- Industri. Standardfjädrar och kundspecifika produkter samt banddetaljer och bladfjädrar.
- Chassifjädrar. Eftermarknad för personbilar och lätta lastbilar.
- Telecom. Kablar för applikationer inom mobil telekommunikation.
- Övrig industri. Kablar och kablage till försvar, kärnkraft och övrig industri.
- Flödesteknik/Industrigummi. Slang, armatur, hydraulik, gummiduk, slitageskydd, lister, transmission och packningsmaterial.
- Industriprodukter. Insatsvaror, förbrukningsvaror och maskiner för ytbehandling, gjuteri, stål- och smältverk.
Så här fördelar sig omsättningen procentuellt bland Beijer Almas marknader.
Så här har utdelningen sett ut de senaste 10 åren:
Vinstmarginalen har i genomsnitt legat på 11% under perioden, men har dock sjunkit lite senaste åren och är nu på 9,4%.
VPA-tillväxten har främst drivits av ökad omsättning (organiskt och uppköp). Totalt har VPA-ökningen varit på 130% sett över hela perioden. VPA-tillväxten har slagit utdelningstillväxten sett över hela perioden. Beijer Alma får godkänt på detta kriterium
Tittar vi på diagrammet nedan ser vi att det fria kassaflödet täckt utdelningen samtliga år.
Soliditeten (andelen eget kapital) är ca 63%. Soliditeten har legat ungefär kring denna nivå sedan 2004. Räntetäckningsgraden är på 2900% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader ca 29 gånger om. Omsättningstillgångar på 1,36 miljarder kronor täcker de kortfristiga skulderna dubbelt upp och de totala skulderna på 935 miljoner. Goodwill är i storleksordningen ca 30% i förhållande till eget kapital. Beijer Almas balansräkning är stark för att vara ett industriföretag. Beijer Alma klarar detta kriterium.
- Lesjöfors huvudkonkurrenter på marknaden för industriprodukter är i första hand mindre och medelstora företag med lokal försäljning. I Norden är de största konkurrenterna Spinova, Ewes, Meconet och Hagens Fjedre. Inom marknaden för chassifjärdrar är huvudkonkurrenterna specialiserade fjädergrossister samt tillverkare av stötdämpare, exempelvis företag som Suplex samt Kayaba.
- Habia Cable huvudkonkurrenter på marknaden telecom är internationella kabelföretag, exempelvis schweiziska Huber+Suhner, samt i ökande utsträckning kabeltillverkare från Asien, som till exempel kinesiska KingSignal. I industrisegmentet samt inom kund anpassade kablage konkurrerar Habia i första hand med mindre, lokala eller regionala tillverkare.
- Beijer Tech Inom flödesteknik finns konkurrenter som Trelleborg, Hydroscand, Hiflex och Specma samt inom Industrigummi företag som National Gummi, Trelleborg och Rubber Company. Inom gjuteri är de största konkurrenterna Calderys Nordic, Foseco, Lux och Meca Trade. Konkurrenter inom stål och smältverk är Vesuvius och Indesko och inom ytbehandling konkurrerar Beijer Tech med företag som Tyrolit, KMC och Metabrasive.
Beijer Alma uppfyller 10 av mina 11 bolagsspecifika investeringskriterier, vilket ger bolaget rating B. Jag gillar Beijer Almas starka ägare som verkar ha hittat en framgångsrik strategi för att växa koncernen utan att riskera den lönsamma affärsmodellen.
Jag gillar även koncernens starka kassaflöde, balansräkning och marknaden för chassifjädrar som gör bolaget mindre konjunkturberoende. Frågan är vad jag är villig att betala för ett sådant kvalitativt bolag?1. Skäligt pris baserat på direktavkastning och utdelningstillväxt
Direktavkastningen är just nu ca 3,9%. Utifrån mitt värderingskriterium för direktavkastning och utdelningstillväxt så förutsätter nuvarande direktavkastning en utdelningstillväxt på ca 10% per år vilket Beijer Alma nästan nått upp till historiskt. Jag tror att de kommer att kunna upprätthålla en utdelningstillväxt på motsvarande ca 8% på sikt och då behöver kursen hamna kring 160 kr (23% under nuvarande kurs).
Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 147 kr för Beijer Almas aktie (29% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 5,4%.
Vad är din syn på Beijer Alma?
Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”.
Tack för ytterligare en rak och bra analys! En liten parantes är att de flesta av dina inlägg går inte att öppna med appen Feedly på iOS.
Ja detta är väldigt irriterande, samma gäller Feedly på Android. Jag följer ~30 svenska bloggar och din är den enda med detta problem.
Det var inte alls roligt att höra. Förstår inte alls varför vissa inlägg visas utan problem och andra inte fungerar alls.. Får se om jag kan ändra layout eller ngt för att få det att fungera..
Ang. mitt inlägg 01:40. Jag har tittat igenom din sida lite mer för att förstå varför en del inlägg fungerar. Ett inlägg som fungerar är http://langsiktiginvestering.blogspot.se/2014/05/walmarts-forsta-kvartal-2014.html där använder du följande adress för en bild; http://3.bp.blogspot.com/-bByeHBO5dQQ/U3X2ZHcas-I/AAAAAAAABLU/3OeKCXzHcOk/s1600/wal-mart-logo.jpg således är namnet på bilden: wal-mart-logo.jpg
I de inlägg som jag kollade som inte fungerar har du bilder med adress som ser ut så här: http://4.bp.blogspot.com/-sxXk2RKr4Dg/U2p7zp5hxGI/AAAAAAAABGc/jyzSmr-c5Fo/s1600/Ska%CC%88rmavbild+2014-05-07+kl.+20.30.22.png namnet på bilden är då:
Ska%CC%88rmavbild+2014-05-07+kl.+20.30.22.png, (Skärrmavbild+2014-05-07+kl.+20.30.22.png). Troligtvis fixar inte Feedly det här. Så för att alla bilder ska fungera använd inte svenska tecken, ( å ä ö ) och strunta i mellanslag för säkerhets skull. min-bild.png eller min-bild.jpg är bra namn.
Hoppas det hjälper dig och även oss som uppskattar din blogg genom Feedly.
Tack för att du tar dig tid. Jag bytte namn på samtliga bilder i det senaste inlägget utan någon framgång vad det verkar.
Jag missade att nämna att +tecken nog också kan vara ett problem. Fungerar det inte efter det var jag ute på fel spår tyvärr.
Har prövat döpa om bilder och ändra mallen i blogger utan någon framgång. Verkligen tråkigt att vissa inlägg inte vill visas korrekt i Feedly.
Jag tycker det verkar vara en ett fint bolag som sköts bra.
Redovisat, och detta under lång tid, i snitt:
– Omsättningen har växt, 7 år av dom senaste 9 åren och i snitt alla 9 åren med ca. 12%
– Bruttomarginal, över 30%
– Vinstmarginal, klart över 10%
– Avkastning på sysselsatt kapital, klart över 20%
– Utdelningen har växt med över 10%
Aktien kostade ungefär vad du vill betala i höstas så i runda tal är kursen upp 33% sedan dess och ska ner med ca 25% för att hamna där du vill gå in.
Nu ska troligen den milda vintern komma påverka ett par månader framöver, men första kvartalet ser starkt ut, citat:
– Nettoomsättningen blev 855 Mkr (704) under första kvartalet.
– Resultatet efter finansnetto uppgick till 109,4 Mkr (74,0) för första kvartalet.
– Vinsten per aktie uppgick till 2,74 kr (1,88) under första kvartalet.
– Kassaflödet efter investeringar uppgick till 8,9 Mkr (11,7) under första kvartalet.
– Stark balansräkning, nettoskulden uppgick till 85 Mkr (263).
Beijer Alma är ett fint bolag helt klart. Jag hade nog ökat i höstas om jag vetat vad jag vet idag, men det är alltid lätt att vara efterklok.