Tydlig konkurrensfördel (vallgrav)?
Marknadsledande på majoriteten av sina marknader. TeliaSonera finns i Norden och Baltikum, i tillväxtmarknader i Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet, samt i Spanien. På nästan samtliga marknader har TeliaSonera en stor marknadsandel när det kommer till mobila tjänster. Inom bredband är TeliaSonera marknadsledande i Sverige, Estland, Litauen och näst störst i Finland.
Ett relativt starkt varumärke. Som två av mina bloggrannar påpekat så har Telia haft nöjdast kunder och har skandalerna till trots ett bra rykte inom mobilsidan framför allt på grund av en bra mobiltäckning. Gustavs respektive Aktieingenjörens inlägg hittar ni här och här. Tyvärr kan jag inte se att man har någon större konkurrensfördel vad beträffar varumärket. Vikande vinstmarginaler visar på att Telia inte har någon ”pricing power” jämfört med konkurrenterna.
- Mobiltjänster (Sverige, Norge, Finland, Danmark, Litauen, Estland, Lettland och Litauen)
- Bredbandstjänster (Sverige, Norge, Finland, Danmark, Litauen, Estland och Lettland)
- Eurasien (Spanien, Kazakstan, Azerbajdzjan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Georgien, Moldavien, Nepal, och Ryssland)
Jag anser att TeliaSonera uppfyller detta kriterium.
Gynsam ägarbild?
Den överlägset största ägaren är den svenska staten med 37% och på andra plats den finska med 10% av aktierna. Av egen erfarenhet anser jag att inte att statliga tjänstemän är de mest lämpade att driva företag som verkar i en föränderlig bransch med hög konkurrens. Visserligen kan staten, som i SAS fall, spänna sina finansiella muskler, men samtidigt kan också politiker ställa krav som inte alltid är förenliga med affärstänk. TeliaSonera får dock godkänt trots reservationer.
En stadigt ökande utdelning i genomsnitt per år under 10 år?
Så här har utdelningen sett ut de senaste 10 åren:
Den genomsnittliga utdelningstillväxten har varit ca 26% i genomsnitt under perioden 2004-2013. Den genomsnittliga utdelningsandelen har under samma period varit 81,2%. Telia får godkänt på detta kriterium.
Den genomsnittliga VPA-ökningen per år har varit 4,12% under perioden. Omsättningen har ökat med i snitt 5,66% under samma period (se ovan). TeliaSonera har dock tappat lönsamhet med anledning av färre samtal och minskad sms-trafik vid sidan om den tuffa konkurrensen inom både bredbands- och mobilsegmentet i framförallt Sverige. Detta blir tydligt om vi tittar på hur omsättningen, marginalerna och vinst per aktie utvecklats de senaste tre åren.
Nedan till vänster ser vi hur omsättningen fördelar sig mellan de olika affärsområdena och till höger resultatet.
När vi tittar på omsättning och resultat blir det tydligt att det är Euroasien som är det affärsområde som är mest lönsamt med en vinstmarginal på hela 61%. På andra plats kommer Mobiltjänster (18%), trea Bredband (12%) och absolut sist med en vinstmarginal på -15% är övrig verksamhet. Visserligen har vinsten per aktie vuxit under perioden, men inte i närheten av den takt med vilken man ökat utdelningen. TeliaSonera får därför underkänt på detta kriterium.
Det fria kassaflödet har i genomsnitt täckt utdelningen under 10 år?
Tittar vi på diagrammet nedan ser vi att det fria kassaflödet täckt utdelningen 6 av 10 år. TeliaSonera har tvingats öka sin skuldsättning för att kunna leverera utdelningar under perioden.
När vi tittar på bilden ovan blir det också tydligt att TeliaSoneras verksamhet kräver ständiga investeringar, då det fria kassaflödet ofta är betydligt mindre än vinsten. CAPEX har i ökat flerfaldigt sedan 2004 samtidigt som kassaflödet från den operativa verksamheten inte hängt med under perioden. De sensate två åren har vinsten också belastats av avskrivningar av Goodwill. TeliaSonera får underkänt på detta kriterium.
