Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ytterligare en amerikansk aristokrat till bevakningslistan

maj 3, 2015 By Langsiktig Investering 6 Comments

Här kommer ytterligare en analys av en utdelningsaristokrat från andra sidan Atlanten som också tar plats på bevakningslistan. Senaste dagarnas nedgång med anledning av sämre statistik från USA och utebliven räntesänkning här hemma inger vissa förhoppningar om att bevakningslistan återigen ska kunna bli intressant ur ett värderingsperspektiv. Ni hittar värderingsdata och nyckeltal för bolagen som finns i min bevakningslista i bloggens huvudmeny under rubriken ”Bevakningslistan”. Nu till analysen.

Man i svart som spanar
                                                *Image courtesy of Boians Cho Joo Young images at FreeDigitalPhotos.net
 Om bolaget som tar plats på bevakningslistan

3M (MMM) är ett globalt industrikonglomerat som finns i över 70 länder, har 89 000 anställda och omsätter ca 31 miljarder dollar. Den största marknaden för bolaget är USA (37) följt av Asien (20) och på tredje plats Europa (17).
3M

Bolaget grundades 1902 i Minnesota, men den första riktiga framgången kom först i början av 1920-talet med introduktionen av världens första våtslippapper. 3M började växa i anslutning till att bilindustrin fick fart i USA på tidigt 1900-tal. Ett viktigt genombrott kom1925, då en ung laboratorieassistent uppfann maskeringstejpen, som underlättade arbetet för billackerare. Idag marknadsför och tillverkar 3M mer än 8 000 produkter i Sverige och 50 000 produkter i hela världen. I Sverige, där 3M funnits sedan 1962, har bolaget idag ca 750 anställda och omsätter 2,3 miljarder kronor.

Bolagets verksamhet är uppdelad i fem olika affärsområden som är följande i storleksordning:

Industri 
Inom detta affärsområde tillverkas, distribueras och marknadsförs lim, slipmedel, filtreringssystem, fästen, och specialmaterial till en mängd olika branscher och företag. Exempel på en produkt inom segmentet är 3M Flexible Air Sealing Tape – en tätningstejp som används för permanent lufttätning av fönster och dörrar. Inom affärsområdet tillverkas även VHB som är världens starkaste tejp som kan användas för att fästa glas och paneler på fasader utan att borra, nita, skruva eller svetsa. Resultatet blir starkare och tätare fasader – och tystare arbetsgång. Affärsområdet är det överlägset största och står för cirka 34% av omsättningen.

Skydd och grafiska system
3M är världsledande när det gäller personlig skyddsutrustning som oftast används i riskfyllda miljöer. Inom detta segment tillverkas förutom skyddsutrustning optiska och grafiska system. Under till exempel varumärket VikuitiTM marknadsför 3M optiska folier som förstärker ljuset i displayer och förlänger livslängden för batteriet i bärbara enheter. 3M har tillverkat och marknadsfört reflexfolier i mer än 70 år, vilket bland annat gör att vägskyltar syns tydligare i mörker. Affärsområdet står för cirka 18% av den totala omsättningen.

Elektronik och energi
Detta affärsområde tillhandahåller produkter för telekom- och energiföretag. 3M förser el-branschen med kabeltillbehör som ser till att ström transporteras säkert till sin destination. En av produkterna som tillverkas sedan många år tillbaka är ScotchTM Super 33 (isolerande eltejp) som ökar säkerheten samtidigt som den förkortar installationstiden. Bolaget riktar sig också direkt till sol- och vindkraftindustrin med produkter såsom tejp, lim, film och ytbeläggning. Exempel på produkter är barriärfilmer som skyddar solpaneler mot bland annat fukt och 3MTM Solar Mirror Film, en spegelfolie som reflekterar och koncentrerar solstrålningen för maximal effekt från solpaneler. 3MTM Wind Protection Tapes ger nötningsskydd och reducerar friktionen på vindkraftverkens rotorblad.

