Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Analys av TeliaSonera

april 5, 2014 By Langsiktig Investering 8 Comments

Det har blivit dags för nästa analys och den här gången har turen kommit till ett svenskt bolag – TeliaSonera. Aktien är ett av mina mindre innehav som jag köpte i samband med dippen i juni förra året.

Tydlig konkurrensfördel (vallgrav)?

Marknadsledande på majoriteten av sina marknader. TeliaSonera finns i Norden och Baltikum, i tillväxtmarknader i Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet, samt i Spanien. På nästan samtliga marknader har TeliaSonera en stor marknadsandel när det kommer till mobila tjänster. Inom bredband är TeliaSonera  marknadsledande i Sverige, Estland, Litauen och näst störst i Finland.

Höga Inträdesbariärer till branschen som helhet. Det kostar att införskaffa 3G och 4G liscenser och att bygga ut bredbandsinfrastruktur. TeliaSonera har det fibernätverk som är störst i Sverige. Visserligen har PTS (Post och telestyrelsen) tvingat TeliasSonera att dela med sig av bandbredden i sin infrastruktur till ett allt rimligare pris.
Svag inlåsningseffekt. Det är inte svårt att byta varken mobil- eller bredbandsabonnemang vilket gör att kunderna inte är trögrörliga.
Ett relativt starkt varumärke. Som två av mina bloggrannar påpekat så har Telia haft nöjdast kunder och har skandalerna till trots ett bra rykte inom mobilsidan framför allt på grund av en bra mobiltäckning. Gustavs respektive Aktieingenjörens inlägg hittar ni här och här. Tyvärr kan jag inte se att man har någon större konkurrensfördel vad beträffar varumärket. Vikande vinstmarginaler visar på att Telia inte har någon ”pricing power” jämfört med konkurrenterna.
De vikande marginalern och den tuffa konkurrensen som gör att Telia tappar marknadsandelar vittnar om att Telia saknar någon uthållig vallgrav. Domen blir därför att TeliaSonera enbart har en svag vallgrav sett till hela sin verksamhet.

Diversifierade affärsområden?
TeliaSoneras affärsområden är Mobilitetstjänster, Bredbandstjänster och Eurasien. I Norden och Baltikum erbjuder bolaget mobila och fasta tjänster, inklusive tv. I Eurasien och Spanien erbjuder koncernen mobila tjänster. Jag anser att TeliaSonera uppfyller detta kriterium.Global verksamhet?

TeliaSoneras affärsområden finns i följande länder:

  • Mobiltjänster (Sverige, Norge, Finland, Danmark, Litauen, Estland, Lettland och Litauen)
  • Bredbandstjänster (Sverige, Norge, Finland, Danmark, Litauen, Estland och Lettland)
  • Eurasien (Spanien, Kazakstan, Azerbajdzjan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Georgien, Moldavien, Nepal, och Ryssland)

Jag anser att TeliaSonera uppfyller detta kriterium.

Gynsam ägarbild?
Den överlägset största ägaren är den svenska staten med 37% och på andra plats den finska med 10% av aktierna.  Av egen erfarenhet anser jag att inte att statliga tjänstemän är de mest lämpade att driva företag som verkar i en föränderlig bransch med hög konkurrens. Visserligen kan staten, som i SAS fall, spänna sina finansiella muskler, men samtidigt kan också politiker ställa krav som inte alltid är förenliga med affärstänk. TeliaSonera får dock godkänt trots reservationer.

En ledning jag har förtroende för?
TeliaSonera är i grunden ett välskött bolag, men tveksamma investeringar och händelserna i Eurasien gör mig osäker. Ett antal nyckelpersoner bland andra förre VD:n Lars Nyberg har dock fått avgå till följd av mutanklagelserna, vilket jag inte tycker är mer än rätt. TeliaSonera får dock godkänt trots reservationer.

En verksamhet som är lätt att förstå sig på?
Telias verksamhet är inte alltför svår att förstå sig på, dock så ter sig framtiden desto osäkrare. TeliaSonera får godkänt på  detta kriterium.

En stadigt ökande utdelning i genomsnitt per år under 10 år?
Så här har utdelningen sett ut de senaste 10 åren:

Historisk utdelning TeliaSonera

Den genomsnittliga utdelningstillväxten har varit ca 26% i genomsnitt under perioden 2004-2013. Den genomsnittliga utdelningsandelen har under samma period varit 81,2%. Telia får godkänt på  detta kriterium.

