I dagarna släppte ett av mina norska innehav Atea en bra rapport och i vanlig ordning var uppståndelsen mild trots att bolaget i fråga är Nordens största leverantör av IT-infrastruktur till offentliga och privata arbetsplatser. Bolaget för en anonym tillvaro med tanke på sin storlek och marknadsposition. Jag noterar dock att uppgifter om utdelningstillfällena för 2016 numera stämmer på Avanzas sida, även om en direktavkastning på 0% självklart är fel.
Rapporten var precis som för föregående kvartal positiv då omsättningen ökade med 7,5% till 6,403 miljoner och resultatet med 23,5% till 131 miljoner norska kronor. Särskilt kul är det att man lyckats behålla kostnadsbasen på samma nivå samtidigt som omsättningen ökat, vilket leder till bättre marginaler.
Omsättningsökningen drevs främst på av ökade volymer för hård- och mjukvara kopplat till klienter. Så här ser omsättningsfördelningen ut per affärssegment vid utgången av Q3 i år:
- Hårdvara (64%)
- Mjukvara (14,6%)
- Tjänster (20,9%)
Vilket kan jämföras med omsättningsfördelningen för helåret 2015:
- Hårdvara (58%)
- Mjukvara (22%)
- Tjänster (20%)
Nu till en närmare titta på hur verksamheten har utvecklats på respektive marknad.
Atea Sverige som är det största affärssegmentet ( 40% av koncernens omsättning) fortsätter att växa. Omsättningen ökade under det andra kvartalet med 10% pådrivet av ökad försäljning till offentlig sektor.
Atea Danmark går i sin tur bra på grund av stark efterfrågan från den privata sektorn, men även ett stort ramavtal för offentlig verksamhet bidrog till den starka tillväxten. Totalt gick omsättningen upp med ca 9,4% under kvartalet. Under rapportpresentationen berörde Ateas VD Steinar Sønsteby skandalen i Danmark där några chefer bland annat mutat tjänstemän. Han försäkrade marknaden att koncernen har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att rensa ut de dåliga elementen och att kulturen i grunden är sund. Polisutredningen pågår dock alltjämt.
Atea Norge ökade i sin tur omsättningen med 4,8% trots ett tufft marknadsklimat. Atea påverkas precis som många andra branscher i Norge av prisnedgången på olja och gas. Även om makroekonomiska faktorer har satt press på den privata sektorns efterfrågan på IT-utrustning, har detta motverkats något av stark efterfrågan från offentlig sektor. Tack vare personalnedskärningar förbättrades vinstmarginalen under kvartalet.
Atea Finland visade på en omsättningstillväxt på 10,6%, men den finska ekonomins nedgång under de senaste åren har fortfarande negativ inverkan på efterfrågan på IT-infrastruktur. Marginalerna försvagades ytterligare under kvartalet vilket ledde till ett nollresultat.
Ateas verksamhet i Baltikum är den i särklass minsta marknaden och här har Atea upplevt en nedgång i försäljningen, främst på grund av en svagare efterfrågan från offentlig sektorn. Efterfrågan inom den offentliga sektorn i Baltikum är starkt beroende av EU-finansiering och ett program har nyligen avslutats, vilket fått negativ effekt på efterfrågan. Atea förväntar sig oförändrade intäkterna i Baltikum under resten av 2016, men tror att tillväxten kan återupptas under nästa år när nästa EU-program är i gång och genererar intäkter. Marginalerna var emellertid högre på grund av lönsam produktmix mot privat sektor.
Kassaflöde i förhållande till periodiserad vinst och utdelning
För att uppskatta Atea behöver man se bortom vinsten och titta på kassaflödet. Kassaflödet ger, enligt mig, en mer sann bild av vilka likvider som finns att tillgå då det är en sammanställning över inbetalningar och utbetalningar.
