När man minst anar det så händer det – det oväntade.. Ni misstänker sannolikt vad jag åsyftar för ingen kan väl ha missat att Storbritannien har röstat för att lämna EU. Det historiska beskedet har redan utlöst global börsturbulens med nedgångar i DAX och S&P 500 på nästan 7 respektive 3,6%. Framförallt har omröstningens resultat gjort att Europa tagit ett stort steg tillbaka in i en mer osäker tid – något som David Cameron sannolikt inte tänkte sig när han lyfte idén om en folkomröstning för några år sedan. Det är ett tydligt nederlag och han kommer att avgå till hösten.
Ett steg till baka
Personligen tycker jag det är beklagligt att nationalister och protektionister på detta sätt vinner mark.
Är man som majoriteten i Storbritannien på olika sätt missnöjd med samarbetet skjuter man sig i foten genom att isolera sig då möjligheterna att kunna påverka ökar markant i dialog och samarbete. Kanske har David Cameron även genom folkomröstningen bäddat för att Skottland väcker frågan om utträde ur Storbritannien, vilket tycks bli fallet.
En av grundförutsättningarna för fred och ekonomisk utveckling är, enligt mig, samarbete, rörlighet mellan gränser och en fri marknad. EU är långt ifrån perfekt och bör sannolikt reformeras, men grundtanken är god i det som startade som en kol och stålunion – i syfte att förebygga och motverka krig och möjliggöra en effektiv byteshandel. Historien har visat oss att länder som fritt och intensivt handlar med varandra är mindre benägna att starta krig sinsemellan.
Vad händer härnäst?
Nu måste Storbritannien förhandla med resten av EU-länderna, bland annat om fortsatt tillgång till EU:s inre marknad. Vad händer med exempelvis britter som bor i andra EU-länder och EU-medborgare som bor i Storbritannien? Och i vilken form ska britiska banker bedriva verksamhet i andra EU-länder?
Resultatet innebär dock inte att man med omedelbar verkan kommer att lämna EU då omröstningen är rådgivande och inte bindande för den brittiska regeringen. Att omröstningen inte är lagligt bindande är en viktig detalj då det inte innebär att ett beslut om Brittiskt utträde är fattat i praktiken.
Dras inte med i panikstämningen
Min erfarenhet i stunder som denna – när paniken breder ut sig, är att marknaden tenderar att måla upp värsta möjliga scenario och överdriva alla tänkbara risker. Detta kanske inte är så konstigt då marknaden trots allt består av människor (visserligen en del robotar) vars beslut påverkas av psykologiska faktorer såsom rädsla och girighet. Marknaden tenderar att överdriva åt båda hållen och i detta fall kommer sannolikt skräckscenarier att styra marknaden ett stag fram över. Som privatsparare har vi dock inga krav på oss att agera direkt utan vi kan ta ett steg tillbaka, zooma ut och försöka se helheten.
Att vara snabb är inte alltid en fördel
Ha inte bråttom. Även om dina instinkter säger att du borde sälja allt så fort som möjligt – ge dig själv tid och ramla inte i fällan att agera skyndsamt för att inte straffas av marknaden. Detta gäller oavsett om du ser detta som ett utmärkt tillfälle att köpa kvalitetsbolag till lägre priser eller om du funderar på att sälja. Risken är annars att du bränner allt torrt krut för tidigt eller köper bolag som blivit rejält mycket billigare på grund av lägre kvalitet. Jag skrev ett inlägg för en tid sedan i ämnet, där jag presenterade en studie som visade att det inte är av avgörande betydelse om vi missar en botten på lång sikt så länge vi köper regelbundet och är kvar i marknaden. Ni hittar det inlägget här.
