Med anledning av Greklandskrisen och utvecklingen i Kina har frågor kring marknadstajming och börsens utveckling återigen aktualiserats. Många är nervösa och jag har fått frågor om huruvida det är dags att börja köpa aktier eller om man ska sälja av och vänta på ett eventuellt fall. Jag tänkte därför i detta inlägg redogöra för mina tankar och en intressant artikel som tangerar ämnet.
Jaha, betyder det att man gjort fel om man köpt aktier senaste veckan? Nej, är mitt svar på den frågan. Jag har faktiskt själv gjort två inköp som jag planerar återkomma till längre fram. Det viktiga som jag ser det är att man följer sin strategi, som i mitt fall förenklat är att fördela inköpen över tid och ackumulerar utdelning. Det är dock lätt att tappa självförtroendet och tilltron till sin plan när det börjar blåsa upp till storm och att då göra något förhastat – såsom att sälja något man tidigare trott på eller att köpa alldeles för mycket vid ett och samma tillfälle. Visst, det optimala vore att behålla sina aktier och invänta in botten och storhandla då, men det är lättare sagt än gjort. Många är vi som försökt med konsten att vänta ut marknaden och misslyckats.
En intressant undersökning
Gaspar Fierro, en bloggare på den spanska webbplatsen Rankia, bestämde sig för att ta reda på just detta. Han ville närmare bestämt ta reda på vilken avkastning som någon som investerat nära botten skulle fått jämfört med någon som köpt regelbundet under en period på 44 år. Artikelförfattaren använde MSCI-data (Large och Mid Cap) från ett antal olika aktiemarknader runt om i världen från 1970 fram till 2014. Utdelningar är inkluderade i beräknad avkastning.
Då min spanska lämnar övrigt att önska använde jag mig av google translate för att översätta artikeln. Någon med bättre kunskaper i spanska än jag får gärna läsa originalartikeln och rätta mig om jag fått något om bakfoten: http://www.rankia.com/blog/etfs-pm/2353012-mejor-inversor-historia
Fierro skapade två fiktiva investerare som han kallar Lucia och Rebecca. Lucia har den unika förmågan att hon kan se in i framtiden och därmed avgöra när världens stora marknader är ca 17% från botten i samband med en ”bear market”. Artikelförfattaren förutsätter med andra ord att det skulle vara möjligt att spika den exakta botten varje gång, vilket man bara kan göra med facit i hand.
Lucias första köp görs för 1000 dollar och efter det sparar hon undan 50 dollar i månaden i väntan på nästa lågkonjuktur då börsen i de olika länderna är 17% från botten. Hon kan dock få vänta flera år innan nästa köpläge infinner sig då björnmarknader överlag är kortare än tjurmarknader under den studerade perioden.
För att jämföra Lucias strategi skapade artikelförfattaren också den fiktiva karaktären Rebecca. Rebecca saknar Lucias kognitiva förmåga och köper i slutet av varje år oavsett om vi befinner oss i en bear- eller bullmarknad. Hon gör precis som Lucia sitt första inköp på 1000 dollar, men sedan sparar hon undan 50 dollar i månaden för vilka hon sedan köper värdepapper i slutet av året, oavsett om vi befinner oss i bull- eller bear market. Det tål att nämnas att båda de fiktiva investerarna behöll sina aktier efter inköp fram till periodens slut 2014.
Resultatet
Skillnaden i avkastning mellan att som Lucia köpa nära botten och som Rebecca köpa årligen oberoende av börsens nivå var inte i närheten så stor som man först skulle kunna tro. Artikelförfattaren var själv förvånad över resultatet då han trott att den som över tid köper nära botten borde ha en överlägset bättre avkastning än den som inte tagit nog hänsyn till börsens värdering.
Skillnaden i avkastning mellan Lucia som köpt nära botten och Rebecca över en 44-årig period var bara enstaka procentenheter. Något som är ännu mer intressant är att Rebeccas strategi slår Lucias sett över en period på 100 år enligt artikelförfattaren. Nog för att det är få av oss som har ett sådant perspektiv på vårt sparande, men det är ändå väldigt intressant. Om vi utgår från att bloggförfattaren har räknat rätt, hur kan detta var möjligt? Varför är skillnaden inte större?
Artikelförfattaren pekar ut främst tre förklaringar:
- En uppåttrend varar generellt längre än en nedåttrend och eftersom Lucia endast köper 17% från botten går hon miste om många fina köplägen på vägen upp i en ”bull market”.