Affärssegmentet svarar för cirka 18% av omsättningen. Nästan två tredjedelar av försäljningen från detta segment kommer från Asien och Stillahavsområdet.

Hälsovård
3M är världsledande på produkter som underlättar läkning, upptäcker sjukdomar och förhindrar infektion – från unika knäförband till munskydd och operationsdrapering. När man går till doktorn eller tandläkaren är chansen stor att man kommer i kontakt med produkter från 3M sådom olika slags förband, sårtejp, stetoskop, fyllnadsmaterial för tänder och skyddskläder. Affärsområdet står för cirka 17% av omsättningen. Huvuddelen av försäljningen kommer från USA och Europa, då produkterna är mer inriktade på de utvecklade länderna.

Konsument
Detta segment tillhandahåller lösningar för hemmet och kontoret, och inkluderar välkända produkter som tejp. Post-it® Super Sticky är ett exempel. Det är en Post-it som fäster på i stort sett vad som helst. En annan produkt inom segmentet är den klassiska Scotch-Brite™-svampen, med sitt ursprung i 3M:s slipteknologi, som används vid städning. Affärsområdet står för cirka 15% av den totala omsättningen. USA står för mer än hälften av omsättningen inom affärsområdet.
Konkurrensfördelar
3M skiljer sig från konkurrenter som Emerson Electric, ABB och Atlas Copco då en stor del av omsättningen kommer från konsumentprodukter – närmare hälften av bolagets intäkter kommer från produkter riktade direkt mot konsumentmarknaden och den andra hälften från produkter som är kritiska för tillverkning inom industrin. Häri ligger också en av bolagets styrkor då intjäningen blir mer stabil än för många konkurrenter som tillverkar större maskiner och utrustning (investeringstunga) där konjunkturen har en större inverkan på efterfrågan.
3M har i likhet med konsumentgiganterna P&G och Unilever flera starka produkter som är marknadsledande inom sina respektive segment sedan många år tillbaka och ligger till grund för den höga lönsamheten. Enligt Morningstar har 3M en bred vallgrav (Wide Moat) i kraft av sin know how, det starka varumärket, stordriftsfördelar och inlåsningseffekter som uppnås då kunden är beroende av den kvalitet som 3M levererar genom sina produkter. 3M har genom sin globala närvaro och storlek möjligheten att producera sina produkter till lägsta möjliga kostnad och kan på så sätt sätta lägre priser än konkurrenter och fortfarande vara lönsamma.
3M har visat en exceptionell förmåga att förvalta sina innovationer och hitta användningsområden inom samtliga sina affärsområden. 3M:s tejpteknologi är ett konkret exempel på hur 3M ständigt utforskar nya användningsområden och möjligheter. Bolagets filosofin är lika enkel som smart: Under en enda bra idé gömmer sig alltid hundra till. Den tanken har genom åren fört 3M in på nya verksamhetsområden och marknader. 3M kan jobba snabbt och effektiv med att etablera nya produktvariater tack vare gemensamma resurser inom teknik, produktion och marknadsföring för de olika affärsområden. Idag finns 3M:s produkter i de flesta hem och på många arbetsplatser.3M verkar också ha förstått vikten av att använda kunderna som källa till nya tankar och idéer då det är de som använder produkterna dagligen. 3M:s historia är full av exempel på innovationer och teknologier, som utvecklats i nära samarbete kunderna.
Bolaget har gjort det till en vana att ta reda på hur deras kunder använder produkterna och hur de skulle vilja använda dem. Den kunskapen ligger enligt bolaget till grund för nya innovationer och koncept.
Omsättningstillväxt
Omsättningen har ökat med i genomsnitt nästan 5% per år och samtidigt har VPA ökat med i genomsnitt 7,5% per år sedan 2005. Vinsten per aktie har ökat med i genomsnitt 2% mer än nettovinsten på grund av återköp.

