Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Vikten av en stark ägare

juli 1, 2017 By Langsiktig Investering 6 Comments

När jag letar efter potentiella investeringsobjekt har jag ett antal kriterier med vilkas hjälp jag utvärderar om ett bolag kan var en portföljkandidat. Ett av dessa kriterier som med tiden vuxit i betydelse är huruvida ägarbilden är gynnsam. Att få en hel organisation att utvecklas åt rätt håll och få alla delar att sträva mot samma mål är inte lätt utan kräver en tydlig vision och ett tydligt ledarskap. Ni som läst organisationsteori eller har erfarenhet från arbetslivet i egen eller annans regi håller säkert med.

Vikten av en stark huvudägare

Vad kännetecknar då enligt mig en gynnsam ägarbild?

Det förenklade svaret är att det ska finnas en stark huvudägare med finansiella muskler, kompetens och erfarenhet som värnar om verksamheten. Nedan tänkte jag vidareutveckla mitt resonemang och vad meningen betyder för mig i praktiken.

Ägare som har lika mycket att förlora i relativa termer som mig själv

Det är viktigt att innehavet i bolaget är betydelsefullt för ägaren både emotionellt och ekonomiskt. Det spelar ingen roll om det är självaste Buffett som går in med kapital som är hundra gånger större än min andel om investeringen är försvinnande liten i förhållande till hans totala förmögenhet.

Det räcker med att titta på sig själv för att förstå sambandet mellan satsat kapital och framtida engagemang. Visst – det finns undantag, men allt som oftast tenderar vi att lägga lite tid på små insatser som inte får avgörande konsekvenser för vår totalavkastning. Detta är i sig en god anledning att undvika kryddor i portföljen av ringa storlek.

Kalla mig egoistisk, men jag vill att den eller dem som har sista ordet har lika mycket eller kanske helst mer än jag att förlora på dåliga beslut och förstörda aktieägarvärden. En gynnsam ägarbild med en klar ledare vid rodret garanterar att det finns en handlingskraft även i utsatta lägen. En ägare av kött och blod som äger mer än 10 % av aktierna är optimalt. Jag vill med andra ord hellre se ett fåtal starka ägare än en spretig ägarbild.

Ägare som är emotionellt fäst vid bolaget

Förutom att vara ekonomiskt beroende av att bolaget i fråga går bra vill jag gärna att huvudägaren ska ha någon form av sentimental koppling till bolaget – antigen på grund av att ägaren genuint tror på verksamheten eller ännu hellre att bolaget är en familjeangelägenhet.

Det är något särskilt med familjeägda företag och det är många av världens största bolag som drivs som familjeföretag. I bolag som H&M och Ikea finns förutom drivkraften att tjäna pengar en tradition att upprätthålla och ett arv att förvalta. I den här typen av bolag finns ofta en stark huvudägare som oavsett om han (ofta en han) är VD har sista ordet när det kommer till större förändringar. Det är dock inte alltid önskvärt med familjemedlemmar som ärver den operstiva ledningen (VD-posten). Det finns ingen garanti att arvingar är rätt för jobbet och gör de inte ett bra jobb tenderar de att bli kvar för länge (H&M?).

Ägare med finansiella muskler

Även tillsynes stabila verksamheter kan drabbas av motgångar och i vissa fall till och med så allvarliga att man kan behöva kapitaltillskott. I dessa lägen är det kritiskt att ägarna har förmågan och viljan att skjuta till medel. I ett av mina innehav, Nolato, skedde just detta när bolaget som var nästan helt beroende av mobiltelefoni behövde pengar. När Nolato genomförde en nyemission 2002 hade bolaget ägarna i ryggen vilket jag ser som ett tecken på styrka i en oönskad situation.

Handlingskraftiga och erfarna ägare

Att ha finansiella muskler att ta till när det krisar är viktigt, men kanske ännu viktigare är att ha förmågan att styra skeppet genom farliga vatten och när väl olyckan är framme kunna fatta tuffa beslut. En ägare med integritet som inte är rädd att ta i med hårdhandskarna är med andra ord viktigt – framförallt när det krisar.

Det finns en rad starka profiler som lyckats utomordentligt i dessa situationer såsom Lundberg nu senast i Industrivärlden och Walros i Sampo. Förutom att äga en stor portion aktier underlättar det om man som erfaren ledare har stor informell makt, vilket dessa män beviserligen har i sina respektive inflytelsesfärer.  Även om finanserna är goda så skadar det som sagt inte att ha en kapitalstark ägare i ryggen om det skulle blåsa upp till storm.

Ett exempel från ett av mina mindre bolag

Ett mindre känt exempel på vad jag som aktieägare vill se för typ av ägare finns hos Byggma Group i form av Geir Drangsland. Dragsland är koncernchef och den som äger flest aktier i bolaget. Fram till idag har han successivt ökat sitt ägande och kontrollerar nu nästan 80 % av bolaget. Han är i grunden civilekonom och började sin karriär som finanschef i slutet av 80-talet. Han har bland annat varit finanschef och sedan finansdirektör på elektronikkedjan EL-Kjøp (som sedan kom att bli elgiganten) och Finansdirektör/CFO i fastighetsbolaget Avantor ASA innan han blev involverad i Byggma.