 

En stigande vinst per aktie (VPA) som vuxit i genomsnitt åtminstone i takt med utdelningen under 10 år?
 
Vinst per aktie TeliaSonera

Den genomsnittliga VPA-ökningen per år har varit 4,12% under perioden. Omsättningen har ökat med i snitt 5,66% under samma period (se ovan). TeliaSonera har dock tappat lönsamhet med anledning av färre samtal och minskad sms-trafik vid sidan om den tuffa konkurrensen inom både bredbands- och mobilsegmentet i framförallt Sverige. Detta blir tydligt om vi tittar på hur omsättningen, marginalerna och vinst per aktie utvecklats de senaste tre åren.

Nedan till vänster ser vi hur omsättningen fördelar sig mellan de olika affärsområdena och till höger resultatet.
Fördelning resultat och omsättning -TeliaSonera
När vi tittar på omsättning och resultat blir det tydligt att det är Euroasien som är det affärsområde som är mest lönsamt med en vinstmarginal på hela 61%. På andra plats kommer Mobiltjänster (18%), trea Bredband (12%) och absolut sist med en vinstmarginal på -15% är övrig verksamhet. Visserligen har vinsten per aktie vuxit under perioden, men inte i närheten av den takt med vilken man ökat utdelningen. TeliaSonera får därför underkänt på detta kriterium.

Det fria kassaflödet har i genomsnitt täckt utdelningen under 10 år?
Tittar vi på diagrammet nedan ser vi att det fria kassaflödet täckt utdelningen 6 av 10 år. TeliaSonera har tvingats öka sin skuldsättning för att kunna leverera utdelningar under perioden.

 Fritt kassaflöde - TeliaSonera

När vi tittar på bilden ovan blir det också tydligt att TeliaSoneras verksamhet kräver ständiga investeringar, då det fria kassaflödet ofta är betydligt mindre än vinsten. CAPEX har i ökat flerfaldigt sedan 2004 samtidigt som kassaflödet från den operativa verksamheten inte hängt med under perioden. De sensate två åren har vinsten också belastats av avskrivningar av Goodwill. TeliaSonera får underkänt på detta kriterium.

Stabila finanser?
Soliditeten (andelen eget kapital)  är idag ca 45%. Soliditeten har varit sjunkande sett över hela perioden från att varit på hela 67% 2004.

Räntetäckningsgraden är nästan 500% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 5 gånger.
Omsättningstillgångar är nästan dubbelt så stora som kortfristiga skulder, men är inte i närheten att täcka de totala skulderna. Goodwill utgör hela 60% i förhållande till eget kapital.

TeliaSoneras balansräkning är inte den starkaste, men står sig rätt väl jämfört med konkurrenterna i branschen. TeliasSonera klarar dock inte detta kriterium.
Få risker och osäkerhetsfaktorer som kan påverka framtida intjäningsförmåga?

TeliaSoneras verksamhet är utsatt för flera risker som kan komma att påverka den framtida intjäningsförmågan, något som man som investerare måste vara medveten om.
Politisk reglering har en tydlig inverkan på telekombranschen. Politiska beslut gällande tilldelning av tillstånd och licenser kan få direkta konsekvenser för TeliaSoneras framtida lönsamhet. Här i Sverige har PTS vid ett flertal tillfällen tvingat Telia att dela med sig av sin infrastruktur till lägre priser. Senast förra året meddelade PTS att TeliaSonera måste sänka sina samtrafikpriser. Samtrafikpriset är den avgift som Telia tar ut för att förmedla samtal till sina mobilkunder från andra mobiltelefonoperatörer eller från det fasta telenätet.
Den här avregleringen av bredbands- och mobiltelefonimarknaden som varit de senaste åren gynnar inte TeliaSoneras möjligheter till framtida tillväxt.

Tuff konkurrens främst inom inom Nordiska marknaden. Det verkar också som om bolaget måste investera allt mer för att behålla sina marknadsandelar i Norden och Baltikum. TeliaSoneras lönsamhet har tagit stryk av de priskrig som pågår inom både bredbands- och mobilsegmentet i framförallt Sverige. Detta blir tydligt om vi tittar på hur omsättningen, marginalerna och vinst per aktie utvecklats de senaste tre åren.

