I dagens inlägg fortsätter jag presentera bolagen i min aktieportfölj. Hittills har följande bolag avhandlats:
- Sampo – Försäkringskoncernen som är nordens svar på Berkshire Hathaway som utgör ca 9,5 % av portföljen
- Beijer Alma – Det medelstora loket som tuffar på i maklig takt inom sitt lagom spännande huvudsegment industri- och chassifjädrar som utgör ca 9,3 % av portföljen
- Medistim – Den spännande nykomlingen från Norge som dominerar sin lilla nisch och ligger mig och sina kunder nära om hjärtat. Medicinteknikbolaget utgör ca 8,2 % av portföljen
- Proact IT – IT-infrastrukturleverantören som är ett mellanting mellan Atea och Knowit och byter VD lika ofta som Rafael Nadal vinner Franska Öppna. Proact utgör ca 7 % av portföljen.
I dagens inlägg har det blivit dags att presentera ytterligare ett innehav som för nuvarande utgör ca 6,9 % av portföljen trumvirvel (spänningen är olidligt).

Swedol grundades under 60-talet och till en början sålde man enbart smörjningsmedel, bolagsnamnet är faktiskt en kombination av grundaren Svedbergs namn och smörjoljan Veedol. Idag är utbudet betydligt bredare och koncernen säljer bland annat verktyg, maskiner och arbetskläder. Swedols målgrupp är främst den professionella användaren, även om man har viss försäljning till privatkunder. Med målet är att vara en komplett leverantör för den professionella användaren riktar sig Swedol mot proffsmarknaden med ett sortiment som är anpassat utifrån fem prioriterade kundgrupper.

Genom att arbeta nära kunderna i deras vardag menar ledningen att Swedol har en god kundförståelse och kan anpassa försäljning och marknadsföring på ett effektivt sätt mot sina kunder som främst utgörs av små och medelstora företag inom följande segment:

Värt att notera är att ca 34 % av intäkterna kommer från kunder inom byggbranschen och majoriteten av dessa kunder återfinns inom anläggningsbranschen (vägar, broar etc).
Tittar vi på försäljningen landsvis består Swedols huvudmarknader av Sverige och Norge där Sverige har haft en god utveckling under flera år.

Finland växer från låga nivåer och kommer sannolikt att fortsätta växa i och med flera förvärv som nyligen genomförts i landet. Bara i år har Swedol genomfört 3 förvärv i landet.
Affärssegmenten
Swedols verksamhet är organiserad i två jämnstora divisioner – kläder och skydd samt verktyg och förnödenheter.

Inom Swedols division Verktyg och förnödenheter levererar bolaget bland annat handverktyg, elhandverktyg, svetsar, fordonstillbehör, skogsmaskiner och kontorstillbehör till främst professionella användare.

Andelen egna varumärken har ökat de senaste åren och utgör för närvarande 27 %.
Inom divisionen kläder och skydd erbjuder man professionella användare ett specialiserat sortiment inom arbetskläder och personligt skydd. Genom förvärvet av Grolls (producent och försäljare av bland annat Björnkläder) från det norska bolaget Univern har Swedol tagit steget till att bli en av Nordens ledande aktörer .

Inom affärsområdet består numera 43 % av produkterna från Swedols egna varumärken.
Att andelen egna produkter är relativt stor är positivt då det diversifierar Swedols erbjudande från konkurrenterna, vilket blir allt viktigare i takt med att e-handeln vinner mark. De egenproducerade varorna har man även högre marginaler på. Andelen egna varor för kläder och skydd har gått från 40,7 % under det första kvartalet 2018 till 45,6 % under det första kvartalet 2019. Av de tio varumärken som påverkat lagervärdet mest är fem egna varumärken.
Historisk tillväxt
Swedol har som långsiktigt finansiellt mål att växa 15 % sett över en konjunkturcykel, ett mål man lyckats överträffa då man sedan 2003 har ökat omsättningen och vinsten med i genomsnitt 21 % respektive 6 % per år. Tillväxten har dock inte varit linjär och under åren 2011-2014 gick försäljningen trögt samtidigt som logistiken inte fungerade optimalt vilket hade en negativ inverkan på intjäningen. En annan anledning till den fallande rörelsemarginalen kan kopplas till etableringen i Norge.

