Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Låt inte marknadens humör styra dig då marknaden inte bryr sig om dig!

juli 11, 2015 By Langsiktig Investering 12 Comments

Med anledning av Greklandskrisen och utvecklingen i Kina har frågor kring marknadstajming och börsens utveckling återigen aktualiserats. Många är nervösa och jag har fått frågor om huruvida det är dags att börja köpa aktier eller om man ska sälja av och vänta på ett eventuellt fall. Jag tänkte därför i detta inlägg redogöra för mina tankar och en intressant artikel som tangerar ämnet.

Först en liten lägesavstämning. De 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen (som OMX 30 består av) har i skrivandets stund (8 juli) backat med lite mer än 8% sedan slutet på april, men tittar vi på perioden från slutet av 2008 fram till idag ser den senaste tidens nedgång enbart ut som en mindre korrektion. Under hela perioden har OMX 30 ökat med hela 135%.
Utveckling OMX Stockholm 2008-12-29 fram till 2015-07-09

Jaha, betyder det att man gjort fel om man köpt aktier senaste veckan? Nej, är mitt svar på den frågan. Jag har faktiskt själv gjort två inköp som jag planerar återkomma till längre fram. Det viktiga som jag ser det är att man följer sin strategi, som i mitt fall förenklat är att fördela inköpen över tid och ackumulerar utdelning. Det är dock lätt att tappa självförtroendet och tilltron till sin plan när det börjar blåsa upp till storm och att då göra något förhastat – såsom att sälja något man tidigare trott på eller att köpa alldeles för mycket vid ett och samma tillfälle. Visst, det optimala vore att behålla sina aktier och invänta in botten och storhandla då, men det är lättare sagt än gjort. Många är vi som försökt med konsten att vänta ut marknaden och misslyckats.


En intressant undersökning
Gaspar Fierro, en bloggare på den spanska webbplatsen Rankia, bestämde sig för att ta reda på just detta. Han ville närmare bestämt ta reda på vilken avkastning som någon som investerat nära botten skulle fått jämfört med någon som köpt regelbundet under en period på 44 år. Artikelförfattaren använde MSCI-data (Large och Mid Cap) från ett antal olika aktiemarknader runt om i världen från 1970 fram till 2014. Utdelningar är inkluderade i beräknad avkastning.

Då min spanska lämnar övrigt att önska använde jag mig av google translate för att översätta artikeln. Någon med bättre kunskaper i spanska än jag får gärna läsa originalartikeln och rätta mig om jag fått något om bakfoten: http://www.rankia.com/blog/etfs-pm/2353012-mejor-inversor-historia

Fierro skapade två fiktiva investerare som han kallar Lucia och Rebecca. Lucia har den unika förmågan att hon kan se in i framtiden och därmed avgöra när världens stora marknader är ca 17% från botten i samband med en ”bear market”. Artikelförfattaren förutsätter med andra ord att det skulle vara möjligt att spika den exakta botten varje gång, vilket man bara kan göra med facit i hand. 
Lucias första köp görs för 1000 dollar och efter det sparar hon undan 50 dollar i månaden i väntan på nästa lågkonjuktur då börsen i de olika länderna är 17% från botten. Hon kan dock få vänta flera år innan nästa köpläge infinner sig då björnmarknader överlag är kortare än tjurmarknader under den studerade perioden.


För att jämföra Lucias strategi skapade artikelförfattaren också den fiktiva karaktären Rebecca. Rebecca saknar Lucias kognitiva förmåga och köper i slutet av varje år oavsett om vi befinner oss i en bear- eller bullmarknad. Hon gör precis som Lucia sitt första inköp på 1000 dollar, men sedan sparar hon undan 50 dollar i månaden för vilka hon sedan köper värdepapper i slutet av året, oavsett om vi befinner oss i bull- eller bear market. Det tål att nämnas att båda de fiktiva investerarna behöll sina aktier efter inköp fram till periodens slut 2014. 

Resultatet 
Skillnaden i avkastning mellan att som Lucia köpa nära botten och som Rebecca köpa årligen oberoende av börsens nivå var inte i närheten så stor som man först skulle kunna tro. Artikelförfattaren var själv förvånad över resultatet då han trott att den som över tid köper nära botten borde ha en överlägset bättre avkastning än den som inte tagit nog hänsyn till börsens värdering.

Skillnaden i avkastning mellan Lucia som köpt nära botten och Rebecca över en 44-årig period var bara enstaka procentenheter. Något som är ännu mer intressant är att Rebeccas strategi slår Lucias sett över en period på 100 år enligt artikelförfattaren. Nog för att det är få av oss som har ett sådant perspektiv på vårt sparande, men det är ändå väldigt intressant. Om vi utgår från att bloggförfattaren har räknat rätt, hur kan detta var möjligt? Varför är skillnaden inte större?

Artikelförfattaren pekar ut främst tre förklaringar:

  • En uppåttrend varar generellt längre än en nedåttrend och eftersom Lucia endast köper 17% från botten går hon miste om många fina köplägen på vägen upp i en ”bull market”.
  • Då Lucia under långa perioder (ibland flera år) är utanför marknaden i väntan på köpläget utnyttjar inte Lucia kraften av ränta-på-ränta i form av utdelning och värdeökning.
  • Eftersom trenden är uppåt sett över en så lång period som 44 år (med allt högre bottnar) är det väldigt sällan Lucia får köpa billigare än vid föregående botten på någon av de studerade marknaderna.
Artikelförfattaren avslutar med att säga att den största nackdelen med en strategi som går ut på att köpa nära botten är att det är väldigt svårt att lyckas på lång sikt, utan att som i detta fall ha tillgång till facit.

