Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En titt på en svensk konkurrent till H&M inom den pressade klädhandeln

augusti 11, 2018 By Langsiktig Investering 3 Comments

I dagarna fick jag ett aktietips på en svensk aktör som verkar inom den pressade klädhandeln. Tipset kom från ingen mindre än min fru som tyckte att bolaget i fråga – Kappahl, sticker ut och då särskilt deras erbjudande till den minsta i familjen genom varumärket Newbie som är eftertraktat bland mammorna på stan. 

KappAhl

Newbie är från början en babykollektion i Kappahls sortiment som sedan 2014 fått egna butiken och förra året lanserade man konceptet i Storbritannien och Polen. Storbritannien är inte bara är en ny marknad för Newbie utan också för Kappahl. Valet föll på Storbritannien då det enligt ledningen finns en stor efterfrågan på ansvarsfullt producerade barnkläder i hållbara material. Man tror att Newbie fyller en lucka och enligt bolagets undersökningar går sortimentet hem hos den här målgruppen. Mottagandet i Storbritanien har hittills överträffat bolagets förväntningar och med öppnandet av ytterligare två butiker är man klar med sin fullskaliga pilot i landet som kommer att utvärderas om några månader för beslut om fortsatt expansion. Kappahl har öppnat totalt 20 konceptbutiker på sina marknader vilket motsvarar ca 5 % det totala butiksbeståndet.

Vid halvårsskiftet i år uppgick det totala antalet Kappahl-butiker till 369 (357). Av dessa fanns 178 i Sverige, 99 i Norge, 62 i Finland, 25 i Polen och 5 i Storbritannien. Så här fördelar sig intäkterna mellan de olika länderna.Fördelning intäkter - Kappahl

Förutom kläder till de yngre i familjen erbjuder Kappahl ett brett utbud av kläder för både män och kvinnor med särskilt fokus på kvinnor i åldern 30-50 år. Egna designers formger alla framtagna plagg som sedan skickas till Asien för tillverkning. Bolaget har delat in verksamheten i tre segment: Barn (39 % av omsättningen ), Kvinnor (51 % av omsättningen) och Herr (10 % av omsättningen).

Lönsamhetsutveckling
Tittar vi Kappahls lönsamhetsutveckling sedan 2009 med hjälp av Borsdata.se blir det tydligt att omsättningen har legat i princip stilla de senaste åren och fortfarande är lägre än den var 2010. Lönsamheten fick sig, efter två goda år 2009 och 2010, en rejäl törn som i kombination med hög skuldsättning tvingade bolaget till nyemission med kraftig utspädning som följd.

Sedan 2013 har Kappahl dock lyckats vända trenden även om lönsamheten varierat. Kollektionerna har överlag varit mer lyckade inom bolagets främsta målgrupp “kvinnor mitt i livet” och nu senast inom barnsegmentet. Till skillnad från många andra inom branschen har man lyckats behålla eller till och med ökat lönsamheten de senaste åren.

Utveckling Kappahl - Börsdata

Bilden är hämtad från tjänsten börsdata.se

Bruttomarginalen har bibehållits och man har inte haft samma lagerproblematik vilket stödjer lönsamheten.

Lagernivåer - Kappahl

Även om trenden verkar ha vänt märker Kappahl fortfarande av de tuffare vindar som blåser inom branschen i form av prispress där flera aktörer tvingats rea ut mer än önskat. Skiftet från butik till nätet är en annan trend som främst påverkar intäkterna, men även vinstmarginalen. Liksom H&M har Kappahl satsat på att modernisera sin försäljningskanaler för att inte tappa mark och har bland annat lanserat konceptet ”Click&Collect” och ”Shop Online in Store”. Click&Collect innebär att kunden kan beställa på nätet och hämta i butik och Shop Online in Store att man i butik kan beställa varor online och få dem hemskickade. Kappahl har förbättrat sin e-butik och kunden kan nu alltså nå hela klädbolagets erbjudande både online och i kedjans butiker. Kappahls e-handel ökade cirka 40 % mot föregående år, men från låga nivåer. E-handeln utgör i skrivande stund ca 4,5 % av den totala försäljningen, vilket får betraktas som lågt.

