortsätta växa snabbare än IT-infrastrukturmarknaden på sikt. I år växte Ateas omsättning med ca 12 % medan marknadens långsiktiga tillväxttakt ligger kring 3 %.

Ledningen är, för att använda VD Steinar Sønsteby egna ord, väldigt positivt inställda till framtiden och tror på fortsatt tillväxt inom offentlig sektor och på fina möjligheter i och med den ökande digitaliseringen och IoT. Man räknar dock inte med att omsättningstillväxten kommer vara lika hög i år, utan fokus kommer att skifta till lönsamheten. För att uppnå ytterligare lönsamhetsförbättringar under 2017 kommer Atea att fokusera på försäljning av produkter med högre marginaler och tjänster. Det ska bli spännande se om ledningen kan infria sina målsättningar för 2017 och kommande år.

Ha en fortsatt trevlig lördag där ute!

Andra inlägg på liknande tema

Fortsätter mitt sökande efter nordiska portföljkandidater - analys av en finsk markandsledare
Analys av McDonalds
Ett nygammalt bolag på min radar - Nordic Waterproofing

Filed Under: Aktieanalys, Årsredovisningar Tagged With: Atea, kvartalsrapport

Comments

  1. David says

    februari 11, 2017 at 12:50 e m

    Tack för intressant läsning. Börjar ångra att jag inte gick in när jag läste på för ett bra tag sedan efter att ha läst något av dina inlägg 🙂

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 12, 2017 at 7:54 f m

      Hej David!
      Det är alltid lätt att vara efterklok med facit i hand. 🙂 Kritiskt och självständigt tänkande är dock viktigt när man investerar ( något som jag själv fått erfara). Om jag var du skulle jag fundera på vad det var som gjorde att du inte investerade och om den tesen fortfarande håller.

      Mvh

      Svara
  2. Bengtsson says

    februari 11, 2017 at 3:45 e m

    Jag köpte in mig perioden oktober till januari och är så här långt mycket nöjd med detta. Om jag inte minns helt galet så hittade jag bolaget själv i en scanning och läste på utan att få riktigt kläm på siffrorna. En analys på den här bloggen övertygade mig att det var en bra idé så det är jag tacksam för. Ligger +18% sedan köp.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 12, 2017 at 8:06 f m

      Kul att höra att bloggen hjälp dig i din insvesteringsprocess! Själv fick jag upp ögonen för bolaget tack vare Ruter och Aktieingenjören.

      Mvh

      Svara
  3. Aktieingenjören says

    februari 11, 2017 at 4:57 e m

    Att Atea ska sälja mer service med högre marginal känns lite som när någon lovar att äta bättre och träna mer på nyår. Det är en god föresats men leder sällan till något i praktiken.

    Därför är det skönt att bolaget ändå tuffar på med fantastiskt kassaflöde och stadigt ökande försäljning (av hårdvara…). Marknadens skepsis mot bolaget har förutom i samband med den danska korruptionsskandalen alltid fascinerat mig men hitintills har Atea levererat som jag hoppats. Jag har redan fått tillbaka mer än 30% av investeringspriset i form av utdelning och det är ju med svenska mått helt sjukt för ett marknadsledande bolag i en bra bransch.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      februari 12, 2017 at 8:40 f m

      Haha, bra poäng. Den ständigt aviserade omställningen från hårdvara till tjänster går långsamt för att uttrycka det milt.

      Ja, det har varit en riktigt fin investering så här långt! Vi får tacka marknaden som konsekvent undervärderat Atea samtidigt som bolaget gått från en marknadsandel på 11 % till 18 %.

      Mvh

      Svara
  4. Utlandsutdelaren says

    februari 11, 2017 at 8:23 e m

    Riktigt fin analys!

    Svara
  5. Magnus Johansson says

    september 23, 2017 at 9:38 f m

    Aktiespararna hade en negativ analys av Atea i senaste numret. De hävdar att vinsten inte täcker utdelningen. Stämmer det? Du verkar lägga större vikt vid det goda kassaflödet.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 23, 2017 at 4:57 e m

      För ett bolag som Atea bör man titta på kassaflödet för att avgöra om utdelningen är hållbar eller ej då bolaget genererar ett stabilt kassaflöde som nästan alltid överstiger den periodiserade vinsten och med marginal täcker utdelningen. Totalt har det fria kassaflödet mer än sexfaldigas sedan 2009.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in