Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Se till att undvika fula fiskar när du fiskar i mindre vattendrag

september 29, 2018 By Langsiktig Investering 3 Comments

Återhämtningen sedan finanskrisen är inne på sitt tionde år och med risk för att upplevas som tjatig är numera mycket på marknaden högt värderat. En bidragande faktor, förutom den vinsttillväxt som varit, är sannolikt den lågräntemiljö vi länge befunnit oss i där säkra placeringar knappt erbjuder en 1 % ränta och därför tvingar såväl stora som små investerare att ta högre risker i brist på alternativ.

Trötta utdelningsaristokrater handlas till historiskt höga P/E-tal. För bolag som 3M och Colgate-Palmolive Co får du snart vara beredd att betala 30 gånger vinsten för verksamheter som knappt vuxit senaste åren. Tillväxt kan inte fortsätta i all oändlighet – eller med andra ord: inga träd växer till himlen.

I sammanhanget är det inte så konstigt att mindre bolag med tillväxtutsikter ökat i popularitet och kvalitativa småbolag verkar vara vägen att gå. På den amerikanska börsen har kvalitetsbolag på de mindre listorna (Micro, Small och Med Cap)  genererat högre avkastning över tid än större bolag.  Med detta sagt är det emellertid inte helt oproblematiskt att 2018  investera i småbolag av flera skäl som jag tänkte komma till nedan.

Var extra försiktig när du fiskar i mindre vattendrag

Det finns flera fula fiskar i de mindre vattendragen
Även om högkvalitativa småbolag verkar slå större diton över tid så gäller det först hitta dem. Bolag som återfinns på de större listorna har ofta affärsmodeller som är testade även om tillväxten ofta inte längre är tvåsiffrig. Sannolikheten att hitta lönsamma kvalitetsbolag på de större börslistorna i form av Large- och Mid Cap är därför ganska stor. Det är dock, av naturliga skäl, inte lika vanligt med kvalitetsbolag på de mindre listorna och de tillväxtstjärnor som är kända bland sparkollektivet är ofta värderade därefter. P/E  70 för ett bolag som Fortnox är i min värd svårmotiverat oavsett hur fantastisk affärsmodellen verkar vara. För att hitta rimligt värderade bolag i de mindre vattendragen gäller det att vara tålmodig.

Titta extra på balansräknigen
Har man hittat vad man anser vara en värdig portföljkandidat gäller det att titta extra noga på balansräkningens skick. Mindre bolag har nämligen i regel inte samma tillgång till de finansiella marknaderna som större och kan få det svårt att finansiera sin verksamhet framförallt i sämre ekonomiskt klimat.

Var medveten om de risker och möjligheter som illikvida aktier för med sig
Mindre bolags aktier noterade på de mindre listorna omsätts inte i närheten så mycket som de större bolagen aktier. Det är inte ovanligt att aktier i ett mindre bolag enbart handlas för några hundra tusen kronor och ibland ännu mindre under en dag. I vissa aktier kan det till och med gå dagar innan någon order går till avslut. Som jämförelse byter aktier ägare för flera 100 miljoner kronor per dag i bolag som H&M.

Illikvida aktier kan erbjuda värde till ett bra pris när större fonder har svårt att bygga meningsfulla positioner. Antal aktier är begränsat och om man lyckas få tag på säljare kommer man sannolikt inte in så billigt. Ofta krävs det inga större summor för att kursen ska stiga vid låg omsättning och i den här typen av aktier kan höga förväntningar väldigt snabbt driva upp kursen. Samma mekanism (lägre likviditet) kan också göra att kursen faller väldigt snabbt när dessa höga förväntningar inte infrias.

Ytterligare en riskfaktor är att små bolag med volatila aktier ofta lockar till sig oerfarna aktieägare. Aktieägare som ofta driver kurserna uppåt påhejade av sektledare som höjer bolaget till skyarna. Problemet är att dessa aktieägare ofta inte har en egen uppfattning om det underliggande värdet på bolaget. Det är lätt för sektledaren att övertyga genom mindre avhandlingar på ämnen man ofta inte behärskar. Jag vet av egen erfarenhet sedan jag investerade i Karo Bio en gång i tiden.

Inte samma ångerrätt som för mer likvida aktier
lnlåsningseffekten är ofta större när man äger illikvida aktier vilket gör det svårt att ta sig ut när väl olyckan är framme. Illikviditet behöver inte vara ett problem så länge allt går bolagets väg – och i de bästa av värdar kan aktien bli en framgångsrik långsiktig investering, men om vinden vänder och alla vill ut kan man tvingas gå ner rejält i pris för att bli av med sina aktier.

Slutord

Nu får inte någon misstolka mina intentioner med inlägget och tro att jag tycker att man ska undvika mindre bolag helt (jag äger själv ett par stycken). Jag tycker däremot att det är viktigt att vara medveten om de risker som är unika för kategorin.

Det är också viktigt att vara ödmjuk för det faktum att många bolag på de mindre listorna inte blir nästa Vitrolife, Banhof eller eWork. Ett god idé är att ta ett steg tillbaka och titta på hur många bolag med liknande egenskaper som faktiskt lyckats över tid.

Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Risk Tagged With: Likviditet, Risk, Småbolag

Comments

  1. Xyz says

    september 29, 2018 at 1:36 e m

    Samtidigt ska man komma ihåg att samtliga dagens storbolag en gång vart relativt små. Det räcker gott och väl att finna 1-3 bolag i relativt tidigt skede för att vara hemma. Men ja, de framgångsrika bolagen är dyra och det är svårt att räkna på dem. Ska så vara, av en god anledning. Det är väl därför man bör ha en lite större och spridd portfölj, för att öka chanserna att få fullträff.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    Svara
  2. Xyz says

    september 29, 2018 at 1:41 e m

    Och på tal om detta så minns jag tiden när HM blev stora. När uppgången var 1000 procent, så pratades det om hur enormt dyr aktien var. Man skulle inte köpa sas det. Sedan gick den 9,000 procent till och då var det absolut jättedyrt. Sedan kom det ett antal tusen procent till.
    Kontentan är att det är enormt svårt att projicera den här typen av utveckling, oavsett hur du vänder och vrider på saken. Men, att tro för mycket på sin kalkyl och förmåga att värdera exponentiell tillväxt över lång tid, det är ett väldigt vanligt fel.
    Människan har en stor tendens att överskatta sin förmåga att förutspå kortsiktig utveckling, men underskattar också vad som faktiskt kan ske över lång tid.
    Mvh

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 29, 2018 at 11:44 e m

      Tack för bra inspel! Ja, tillväxt är en svår sak att förutspå och därför fokusera jag på pris i förhållande till kvalitet idag och tillväxtförutsättningar. Att ta fram komplicerade modeller för beräkning av kassaflöden 20 år framåt är ofta slöseri med tid och i värsta fall leder beräkningarna till att man accepterar för höga värderingar.

      Ja, jobbet tar inte slut efter inköp och det är en utmaning att behålla framgångsrika bolag över tid. Precis som du är inne på underskattar man ofta potentialen och säljer när gapet mellan pris och värde känns omotiverat stort. Bra bolag brukar som sagt kunna växa i kapp sin värdering om man ger dem chansen. Att behålla HM under hela den resa du beskriver tror jag att det är få som klarat av.. Å andra sidan vore det inte kul om det var för lätt. 😉

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in