Kassaflödet ser stabilt ut vid en första anblick och det tyngs inte av investeringar på samma sätt som hos exempelvis konkurrenten H&M. Investeringar om 128 (143) MSEK har gjorts under året och avser i huvudsak investeringar i befintliga och nyöppnade butiker samt investeringar i IT och processer för ökad kundnytta. Frågan är dock om investeringsnivån är tillräcklig med tanke på e-handelns bidrag till totalen?

Balansräkningen är i bättre skick än på länge då de långsiktiga skulderna har sjunkit från 2 miljarder 2009 till dagens 270 miljoner samtidigt som det egna kapitalet mer än tredubblats. En bidragande faktor är de nyemissioner man genomfört om 600 miljoner kronor 2011 och i 375 miljoner i december 2012. Idag är soliditeten 57 % vilket kan jämföras med 20 % 2009. En stark balansräkning känns central när man som Kappahl verkar i en bransch som är under omvandling och där konkurrensen om kundens uppmärksamhet är hård.

Förutom starka finanser är det också viktig med en huvudägare med finansiella muskler, något som Kappahl med all sannolikhet nu fått. Huvudägare är numera Mellby Gård AB (Rune Andersson) med ett ägande på 24,4 % och Swedbank Robur Fonder med 5,9 % följt av Handelsbanken Fonder med 4,7 %. Mellby Gård gick in som ägare i samband med krisåren och har successivt ökat sitt innehav och så sent som den 12 april köpte man ytterligare 2 miljoner aktier.

Mellby Gård AB grundades 1986 av Rune Andersson med lantbruk- och hästverksamhet. Idag är företaget en internationell industrikoncern med flera onoterade och noterad bolag i portföljen.

Slutord

Den som vill äga Kappahl får betala ca 9 gånger vinsten vilket gör att även om tillväxt uteblir så kan man som aktieägare teoretiskt räkna med en årlig avkastning kring 11 % förutsatt att inte lönsamheten sjunker från nuvarande nivå. En utdelning kring 3 kr känns inte orimligt om utvecklingen håller i sig, vilket skulle innebära en direktavkastning på ca 8 % till nuvarande kurs. Att lönsamheten bibehålls på nuvarande nivå är dock långt ifrån en självklarhet med tanke på den konkurrens som Kappahl möter på sina marknader och i skiftet till e-handel.

Jag tror personligen att Kappahl kan klara av att bibehålla nuvarande lönsamhet trots konkurrensen från e-handeln förutsatt att varumärkets attraktionskraft inte sviktar. Newbie är i sammanhanget högintressant då varumärket är populärt och ligger helt rätt i tiden. Problemet är dock att Newbie utgör en mindre del av totalen och jag är inte lika säker på att varumärket Kappahl har en lika stor dragningskraft. Jag är övertygad om att många kvinnor mitt i livet tar sig till Kappahl för att köpa kläder till barnen, men inte säker på att de shoppar kläder till sig själva under besöket.

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: aktieanalys, E-handel, Kappahl, Klädindustrin

Comments

  1. Angel says

    augusti 27, 2018 at 6:58 e m

    Spännande och intressant analys!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 30, 2018 at 8:35 f m

      Tack, kul att höra att det som skrivs uppskattas!

      Svara
  2. Anonym says

    oktober 6, 2018 at 11:22 e m

    “Jag är övertygad om att många kvinnor mitt i livet tar sig till Kappahl för att köpa kläder till barnen, men inte säker på att de shoppar kläder till sig själva under besöket.”
    Jag vill veta var din fru handlar kläder. Inte alls en konstig begäran i sammanhänget.
    Annars tycker jag att HM design på kläder har försämrats (jag kan inte hitta någonting alls att köpa där) och därför säljs inga kläder där. Kapp Ahl har mycket bättre kläder.
    /Booban

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in