Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Två bolag på min radar – Millicom och Kone

maj 26, 2016 By Langsiktig Investering 8 Comments

För att bloggen inte ska tappa sin spänst och bli enformig tänkte jag ta en paus från diverse jämförelser och skriva ett lite mer lättsmält inlägg som berör två bolag som jag tittar extra på just nu.

Först en allmän betraktelse
Det finns ett känt amerikanskt uttryck som lyder ”don’t beat a dead horse”, men jag kan inte låta bli att återigen deklarera att börsen varit roligare. Nu kanske någon tänker att en sidledesbörs i något lutande tappning i alla fall är bättre än en stigande börs och det må vara sant, men en fallande börs likt det vi fick se i början av året är desto roligare för oss som vill se värderingarna sjunka. Tyvärr blev glädjen kortvarig och precis som tidigare verkade fröken börs bjuda upp till dans för att sedan tvärt avbryta. Som tur är är börsen mer än ett index och består av bolag vars värdering inte är fullt så avskräckande och där jag tycker mig se potential.

Bolag jag har på min radar

Alla de bolag som blippar på min radar har det gemensamt att de delar ut pengar i olika utsträcknig, beroende på hur stor del av vinsten de kan sysselsätta till rimlig avkastning. Jag ser återkommande utdelning som ett kvitto på att bolaget faktiskt tjänar pengar och generar ett kassaflöde då utdelningen inte kan manipuleras lika lätt som periodiserade vinster. För mig personligen fyller också utdelningen en motiverande faktor. Att utdelningen trillar in även då kursen sjunker kan vara en bra påminnelse om att det är skillnad på pris och värde. Nu åter till inläggets huvudtema och vi börjar med ett bolag som jag är nyfiken på, men som ännu inte hittat in på bevakningslistan här på bloggen.

Millicom

För er som inte känner till Millicom sedan tidigare är bolaget en mobiloperatör med Latinamerika, Sydamerika och Afrika som marknader.  Millicom tillhandahåller så kallade ”digitala livsstilstjänster” främst i Latin- och Centralamerika. Sortimentet består av telefonitjänster, kabel-tv men även e-handel och mobila finansiella tjänster. Bolaget marknadsför primärt sina tjänster under varumärket Tiago.

Millicom har aldrig varit i närheten av en folkaktie, men bolaget har historiskt haft en premiumvärdering på grund av sin tillväxt. Detta har dock förändrats på grund av den ekonomiska inbromsning som sker på många av Millicoms marknader i kombination med den starka dollarn som gjort att lönsamheten fått sig en törn. I lokala valutor växer Millicom, men resultatet blir nedtryckt vid konvertering till den historiskt starka amerikanska dollarn.

En annan aspekt som säkerligen bidrar till den lägre värderingen är balansräkningen och den oro som finns kring bolagets finansiering. Millicom har en tredjedel av sina lån i dollar, men intäkter fås i lokala valutor som just nu är nedtryckta. Här tror jag att marknaden överdriver faran något då Millicom har en beprövad affärsmodell, kompetent ledning (den relativt nytillträdde VD:n Mauricio Ramos ger ett gott intryck) och ett stabilt kassaflödet. Att koncernen är en del i Kinneviksfären och därför har en stark ägare i ryggen och att bara mindre delar av lånen ska läggas om de närmaste åren skadar inte heller.

Precis som för andra telekombolag har teknikskiftet förändrat förutsättningarna för Millicoms affärsmodell – att tjäna pengar på samtalstrafik eller sms tillhör det förflutna. Datatrafiken är den nya hårdvalutan i branschen och att omvandla datatrafik till intäkter är något som branschen brottas med i stort. Här har Millicom lyckats väl med omvandlingen för även om röst- och SMS-trafik minskar växer intäkterna från datatrafik, bredband och tv.

Kassaflödet är, liksom för alla bolag inom branschen, belastat av höga Capex, men till skillnad från TeliaSonera och Tele2 krymper inte det operativa kassaflödet och investeringskostnaderna har legat på en relativt konstant nivå sedan 2007.

Utveckling operativt kassaflöde, Capex och utdelning under perioden 2007 till 2016 - Millicom
En stor del av investeringarna i närtid har gått till satsningar för att fortsätta den lyckosamma transformationen mot data och tjänster och det återstår att se om dessa investeringar ger förväntad utväxling.

Tittar vi på hur mycket varje omsättningskrona värderas i förhållande till aktiekursen (P/S) får vi i nuläget 0,87 vilket kan jämföras med TeliaSonera där samma nyckeltal är 1,7. Potentialen finns där men den stora frågan är om Millicom kommer kunna fortsätta sin framgångsrika transformation mot data och tjänster inom befintliga marknader och öka lönsamheten. När ekonomin och valutor främst i Syd- och Latinamerika stärks borde lönsamheten kunna förbättras. Millicom är trots allt verksamt på några av de mest intressanta tillväxtmarknaderna till skillnad från TeliaSonera som verkar främst på mogna marknader. För er som vill läsa mer om bolaget så både bevakar och äger de duktiga bloggarna gottodix och aktieingjengören bolaget.

Ett hisnande bolag från Finland
Ett bolag som sedan tidigare finns på bevakningslistan, men där värderingen tidigare varit alltför avskräckande, är Kone.

