I dagarna fick jag ett aktietips på en svensk aktör som verkar inom den pressade klädhandeln. Tipset kom från ingen mindre än min fru som tyckte att bolaget i fråga – Kappahl, sticker ut och då särskilt deras erbjudande till den minsta i familjen genom varumärket Newbie som är eftertraktat bland mammorna på stan.
Newbie är från början en babykollektion i Kappahls sortiment som sedan 2014 fått egna butiken och förra året lanserade man konceptet i Storbritannien och Polen. Storbritannien är inte bara är en ny marknad för Newbie utan också för Kappahl. Valet föll på Storbritannien då det enligt ledningen finns en stor efterfrågan på ansvarsfullt producerade barnkläder i hållbara material. Man tror att Newbie fyller en lucka och enligt bolagets undersökningar går sortimentet hem hos den här målgruppen. Mottagandet i Storbritanien har hittills överträffat bolagets förväntningar och med öppnandet av ytterligare två butiker är man klar med sin fullskaliga pilot i landet som kommer att utvärderas om några månader för beslut om fortsatt expansion. Kappahl har öppnat totalt 20 konceptbutiker på sina marknader vilket motsvarar ca 5 % det totala butiksbeståndet.
Vid halvårsskiftet i år uppgick det totala antalet Kappahl-butiker till 369 (357). Av dessa fanns 178 i Sverige, 99 i Norge, 62 i Finland, 25 i Polen och 5 i Storbritannien. Så här fördelar sig intäkterna mellan de olika länderna.
Förutom kläder till de yngre i familjen erbjuder Kappahl ett brett utbud av kläder för både män och kvinnor med särskilt fokus på kvinnor i åldern 30-50 år. Egna designers formger alla framtagna plagg som sedan skickas till Asien för tillverkning. Bolaget har delat in verksamheten i tre segment: Barn (39 % av omsättningen ), Kvinnor (51 % av omsättningen) och Herr (10 % av omsättningen).
Lönsamhetsutveckling
Tittar vi Kappahls lönsamhetsutveckling sedan 2009 med hjälp av Borsdata.se blir det tydligt att omsättningen har legat i princip stilla de senaste åren och fortfarande är lägre än den var 2010. Lönsamheten fick sig, efter två goda år 2009 och 2010, en rejäl törn som i kombination med hög skuldsättning tvingade bolaget till nyemission med kraftig utspädning som följd.
Sedan 2013 har Kappahl dock lyckats vända trenden även om lönsamheten varierat. Kollektionerna har överlag varit mer lyckade inom bolagets främsta målgrupp ”kvinnor mitt i livet” och nu senast inom barnsegmentet. Till skillnad från många andra inom branschen har man lyckats behålla eller till och med ökat lönsamheten de senaste åren.
Bilden är hämtad från tjänsten börsdata.se
Bruttomarginalen har bibehållits och man har inte haft samma lagerproblematik vilket stödjer lönsamheten.
Även om trenden verkar ha vänt märker Kappahl fortfarande av de tuffare vindar som blåser inom branschen i form av prispress där flera aktörer tvingats rea ut mer än önskat. Skiftet från butik till nätet är en annan trend som främst påverkar intäkterna, men även vinstmarginalen. Liksom H&M har Kappahl satsat på att modernisera sin försäljningskanaler för att inte tappa mark och har bland annat lanserat konceptet ”Click&Collect” och ”Shop Online in Store”. Click&Collect innebär att kunden kan beställa på nätet och hämta i butik och Shop Online in Store att man i butik kan beställa varor online och få dem hemskickade. Kappahl har förbättrat sin e-butik och kunden kan nu alltså nå hela klädbolagets erbjudande både online och i kedjans butiker. Kappahls e-handel ökade cirka 40 % mot föregående år, men från låga nivåer. E-handeln utgör i skrivande stund ca 4,5 % av den totala försäljningen, vilket får betraktas som lågt.
Kassaflödet ser stabilt ut vid en första anblick och det tyngs inte av investeringar på samma sätt som hos exempelvis konkurrenten H&M. Investeringar om 128 (143) MSEK har gjorts under året och avser i huvudsak investeringar i befintliga och nyöppnade butiker samt investeringar i IT och processer för ökad kundnytta. Frågan är dock om investeringsnivån är tillräcklig med tanke på e-handelns bidrag till totalen?
Balansräkningen är i bättre skick än på länge då de långsiktiga skulderna har sjunkit från 2 miljarder 2009 till dagens 270 miljoner samtidigt som det egna kapitalet mer än tredubblats. En bidragande faktor är de nyemissioner man genomfört om 600 miljoner kronor 2011 och i 375 miljoner i december 2012. Idag är soliditeten 57 % vilket kan jämföras med 20 % 2009. En stark balansräkning känns central när man som Kappahl verkar i en bransch som är under omvandling och där konkurrensen om kundens uppmärksamhet är hård.
Förutom starka finanser är det också viktig med en huvudägare med finansiella muskler, något som Kappahl med all sannolikhet nu fått. Huvudägare är numera Mellby Gård AB (Rune Andersson) med ett ägande på 24,4 % och Swedbank Robur Fonder med 5,9 % följt av Handelsbanken Fonder med 4,7 %. Mellby Gård gick in som ägare i samband med krisåren och har successivt ökat sitt innehav och så sent som den 12 april köpte man ytterligare 2 miljoner aktier.
Mellby Gård AB grundades 1986 av Rune Andersson med lantbruk- och hästverksamhet. Idag är företaget en internationell industrikoncern med flera onoterade och noterad bolag i portföljen.
Slutord
Den som vill äga Kappahl får betala ca 9 gånger vinsten vilket gör att även om tillväxt uteblir så kan man som aktieägare teoretiskt räkna med en årlig avkastning kring 11 % förutsatt att inte lönsamheten sjunker från nuvarande nivå. En utdelning kring 3 kr känns inte orimligt om utvecklingen håller i sig, vilket skulle innebära en direktavkastning på ca 8 % till nuvarande kurs. Att lönsamheten bibehålls på nuvarande nivå är dock långt ifrån en självklarhet med tanke på den konkurrens som Kappahl möter på sina marknader och i skiftet till e-handel.
Jag tror personligen att Kappahl kan klara av att bibehålla nuvarande lönsamhet trots konkurrensen från e-handeln förutsatt att varumärkets attraktionskraft inte sviktar. Newbie är i sammanhanget högintressant då varumärket är populärt och ligger helt rätt i tiden. Problemet är dock att Newbie utgör en mindre del av totalen och jag är inte lika säker på att varumärket Kappahl har en lika stor dragningskraft. Jag är övertygad om att många kvinnor mitt i livet tar sig till Kappahl för att köpa kläder till barnen, men inte säker på att de shoppar kläder till sig själva under besöket.
Spännande och intressant analys!
Tack, kul att höra att det som skrivs uppskattas!
”Jag är övertygad om att många kvinnor mitt i livet tar sig till Kappahl för att köpa kläder till barnen, men inte säker på att de shoppar kläder till sig själva under besöket.”
Jag vill veta var din fru handlar kläder. Inte alls en konstig begäran i sammanhänget.
Annars tycker jag att HM design på kläder har försämrats (jag kan inte hitta någonting alls att köpa där) och därför säljs inga kläder där. Kapp Ahl har mycket bättre kläder.
/Booban