Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Inköp av aktier i Mekonomen

augusti 22, 2014 By Langsiktig Investering 14 Comments

I början av månaden blev det ett köp av aktier i den Nordiska bilverkstadsjätten Mekonomen. Jag hade hoppats att kursen skulle falla ytterligare innan kvartalsrapporten, men kursen har gått i motsatt riktning sedan köpet.

Jag sneglade på bolaget redan 2012, men tyckte bolaget var för dyrt. Sedan dess har bolaget blivit billigare efter två stora förvärv (MECA och Sörensen og Balchen) som ökat skuldsättningen och belastat resultatet genom nedskrivningar och lägre koncernmarginaler. Mekonomen har verksamhet i Norge, Sverige och Danmark. I just Danmark har bolaget haft det tufft pågrund av tuff konkurrens och svag marknad. Kassaflödet är dock alltjämt starkt och jag tror, precis som bloggaren 40 procent 20 år, att vinsten kommer att nå högre höjder i takt med att den nya verksamheten integreras, skuldnivån normaliseras och marginalerna förbättras genom eventuella synergieffekter.

Vinsten per aktie landade på 8,56 kr för helåret 2013 samtidigt som det fria kassaflödet var ca 14 kr per aktie. Utdelningen på 7 kr är med andra ord inte hotad och det finns utrymme för utdelningstillväxt inom ramen för nuvarande lönsamhet.
En av styrkorna med Mekonomens affärsmodell är att verksamheten inte kräver större investeringar för att genera det fria kassaflödet i likhet med en utdelningsaristokrat som säljer läsk. 

Så här har utdelningen utvecklats under perioden 2004-2014:
Totalt har utdelningen ökat med 500% sett över hela perioden. Utdelningen har emellertid stått stilla de tre senaste åren, men efter att konsolideringsprocessen kommit längre tror jag att utdelningen kommer att följa med vinsten uppåt.

Flera bloggare har skrivit informativa inlägg som berör resonemanget ovan och som underlättat för mig avsevärt:

Sunda investeringars analys 
Ägamintid
40procent 20år

Min syn på Värderingen då?
Det pris jag betalade för aktien var lite över mitt kurstak på 154 kr aktien. Kurstaket är satt efter följande antaganden:
  • Jag utgår från att Mekonomen kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 8% på lång sikt.
  • Jag bedömer hållbar VPA till 10,5 kr aktien och rimligt P/E-tal till 16. 
Efter köpet ökade portföljens ”yield of cost” något till 4,54% och den passiva inkomsten ökade till 13 066 kr. Ni hittar den nya portföljfördelningen efter inköpet under rubriken sparportföljen i huvudmenyn. Jag kommer att återkomma med fler inlägg kring Mekonomen när tid finns. 

Andra inlägg på liknande tema

Data Respons satsar stort genom förvärv i Tyskland
Ersätter en sömnig telekomjätte med ett mindre svenskt bolag som fortfarande växer
Ökat ytterligare i Mekonomen

Filed Under: Inköp Tagged With: Inköp, Mekonomen

Comments

  1. Anonym says

    augusti 22, 2014 at 10:21 f m

    Hej! Först vill jag passa på att tacka för en kanonblogg! Alltid intressant och mycket inspirerande!

    Du och många av dina läsare verkar ha bra med kunskap och erfarenhet! Därför tänkte jag som nybörjare passa på att ställa några frågor.(hoppas det är okej!)

    Jag är 18 år gammal och har i somras haft turen att upptäckta aktier och aktiemarknaden. Efter att ha läst böcker, bloggar och hemsidor känner jag mig nu redo att ta steget ut på börsen!

    Jag har i dagsläget ca 15000 kr att förvalta men vet då inte riktigt hur. Går sista året på gymnasiet så har ingen inkomst förutom studiebidraget på 1050 kr.
    Kan man påbörja sitt portföljbygge med det kapital jag har att tillgå? Vill såklart inte bara köpa in mig i ett enda bolag vid ett och samma tillfälle. Men vill heller inte att inköpen skall ätas upp av courtaget.

    Hur skulle ni agera om ni var i min situation? Har tittar mycket på investmentbolag då jag vill sprida risken utan att behöva köpa in mig i allt för många företag i olika branscher. Är investmentbolag en bra utgångspunkt eller har ni några andra förslag? industrivärden, ratos investor?

    Om jag har förstått det rätt så verkar börsen vara högvärderad just nu? jag har inte så bortom så väntar hellre än att köpa när ett bolag är övervärderat. Känner samtidigt att jag vill komma igång med mitt eget portföljbygge, man lär sig nog aldrig om man inte prövar.

    Kanske ska tilläggas att jag är inne för det långsiktigt och planerar på att behålla aktierna över en längre tid. Alla tipps och trix välkomnas varmt, tacksam för svar! Mvh Moses

    Svara
    • Långsiktig investering says

      augusti 22, 2014 at 12:13 e m

      Tack, kul att höra att du uppskattar bloggen!
      En viktigt regel vid allt långsiktigt sparande och framförallt aktiesparare är att man kan vara utan de pengar man investerar under en längre period. Jag anser att de pengarna du investerar bör vara sådana att du kunna vara utan under åtminstone 10 år. Om du investerar pengar som du inte kan avvara riskerar du tvingas sälja i samband med en allmän börsnedgång eller sälja av för tidigt pågrund av nervositet eller dylikt.

      Spontant tror jag att du gör bäst i att månadsvis investera några hundralappar som du kan avvara i en billig indexfond (Avanza Zero är ett bra alternativ). Under tiden du månadssparar har du möjlighet att läsa på ytterligare.
      Efter en tid när ditt fondsparande har vuxit till sig kan du skifta över till svenska aktier gradvis och då gärna investmentbolag (industrivärden är ett fint alternativ) till att börja med.
      Ska man köpa svenska aktier bör varje inköp inte understiga 7000 för att inte courtaget ska äta upp avkastningen (räknar med 39 kr i courtage). Slutligen så behöver du behöver inte stressa då du har tiden på din sida. Jag började inte handla med aktier förrän jag var 26.

