Ett företags värde kan sägas vara summan av de framtida kassaflöden som kommer aktieägarna till godo under bolagets livstid. Problemet för allehanda spekulanter är att det är svårt att förutspå hur vinsten kommer att utvecklas närmaste kvartalen åren och näst intill omöjligt att prognostisera hur vinsttillväxten kommer att se ut 10 eller 20 år framåt i tiden. Det finns dock hopp för oss som saknar förmågan att se in i kristallkulan.
Istället för att lägga allt krut på framtiden kan vi också titta bakåt för att bli visare och tack vare tjänster som Börsdata är den finansiella historiken bara några klick bort. För även om inte lönsamhetshistoriken är något facit så kan den ge viktiga ledtrådar om ett bolags förutsättningar att växa framgent. Jag tittar särskilt på vinstmarginalen då den tenderar att vara relativt förutsägbar över tid. Ett bolag vars verksamhet har en betydlig högre vinstmarginal idag kommer förr eller senare att återgå till den genomsnittliga vinstmarginalen om inget fundamentalt förändras i affärsmodellen. ”Reversion to mean” eller återgången till medelvärdet (genomsnittet) beträffande vinstmarginalen kan vi utnyttja när vi bedömer hållbar vinstnivå. Vi tar ett enkelt exempel med det bolag jag analyserade senast, nämligen Swedol.
Swedols lönsamhet är idag den högsta på 13 år pådrivet av en het bostadsmarknad på majoriteten av Skanskas hemmamarknader. Om vi utgår från nuvarande vinstmarginal kan vi riskera att betala för mycket för Swedol. Att i detta läge utgå från nuvarande vinstmarginal skulle sannolikt bli missvisade och vi börjar därför med att titta på den genomsnittliga vinstmarginalen. Om vi tittar på hur vinstmarginalen utvecklats sedan 2009 kan vi se att den genomsnittliga vinstmarginalen är på ca 5 %.
För att beräkna den uthålliga vinsten multiplicerar jag helt enkelt omsättningen på årsbasis med genomsnittsmarginalen på 5,4 % och får då siffran till 1s72 miljoner. Fördelat på antalet aktier blir den hållbara vinsten lite drygt 2 kr vilket ger en värdering till dagens kurs på 15,8 gånger vinsten. Ett annat sätt att uttrycka det på är att om vinstmarginalen skulle sjunka från dagens nivå 7,32 % till 5,4 % skulle P/E talet öka från 11,3 till 15,8.
Slutord
Det är viktigt att poängtera att metoden i sig själv inte räcker för att avgöra om ett bolag är skäligt prisat, utan främst ska ses som ett hjälpmedel för att vara försiktig och inte ryckas med lockas att betala för mycket för vinster i högkonjuktur. Metoden är särskillt effektiv när det kommer till cykliska bolag, men underskattar bolag med hög omsättningstillväxt och den fungerar inte alls för snabbväxande bolag som ännu inte uppnått lönsamhet, men dessa bolag är inte intressanta för egen del.
Att använda den genomsnittliga vinstmarginalen för att beräkna hållbar vinst är enligt mig ett enkelt sätt att undvika att betala för mycket för toppvinster. Man får en slags ”margin of safety” då värderingen tar höjd för lägre lönsamhet och all form av tillväxt är en bonus.
Image courtesy of thephotoholic at FreeDigitalPhotos.net
Håller med, det är ett bra tänk du beskriver. Men själv tenderar jag att undvika cykliska bolag eftersom det ofta kräver en djupare insikt i branschen i kombination med god mycket god timing av konjunkturfaktorer etc. En annan sak att tänka på är ju hur redovisningsregler förändras över tid och att sådant kan slå signifikant.
Mvh http://investera-pengar.blogspot.se