Economies of scale. Coca Cola är världens största tillverkare, distributör och marknadsförare av kolsyrade drycker. Totalt har Coca Cola mer än 3300 icke alkoholhaltiga produkter som finns utspridda i 220 länder och ett omfattande distributionsnätverk för att serva dessa marknader.First to market. Coca Cola har bedrivit verksamhet i 127 år. Eftersom Coca Cola var först ut på marknaden i många länder har de hunnit byggt upp en stark kundlojalitet och närvaro vilket är något som den närmaste konkurrenten Pepsi har svårt att matcha. Coca Cola är marknadsledande på de flesta av sina marknader när det kommer till kolsyrade drycker.
Coca Cola har ett väldigt starkt varumärke värderat till ca 78 miljarder. I åratal var det världens mest värdefulla. Coca Cola har flera gånger fått utmärkelser för sin briljanta marknadsföring. Coca Cola är det enda företaget i sin bransch som Morningstar anser har en bred vallgrav och det är svårt att påstå något annat.
2. Stigande vinst per aktie (VPA) som vuxit i snitt med 10% per år under 10 år?
Coca Cola klarar att uppfylla detta kriterium då den genomsnittliga ökningen per år varit nästan 10% under perioden. VPA för 2010 är justerat då resultatet dopades i samband med omstrukturering av distributionsverksamheten.Höga vinstmarginaler har bidragit till VPA-tillväxten även om marginalerna har blivit lägre på senare år.
Omsättningstillväxten har varit konstant under hela perioden – i genomsnitt ca 9% per år. Det är främst omsättningsökningen som bidragit till vinsttillväxten per aktie.
Genom att titta på vinstutvecklingen per aktie kan man konstatera att Coca Cola klarat sig bra genom krisen. Coca Colas relativt omfattande återköpsprogram av aktier har bidragit till VPA-tillväxten med några enstaka procent per år. Antalet aktier har minskat med 7% under perioden.
3. En återkommande utdelning som vuxit i snitt 10% per år under 10 år?
Coca Cola har ökat sin utdelning varje år sedan 1962. Så här har utdelningen utvecklats de senaste 10 åren:
Kassaflödet har med marginal täckt utdelningen under perioden, även om utdelningen så sakteliga vuxit ifatt det fria kassaflödet med ca 1-2% per år. Coca Cola har med andra ord ett lågt investeringsbehov men lyckas ändå prestera en avkastning eget kapital på 28 %. Jag kan i dagsläget inte se något som skulle göra att man bryter utdelningstrenden. Coca Cola klarar detta kriterium.
4. Starka finanser (stark balansräkning)?
Coca Colas balansräkning är inte den starkaste och det finns en del skulder. Soliditeten (andelen eget kapital) har en fallande trend och är idag ca 40% – detta syns inte minst på avkastningen på totalt kapital som fallit från 14% 2008 till dagens 9,5%. Räntetäckningsgraden är 22 vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 22 gånger. Balansräkningen skulle kunna vara starkare varför Coca Cola får underkänt när det gäller detta kriterium.
5. En genomsnittlig utdelningsandel under 50%?
Den genomsnittliga utdelningsandelen är 55% de senaste 10 åren. Tyvärr får inte Coca Cola godkänt, även om man var nära.
6. Geografiskt diversifierade intäkter ?
Så här stor del av omsättningen står de olika segmenten för:
Även om Coca Cola är ett multinationellt bolag så står USA för nästan hälften av omsättningen. Här finns utrymme för tillväxt utanför USA.
7. Diversifierade affärsområden?
Coca Colas produktportfölj består bland annat av Coca Cola, Sprite, Fanta, Powerade, Minute Maid och Dasani. Jag har inte kunnat hitta någon uppgift om hur stor andel de olika produkterna utgör av försäljningen genom att titta på årsredovisningar, men enligt sajten trefis.com utgör produkterna följande andel av Coca Colas aktiepris:
- Ungefär hälften av Coca Colas försäljning utgörs av kolsyrad läskedryck (Coca Cola, Sprite och Fanta).
- Powerade som är Coca Colas hälsodryck utgör ungefär 20%
- Minute Maid (juiceprodukter) utgör ca 10%
- Dasani (Flaskvatten och mineralvatten) utgör ca 3%
Självklart ska man ta fördelningen ovan med en nypa salt då uppgifterna inte kommer från Coca Cola själva, men den visar på att Coca Cola är mycket mer än just Coca Cola.
8. En verksamhet som är lätt att förstå sig på?
Coca Colas verksamhet är inte alltför svår att få en uppfattning om. Förenklat förvaltar de recept på icke alkoholhaltiga drycker och skapar koncentrat baserade på dessa. Av koncentraten tillverkas sedan de färdiga produkterna i deras egna buteljeringsfabriker och säljs till återförsäljare. De säljer också koncentrat direkt till samarbetspartners som förädlar koncentraten till färdiga produkter. Coca Cola förvaltar också kontinuerligt sina starka varumärken genom intensiv marknadsföring.