Geir Drangsland tog över rodret i Byggma i början av 2000-talet och var ordförande i koncernen under perioden 2000-2009. En kombination av dåliga förvärv i Sverige, hög belåning, ökad konkurrens och den finansiella krisen med dess inverkan på norska byggsektorn gjorde att Byggma hade mycket svaga år under perioden 2008-2011. Drangsland ansåg sig tvungen att agera i och med den negativa utvecklingen och tog en aktiv roll som VD under början av krisen och hans kommentarer i samband med årsrapporten 2009 är bland det mest ärliga och självkritiska jag läst i en årsredovisning och man får uppfattningen att han är emotionellt och inte enbart ekonomiskt investerad i koncernen.

Med fokus på kostnadsbesparingar, effektivisering och skuldsanering, lyckades Drangsland vända skeppet 2012. Drangsland minskade antalet anställda med 17 % i koncernen samtidigt som intäkterna höll sig relativt oförändrade vilket resulterade i en ordentlig vinståterhämtning. När den nordiska private equity-fonden FSN Capital efter återhämtningen la ett bud på Fibo-Trespo och Respatex valde Drangsland att sälja till vad han beskrev som ett bra pris vilket visade sig vara en underdrift. Geir Drangsland gav nämligen 22 miljoner för verksamheten och sålde för 440 miljoner – En avkastning på hela 1 900 %.

Mitt intryck efter att läst på om Drangsland är att han är en erfaren herre med skinn på näsan som har sinne för affärer. Han är inte heller rädd för att ta konflikter och verkar sätta aktieägarna (däribland sig själv) i första rummet. Hans agerande i Byggma visar på att han inte är rädd för att använda sitt inflytande och sin erfarenhet.

Även i Expert där han tidigare var aktieägare visade han på dessa kvaliteter. Geir Drangsland var som största aktieägare i norska Expert inte nöjd med hur bolaget sköttes. Han ansåg att elektronikkedjan i första hand borde fokusera på att stärka sitt varumärke och återförsäljarnätverk på hemmamarknaden istället för att satsa på internationell expansion – att se om sitt eget hus innan man ger sig ut på vidlyftiga äventyr med andra ord. Han fick dock inte gehör för sin skarpa kritik och sålde samtliga aktier i bolaget med vinst, och Experts resa på den svenska marknaden som slutade med konkurs visar på att han inte var helt fel ute i sin bedömning av läget.

Slutord

Drangsland i Byggma är enligt mig ett exempel på hur en gynnsam ägarbild kan vara avgörande i ett litet konjunkturkänsligt bolag som är beroende av en enskild marknad som Byggma ändå får anses vara. I större bolag är ägarbilden visserligen viktig, men precis som med balansräkningen blir ägarbilden särskilt viktig för mindre bolag som kan få svårt finansiera sin verksamhet framförallt i sämre ekonomiskt klimat då de inte har samma tillgång till de finansiella marknaderna. Man gör därför klokt i att enbart investera i kategorin små bolag om de har en historik av lönsamhetsstabilitet, goda finanser och framförallt en ägare med engagemang, kompetens, inflytande och finansiella muskler.

Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Etiska aspekter vid aktieinvestering
Skjuter den som sparar livet framför sig?
Det är först i efterhand vi vet om vallgraven var tillräcklig för att hålla fienden på avstånd

Filed Under: Investeringsstrategi Tagged With: Byggma, Star ägare

Comments

  1. Investeraren_tw says

    juli 1, 2017 at 11:54 f m

    Mycket bra artikel, jag kan bara instämma i det du skriver. Detta är en av anledningarna till att jag äger aktier i Spiltan Investment AB. Då får jag bra exponering emot onoterade bolag som de kan köpa billigt och äga långsiktigt, och få inflytande över.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 1, 2017 at 11:16 e m

      Roligt att höra att inlägget uppskattas. Ja, det är också ett sätt att få inflytande.

      Mvh

      Svara
  2. masterwheelchair says

    juli 1, 2017 at 3:34 e m

    Bra artikel ! Ett annat bra exempel på en finansiellt och troligen emotionellt stark ägare är Jan Folke i Malmbergs elektriska.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 1, 2017 at 11:17 e m

      Kul att höra och tack för tipset ska ta mig en närmare titt på Folke och Malmbergs Elektriska. 🙂

      Svara
  3. Aktieingenjören says

    juli 2, 2017 at 11:53 f m

    Jag lutar lite mer åt Gustavs håll med att strax under 50 % är optimalt. Det läskiga med Geirs position är inte att jag misstror honom utan att det vid en mindre kris mycket väl kan vara det mest logiska att köpa ut bolaget för honom.

    Eftersom aktien gått upp så kraftigt är det inget riktigt skräckscenario här, men att en storägare köper ut ett bolag i samband med en kris för att omstrukturera det är ju inte helt ovanligt och kan då göras till ett ofördelaktigt pris för småägarna.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 2, 2017 at 3:37 e m

      Ja, bra poäng. Det är inte helt osannolikt att vi hamnar i ett sådant scenario med tiden. Jag hoppas dock att Byggma får stanna på den norska börsen så att jag får ta del av kassaflödet i många år framöver.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in