Stabila finanser?
Soliditeten (andelen eget kapital) är idag ca 45%. Soliditeten har varit sjunkande sett över hela perioden från att varit på hela 67% 2004.
Räntetäckningsgraden är nästan 500% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 5 gånger.
Omsättningstillgångar är nästan dubbelt så stora som kortfristiga skulder, men är inte i närheten att täcka de totala skulderna. Goodwill utgör hela 60% i förhållande till eget kapital.
TeliaSoneras verksamhet är utsatt för flera risker som kan komma att påverka den framtida intjäningsförmågan, något som man som investerare måste vara medveten om.
Politisk reglering har en tydlig inverkan på telekombranschen. Politiska beslut gällande tilldelning av tillstånd och licenser kan få direkta konsekvenser för TeliaSoneras framtida lönsamhet. Här i Sverige har PTS vid ett flertal tillfällen tvingat Telia att dela med sig av sin infrastruktur till lägre priser. Senast förra året meddelade PTS att TeliaSonera måste sänka sina samtrafikpriser. Samtrafikpriset är den avgift som Telia tar ut för att förmedla samtal till sina mobilkunder från andra mobiltelefonoperatörer eller från det fasta telenätet.
Den här avregleringen av bredbands- och mobiltelefonimarknaden som varit de senaste åren gynnar inte TeliaSoneras möjligheter till framtida tillväxt.
Tuff konkurrens främst inom inom Nordiska marknaden. Det verkar också som om bolaget måste investera allt mer för att behålla sina marknadsandelar i Norden och Baltikum. TeliaSoneras lönsamhet har tagit stryk av de priskrig som pågår inom både bredbands- och mobilsegmentet i framförallt Sverige. Detta blir tydligt om vi tittar på hur omsättningen, marginalerna och vinst per aktie utvecklats de senaste tre åren.
Skifte från traditionell röst- och sms-kommunikation till webbtjänster såsom Skype, Apples messages, Facebook, Twitter m.fl. TeliaSonera har tappat lönsamhet med anledning av skiftet framförallt i Norden, men trenden är global. I ett försök att ställa om erbjuder därför TeliaSonera, som en av de första operatörerna i Europa, möjligheten att ansluta flera mobila enheter till ett abonnemang, inklusive obegränsat antal samtal och textmeddelanden, med möjligheten att dela på surfpotten. Vi årets slut var databaserade prismodeller lanserade i Sverige, Danmark, Norge, Litauen.
TeliaSonera har också börjat ta extra betalt av tjänsteleverantörer, bland andra Netflix, som skickar stora datamängder till sina slutkunder. Genom partnerskapet blir Netflix garanterade en viss överföringshastighet genom TeliaSoneras infrastruktur mot betalning. Vad det rör sig om för summor har jag inte kunnat hitta någon information om (för mer info se mitt tidigare inlägg).
TeliaSonera uppfyller 6 av mina 11 bolagsspecifika investeringskriterier, vilket ger bolaget rating F. Jag har tagit idén med en rating från Spartacusinvest. Rating A är lika med 11 att av 11 kriterier är uppfyllda, B= 10 av 11, C= 9 av 11, D= 8 av 11 osv. Jag är tveksam till att bolaget kan matcha den VPA-tillväxt och framförallt den utdelningstillväxt som varit framöver med tanke på alla utmaningar. På minussida finns också den höga risk som de forna sovjetstaterna utgör, reglering samt ökad skuldsättning för att täcka utdelningar.
Direktavkastningen är just nu 6,85%. Utifrån mitt värderingskriterium för direktavkastning och utdelningstillväxt, som ni hittar i menyn under invsteringskriterier, så förutsätter nuvarande direktavkastning en utdelningstillväxt på ca 5% per år vilket Telia har nått upp till historiskt. Med anledning av bland annat den allt tuffare konkurrensen, avreglering och investeringsbehov är jag dock tveksam till att de kommer kunna hålla en utdelningstillväxt på 5% i genomsnitt framöver. Utdelningsandelen närmar sig 90% och balansräkningen är inte den starkaste. TeliaSoneras VPA-tillväxt har historiskt legat under 5% i genomsnitt per år och det fria kassaflödet lämnar inte mycket utrymme för utdelningshöjningar framgent.