Risker?
Konsumenternas ökade preferens för hälsosammare drycker har gjort att kolsyrade drycker inte säljer lika bra som tidigare. Hälsotrenden kommer fortsätta att sätta press på branschen som helhet och Coca Cola i synnerhet. Coca Cola har anpassat sig genom att att satsa på hälsosammare och sockerfria alternativ. I USA, Coca Colas hemmamarknad, har man dock de senaste åren ändå inte kunna kompensera omsättningstappet genom nyttigare alternativ. Tuff konkurrens på alla företagets marknader från kanske främst Pepsi är ett annat hot mot Coca Colas tillväxtmöjligheter. Högre priser på ingredienser, metaller, PET-flaskor etc. påverkar Coca Colas marginaler – speciellt i de fall då de sköter hela tillverkningen själva.
Hur framtiden ser ut?
Coca Cola har som mål att sälja 3 miljarder dryckesserveringar per dag år 2020. Idag ligger den siffran på ca 1,8 miljarder. Den årliga volymtillväxten på över 6,7% som målet kräver känns osannolikt (senaste året var volymtillväxten 2%). Coca Cola kan dock fortfarande öka omsättningen, men kanske i en lite måttligare takt än 6,7% årligen. Man ökade dock volymerna 2013 i marknader såsom Stillahavsregionen med 3% och Östeuropa/Afrika med 7%, men dessa marknader utgör fortfarande en ganska liten del av den totala omsättningen för Coca Cola. I takt med att dessa marknader växer borde Coca Cola kunna få fart på omsättningsökningen. I senaste rapporten beskriver man planer på att sprida den framgångsrika kampanjen ”share a Coke” till flera länder som ett led i att öka försäljningen. Man fokuserar särskilt på tillväxtländer såsom Kina, Indien, Chile, Vietnam m.fl. genom riktade investeringar i miljardklassen.
Företaget satsar också stora pengar på att hitta nya försäljningskanaler för sina produkter. Som ett led i denna satsning ingick man ett samarbete med Green Mountain Coffee Roasters. Coca Cola kommer att erbjuda sina kända produkter genom Green Mountains dryckessystem för hemmabruk. Konkurrenten Soda Streams aktie backade 8% när nyheten släpptes. Coca Cola fortsätter också att satsa på hälsosammare alternativ för att slå mynt av konsumenternas ökade hälsomedvetenhet genom främst Powerade, Minute Maid och Dasani.
Ett annat sätt att öka vinsten är att sänka kostnaderna. Här jobbar man med att effektivisera distributionsverksamheten samt stödsystem. Bruttomarginalen och rörelsemarginalen (om man exkluderar omorganisationskostnader och valutaeffekter) har faktiskt förbättras under 2013 mot föregående år. Tidigare effektiviseringsåtgärder verkar ha haft effekt. Att göra sig av med den egna buteljeringsverksamheten och enbart använda sig av partners på lokala marknader skulle kunna vara ett annat sätt att höja vinstmarginalerna. Lundaluppen för ett intressant resonemang kring just detta i följande inlägg: Analysduell-coca-cola-mot-pepsi.html
Sammanfattning och värdering
Aktien uppfyller 6 (nästan 7) av mina 8 kriterier. Bred vallgrav, stadigt ökande kassaflöde och utdelning gör Coca Cola till en attraktiv aktie. Direktavkastningen är på 3,28% i skrivande stund och utdelningen har med god marginal täckts av det fria kassaflödet under perioden 2004-2013. På minussidan finns delvis vikande vinstmarginaler och ökad skuldsättning under perioden. Jag tror dock att Coca Cola, med sin allt bredare produktportfölj och satsningar i tillväxtländer såsom Kina och Indien, kommer kunna leverera en stabilt stigande avkastning i många år framöver.
Om vi antar oändlig tillväxt, en utdelningstillväxt på 7% och en direktavkastning för i år på 1,22 dollar och har ett avkastningskrav på 10% är ett pris på ca 44 dollar skäligt. P/E-tal på 2013 års vinst är i skrivande stund 19,57 och P/E3 19,50 vilket är något högre än det historiska medelvärdet på 18,08 vilket motsvarar en aktiekurs på 34,35 dollar.Min åsikt är att Coca Cola, som verkar i en relativt konjunkturkänslig bransch, med sitt låga investeringsbehov och stabila kassaflöde kan jämställas med en ränteplacering. Med detta i åtanke tycker jag personligen att Coca Cola är ett intressant placeringsalternativ redan på nuvarande nivå.
Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”.
Lämna ett svar