Omsättnings- och VPA-utveckling under perioden 2005-2015 för 3M

3Ms vinst och omsättning, som så många andra bolag i branschen, backade efter finanskrisen men inte alls i lika hög grad som mer konjunkturkänsliga konkurrenter. Omsättningstillväxten har utvecklats positivt och nästan ökat med 7% per år i genomsnitt sedan 2009.


Vinstmarginal (netto)

Under samma period (2005-2015) har vinstmarginalen utvecklats på följande sätt:

Utveckling VPA och vinstmarginal - 3M
Vinstmarginalen är bland de högsta i branschen och har legat på i genomsnitt 15% sett över perioden. Vid senaste årsbokslutet var vinstmarginalen 15,6% vilket kan jämföras med Parker Hannifin 9,8%, Beijer Alma och Atlas Copco 13%, ABB 6,6% och Nolato 7%. Vinstmarginalen visar tydligt på att 3M har förmågan att tillverka produktur till ett lågt pris, har ett starkt varumärke och produkter av hög kvalitet.3M har som målsättning att under perioden 2013-2017 öka vinsten med i genomsnitt 9 – 11% per år och öka den organiska försäljningstillväxten med ca 4 – 6% i genomsnitt. Nyckeln till tillväxt finns främst i den amerikanska och de asiatiska ekonomierna. Den andra nyckelkomponenten är bolagets strävan att investera i forskning och utveckling. Genom att släppa ut nya och innovativa produkter bakom ett varumärke konsumenterna litar på har 3M alla förutsättningar att öka sin försäljning och vinst.

ROA (Avkastning investerat kapital) har i snitt legat kring 22% de senaste åren vilket är mer än godkänt. Nyckeltalet är en indikator på hur lönsamt ett företag är i förhållande till de totala tillgångarna. ROA ger en uppfattning om hur effektiv ledningen är när det gäller att använda tillgångarna för att generera vinst. Beräknas genom att dividera resultatet med de totala tillgångarna.

Utdelningen
3M har höjt utdelningen 58 år i rad och tillhör listan av utdelningsaristokrater (bolag som har höjt utdelningen i åtminstone 25 år i följd). Med andra ord tillhör bolaget den allra högsta utdelningseliten.

Så här har utdelningen utvecklats sedan 2005.

Utdelningens och utdelningsandelens utveckling 2005-2015 - 3M
Utdelningstillväxten har legat på i genomsnitt 8,6% per år under perioden och trots att utdelningen har vuxit i högre takt än vinsten så är utdelningsandelen fortsatt relativt låg kring 46%.

Starka finanser
Balansräkningen är bland de starkaste i branschen med en soliditet på ca 47% och en räntetäckningsgrad på ca 50 gånger. Omsättningstillgångar på 12,5 miljarder täcker de kortfristiga skulderna på 5 miljarder mer än två gånger om, men inte de totala skulderna på ca 16,7 miljarder dollar. Omsättningstillgångarna täcker däremot de långfristiga skulderna två gånger om.

Trots att bolaget har förvärvat flera bolag utgör goodwill motsvarande ca 27% av det egna kapitalet. Goodwill uppstår då ett bolag köper ett annat företag till ett högre pris än det bokförda värdet på företagets eget kapital. Goodwill består ofta av värdet av varumärken och andra inmateriella tillgångar som know how.

Som för många av de amerikanska storbolagen är återköp en viktig komponent för att öka VPA. De tre senaste åren har antalet utestående aktier minskat med 9%. Tittar vi ännu längre tillbaka från 2005 fram till årskiftet 2014/2015 har antalet aktier minskat med 15%.

Morningstar har gett bolaget ”Credit Rating = AA-” vilket är ett kvitto på att bolagets balansräkning är bland de starkaste i världen. Det finns bara 15 bolag som fått högre ”Credit Rating” av Morningstar.


