Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Arbetskläder och verktyg – något för aktieportföljen?

november 10, 2018 By Langsiktig Investering 4 Comments

Att försöka få ner sin strategi i en mening är en svår men nyttig övning. Om någon frågade mig skulle jag numera krysta fram följande mening: ”Jag försöker hitta prisvärda bolag med stabila finanser som har förmågan att växa med god lönsamhet över tid”. En mening som beskriver produkt- och detaljhandelsbolaget Swedol ganska bra.

Swedol

Om bolaget
Swedol grundades i början av 1960-talet och från början sålde man något så enkelt som smörjningsmedel till åkerier. Bolagsnamnet Swedol är faktiskt en kombination av grundaren Svedbergs namn och smörjoljan Veedol. 1984 förvärvade AB Zelda Swedol som då hade fem anställda och omsatte blygsamma 8 miljoner kronor. Idag omsätter koncernen över 3 miljarder kronor och har över 900 anställda. Sedan mars i år har man även en ny huvudägare i form av Nordstjernan som numera äger 66,4 % av de utestående aktierna och 72 % av rösterna i Swedol.

Swedol säljer bland annat verktyg, maskiner och arbetskläder främst genom sina 96 butiker, men även genom uppsökande försäljning, e-handel och via mindre återförsäljare. Swedolkoncernens kunder består främst av yrkesaktörer i små och medelstora företag inom fem prioriterade kundgrupper:

Försäljning per kundgrupp - Swedol

Värt att notera är att ca 36 % av intäkterna kommer från kunder inom byggbranschen. Också värt att notera är att majoriteten av dessa kunder återfinns inom anläggningsbranschen som i regel är mindre konjunkturkänslig än exempelvis bostadsbyggande. Swedols huvudmarknader består av Sverige och Norge där Sverige har haft en god utveckling under flera år.

Försäljning per land - Swedol

Marknaden i Norge har på grund av den svaga oljeindustrin, varit relativt svag de senaste åren men har visat på en återhämtning senaste åren. Koncernen har dessutom verksamhet i Finland och Estland.

Organisation
Swedols verksamhet är organiserad i två divisioner – kläder och skydd samt verktyg och förnödenheter. Inom divisionen kläder och skydd erbjuder man professionella användare ett specialiserat sortiment inom arbetskläder och personligt skydd. Genom förvärvet av Grolls (producent och försäljare av bland annat Björnkläder) från det norska bolaget Univern har Swedol tagit steget till att bli en av Nordens ledande aktörer .

Kläder och skydd

Divisionens sortiment är uppdelat i fyra produktkategorier arbetskläder som utgör 57 % av divisionens försäljning, skor (24 %), tekniskt skydd (11 %) och tekniskt skydd (8 %). I samtliga butiker erbjuds även service i form av klädtryck och genom logistikcentrens förädlingsavdelningar finns möjlighet till sömnadsändringar, tryck och broderi. Inom affärsområdet består 39 % av produkterna från Swedols egna varumärken.

Inom Swedols andra division Verktyg och förnödenheter leverera bolaget bland annat handverktyg, elhandverktyg, svetsar, fordonstillbehör, skogsmaskiner och kontorstillbehör till främst professionella användare. Enskilt största produktgruppen är verktyg (42 %) följt av fordonstillbehör (18 %).

Verktyg och förnödenheter

Andelen egna varumärken är 27 %. Att andelen egna produkter är relativt stor är positivt då det diversifierar Swedols erbjudande från konkurrenterna, vilket blir allt viktigare i takt med att e-handeln vinner mark. De egenproducerade varorna har man även högre marginal på.

Historisk tillväxt
Swedol har som långsiktigt finansiellt mål att växa 15 % sett över en konjunkturcykel, vilket man lyckats med då man sedan 2009 ökat omsättningen med  i genomsnitt 16 % per år. Tillväxten har dock inte varit linjär och 2012 gick försäljningen trögt samtidigt som logistiken inte fungerade optimalt vilket hade en negativ inverkan på intjäningen. En annan anledning till den fallande rörelsemarginalen var kopplad till etableringen i Norge.

Vinsttillväxt - Swedol

Man lyckades dock vända den negativa trenden 2014 genom att börja fokuserade mer på de varumärken (främst de egna) där man har högre marginaler. Samtidigt intensifierade man försäljningen och fick ordning på sin logistik. Lönsamhetshoppet som inträffade 2016 och 2017 berodde i sin tur främst på förvärvet av Grolls som genomfördes under juni månad 2016. Innan förvärvet hade Swedol en omsättning på 1,5 miljard för att efter förvärvet uppgå till 2,5 miljarder på årsbasis samtidigt som antalet butiker fördubblades.

 

Lönsamhetsutveckling - Swedol

Genomsnittlig rörelse- och vinstmarginal har legat på 7,4 % respektive 5,4 % under perioden och Swedol har som målsättning att nå en rörelsemarginal på 11 % över en konjunkturcykel. På rullande helårsbasis är rörelsemarginalen i dagsläget 9,5 % så det finns utrymme för ökad lönsamhet enligt ledningen.

Konkurrenssituationen
Swedol möter konkurrens lokalt, nationellt och internationellt inom sina två segment. De geografiska huvudmarknaderna Sverige och Norge domineras av några få aktörer medan marknaderna i Finland och Estland är mer fragmenterade. För oss som inte jobbar i branschen kan spontant Clas Ohlson, Biltema, Mekonomen och Jula tänkas vara de större konkurrenterna men det stämmer inte då dessa bolag främst riktar sig till privatkonsumenter. Swedols primära konkurrenter finns istället huvudsakligen bland aktörer inriktade mot företagskunder, såsom Ahlsell, B&B Tools, BIG-Gruppen samt Malmbergs Elektriska.

