Den senaste rapportperioden kom och gick lika fort som en svensk sommar och var en övervägande positiv tillställning. I detta inlägg tänkte jag lite snabbt behandla den soligaste av portföljbolagens rapporter.Industrikoncernen Nolato överraskade återigen positivt med en omsättningstillväxt inklusive förvärv på 69 % för det gångna året, vilket var en intäktsökning som gav fin utväxling på nedersta raden där resultatet per aktie ökade med hela 94 % till 5,82 kr. Vinsten per aktie de senaste 12 månaderna är nu 18,5 kr vilket kan jämföras med föra årets helårsresultat på 12,77 kr aktien.
Det fanns flera glädjeämnen i rapporten, men starkast lysande var affärsområdet Integrated Solutions som nästan på egen hand levererade ett resultat som överträffade föregående kvartal för koncernen som helhet. Omsättningen för affärssegmentet ökade med hela 143 % (justerat för valuta) till 819 mkr och rörelseresultatet trefaldigades till 105 mkr. Den imponerande tillväxten kan främst härledas till Nolatos nya e-cigarettsegment som även under detta kvartal hade stark försäljning.
Det krävs dock ingen djuplodande analys för att konstantera att Nolato går mot ett rekordår och tyvärr (för den som vill äga bolaget) är värderingen också på historisk höga nivåer. Sett till rullande 12-månader värderas Nolato till ca 29 gånger nettovinsten eller 22 gånger EBIT med hänsyn tagen till nettoskuldsättningen.
E-cigaretter, en framtida tillväxtmotor?
Marknaden förväntar sig onekligen, av värderingen att döma, att lanseringen av e-cigaretter ska bli framgångsrik och att segmentet Integrated solutions ska bidra signifikant till vinsttillväxten. Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att Nolatos ledning vill vara försiktig med att extrapolera den goda utveckling till kommande kvartal då det rör sig om ett nytt segment med en ny kundkrets vilket gör att det är svårt att bedöma om den starka försäljningsvolymen kommer att hålla i sig över tid. Det är med andra ord marknaden som får avgöra hur de här produkterna utvecklas. Nolatos VD och koncernchef Christer Wahlquist har dock avslöjat att de mycket höga lanseringsvolymerna har fortsatt under fjärde kvartalet.
Skulle lanseringen bli lyckad och Nolato får fortsatt förtroende kan denna nya nisch sannolikt bli en betydande inkomstkälla för Nolato. Tobaksbolag satsar stort på denna mer rumsrena produkt som har samma nikotinhalt som den traditionella cigaretten men är betydligt mindre cancerogen – åtminstone om vi får tro förespråkarna för e-cigaretter (hälsoeffekterna är omtvistade). Klart är dock att segmentet uppvisar hög tillväxt på penetrerade marknader, även om fenomenet inte slagit igenom här i Sverige.
Utvecklingen för övriga affärsområden
Även övriga segment hade ett bra kvartal. Det minst konjukturkänsliga segmentet Medical Solutions utvecklades även det väl om än i mer måttligt takt då omsättningen ökade med 16 % till 459 mkr (397). Förvärvsbidraget från Treff uppgick till 12,2%. Rörelseresultatet (EBIT) ökade i sin tur med 20 % till 64 Mkr. Volymerna har framförallt ökat inom Medical Devices på grund av nya kundprojekt med större läkemedelsjättar.
Affärsområdet Industrial Solutions omsättning ökade med 16 % och vinsten med lite mer än 40 % under kvartalet. Försäljningen har utvecklats positivt och ett högt kapacitetsutnyttjande har förbättrat marginalerna inom flera segment, framförallt inom fordonssegmentet, men även hygien.
Omsättnings- och vinstfördelning mellan Nolatos affärssegment
Så här förhåller sig Nolatos samtliga affärsområden till varandra vinst- och omsättningsmässigt efter tredje kvartalet 2017:
Den fina utvecklingen för Integrated Solutions har gjort att affärsområdet återigen är störst omsättnings- och vinstmässigt. Mot bakgrund av den fina lönsamhetsutvecklingen kommer utdelningen sannolikt att höjas nästa år då vinsten per aktie i nuvarande takt (4,98 kr aktien senaste kvartalet) kommer att hamna kring 18 kr.
Nolatos lönsamhetshistorik
Jag gillar att titta i backspegeln då det ger perspektiv och en bild av ett bolags kvalitet. Tar vi ett steg bakåt ser Nolatos lönsamhetsutveckling ut på följande sätt sedan 1999.
Mycket har hänt sedan krisåret 2001 då Nolato nästan var helt beroende av mobilmarknaden. Omsättningen har vuxit rejält och marginalerna är på samma nivå som under IT-yran. Framförallt är intjäningen betydligt mer diversifierad idag än vad den var kring millenieskiftet. 1998 utgjorde Medical knappt 2 %, industrisegmentet 30 % och mobil kommunikation hela 66 % av Nolatos totala vinst. Efter krisåret 2001 blev fördelningen mellan Telecom och Industrial jämnare, men Medical var fortfarande en junior i sammanhanget
Nolatos balansräkning är dock efter genomförda förvärv svagare än på många år och andelen eget kapital har sjunkit till 42 % från 56 %. Nettoskulden har i sin tur gått från att vara negativ (-55) till 639 mkr. Balansräkningen är ändå i så pass gott skick att ledningen bedömer att man har ett förvärvsutrymme på lite drygt 1,2 miljarder framöver.
Slutord
Nolato är efter den fina utvecklingen mitt näst största innehav och jag har inga planer på att sälja, även om komponentvolymerna till e-cigaretter skulle visa sig vara en ”one-off” så finns det mycket som talar för koncernen framgent. Mitt investeringsantagande är intakt då verksamheten breddats och utvecklas väl senaste åren och jag tror att koncernen har goda möjligheter att fortsätta på den inslagna vägen med en kombination av organisk tillväxt och förvärv.
Till sist vill jag önska alla som orkat läsa så här långt ett gott och framgångsrikt nytt år. Själv håller jag tummarna att börsåret 2018 blir lika bra och givande som 2017 och att alla i familjen förblir friska och glada.
Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net
Lämna ett svar