Skifte från traditionell röst- och sms-kommunikation till webbtjänster såsom Skype, Apples messages, Facebook, Twitter m.fl. TeliaSonera har tappat lönsamhet med anledning av skiftet framförallt i Norden, men trenden är global. I ett försök att ställa om erbjuder därför TeliaSonera, som en av de första operatörerna i Europa, möjligheten att ansluta flera mobila enheter till ett abonnemang, inklusive obegränsat antal samtal och textmeddelanden, med möjligheten att dela på surfpotten. Vi årets slut var databaserade prismodeller lanserade i Sverige, Danmark, Norge, Litauen.

TeliaSonera har också börjat ta extra betalt av tjänsteleverantörer, bland andra Netflix, som skickar stora datamängder till sina slutkunder. Genom partnerskapet blir Netflix garanterade en viss överföringshastighet genom TeliaSoneras infrastruktur mot betalning. Vad det rör sig om för summor har jag inte kunnat hitta någon information om (för mer info se mitt tidigare inlägg).

Politiska, ekonomiska och sociala osäkerheter i TeliaSoneras affärsområde Euroasien. Utvecklingen mellan Ukraina och Ryssland är ett bevis på den risk som föreligger i området. Här finns en risk för ytterligare bakslag som kan påverka Telias framtida möjligheter till tillväxt. En annan aspekt av den politiska risken är korruption i många av de forna sovjetstaterna som TeliaSonera verkar i. Ingen kan väl ha missat avslöjandet att TeliaSonera betalat ut cirka 2 miljarder kronor till företaget Takilant för att få tillgång till licenser och frekvenser i Uzbekistan. Ett företag som Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator stod bakom. Sedan i höstas pågår en svensk förundersökning som kan resultera i miljardböter. TeliaSonera har vidtagit ett antal åtgärder för att detta inte ska upprepa sig i framtiden, men risken är att ytterligare smuts kan komma till ytan. Läste så sent som i förra veckan att korruptionsundersökningarna gällande den uzbekiska telekomsektorn utvidgas och att TeliaSoneras nederländska holdingbolag utsatts för husrannsakan och nu granskas för både mutbrott och penningtvätt.
Jag känner mig inte övertygad om framtida lönsamhet med tanke på alla risker som föreligger i form av bland annat tuffare konkurrens, avreglerad marknad och ny teknik som kräver allt större investeringar. TeliaSonera får underkänt på detta kriterium.
Sammanfattning och värdering
TeliaSonera uppfyller 6 av mina 11 bolagsspecifika investeringskriterier, vilket ger bolaget rating F. Jag har tagit idén med en rating från Spartacusinvest. Rating A är lika med 11 att av 11 kriterier är uppfyllda, B= 10 av 11, C= 9 av 11, D= 8 av 11 osv. Jag är tveksam till att bolaget kan matcha den VPA-tillväxt och framförallt den utdelningstillväxt som varit framöver med tanke på alla utmaningar. På minussida finns också den höga risk som de forna sovjetstaterna utgör, reglering samt ökad skuldsättning för att täcka utdelningar.
1. Skäligt pris baserat på direktavkastning och utdelningstillväxt
Direktavkastningen är  just nu 6,85%. Utifrån mitt värderingskriterium för direktavkastning och utdelningstillväxt, som ni hittar i menyn under invsteringskriterier, så förutsätter nuvarande direktavkastning en utdelningstillväxt på ca 5% per år vilket Telia har nått upp till historiskt. Med anledning av bland annat den allt tuffare konkurrensen, avreglering och investeringsbehov är jag dock tveksam till att de kommer kunna hålla en utdelningstillväxt på 5% i genomsnitt framöver. Utdelningsandelen närmar sig 90% och balansräkningen är inte den starkaste. TeliaSoneras VPA-tillväxt har historiskt legat under 5% i genomsnitt per år och det fria kassaflödet lämnar inte mycket utrymme för utdelningshöjningar framgent.
Jag tror att en utdelningstillväxt på ca 3% är mer rimlig och då behöver kursen hamna kring 39 kr (14% under nuvarande kurs). På denna nivå får vi en direktavkastning på ca 8%.Även om utdelningsnivån idag och utdelningstillväxten är det centrala för vår strategi, behöver vi även titta på hållbar vinst per aktie samt rimligt P/E-tal för att förhoppningsvis göra en mer balanserad bedömning kring skäligt pris.