Jag tror att en utdelningstillväxt på ca 3% är mer rimlig och då behöver kursen hamna kring 39 kr (14% under nuvarande kurs). På denna nivå får vi en direktavkastning på ca 8%.Även om utdelningsnivån idag och utdelningstillväxten är det centrala för vår strategi, behöver vi även titta på hållbar vinst per aktie samt rimligt P/E-tal för att förhoppningsvis göra en mer balanserad bedömning kring skäligt pris.
2. Skäligt pris baserat på hållbar vinst per aktie och rimligt P/E-tal
Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 40 kr för TeliaSoneras aktie (11,6% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 7,8% och den totala årliga avkastningen ca 10%.
Vad är din syn på TeliaSonera?
Ha en fortsatt trevlig helg!
Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”.
Tack för en välgjord genomgång av TeliaSonera. Var ganska passande tidsmässigt då jag precis funderade på om jag skulle öka positionen men 8% var inte mycket. O andra sidan känns det som ganska stabila 8% och att nedsidan är begränsad. Får hålla koll på så att CAPEX inte springer iväg allt för mycket. Har du koll på tillväxtpotentialen i Asien? Då den är mest lönsam bör marknadsandelar där öka resultatet ganska mycket. Likaså läste jag någonstans att de återköpte en del aktier men har inte lyckats bekräfta.
Tackar, kul att höra!
Den del som är mest lönsam för TeliaSonera är just den där störst risk föreligger, nämligen de forna sovjetstaterna i Euroasien. Risken är, som jag skriver, att fler bakslag kommer från regionen och då kommer kursen att pressas ner ytterligare. Personligen tycker jag inte att ”riskrewarden” är tillräcklig på denna nivå, utan vill ha en ökad säkerhetsmarginal.
Helt klart är det oroväckande att TeliaSonera investerar mer och mer för att behålla sina marknadsandelar och trots detta så har marginalerna pressats senaste tiden.
Det stämmer att TeliaSonera har återköpt aktier! Antalet utstående aktier har gått från 4,675.2 miljoner till 4,330.1 de senaste tio åren. Totalt har antalet aktier minskat med ca 8% under perioden. Det rör sig med andra ord inte om några återköp i klass med de amerikanska jättarna såsom McDonalds m.fl, men helt klart värda att nämna.
Bra analys. Själv har jag sagt 44.70 som köp men nu funderar jag om jag ska sänka ner den ner till 41-42 är jag känner mig mer trygghet i 8% direktavkastning 🙂
Kul att höra att du uppskattade analysen! Det tycker jag att du ska göra, om inte annat av psykologiska skäl.
Fin analys. Är nyfiken på hur lång tid en analys som denna tar för dig?
Tack för en inspirerande och lärorik blogg.
Kul att höra att bloggen uppskattas!
Kan inte ge någon exakt tidsangivelse då jag ofta sitter med flera inlägg parallellt, men den tog säkert några timmar att få klar. Märker dock att det överlag går fortare för varje analys jag gör. Sedan beror det mycket på analysobjektet och hur lättillgänglig informationen är.
Skulle du kunna förtydliga lite hur du kom fram till "Hållbar vinst per aktie bedömer jag till 3,8 kr. Utifrån tillväxtutsikter, skuldsättning och den risk som föreligger i anslutning till verksamhet bedömer jag rimligt P/E-tal till 11" ?
Hej skulle du kunna kontakta mig? Har du en mail adress eller liknande? Behöver hjälp med att göra en bolagsanalys på teliasonera i fördjupningsuppgift, den behöver vara klar så fort som möjligt det är nyckeltal och du pont modellen jag behöver hjälp med. Skulle verkligen uppskatta ifall du hjälpte mig!