Vad kan vi lära oss av detta?
Jo, förutom att det är väldigt svårt att kontinuerligt ”tajma” marknaden på lång sikt så kommer inte belöningen vara så särskilt mycket större på grund av all tid du är utanför marknaden. Många gör misstaget att vänta på större korrigeringar i likhet med 2007/2008 och 2011 när dessa i själva verket sker väldigt sällan. Dessa nedåttrender varar inte heller så länge som vi tror. Min erfarenhet är att få lyckas ”tajma” marknaden utan att de flesta av oss istället enbart drar på oss kostnader och missar avkastning under tiden våra pengar är utanför marknaden. 

Rebeccas strategi kräver dessutom en mycket mindre insats i form av tid och skicklighet än Lucias som nästan kräver överjordiska krafter. Det krävs med andra engagemang, tid, kunskap och lång erfarenhet och är det osannolikt att lyckas över tid med att tajma marknaden. Så de flesta av oss gör förmodligen bäst i att inte ge sig ut på detta djupa vatten. När vi låter oss påverkas av marknadens humör och ofta kortsiktiga natur förlorar vi den, enligt mig, största fördelen vi har som privatinvesterare nämligen att helt kunna styra över när vi köper och säljer.

För att summera – Utgå från dina egna förutsättningar, strategier och begränsningar och försök att stänga ute marknadens brus. Med andra ord låt inte marknadens ofta kortsiktiga humör avgöra hur du sparar då den inte bryr sig om hur det går för dig.

Andra inlägg på liknande tema

En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
Illusionen om den garanterade avkastningen med hjälp av indexfonder
Semestrar gärna i USA, men undviker läsk och hamburgare - ytterligare kursjustering

Filed Under: Allmänt om börsen, Allmänt om investering, Investeringsstrategi Tagged With: Allmänt om investering, börsen, Börsnedgång, Grexit, investeringsstrategi, OMX 30

Comments

  1. Anonym says

    juli 12, 2015 at 1:36 f m

    Bra skrivit. Många missar även att köpa vid tillfälliga svackor. Har själv köpt en hel del nu senaste 2 veckorna när dom flesta sålt. Verkar som många vill att det ska bli en stor nergång men det kan ju ta tid. Med tanke på den låga räntan just nu har jag själv iallafall hellre aktier än pengarna på banken. Och pengar man inte har råd att ha i aktier ska inte vara investerade på börsen. Man måste skilja på långsiktigt sparande och pengar man behöver just nu.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 13, 2015 at 8:59 f m

      Tack, kul att du uppskattade inlägget. Att köpa vid tillfälliga svackor är väldigt viktigt på sikt, framförallt nu när mycket har blivit dyrt. Ja, kan man inte avvara likviderna i några år ska man inte heller investera i aktier, anser jag.

      Mvh

      Svara
  2. Sofokles- says

    juli 12, 2015 at 1:52 e m

    All eloge till dig för ett välskrivet och välförmedlat innehåll!

    /Sofokles-

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 13, 2015 at 9:06 f m

      Tack Sofokles. När man väl hittat något riktigt intressant, skriver inläggen nästan sig själva. Du kan säkert känna igen dig. 🙂

      Svara
  3. Anonym says

    juli 13, 2015 at 4:43 e m

    Bra skrivet, både intressant och tänkvärt. Glad sommar!

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 14, 2015 at 7:18 f m

      Tack, alltid kul när inlägg uppskattas. Glad sommar på dig med!

      Svara
  4. Investerarens says

    juli 14, 2015 at 5:11 f m

    Otroligt välskrivet inlägg! Jag har helt försökt släppa det här med marknadstajmning utan fyller på månadsvis oavsett klimat. Intressant att ta del av någon som räknat på det 🙂

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 14, 2015 at 7:24 f m

      Riktigt kul att höra att du tyckte inlägget var givande och välskrivet!
      Ja, jag tror det är en utmaning för de flesta av oss, men jag hoppas att den här typen av inlägg kan vara ett stöd i den strävan.

      Trevlig sommar!

      Svara
  5. D-boy charlie says

    juli 16, 2015 at 10:25 f m

    Hallå, grymt bra blogg du har!!!

    Jag har en nystartad blogg men kommer inte igång med Adsense reklam, knappen man registrerar med är grå. Krävs det att man varit igång ett tag innan den aktiveras eller hur var det för dig?

    Ha det fint.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 18, 2015 at 6:23 f m

      Tack, kul att du uppskattar bloggen! Jag höll på ett tag innan jag ansökte, men jag är ingen expert på Adsense. Vet att du kan få mycket matnyttig information kring processen via Googles egna forum.

      Svara
  6. fanat1c says

    juli 27, 2015 at 11:43 f m

    Dock får man ju fråga sig om man vill vänta tills pension innan man vill så skörden. Speciellt när man inte ens vet om man lever så länge. Din summering tycker jag är mkt bra. Alla har olika förutsättningar att jobba ifrån och det är viktigt att ta dom i beaktning när man formar sin plan.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 28, 2015 at 3:09 f m

      Tack, kul att du gillade summeringen! Jag håller med om att det är en viktig frågeställning. Det är inte lätt alla gånger att hitta en balans mellan att spara för framtiden och att njuta i nuet. Jag tror dock att det ena inte behöver utesluta de andra.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in