I början av månaden blev det ett köp av aktier i den Nordiska bilverkstadsjätten Mekonomen. Jag hade hoppats att kursen skulle falla ytterligare innan kvartalsrapporten, men kursen har gått i motsatt riktning sedan köpet.
En av styrkorna med Mekonomens affärsmodell är att verksamheten inte kräver större investeringar för att genera det fria kassaflödet i likhet med en utdelningsaristokrat som säljer läsk.
Flera bloggare har skrivit informativa inlägg som berör resonemanget ovan och som underlättat för mig avsevärt:
- Jag utgår från att Mekonomen kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 8% på lång sikt.
- Jag bedömer hållbar VPA till 10,5 kr aktien och rimligt P/E-tal till 16.
Hej! Först vill jag passa på att tacka för en kanonblogg! Alltid intressant och mycket inspirerande!
Du och många av dina läsare verkar ha bra med kunskap och erfarenhet! Därför tänkte jag som nybörjare passa på att ställa några frågor.(hoppas det är okej!)
Jag är 18 år gammal och har i somras haft turen att upptäckta aktier och aktiemarknaden. Efter att ha läst böcker, bloggar och hemsidor känner jag mig nu redo att ta steget ut på börsen!
Jag har i dagsläget ca 15000 kr att förvalta men vet då inte riktigt hur. Går sista året på gymnasiet så har ingen inkomst förutom studiebidraget på 1050 kr.
Kan man påbörja sitt portföljbygge med det kapital jag har att tillgå? Vill såklart inte bara köpa in mig i ett enda bolag vid ett och samma tillfälle. Men vill heller inte att inköpen skall ätas upp av courtaget.
Hur skulle ni agera om ni var i min situation? Har tittar mycket på investmentbolag då jag vill sprida risken utan att behöva köpa in mig i allt för många företag i olika branscher. Är investmentbolag en bra utgångspunkt eller har ni några andra förslag? industrivärden, ratos investor?
Om jag har förstått det rätt så verkar börsen vara högvärderad just nu? jag har inte så bortom så väntar hellre än att köpa när ett bolag är övervärderat. Känner samtidigt att jag vill komma igång med mitt eget portföljbygge, man lär sig nog aldrig om man inte prövar.
Kanske ska tilläggas att jag är inne för det långsiktigt och planerar på att behålla aktierna över en längre tid. Alla tipps och trix välkomnas varmt, tacksam för svar! Mvh Moses
Tack, kul att höra att du uppskattar bloggen!
En viktigt regel vid allt långsiktigt sparande och framförallt aktiesparare är att man kan vara utan de pengar man investerar under en längre period. Jag anser att de pengarna du investerar bör vara sådana att du kunna vara utan under åtminstone 10 år. Om du investerar pengar som du inte kan avvara riskerar du tvingas sälja i samband med en allmän börsnedgång eller sälja av för tidigt pågrund av nervositet eller dylikt.
Spontant tror jag att du gör bäst i att månadsvis investera några hundralappar som du kan avvara i en billig indexfond (Avanza Zero är ett bra alternativ). Under tiden du månadssparar har du möjlighet att läsa på ytterligare.
Efter en tid när ditt fondsparande har vuxit till sig kan du skifta över till svenska aktier gradvis och då gärna investmentbolag (industrivärden är ett fint alternativ) till att börja med.
Ska man köpa svenska aktier bör varje inköp inte understiga 7000 för att inte courtaget ska äta upp avkastningen (räknar med 39 kr i courtage). Slutligen så behöver du behöver inte stressa då du har tiden på din sida. Jag började inte handla med aktier förrän jag var 26.
Tack för snabbt svar! Ja pengarna hade jag räknat med att kunna vara utan under en såpass lång tid. Men jag är ju trots allt student så vem vet hur mycket och när jag kommer behöva pengar… Får ta en närmare titt på Avanza Zero och andra billiga indexfonder tack för det!
Moses,
Det finns en aktiefond med enbart svenska investmentbolag och väldigt låg avgift. Den heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag.
