I dagarna släppte ett av mina norska innehav Atea en utmärkt rapport där omsättning, vinst och kassaflöde nådde rekordnivåer. IT-infrastrukturbolaget växer betydligt snabbare än marknaden och har ökat sin marknadsandel till ca 18 % i Norden.
Omsättningen ökade med 12 % till 31,2 miljader och resultatet med hela 31,7 % till 677 miljoner norska kronor under 2016. Särskilt kul är det att man lyckats behålla kostnadsbasen på samma nivå samtidigt som omsättningen ökat, vilket leder till bättre marginaler.
Så här har lönsamheten utvecklats sedan 2007:
Atea har mer än fördubblat omsättningen sedan 2007 och även om marginalerna sjunkit sedan 2007 så har de återhämtat sig de senaste åren.
Nedan har jag ställt upp omsättningsfördelningen per affärssegment för helåret 2016:
- Hårdvara (57%)
- Mjukvara (23,8%)
- Tjänster (19,1%)
Vilket kan jämföras med omsättningsfördelningen för helåret 2015:
- Hårdvara (58%)
- Mjukvara (22%)
- Tjänster (20%)
Av fördelningen ovan kan vi se att Atea även fortsatt är primärt en leverantör av hårdvara, vilket återspeglas i de låga marginalerna jämfört med IT-konstulter såsom Data Respons och HiQ. Den stora tonvikten på offentlig verksamhet gör dock att intäkterna är förutsägbara och återkommande.
Nu till en närmare titt på hur verksamheten har utvecklats på respektive marknad.
Atea Sverige som är det största affärssegmentet (48 % av koncernens omsättning) fortsätter att växa. Omsättningen ökade under året med 12,4 % pådrivet av ökad försäljning till offentlig sektor.
- Atea Danmark går i sin tur bra på grund av stark efterfrågan från den privata sektorn, men även ett stort ramavtal för offentlig verksamhet bidrog till den starka tillväxten. Totalt gick omsättningen upp med ca 6,2 % under året.
- Atea Norge ökade omsättningen med 7,7 % trots ett tufft marknadsklimat. Atea påverkas precis som många andra branscher i Norge av prisnedgången på olja och gas. Nedgången har dock kompenserats av stark efterfrågan från offentlig sektor och tack vare personalnedskärningar förbättrades vinstmarginalen under året.
- Atea Finland visade i din tur på en omsättningstillväxt på 9,1 %, men den finska ekonomins nedgång under de senaste åren har fortfarande negativ inverkan på efterfrågan på IT-infrastruktur. Atea har dock vunnit ett antal ramavtal senaste åren som drivit upp lönsamheten.
- Ateas verksamhet i Baltikum upplevde en nedgång i försäljningen de tre första kvatalen, främst på grund av en svagare efterfrågan från offentlig sektorn. Efterfrågan inom den offentliga sektorn i Baltikum är starkt beroende av EU-finansiering och ett nytt program påbörjades, vilket ändå gjorde att omsättningen ökade med 4% sett över helåret.
Kassaflöde i förhållande till periodiserad vinst och utdelning
För att verkligen uppskatta Atea behöver man se bortom vinsten och titta på kassaflödet och bolaget är även i år en kassaflödesmaskin – det operativa kassaflödet var rekordstort – 1 4oo miljoner NOK jämfört med 1 200 miljoner föregående helår. Så här har kassaflödet och utdeningen utvecklats sedan 2009:
Diagrammet visar på Ateas förmåga att generera ett stabilt kassaflöde som nästan alltid överstiger den periodiserade vinsten och med marginal täcker utdelningen. Totalt har det fria kassaflödet mer än sexfaldigas sedan 2009.
Under året har den långsiktiga skulden minskat med 100 miljoner till 1 348 miljoner och kassan ökat med 200 till 880 miljoner NOK. Ledningen föreslår bibehållen utdelning på 6,5 NOK (682 miljoner) per aktie för 2017 vilket ger en direktavkastning på över 7 % till dagens kurs.
