Vi lever i en spännande tid med flera pågående paradigmskiften såsom förflyttningen från fysisk handel till e-handel och steget från automatisering och datainsamling till machine learning och AI. Inom fordonsindustrin växer sig målgruppen för elbilar allt större och vi ser sannolikt en början på ett paradigmskifte även där.
Bara en tidsfråga innan elbilen tar över?
Det är ingen som vet när förbränningsmotorn kommer att tappa sin marknadsdominans, men det står klart för de flesta att bilar som drivs av fossila bränslen inte tillhör framtiden. I Sverige talas det om att införa förbud mot dieselbilar och äldre bensinbilar i de större städerna och Sverige är inte ensamt. I Norge har man redan förbjudit dieselbilar från att åka in i Oslo och Tyskland har planer på att stoppa nyproducerade bensin- och dieseldrivna bilar från år 2030.
Skatten på fossila bränslen har också höjts successivt och denna trend kommer sannolikt att fortsätta då flera västerländska regeringar ämnar fasa ut miljöbovarna. Som om inte detta vore nog kan priserna för bensin- och dieselbilar stiga eftersom de kräver mer avancerad teknik för att klara utsläppsgränserna.
Samtidigt pågår en motsatt utveckling för elbilen. Batteritekniken blir allt billigare vilket successivt lett till lägre priser på nya elbilar vilket i sin tur gör dem tillgängliga för betydligt fler köpare. Idag satsar nästan alla stora biltillverkare på någon form av elbil. Antingen är den redan lanserad eller så är den under utveckling. I bräschen för utvecklingen går för tillfället elbilstillverkaren Tesla som leds av den karismatiske Elon Musk. Tesla har lyckats med bedriften att bygga en elbil som ses som en statussymbol och till skillnad från tidigare generationers elbilar inte är förknippade med något av en ”töntstämpel”. Oavsett om Tesla kommer att lyckas eller inte så har elbilen tagit stora steg framåt och frågan verkar inte vara om utan när elbilen kommer gå om sin fossila kusin.
Elbilen kommer att förändra förutsättningarna för inblandade aktörer radikalt
Elbilarnas intåg kommer med all sannolikhet att få stora konsekvenser för oljebolag såsom Statoil, servicekedjor som Mekonomen och de underleverantörer som tillverkar någon av de hundratals rörliga delarna som utgör den traditionella förbränningsmotorn. Rörliga delar måste smörjas och kylas medan en elbil bara har en rörlig del vilket gör behovet av motordelar och service betydligt mindre. Behovet av kylning kvarstår dock vilket är av central betydelse för ett av mina portföljbolag.
Hur kommer min portfölj påverkas?
Jag har som mål att äga mina aktier så länge som möjligt och låta ränta-på-ränta-effekten arbeta ostört. Jag vill därför att bolagen jag äger har en verksamhet som är gångbar i många år framöver. När jag tittar på min portfölj är det två bolag som har störst exponering mot fordonsindustrin och som skulle kunna komma att påverkas av den pågående transformationen inom branschen nämligen Gränges och Beijer Alma. De produkter som Beijer Alma säljer till fordonsindustrin är olika typer av fjädringskomponenter. Koncernens största dotterbolag Lesjöfors är en ledande fjädertillverkare i Europa med internationella kunder främst inom fordonsindustrin. Lesjöfors har ett brett sortiment av fjädrar, både standardfjädrar och skräddarsydda lösningar.
Chassifjädrar
Beijer Almas utbud av chassifjädrar omfattar drygt 5 500 applikationer och täcker så gott som samtliga europeiska och asiatiska fordon på marknaden. Chassifjädrar används för att dämpa bilens rörelser och öka körkomforten.
Gasfjädrar
Beijer Almas dotterbolag Lesjöfors erbjuder också gasfjädrar. Ett typiskt användningsområde för en gasfjäder är kontrollerad öppning och stängning av luckor och huvar.
Lesjöfors tillhandahåller dessutom bladfjädrar för fyrhjulsdrivna fordon, lätta transportfordon och vissa personbilar. Bladfjädrar är bland annat clips som håller listerna på plats.
Sportfjädrar
Lesjöfors tillverkar till sist över 800 sportfjädersatser som sänker bilen upp till 50 mm och ger förbättrade vägegenskaper samt en sportigare körupplevelse.
Som vi kan konstatera av genomgången ovan tillverkar inte Beijer Alma några rörliga delar som ingår i dagens förbränningsmotorer. Det finns med andra ord lite som talar för att Beijer Almas fjäderprodukter skulle bli mindre efterfrågade i elbilar, men samtidigt kan jag inte se att elbilen skulle öka efterfrågan på Beijer Almas produkter.
Mitt andra bolag som i hög grad är exponerat mot fordonsindustrin är Gränges. Till skillnad mot Beijer Alma så producerar Gränges flera komponenter som används i förbränningsmotorn.
Gränges är marknadsledande inom framtagningen av valsade produkter för lödda värmeväxlare i aluminium som används i fordon för att kyla. Bolaget har en särställning som den enda globala leverantören i världen med en marknadsandel på över 20 % av den globala volymen. Idag står fordonsindustrin för ungefär hälften av Gränges intäkter.
Marknaden för valsade produkter för värmeväxlare i aluminium är nära korrelerad med den globala fordonsproduktionen samt antalet värmeväxlare som används per fordon. Moderna fordon har vanligtvis upp till tio olika värmeväxlare och under senare år har antalet värmeväxlare per fordon ökat då motorerna har blivit mer avancerade och kraven på miljö samt kupékomfort har ökat. Bland annat finns det värmeväxlare för kylning av motorer, transmissions- och motorolja, luftkonditioneringssystem och i vissa fall även batterier.
Elhybridmotorer och elbilar kräver enligt bolaget fler värmeväxlare och när elbilarna ersätter de bensindrivna konkurrenterna behöver lösningarna för värmeöverföring vara mer avancerade vilket gynnar Gränges som är specialister på området. Gränges verkar precis som Beijer Alma kunna klara skiftet från fossila bilar till elbilar och till skillnad mot Beijer Alma ser skiftet ut att till och med kunna gynna lönsamhetstillväxten.
Slutord
För att jag ska sälja ett portföljinnehav krävs att något fundamentalt förändras som gör att mitt investeringsantagande inte längre håller. Ett paradigmskifte kan leda till just ett sådant läge, men som det ser ut i nuläget kommer inte elbilens framtida dominans förändra mina investeringsantaganden beträffande Beijer Alma och Gränges. Sannolikt är det pågående paradigmskiftet inom detaljhandeln ett större hot för ett av portföljens äldsta innehav – Hennes & Mauritz.
Lämna ett svar