Världen kommer sannolikt inte att gå under
Visst är ett eventuellt utträde ur EU ett bakslag, men jag tror att globaliseringen är en kraft som på sikt alltid kommer att vinna. Frihandel mellan länder är det som drivit världens välstånd och fördelarna är för stora för för många för att vi åter ska resa murar mellan länder. Inte ens Trump kan innerst inne tro att det går att verka ohämmat på den internationella scenen utan hänsyn till ingågna avtal och beroenden företag och länder emellan.
De säkerhetspolitiska följderna kommer sannolikt inte vara obetydliga i förlängningen, men jag tillhör den naiva skaran som trots ett svagare EU inte tror att något tredje världskrig är annalkande av samma anledning som ovan – nämligen att våra intressen är för sammanlänkande i den globala världen av idag.
Hur jag resonerar kring mitt sparande
När jag konstaterat att världen inte heller kommer gå under denna gång fokuserar jag på bolagen i min bevakningslista. Det kan tyckas mosägelsefullt, men jag försöker även se det lilla och det konkreta genom panikens rökridåer. Ett bolag som eWork exempelvis som enbart verkar på den nordiska marknaden borde sannolikt ha samma förutsättningar att tjäna pengar efter som innan Brexit eller? Sannolikt är svaret ja på den frågan. Marknaden vill dock inte eller kan inte dra den slutsatsen utan i sådana här lägen blir flykten från risk (aktier) urskillningslös – skillnaden mellan pris och värde blir med andra ord högre än annars.
Det kommer med andra ord sannolikt finnas möjligheter att köpa bolag vilka inte direkt påverkas av ett eventuellt utträde till rabatterade priser framöver. Bolag inom denna kategori som jag kommer att hålla ett extra öga på om turbulensen håller i sig är bland andra: eWork, H&M, Atea, JNJ, ABT, Nolato, KONE, Millicom, Axfood, NGS Group, Sampo och Castellum.
Sedan finns det bolag vars intjäning på ett mer direkt sätt kommer att påverkas positivt eller negativt av ett uträde. Bolag med tillverkningsverksamhet (kostnader) i Storbritannien som får sina intäkter i dollar borde gynnas – exempel Biotage. Handelsbanken har verksamhet i Storbritannien och här finns stor sannolikhet för överreaktion och köpläge för den långsiktige. Kopparbergs är ett annat bolag med försäljning i England där intjäningen påverkas av den brittiska valutan. Till vilken grad låter jag vara osagt då jag inte bevakar bolaget. Listan är dock inte så lång som man vid en första anblick kan tro.
Ett tillfälle till självrannsakan?
Turbulens av den här magnituden som vi har framför oss kan vara ett tillfälle att se över portföljen. En kraftig börsnedgång avslöjar hur bekväma vi känner oss med våra innehav. Är jag tillräckligt påläst? Förstår jag verksamheten? Förstår jag riskerna? Om svaret på dessa frågor i och med nedgången känns som nej, så kanske det kan vara läge att omvikta portföljen. Jag repeterar dock återigen vad jag sagt tidigare – avvakta till att börja med. Att avvakta i inledningsskede är ofta en smart strategi när det kommer till börsen i sådana här lägen, då risken är överhängande att vi styrs av känslor och gör något ogenomtänkt.
Slutord och råd som tål att upprepas:
- Ta ett steg tillbaka och tänk efter innan du agerar.
- Köp enbart aktier med medel du kan avvara under åtminstone 5 år.
- Se gärna helheten, men fokusera på värdet av bolagens verksamhet i förhållande till det pris som marknaden är beredd att betala.
- När du köper och om du måste sälja, gör det successivt i omgångar. Det går normalt inte att pricka rätt kortsiktigt, sprid därför ut inköpen! Det lönar sig sällan för en långsiktig investerare eller någon investerare för den delen att försöka ”tajma” marknaden genom köp eller sälj. Som en klok investerare utryckte det:
“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”
Bränn inte allt krut på en gång, men vänta inte heller för länge för en björnmarknad är över fortare än du tror. - Spara regelbundet och bygg upp en kassa om du har möjlighet – särskilt om den svaga utvecklingen på börsen håller i sig.