Men om du vill ge dig in i hetluften och köpa enskilda aktier så är ju det roligare! Och om det är någon gång man ska göra sina misstag på börsen så är det när man är 18 bast och endast har en liten portfölj.
Jag håller inte riktigt med Långsiktig investering om att du måste köpa för 7000 spänn för att courtaget inte ska bli överväldigande. Köper du en post för 2000 kr utgör courtaget på 39 kr bara 2%. Det spelar ingen roll för dig som mest köper för att lära dig hur allt funkar. Och skulle du tröttna och låta aktierna stå i 10 år spelar 2% heller ingen roll.
Det är ivf en jäkligt kul och nyttig hobby att analysera bolag, tycker jag. Lycka till!
/AN
Hej, jag vill inte vara trist men jag undrar om du verkligen är redo för att ta steget ut på börsen om du ställer de här frågorna?
MVH
Henrik
Hej, du förmodligen har rätt! Men utveckla gärna, hur skulle du gjort, läst på mer, vart i så fall, böcker, hemsidor? Ge mig tipps!
Hej!
Äh, kör på! Intresset lär växa sig ännu större när du väl köpt dina första aktier. Sen är 15k ingen summa som är omöjlig att "jobba igen" i framtiden. Perfekt startsumma! Du lär ju inte förlora allt på en dag. Jag kan inte så mkt om analyser och dylikt. Har ändå gått plus… Mitt råd är att tänka över dina första köp väl. Inga förhoppningsbolag! Iaf inte till en början;) Lycka till..
Dina antaganden kring hållbar vinst per aktie, rimligt P/E och utdelningstillväxt stämmer väl överrens med mina egna. Som sagt, det bör absolut finnas goda förutsättningar till förbättrad lönsamhet framöver. Mest oroväckande just nu tycker jag läget i den danska verksamheten är, men får de bara ordning på den delen och samtidigt fortsätter att få ner skuldnivån så börjar det se riktigt intressant ut. Då känns dagens prisnivå inte dyr ut.
Se gärna mina reflektioner kring Mekonomens Q2 rapport:
http://vagentill-frihet.blogspot.se/2014/08/rapport-q2-mekonomen.html
Med vänlig hälsning
/Vägen till Frihet
Kul att vi är flera som bevakar aktien! Ska titta in till din blogg om jag inte redan gjort det.
Hej,
tack för en bra presentation av Mekonomen som investering.
Bolaget verkar intressant. Jag ska nog också göra en analys av det.
Mvh,
Njalle
Det var så lite så. Gör gärna det. Ju fler som analyserar bolaget desto bättre!
Mvh
Hej!
Jag har två frågor om Mekonomen som jag själv har i min portfölj.
– Vilka justeringar gör du när du kommer fram till VPA 10kr för 2013? (Redovisad VPA är ju 8,55). Är det justeringar för immateriella avskrivningarna? Eller missar jag något?
– Hur kommer du fram till motiverad kurs på 154kr utifrån P/E 16 och hållbar VPA på 10,5?
Tack på förhand!
//F
Hej!
Tack för att du uppmärksammade mig på felaktigheten, ska vara 8,56 kr och inte 2012 års resultat.
Beträffande hållbart VPA så har jag tittat på det underliggande kassaflödet och VPA-utvecklingen de senaste åren och gjort en egen uppskattning. P/E-talet på 16 anser jag vara motiverat på grund av det starka kassaflödet och mekonomens relativt konjunkturkänsliga verksamhet.
Inser nu att jag kanske inte svarade på din fråga..
Motiverad kurs är det medelvärde som fås när skäligt pris 1 (baserat på utdelningstillväxt och direktavkastning) respektive skäligt pris 2 (baserat på hållbar VPA och skäligt P/E-tal) jämförs. Se rubriken bevakningslistan i huvudmenyn om du vill läsa mer om hur jag får fram motiverat pris (kurstaket).
Tack så mycket, nu är jag med igen!