- Då Lucia under långa perioder (ibland flera år) är utanför marknaden i väntan på köpläget utnyttjar inte Lucia kraften av ränta-på-ränta i form av utdelning och värdeökning.
- Eftersom trenden är uppåt sett över en så lång period som 44 år (med allt högre bottnar) är det väldigt sällan Lucia får köpa billigare än vid föregående botten på någon av de studerade marknaderna.
Vad kan vi lära oss av detta?
Jo, förutom att det är väldigt svårt att kontinuerligt ”tajma” marknaden på lång sikt så kommer inte belöningen vara så särskilt mycket större på grund av all tid du är utanför marknaden. Många gör misstaget att vänta på större korrigeringar i likhet med 2007/2008 och 2011 när dessa i själva verket sker väldigt sällan. Dessa nedåttrender varar inte heller så länge som vi tror. Min erfarenhet är att få lyckas ”tajma” marknaden utan att de flesta av oss istället enbart drar på oss kostnader och missar avkastning under tiden våra pengar är utanför marknaden.
Rebeccas strategi kräver dessutom en mycket mindre insats i form av tid och skicklighet än Lucias som nästan kräver överjordiska krafter. Det krävs med andra engagemang, tid, kunskap och lång erfarenhet och är det osannolikt att lyckas över tid med att tajma marknaden. Så de flesta av oss gör förmodligen bäst i att inte ge sig ut på detta djupa vatten. När vi låter oss påverkas av marknadens humör och ofta kortsiktiga natur förlorar vi den, enligt mig, största fördelen vi har som privatinvesterare nämligen att helt kunna styra över när vi köper och säljer.
För att summera – Utgå från dina egna förutsättningar, strategier och begränsningar och försök att stänga ute marknadens brus. Med andra ord låt inte marknadens ofta kortsiktiga humör avgöra hur du sparar då den inte bryr sig om hur det går för dig.
Bra skrivit. Många missar även att köpa vid tillfälliga svackor. Har själv köpt en hel del nu senaste 2 veckorna när dom flesta sålt. Verkar som många vill att det ska bli en stor nergång men det kan ju ta tid. Med tanke på den låga räntan just nu har jag själv iallafall hellre aktier än pengarna på banken. Och pengar man inte har råd att ha i aktier ska inte vara investerade på börsen. Man måste skilja på långsiktigt sparande och pengar man behöver just nu.
Tack, kul att du uppskattade inlägget. Att köpa vid tillfälliga svackor är väldigt viktigt på sikt, framförallt nu när mycket har blivit dyrt. Ja, kan man inte avvara likviderna i några år ska man inte heller investera i aktier, anser jag.
Mvh
All eloge till dig för ett välskrivet och välförmedlat innehåll!
/Sofokles-
Tack Sofokles. När man väl hittat något riktigt intressant, skriver inläggen nästan sig själva. Du kan säkert känna igen dig. 🙂
Bra skrivet, både intressant och tänkvärt. Glad sommar!
Tack, alltid kul när inlägg uppskattas. Glad sommar på dig med!
Otroligt välskrivet inlägg! Jag har helt försökt släppa det här med marknadstajmning utan fyller på månadsvis oavsett klimat. Intressant att ta del av någon som räknat på det 🙂
Riktigt kul att höra att du tyckte inlägget var givande och välskrivet!
Ja, jag tror det är en utmaning för de flesta av oss, men jag hoppas att den här typen av inlägg kan vara ett stöd i den strävan.
Trevlig sommar!
Hallå, grymt bra blogg du har!!!
Jag har en nystartad blogg men kommer inte igång med Adsense reklam, knappen man registrerar med är grå. Krävs det att man varit igång ett tag innan den aktiveras eller hur var det för dig?
Ha det fint.
Tack, kul att du uppskattar bloggen! Jag höll på ett tag innan jag ansökte, men jag är ingen expert på Adsense. Vet att du kan få mycket matnyttig information kring processen via Googles egna forum.
Dock får man ju fråga sig om man vill vänta tills pension innan man vill så skörden. Speciellt när man inte ens vet om man lever så länge. Din summering tycker jag är mkt bra. Alla har olika förutsättningar att jobba ifrån och det är viktigt att ta dom i beaktning när man formar sin plan.
Tack, kul att du gillade summeringen! Jag håller med om att det är en viktig frågeställning. Det är inte lätt alla gånger att hitta en balans mellan att spara för framtiden och att njuta i nuet. Jag tror dock att det ena inte behöver utesluta de andra.