Slutligen kan det vara skönt att påminna sig själv i tider som dessa att trots att värdet på ens aktier kommer att fluktuera har du fortfarande lika många andelar i dina företag och därmed lika stor rätt till andel av vinsten och utdelningen. Om historien är något att gå på så kommer sparare som är systematiska, sansade och långsiktiga även fortsättningsvis belönas.
Image courtesy of Chris Sharp images at FreeDigitalPhotos.net
Tack för kloka ord och en väldigt bra sida. Tycker det finns många poänger här. Ett par egna reflektioner: EU har tyvärr utvecklats åt ett håll som många inte känner igen från den ursprungliga tanken. Det är inte ovanligt, då makt tenderar att både korrumpera och bli självuppfyllande. En utveckling torde vara behövlig för att nå erkännande bland de breda lagren. Detta kanske kan ses som ett steg åt det hållet, det hoppas jag i alla fall. Tror starkt på globalisering som ett sätt att minska världsfattigdom, nå jämlikhet mm. Hoppas således på ett annat Europa, som står över att detaljbestämma länders regler och i stället använda sin kraft i större sammanhang. När det gäller investeringar, kändes Brexit väldigt konkret för mig, varför jag valde att sälja mycket strax innan, och behålla hedge, amerikanska aktier och lite globala fonder. Min devis var att för varje % nedgång, måste det dubbla intjänas innan status quo uppnås. I mitt fall, om den totala portföljen skulle dyka med säg 10%, måste den öka med 20 sedan. Det kan med min horisont ta några år, eller rätt många, eftersom jag har en blygsam förväntning.
Tack för ordet.
Hej Dan,
bra kommentar kring makt och korrumption, men för din egen skull, gå tillbaka till mellanstadiematten för procenträkning innan du gör nya investeringar.
Tack för rättelsen. Ibland har man otur när man tänker;) Särskilt under inflytande av livsfarlig midsommarsill. Detta svar får gälla även den andra anonyme som skrev liknande svar. Samt övriga som ev. också tänkt sig kommentera den milt begåvade matematiken. Glad sommar på er!
Ingen fara, vi gör alla våra tankefel från gång till annan.
Trevlig kväll!
Tack, kul att du uppskattar det som skriv här på bloggen! Bra kommentar angående EU – jag håller med om att unionen i sin nuvarande form behöver reformeras. Kanske är nyckeln att återvända till huvudsyftet med unionen och avhålla sig från onödig byråkratisk exercis och protektionism.
Thanks for an interesting blog and inspiring blog!!
Follow the same long term dividend strategy as you and basically see the coming time as an opportunity to load up in quality companies like Sampo, KONE, Protector, Pandora and even Kopparbergs
May I ask why you don’t follow kopparbergs? This is my all time best investment with a yield of cost above 4% after only 1 year. Intesting how this number will look in like 10 years from now.
I have never seen you comment on Betsson, Unibet or other betting companies (like, German bet-at-home). All fantastic companies with good margins and ROIC > 25.
All the best from a Danish follower 🙂
Great to hear that the blog has a followers outside Sweden! The reason that I don’t own companies like Betsson, Unibet and Kopparbergs is that I usually refrain from investing in alcohol and gambling, but if I was to make a exception both Betsson and Kopparbergs would be candidates due to their strong track records.
/Best regards
Om kursen går ned 10% får jag det till att den behöver gå upp 11,1% för återhämtning. Dina tankar stämmer för 50% nedgång.
I all välmening
Tack för ditt inlägg, mycket tänkvärt. Jag prioriterar mina billigare indexfonder men det blir ändå några enskilda aktieköp på månad. Tack för en fin sida.
Tack, kul att höra du gillar bloggen och det som skrivs. Indexfonder är också ett bra alternativ och kanske det bästa om man har ont om tid.
Ha en fortsatt trevlig kväll!