Slutord
Vi får återigen se en fin rapport från Atea som stärker min uppfattning om bolagets potential i förhållande till värdering. Omsättningen fortsätter att växa och glädjande nog har marginalerna ökat för tredje året i rad. Atea verkar också fått rätsida på verksamheten i Danmark och städat ut de dåliga elementen.
Det underliggande kassaflödet är rekordstarkt och Atea handlas trots de senaste dagarnas uppgång till lite drygt 11 gånger det fria kassaflödet. Den höga direktavkastningen gör att det inte krävs exponentiell tillväxt för att räkna hem en investering i Atea och jag tror att Atea i kraft av sin storlek och ledande marknadsposition i Norden och Baltikum är väl positionerat för att fortsätta växa snabbare än IT-infrastrukturmarknaden på sikt. I år växte Ateas omsättning med ca 12 % medan marknadens långsiktiga tillväxttakt ligger kring 3 %.
Ledningen är, för att använda VD Steinar Sønsteby egna ord, väldigt positivt inställda till framtiden och tror på fortsatt tillväxt inom offentlig sektor och på fina möjligheter i och med den ökande digitaliseringen och IoT. Man räknar dock inte med att omsättningstillväxten kommer vara lika hög i år, utan fokus kommer att skifta till lönsamheten. För att uppnå ytterligare lönsamhetsförbättringar under 2017 kommer Atea att fokusera på försäljning av produkter med högre marginaler och tjänster. Det ska bli spännande se om ledningen kan infria sina målsättningar för 2017 och kommande år.
Ha en fortsatt trevlig lördag där ute!
Tack för intressant läsning. Börjar ångra att jag inte gick in när jag läste på för ett bra tag sedan efter att ha läst något av dina inlägg 🙂
Hej David!
Det är alltid lätt att vara efterklok med facit i hand. 🙂 Kritiskt och självständigt tänkande är dock viktigt när man investerar ( något som jag själv fått erfara). Om jag var du skulle jag fundera på vad det var som gjorde att du inte investerade och om den tesen fortfarande håller.
Mvh
Jag köpte in mig perioden oktober till januari och är så här långt mycket nöjd med detta. Om jag inte minns helt galet så hittade jag bolaget själv i en scanning och läste på utan att få riktigt kläm på siffrorna. En analys på den här bloggen övertygade mig att det var en bra idé så det är jag tacksam för. Ligger +18% sedan köp.
Kul att höra att bloggen hjälp dig i din insvesteringsprocess! Själv fick jag upp ögonen för bolaget tack vare Ruter och Aktieingenjören.
Mvh
Att Atea ska sälja mer service med högre marginal känns lite som när någon lovar att äta bättre och träna mer på nyår. Det är en god föresats men leder sällan till något i praktiken.
Därför är det skönt att bolaget ändå tuffar på med fantastiskt kassaflöde och stadigt ökande försäljning (av hårdvara…). Marknadens skepsis mot bolaget har förutom i samband med den danska korruptionsskandalen alltid fascinerat mig men hitintills har Atea levererat som jag hoppats. Jag har redan fått tillbaka mer än 30% av investeringspriset i form av utdelning och det är ju med svenska mått helt sjukt för ett marknadsledande bolag i en bra bransch.
Haha, bra poäng. Den ständigt aviserade omställningen från hårdvara till tjänster går långsamt för att uttrycka det milt.
Ja, det har varit en riktigt fin investering så här långt! Vi får tacka marknaden som konsekvent undervärderat Atea samtidigt som bolaget gått från en marknadsandel på 11 % till 18 %.
Mvh
Riktigt fin analys!
Aktiespararna hade en negativ analys av Atea i senaste numret. De hävdar att vinsten inte täcker utdelningen. Stämmer det? Du verkar lägga större vikt vid det goda kassaflödet.
För ett bolag som Atea bör man titta på kassaflödet för att avgöra om utdelningen är hållbar eller ej då bolaget genererar ett stabilt kassaflöde som nästan alltid överstiger den periodiserade vinsten och med marginal täcker utdelningen. Totalt har det fria kassaflödet mer än sexfaldigas sedan 2009.