2. Skäligt pris baserat på hållbar vinst per aktie och rimligt P/E-tal

Hållbar vinst per aktie bedömer jag till 3,8 kr. Utifrån tillväxtutsikter, skuldsättning och den risk som föreligger i anslutning till verksamhet bedömer jag rimligt P/E-tal till 11. Det rimliga aktiepriset baserat på ovan nämna förutsättningar (Uthållig VPA x Rimligt PE-tal) blir ca 42 kr, vilket nuvarande kurs överstiger med 6,4%.

Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 40 kr för TeliaSoneras aktie (11,6% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 7,8% och den totala årliga avkastningen ca 10%.

Vad är din syn på TeliaSonera?

Ha en fortsatt trevlig helg!

Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”. 

Andra inlägg på liknande tema

Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
Viemed ytterligare ett exempel på en undervärderad Spin-Off?
Data Respons satsar stort genom förvärv i Tyskland

Dela det här:

  • Tweet
  • Mer
  • WhatsApp

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Analys, Analys TeliaSonera, TeliaSonera

Comments

  1. Ruter says

    april 5, 2014 at 10:45 e m

    Tack för en välgjord genomgång av TeliaSonera. Var ganska passande tidsmässigt då jag precis funderade på om jag skulle öka positionen men 8% var inte mycket. O andra sidan känns det som ganska stabila 8% och att nedsidan är begränsad. Får hålla koll på så att CAPEX inte springer iväg allt för mycket. Har du koll på tillväxtpotentialen i Asien? Då den är mest lönsam bör marknadsandelar där öka resultatet ganska mycket. Likaså läste jag någonstans att de återköpte en del aktier men har inte lyckats bekräfta.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      april 6, 2014 at 7:18 f m

      Tackar, kul att höra!
      Den del som är mest lönsam för TeliaSonera är just den där störst risk föreligger, nämligen de forna sovjetstaterna i Euroasien. Risken är, som jag skriver, att fler bakslag kommer från regionen och då kommer kursen att pressas ner ytterligare. Personligen tycker jag inte att ”riskrewarden” är tillräcklig på denna nivå, utan vill ha en ökad säkerhetsmarginal.
      Helt klart är det oroväckande att TeliaSonera investerar mer och mer för att behålla sina marknadsandelar och trots detta så har marginalerna pressats senaste tiden.
      Det stämmer att TeliaSonera har återköpt aktier! Antalet utstående aktier har gått från 4,675.2 miljoner till 4,330.1 de senaste tio åren. Totalt har antalet aktier minskat med ca 8% under perioden. Det rör sig med andra ord inte om några återköp i klass med de amerikanska jättarna såsom McDonalds m.fl, men helt klart värda att nämna.

      Svara
  2. 40procent 20år says

    april 6, 2014 at 9:34 e m

    Bra analys. Själv har jag sagt 44.70 som köp men nu funderar jag om jag ska sänka ner den ner till 41-42 är jag känner mig mer trygghet i 8% direktavkastning 🙂

    Svara
    • Långsiktig investering says

      april 7, 2014 at 7:42 f m

      Kul att höra att du uppskattade analysen! Det tycker jag att du ska göra, om inte annat av psykologiska skäl.

      Svara
  3. Villen says

    maj 1, 2014 at 6:53 e m

    Fin analys. Är nyfiken på hur lång tid en analys som denna tar för dig?

    Tack för en inspirerande och lärorik blogg.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 2, 2014 at 8:23 f m

      Kul att höra att bloggen uppskattas!
      Kan inte ge någon exakt tidsangivelse då jag ofta sitter med flera inlägg parallellt, men den tog säkert några timmar att få klar. Märker dock att det överlag går fortare för varje analys jag gör. Sedan beror det mycket på analysobjektet och hur lättillgänglig informationen är.

      Svara
    • Villen says

      maj 3, 2014 at 3:11 e m

      Skulle du kunna förtydliga lite hur du kom fram till "Hållbar vinst per aktie bedömer jag till 3,8 kr. Utifrån tillväxtutsikter, skuldsättning och den risk som föreligger i anslutning till verksamhet bedömer jag rimligt P/E-tal till 11" ?

      Svara
  4. anna s says

    juni 2, 2014 at 9:50 f m

    Hej skulle du kunna kontakta mig? Har du en mail adress eller liknande? Behöver hjälp med att göra en bolagsanalys på teliasonera i fördjupningsuppgift, den behöver vara klar så fort som möjligt det är nyckeltal och du pont modellen jag behöver hjälp med. Skulle verkligen uppskatta ifall du hjälpte mig!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2022 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in