Det saknas inte konkurrenter men de senaste årens lönsamhetsutveckling tyder på att Swedol har konkurrensfördelar. Swedols kanske främsta konkurrensfördel utgörs av det breda produktsortimentet med egentillverkade produkter som uppskattas av kunderna. Swedol har nämligen det bredaste sortimentet av alla aktörer i norden inom sin nisch och efter köpet av Grolls är man sannolikt etta inom personlig skyddsutrustning. Bolaget är numera ”One Stop Shop” för många kunder vilket innebär att kunden kan köpa sin arbetsutrustning på samma ställe. När du ändå köper nya arbetskläder kanske du också ska köpa verktyg till verkstaden. Swedol har under åren också utvecklat ett gediget logistikkunnande och har erfaren personal som i kombination med modern utrustning och system gör att man anser att bolagets lagerhantering utgör en betydande konkurrensfördel.

Hur ska man växa framöver?
Ledningen ser fortsatta synergieffekter i takt med att Grolls integreras i Swedol-familjen, såsom gemensamma butiker, logistik och lager. I september i år annonserade man utbyggnadsplanerna av sitt logistikcenter i Örebro och man har inlett ett arbete för att samla logistikverksamheten i Sverige till just Örebro. Sammanslagningen av koncernens logistikfunktion i Sverige kommer att effektivisera varuflödet och sänka kostnaderna.

Swedol kommer även att öppna nya butiker och fram till sommaren 2019 planerar man öppna sex nya butiker, vilket är det högsta antalet på många år. Man kommer även att satsa hårdare på sin direktförsäljning och har dessutom  flera intressanta produktlanseringar närmaste tiden. Bolaget har en målsättning om att nå en omsättning på 5 miljarder kronor år 2020, vilket förutom organisk tillväxt enligt ledningen kommer att kräva förvärv. Clein Johansson Ullenvik har tidigare sagt att Swedol inte siktar mot fler jätteaffärer likt Grollsköpet. Däremot letar bolaget aktivt efter lämpliga medelstora objekt, huvudsakligen utanför Sverige.

Under september i år genomfördes förvärvet av Duunivaruste OY som är bolagets första på den finska marknaden. Efter kvartalet har dessutom Swedol tecknat avtal om ytterligare ett till förvärv i Finland, i form av Metaplan Oy. Metaplan säljer verktyg och förnödenheter till professionella användare i Åbo och omsatte det senaste verksamhetsåret cirka 9 miljoner euro med god lönsamhet. Ledningen bedömer att det fortsatt finns rimligt prissatta bolag på bolagets olika geografiska marknader och att man identifierat ett flertal intressanta förvärvskandidater. Något säger mig att den fragmenterade Finska marknaden kan erbjuda fina förvärvsmöjligheter framåt.

Finansiell styrka
Trots att skuldsättningen är historiskt hög i och med det stora förvärvet av Grolls 2016 finns utrymme för ytterligare förvärv då omsättningstillgångarna på 1539 miljoner är mer än dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna på 653 miljoner och överstiger de totala skulderna på 1294 miljoner. De långsiktiga skulderna har betalats av sedan förvärvet och är idag på 641 miljoner och nettoskulden motsvarar 0,9 av EBITDA.  Andelen Goodwill är måttlig med dagens standard och utgör ca 11 % av de totala tillgångarna. Andelen eget kapital är idag på klart godkända 57 % och Swedol har historiskt haft en soliditet som är högre än genomsnittet på börsen.Andelen eget kapital över tid (soliditet) - Swedol

Slutord
Swedol av idag lockar med sitt breda utbud sina starka varumärken och förutsättningar för fortsatt tillväxt genom nya produkter, expansion och fortsatta synergieffekter i samband med integrationen av Grolls. Den organiska tillväxten har också varit stark och bolaget verkar ta marknadsandelar.

Swedol är dessutom en ganska osexig verksamhet vilket alltid är en fördel för aktier av mindre likvid karaktär där småsparares förhoppningar snabbt kan skjuta upp priset. Bolaget värderas betydligt lägre än många konkurrenter på Stockholmsbörsen. Swedol värderas till lite mer än 11 gånger den rullande 12-månaders vinsten utan en alltför ansträngd balansräkning och direktavkastningen kommer sannolikt överskrida 3 % i år med tanke på utrymmet för utdelningshöjning. Som grädde på moset har Swedol sedan 2016 en ny stark huvudägare.

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: aktieanalys, Swedol, Värdering

Comments

  1. Viktor says

    november 11, 2018 at 3:00 e m

    Kanske inte läge att köpa just nu när vinsten är som högst? Stor exponering mot Sverige och bygg/industri.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 12, 2018 at 3:10 e m

      Ja, sannolikt kommer Swedols marginaler att sjunka om Sveriges ekonomi bromsar in, men om vinstmarginalen (netto) sjunker till genomsnittet under perioden 2009-2018 (ca 5 %) så handlas fortfarande Swedol till ca P/E 16.

      Svara
  2. W-invest says

    november 12, 2018 at 10:11 e m

    Intressant bolag!
    Antalet aktier ökade ju från 64 miljoner till 83,2 miljoner i och med förvärvet av Grolls. Vinsttillväxten mellan 2015-2017 bör väl med tanke på det se ännu mer imponerande ut än i diagrammet med vinst per aktie?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 13, 2018 at 9:57 e m

      Det stämmer, men det blev fler aktier som ska dela på vinsten. Jag tycker det är viktigt att ta hänsyn till bland annat utspädning när man bedömer ett bolags vinsttillväxt.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in