Fritt kassaflöde

Det som jag gillar med 3M precis som Emerson Electric är att deras kassaflöde är starkt. Sedan 2005 har det fria kassaflödet varit i stigande trend och med marginal täckt utdelningen. Det fria kassaflödet 5,1 miljarder dollar 2014 och utdelningen på 2,2 miljarder – med andra ord finns det marginal för utdelningshöjningar framöver från bolaget.Fritt kassaflöde är enkelt uttryckt de pengar som blir över efter att ett bolag förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering.
Sammanfattning
Jag anser att 3M med stabil vinst- och utdelningshistorik, höga marginaler, stark balansräkning och starka produkter förtjänar ett motiverat P/E-tal på 18. Som referens är det högsta jag vill betala för ett bolag 20 gångar vinsten.Bolaget har haft en fin vinst- och omsättningsutveckling historiskt sett och bolagets breda produktportfölj borgar för att denna utveckling kommer att hålla i sig även framgent. Visserligen vägde negativa valutaeffekter tungt på 3Ms redovisade resultat för det senaste kvartalet, men den underliggande tillväxten är fortfarande god. Bortser vi från den negativa valutaeffekten visade alla 3Ms affärsområden tillväxt. Framförallt ökade elektronik och energisegmentet försäljningen med nästan 6% jämfört med året innan. Säkerhet och grafik visade också en stark utveckling där försäljningen ökade med ca 4% främst på grund av starkare efterfrågan för säkerhet och olika typer av munskydd.

Nuvarande kurs innebär en direktavkastning på 2,6% och ett P/E-tal på ca 21 gånger de senaste tolv månadernas vinst. Jag blir riktig intresserad när direktavkastningen överstiger 3% och priset är kring 120 dollar aktien.

Vad tycker du om det senaste tillskottet till bevakningslistan? Har du förslag på andra bolag med fin utdelningshistorik är du mer än välkommen att lämna en kommentar i kommentarsfältet.

Andra inlägg på liknande tema

Data Respons satsar stort genom förvärv i Tyskland
F-score - ytterligare en ingrediens för att identifiera potentiella portföljkandidater
Fortsatt verksamhetsomställning i Nolato

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: 3M, Bevakningslistan

Comments

  1. Anonym says

    maj 3, 2015 at 10:48 e m

    Bra inlägg!
    När du skriver "med måttlig belåningsgrad" under rubriken ROA tänker jag att du möjligen blandar ihop ROA med ROE? Skulle köpt ditt argument om situationen varit motsatt, dvs. "med hög belåningsgrad", men nu är så inte fallet.
    /Cineasten

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 4, 2015 at 5:51 e m

      Tack kul att höra att du uppskattade inlägget! Ja, det är en miss av mig, ROE gynnas av hög skuldsättning medan så inte är fallet för ROA.

      Svara
  2. Anonym says

    maj 4, 2015 at 5:42 e m

    Hej

    Gillar verkligen dina diagram i dina analyser och jag misstänker att min fråga kommit tidigare.
    Vart någonstans hittar du informationen om utdelning och VPA för en 10 års period bakåt? Har försökte leta lite själv men tycker inte att jag hittar någon bra sida för det. Det vore guld värt att hitta en sida som börsdata fast för amerikanska aktier.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 4, 2015 at 6:05 e m

      Kul att höra att du uppskattar diagrammen! Jag kan rekommendera Börsdata.se (Svenska och snart finska aktier) och Morningstar.com (Amerikanska aktier) som komplement till bolagens egna årsredovisningar.

      Mvh

      Svara
  3. Jim Sundström says

    mars 18, 2017 at 2:06 e m

    Jag hoppas verkligen, för Din egen skull, att Du i mellantiden , sedan Du skrev denna förträffliga analys, tagit tillfället i akt att köpa 3M; ett av Mother Earth´s mest högkvalitativa företag ur alla synpunkter!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      mars 19, 2017 at 8:53 f m

      Tyvärr, köpte jag inte 3M när värderingen var rimlig.. Får hoppas på en allmän nedgång eller tillfälliga problem som driver ner kursen.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in