      Svara
    • Anonym says

      augusti 22, 2014 at 12:52 e m

      Tack för snabbt svar! Ja pengarna hade jag räknat med att kunna vara utan under en såpass lång tid. Men jag är ju trots allt student så vem vet hur mycket och när jag kommer behöva pengar… Får ta en närmare titt på Avanza Zero och andra billiga indexfonder tack för det!

      Svara
    • Anonym says

      augusti 22, 2014 at 6:03 e m

      Moses,

      Det finns en aktiefond med enbart svenska investmentbolag och väldigt låg avgift. Den heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

      Men om du vill ge dig in i hetluften och köpa enskilda aktier så är ju det roligare! Och om det är någon gång man ska göra sina misstag på börsen så är det när man är 18 bast och endast har en liten portfölj.

      Jag håller inte riktigt med Långsiktig investering om att du måste köpa för 7000 spänn för att courtaget inte ska bli överväldigande. Köper du en post för 2000 kr utgör courtaget på 39 kr bara 2%. Det spelar ingen roll för dig som mest köper för att lära dig hur allt funkar. Och skulle du tröttna och låta aktierna stå i 10 år spelar 2% heller ingen roll.

      Det är ivf en jäkligt kul och nyttig hobby att analysera bolag, tycker jag. Lycka till!

      /AN

      Svara
  2. Anonym says

    augusti 22, 2014 at 11:14 f m

    Hej, jag vill inte vara trist men jag undrar om du verkligen är redo för att ta steget ut på börsen om du ställer de här frågorna?

    MVH

    Henrik

    Svara
  3. Anonym says

    augusti 22, 2014 at 12:21 e m

    Hej, du förmodligen har rätt! Men utveckla gärna, hur skulle du gjort, läst på mer, vart i så fall, böcker, hemsidor? Ge mig tipps!

    Svara
  4. Anonym says

    augusti 22, 2014 at 4:07 e m

    Hej!
    Äh, kör på! Intresset lär växa sig ännu större när du väl köpt dina första aktier. Sen är 15k ingen summa som är omöjlig att "jobba igen" i framtiden. Perfekt startsumma! Du lär ju inte förlora allt på en dag. Jag kan inte så mkt om analyser och dylikt. Har ändå gått plus… Mitt råd är att tänka över dina första köp väl. Inga förhoppningsbolag! Iaf inte till en början;) Lycka till..

    Svara
  5. Vägen till Frihet says

    augusti 22, 2014 at 5:51 e m

    Dina antaganden kring hållbar vinst per aktie, rimligt P/E och utdelningstillväxt stämmer väl överrens med mina egna. Som sagt, det bör absolut finnas goda förutsättningar till förbättrad lönsamhet framöver. Mest oroväckande just nu tycker jag läget i den danska verksamheten är, men får de bara ordning på den delen och samtidigt fortsätter att få ner skuldnivån så börjar det se riktigt intressant ut. Då känns dagens prisnivå inte dyr ut.

    Se gärna mina reflektioner kring Mekonomens Q2 rapport:
    http://vagentill-frihet.blogspot.se/2014/08/rapport-q2-mekonomen.html

    Med vänlig hälsning
    /Vägen till Frihet

    Svara
    • Långsiktig investering says

      augusti 23, 2014 at 5:36 e m

      Kul att vi är flera som bevakar aktien! Ska titta in till din blogg om jag inte redan gjort det.

      Svara
  6. njalle says

    augusti 23, 2014 at 4:32 e m

    Hej,
    tack för en bra presentation av Mekonomen som investering.
    Bolaget verkar intressant. Jag ska nog också göra en analys av det.
    Mvh,
    Njalle

    Svara
    • Långsiktig investering says

      augusti 23, 2014 at 5:39 e m

      Det var så lite så. Gör gärna det. Ju fler som analyserar bolaget desto bättre!

      Mvh

      Svara
  7. Anonym says

    september 1, 2014 at 8:03 f m

    Hej!

    Jag har två frågor om Mekonomen som jag själv har i min portfölj.

    – Vilka justeringar gör du när du kommer fram till VPA 10kr för 2013? (Redovisad VPA är ju 8,55). Är det justeringar för immateriella avskrivningarna? Eller missar jag något?

    – Hur kommer du fram till motiverad kurs på 154kr utifrån P/E 16 och hållbar VPA på 10,5?

    Tack på förhand!

    //F

    Svara
  8. Långsiktig investering says

    september 1, 2014 at 12:19 e m

    Hej!
    Tack för att du uppmärksammade mig på felaktigheten, ska vara 8,56 kr och inte 2012 års resultat.

    Beträffande hållbart VPA så har jag tittat på det underliggande kassaflödet och VPA-utvecklingen de senaste åren och gjort en egen uppskattning. P/E-talet på 16 anser jag vara motiverat på grund av det starka kassaflödet och mekonomens relativt konjunkturkänsliga verksamhet.
    Inser nu att jag kanske inte svarade på din fråga..

    Motiverad kurs är det medelvärde som fås när skäligt pris 1 (baserat på utdelningstillväxt och direktavkastning) respektive skäligt pris 2 (baserat på hållbar VPA och skäligt P/E-tal) jämförs. Se rubriken bevakningslistan i huvudmenyn om du vill läsa mer om hur jag får fram motiverat pris (kurstaket).

    Svara
    • Anonym says

      september 1, 2014 at 1:19 e m

      Tack så mycket, nu är jag med igen!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in