Man lyckades dock vända den negativa trenden 2014 genom att börja fokuserade mer på de varumärken (främst de egna) där man har högre marginaler. Samtidigt intensifierade bolaget försäljningen och fick ordning på sin logistik.
Lönsamhetshoppet som inträffade 2016 och 2017 berodde i sin tur främst på förvärvet av Grolls. Innan förvärvet hade Swedol en omsättning på 1,5 miljarder för att efter förvärvet uppgå till 2,5 miljarder på årsbasis samtidigt som antalet butiker fördubblades. Den goda tillväxten har fortsatt och vid ingången till 2019 omsatte bolaget 3,3 miljarder.
Bolaget har som målsättning om att nå en omsättning på 5 miljarder kronor år 2020, vilket förutom organisk tillväxt kommer att kräva förvärv. Clein Johansson Ullenvik har tidigare sagt att Swedol inte siktar mot fler jätteaffärer likt Grollsköpet vilket gör att man kommer behöva hitta flera medelstora objekt för att nå sin målsättning.
2019 har börjat bra med intäkter som uppgick till 805,6 Mkr (704,8), vilket motsvarar en tillväxt om 14,3 %. Tillväxten är en kombination av organisk tillväxt, förvärv och nya butiker.
Konkurrenssituationen
Swedols primära konkurrenter finns huvudsakligen bland aktörer inriktade mot företagskunder, såsom Ahlsell, Würth, B&B Tools, BIG-Gruppen samt Malmbergs Elektriska. De geografiska huvudmarknaderna Sverige och Norge domineras av några få aktörer medan marknaderna i Finland och Estland är mer fragmenterade.
Det saknas inte konkurrenter men de senaste årens lönsamhetsutveckling tyder på att Swedol har konkurrensfördelar. Swedols kanske främsta konkurrensfördel utgörs av det breda produktsortimentet. Efter köpet av Grolls har Swedol sannolikt ett av de bredaste om inte det bredaste sortimentet av alla aktörer i norden inom sin nisch. Bolaget är numera ”One Stop Shop” för många kunder vilket innebär att kunden kan köpa sin arbetsutrustning på samma ställe. När du ändå köper nya arbetskläder kanske du också ska köpa verktyg till verkstaden. Merförsäljning som sannolikt bidragit till den goda marginalutvecklingen.
Kanske är jag partisk men förvärvet av Grolls tycks ha flyttat fram Swedols position på den Nordiska marknaden. Något som försäljnings- och marginalutvecklingen sedan dess verkar bekräfta.
Swedol har under de senaste åren också utvecklat ett gediget logistikkunnande som i kombination med modern utrustning och system gör att ledningen anser att bolagets lagerhantering utgör en betydande konkurrensfördel. Man har inlett ett arbete för att samla logistikverksamheten i Sverige till Örebro. Sammanslagningen av koncernens logistikfunktion i Sverige kommer att effektivisera varuflödet och sänka kostnaderna heter det.
Finansiell styrka
Trots att skuldsättningen är historiskt hög i och med det stora förvärvet av Grolls finns utrymme för ytterligare förvärv då omsättningstillgångarna på 1539 miljoner är mer än dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna på 653 miljoner och överstiger de totala skulderna på 1294 miljoner. De långsiktiga skulderna har betalats av sedan förvärvet och är idag på 465 miljoner och nettoskulden motsvarar 0,9 av EBITDA (0,4) att nettoskulden har ökat är kopplat till IFRS 16.

Kassaflödet rensat från förvärv har utvecklats fint och betalningsförmågan är god vilket vi ser nedan.

Slutord
Swedol är ett enligt min uppfattning en stabil spelare inom sin bransch med ett brett utbud starka varumärken. Den organiska tillväxten har också varit stark och bolaget verkar ta marknadsandelar.
Bolaget ser dessutom ut att ha flera vägar för fortsatt tillväxt – genom fler egna produkter, expansion och fortsatt realisering av synergieffekter i samband med integrationen av Grolls.
Swedol hade vid inköpstillfälle en låg värdering jämfört med mycket annat på börsen – en värdering som är fortsatt är låg tack vare utvecklingen på sista raden. Hade jag inte redan ägt en full post hade jag sannolikt varit köpare även på dessa nivåer.
I nästa inlägg kommer jag, om inget oförusett händer, fortsätta redogöra för mina innehav. Tills dess se till att njut av solen och regnet (för er som stannar i Sv).
Hej! Som alltid välskrivna analyser, en riktig kvalitetsblogg och det tackar jag för!
En sak som intresserar mig med Swedol är möjligheten att få exponering mot mikro-bolag som verkar på en lokal marknad tex hantverkare och fåmansbolag inom industri som ju är onoterade verksamheter.
En okänd faktor är hur väl dessa små företags ekonomiska tillväxt korrelerar med ökad handel hos Swedol. Även hur stor andel denna kundkrets verkligen utgör hos Swedol.
Mvh Christian