Diagrammet visar på Ateas förmåga att generera ett stabilt kassaflöde som nästan alltid överstiger den periodiserade vinsten och med marginal täcker utdelningen. Observera att prognosen för helåret 2016 beträffande kassaflödet är osäker då det är först i det sista kvartalet som inbetalningarna i regel kommer in – med andra ord är det i slutet av året som Atea får betalt och vi har en tydlig bild av kassaflödets storlek.
Slutord
Vi får återigen se en stabil, om än anonym, rapport från Atea som stärker min uppfattning om bolagets potential i förhållande till värdering. Omsättningen fortsätter att växa och glädjande nog har marginalerna ökat under kvartalet. Enligt bolagets VD, Steinar Sønsteby, kommer Atea i allt högre utsträckning att knyta sitt kunderbjudande till sina 10 strategiska samarbetspartners där bland andra Apple, Microsoft, Cisco och VMware ingår. Detta för att öka omsättning och marginaler. Han introducerade i sammanhanget också en nygammal strategisk partner – DELL EMC (EMC köptes för en tid sedan av DELL).
Det underliggande kassaflödet starkt och Atea handlas baserat på min prognos för 2016 till lite drygt 10 gånger det fria kassaflödet. Direktavkastningen är på 7,9% baserat på dagens kurs (82 NOK). Jag gillar att Atea fortsätter att öka andelen kunder inom offentlig verksamhet i Norden, vilket gör att verksamheten blir mindre konjunkturkänslig. Jag tror att trenden att ”outsourca” hanteringen av arbetsplatser (stationära och mobila) med tillhörande tjänster är här för att stanna (inte minst inom offentlig sektor).
Även om jag försöker rensa hårt i portföljen känns Atea som svårsålt med tanke på sin marknadsposition, utveckling och utdelning. Jag köpte mina aktier i februari 2014 vilket innebar att jag redan fått en utdelning som motsvarar 27 % av inköpspriset. Dessutom har omsättningen ökat med 40 % och resultatet med 39 %.
Aktiekursen har däremot bara ökat med 27 % så på sätt och vis är Atea billigare nu än förut även om det mycket beror på den kraftiga nedgången efter utdelningen.
Ja, Atea är det enda portföljinnehav där jag funderar på att öka mitt innehav. Ser förresten fram emot dina kommande inlägg där du går igenom dina innehav!
Hej, gick in precis idag på förmiddagen, efter att ha funderat och läst. Samt sett att de tagit stora avtal med bl.a min hemkommun och kyrkan. Tack för den info du lämnat, och även andra. Vi hoppas att detta blir en utdelningshöjare, då köp-spara-utdelningar är min strategi.
Roligt att höra att den här typen av inlägg uppskattas! Ja, Atea är stora inom offentlig sektor vilket betyder förutsägbara intäkter. Den höga direktavkastningen gör att jag inte har särskilt höga krav på utdelningstillväxt om jag ska vara ärlig, även om jag tror att Atea har förutsättningar att höja utdelningen på sikt.
Funderar på att öka i ATEA även om jag generellt har en låg exponering mot den svårbedömda IT-sektorn, har varit ett fint innehav hittills. Min största huvudbry är kring om de kommer kunna upprepa årets höga utdelningar – de har faktiskt delat ut 75 procent av vinst per aktie bara i ordinarie utdelning, vilket är mycket. Nog för att kapitalflöde och vinsttillväxt borgar för fortsatt höga utdelningar men i kombination med stigande valuta är kanske aktien inte så billig som den verkar.
Om jag hinner medan aktien fortfarande handlas under 75 NOK kommer jag nog öka lite i alla fall, om inte annat med hjälp av utdelningen som ATEA ger mig om en vecka.
Jag tror att förutsättningarna är goda för fortsatt hög utdelningsnivå med tanke på tillväxt och kassaflöde. Med detta sagt kan mycket kan hända i en konjunkturberoende bransch, även om Ateas exponering mot offentlig sektor borde dämpa konjunkturberoendet något.
Jag försöker att som regel inte lägga för stor vikt vid valuta, men den norska kronan är fortfarande ”billig” historiskt sett.