Det är lätt att som aktiesparare få lite hybris och överskatta sin förmåga att välja vinnare efter de senaste årens positiva utveckling på världens börser. Det är emellertid viktig att komma ihåg att marknaden oftast har rätt och i längden kommer aktiepriserna att återspegla bolagens underliggande intjäningsförmåga. Marknaden är dock inte alltid effektiv utan under perioder tycks den hålla fast vid en bild av ett bolag som inte längre är aktuell, vilket jag upplevt varit fallet med Nolato. Analytiker såg fram till för något år sedan koncernen som främst en lokal underleverantör beroende av cykliska branscher med relativt modesta tillväxtutsikter, vilket återspeglade sig i värderingen.
Peter Lynch förespråkar av den anledningen att sparare ska skapa sig en egen bild av varför en investering i ett givet bolag är motiverad. Han kallade investeringstesen eller anledningen till att man investerat ”the story”. Min story skilde sig från marknadens när jag först, genom Spartacus blogg, fick upp ögonen för Nolato.
Min investeringstes (story) kopplad till Nolato
När jag började läsa på om Nolato tyckte jag mig se ett kvalitativt bolag med stark balansräkning där det fanns utrymme för tillväxt både genom etablering på nya marknader och genom breddning av produkterbjudandet. Under tiden jag ägt Nolato har den bilden förstärkts, även om den konjunkturkänsliga komponenten fortfarande finns där.
Inom verksamhetsgrenen Medical Solutions har verksamheten breddats och vuxit fint de senaste åren. Utvecklingskapaciteten har förbättrats kontinuerligt och Nolato Medical kan redan i ett tidigt skede av produktutvecklingsfasen virtuellt optimera såväl konstruktion som produktion i stora volymer. Det senaste förvärvet, Treff, har också öppnat dörren till ett antal nya och internationella kunder både inom Medical och Industrial Solutions. Inom Integrated Products (tidigare Telecom) har bolaget bland annat expanderat sin verksamhet till att omfatta EMC (Electronics Manufacturing Services). EMC utgörs av metoder och material för skärmning av elektronik som gör att elektromagnetisk strålning från elektronikkomponenter inte stör varandra.
E-cigaretten nytt produktområde
Förra året tog Nolato genom ett kontrakt med en storkund inom tobaksindustrin ytterligare ett steg mot att diversifiera sina produktområden. Sedan Nolato började tillverka och montera plastkomponenter för nästa generations e-cigaretter har omsättning och vinst mer än fördubblats för affärsområdet Integrated Products. Enligt analystjänsten Introduce är storkunden med hög sannolikhet British American Tobacco (BAT) med e-cigaretten Glo vilket jag också tycker låter rimligt. BAT som är en av världens största cigarettillverkare har investerat stora summor i bland annat THP (Tobacco heating products).
Glo producerar, likt cigaretter, en hög andel nikotin, men rökaren utsätts för en bråkdel av de gifter som traditionella cigaretter innehåller. Idag finns Glo på fem marknader och planen är enligt BAT att expandera till 16 nya marknader under året. Produkten har tagits emot väl på den japanska marknaden och driver tillväxten för segmentet i landet. BAT räknar med kraftig tillväxt för Glo de närmaste åren vilket bådar gott inför framtiden. Följande graf är hämtat från Introduce:
Introduce bedömer att Nolato är ensam global tillverkare av Glo som består av ca 170 komponenter, vilket gör inträdesbarriärerna relativt höga för konkurrenter. För den som är intresserad av att fördjupa sig ytterligare och i detalj ta del av resonemanget kan jag rekommendera Introduce intressanta rapport.
Nolato har själva gett sparsamt med information kring det nya produktområdet, men i den senaste rapporten bekräftar man att det även 2018 kommer att röra sig om stora volymer. Det är inte enbart Integrated Solutions som växt under året, utan faktum är att samtliga affärsområden har utvecklats väl med högre omsättning och lönsamhet som följd. Den starka tillväxten under de senaste åren har medfört att Nolato byggt ut och håller på att bygga ut produktionskapaciteten i Ungern, Sverige och Schweiz.
Värderingen
En vinst kring 800 miljoner eller 23 kr aktien känns inte orimligt för innevarande år, vilket skulle innebära att Nolato handlas till ca 22,9 gånger vinsten. I den värderingen har jag emellertid inte tagit hänsyn till balansräkningen som trots den relativt höga investeringstakten och förvärv av Treff (414 miljoner) har förstärkts sedan Q2. Soliditeten har ökat från 40,5 % till 45,4 % och kassan har fördubblats till 669 miljoner kronor eller 25,4 kr aktien.
Under året kommer Nolatos kassa sannolikt fortsätta att växa trots att ledningen aviserat lägre volymer inom telekom. Även om vi tar hänsyn till den föreslagna utdelningen på 12,5 kr aktien (329 miljoner) kommer kassan sannolikt att landa på en miljard under året eller 38 kr aktien. Med hänsyn tagen till den stora kassan blir värderingen något trevligare med ett P/E-tal kring 20 för innevarande år.
Större förvärvsutrymme
Tar vi också hänsyn till bolagets kreditavtal på 1,1 miljarder kommer Nolato att ha ett förvärsutrymme kring 2 miljarder i år. Just förvärvsutrymme hos kompetenta förvärvare som Nolato underskattas ofta. Skulle ledningen med lite tur hitta en förvärvskandidat med en omsättning kring 1 miljard och en vinstmarginal i paritet med koncernen kan man i teorin addera 3 kr vinst per aktie.
Slutord
Även om värderingen idag är utmanande anser jag att mitt investeringsantagande eller ”the story” är intakt och att Nolato har stora förutsättningar för att fortsätta att generera aktieägarvärden de närmaste åren. Koncernen är enligt mig ett exempel på att det är svårt att förutspå hur tillväxten kommer att ta sig till uttryck för ett portföljinnehav. Äger man ett bolag som Nolato, inköpt till ett rimligt pris, är det sannolikt klokt att behålla och inte sälja trots att det är svårt att se hur lönsamhetsutvecklingen ska kunna nå nya höjder från aktuell nivå. Kvalitetsbolag växer ofta på sikt in i sin värdering – en avknoppning kan frigöra underliggande värden eller ett förvärv kan förändra tillväxtförutsättningarna markant.
Klokt skrivet om ”the story”. Det är huvudanledningen till att jag har investerat i vad som kortsiktigt är surdegar som Kopparbergs, Minesto, MQ, Multiconsult och Serneke. Jag tror helt enkelt på deras ”story” och att de trots svaga resultat nyligen har alla förutsättningar att göra något bra av detta på flera års sikt. Ibland kan jag tycka att folk överfokuserar på trend och nuvarande fundamenta och struntar i att titta på hur själva verksamheten ser ut eller varför resultat/kassaflöde blev sämre på kort sikt. Beror det på vettiga investeringar för framtiden tycker jag att det är en risk värd att ta när aktien är nedtryckt även om det är just en risk.
I en tid när all data finns tillgänglig i realtid för både människor och maskiner blir storyn så mycket viktigare. Skriv gärna mer inlägg på temat, mycket intressant läsning!
Tack, kul att höra Utlandsutdelaren! Ja, det är lätt att dras med i kvartalshysterin och förlora sin ”edge” som småsparare. Tycker du tänker helt rätt, även om jag inte kan uttala mig om de enskilda bolagen då jag inte är särskilt påläst.
Ämnet är helt klart intressant och eftersom jag har en förkärlek för Peter Lynch kommer fler inlägg på temat. 🙂
Mvh