En hiss från KONE

Jag lockas av bolagets marknadsledande position inom ett område som gynnas av urbaniseringstrenden. Kone tillverkar, monterar samt underhåller hissar, rulltrappor samt port- och dockningssystem. Förra året rankades bolaget som nummer 48 av världens 100 mest innovativa företag enligt tidskriften Forbes, och som nummer 5 på den europeiska motsvarigheten. En av KONEs senaste innovationer är hisstekniken för höga byggnader som möjliggör framtida hissfärder på upp till en kilometer – dubbelt så högt som dagens teknik klarar. Tekniken kommer att användas i Saudiarabiens Kingdom Tower, som förväntas bli världens högsta byggnad med en höjd på över en kilometer när den är färdig. Kone har också en stark ägare i form av Antti Herlin som direkt och indirekt kontrollerar en stor del av rösterna. Antti Herlin är Finlands första miljardär och ärvde bolaget efter sin far.

Hisstillverkaren har verksamhet i över 60 länder och så här fördelar sig försäljningen mellan Kones olika geografiska huvudmarknader:

Marknadsfördelning försäljning - Kone

Kones verksamhet är relativt cyklisk till sin natur, men en förhållandevis stor del av bolagets försäljning utgörs av tjänster kopplade till underhåll och drift vilket bidrar till en mer jämn intjäning. Bolaget har fler än 1000 kontor över hela världen och serviceansvar för närmare 1,1 miljoner hissar och rulltrappor. Underhållsdelen av verksamheten utgör ca 31% av all försäljning.

Omsättningen fördelad per verksamhetssegment - Kone

I skrivande stund värderas Kone till 16,3 gånger det fria kassaflödet och nästan 2,4 gånger omsättningen, vilket inte är dyrt, men heller inte en fyndnivå. För att vara ett verkstadsbolag är kassaflödet osedvanligt starkt – så här har det operativa kassaflödet utvecklats i förhållande till Capex och utdelningen under perioden.

Utveckling operativt kassaflöde, Capex och utdelning - Kone

Av bilden ovan kan vi se hur det operativa kassaflödet har stigit rejält samtidigt som Capex i princip varit oförändrat under perioden. Det operativa kassaflödet har mer än fyrfaldigast samtidigt som Capex enbart ökat med 13% sedan 2007. Kone är intressant då bolaget har en attraktiv affärsmodell, starkt varumärke och en värdering som inte längre är så avskräckande. Spartacus har tidigare tittat på Kone för den som vill läsa mer. Jag kommer även publicera en längre analys här på bloggen när tillfälle ges, så håll ögonen öppna. Vad tycker ni om Millicom och Kone? Förtjänar Millicom att finnas på min bevakningslista?

Image courtesy of digitalart images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Analys av norra Europas ledande bolag inom IT-infrastruktur
Europris - djävulen finns i detaljerna?
Analys av leksaksjätten Mattel

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys, Bolagsspecifika inlägg Tagged With: Kone, Millicom

Comments

  1. Dan says

    maj 26, 2016 at 6:57 f m

    Tack för många intressanta betraktelser. Dessa bolag har jag också tyckt vara intressanta, men inte klivit in i ännu, av anledningar du nämner i texten. Men det är nog dags snart. Har även tittat på Kones större kusin, Schindler, som inte handlas på Avanza eller Nordnet tyvärr. Ser starkt ut.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 26, 2016 at 10:22 e m

      Tack, kul att det som skrivs uppskattas! Jag kommer att titta närmare på Schindler i samband med en längre analys av Kone.

      Mvh

      Svara
  2. Per Åke says

    maj 26, 2016 at 2:25 e m

    Tycker det är kul att bloggare börjat få upp ögonen för Kone. Som du säger har det varit ett ”dyrt” företag i många år och först nu har värderingen växt in i aktiekursen. Köpte själv när vi var nere och vände på 38 och lägre halvan av 39. Min erfarenhet hittills av Kone är att det är svårt att komma in billigt. Misstänker att oron för Kinas utveckling har dämpat kursen så att vi hamnat där vi är idag. Gillar att ca halva vinsten består av underhåll av hissarna. Borde kunna hjälpa kassaflödet vid globala nedgångar.

    Vad gäller Schindler så är det intressant också men handlas till betydligt högre P/E och mycket låg direktavkastning.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 26, 2016 at 10:29 e m

      Ja, Kone verkar vara lite av Finlands motsvarighet till H&M och handlas som oftast med en premium. Ja, underhållsdelen är onekligen en lockande del av verksamhetsmodellen. Ja, sannolikt har oron för utvecklingen i Kina bidragit till att värderingen sjunkit då marknaden är viktig för bolaget.

      Ska bli intressant att titta på hur Schindler står sig kvalitetsmässigt mot Kone.

      Svara
  3. Invest says

    maj 26, 2016 at 6:24 e m

    Bra sammanfattande analys.

    Jag har själv exponering mot Kone som vid en ytlig jämförelse ser ut att ha en mer attraktiv värdering jämfört med Schindler. (Otis som ingår i United Technologies blir svårt att jämföra med).

    Så länge urbaniseringen fortsätter och skyskraporna blir högre världen över borde Kone gynnas men den fantastiska tillväxten kommer antagligen sakta ner framöver vad det gäller nyproduktiion och denna delen av verksamheten är starkt cyklisk. Jag gillar deras defensiva serviceverksamhet och om jag förstått det rätt kommer Kone satsa mer på detta område. Jag gillar också att det är en stark huvudägare vilket jag ser som en konkurrensfördel då det oftast borgar för en långsiktig utveckling (Tänk H&M, Brown Forman, Novo Nordisk, Hershey, Coloplast etc som alla antingen ägs av en familj eller stiftelse)

    Jag har inte mycket industribolag i portföljen men Kone är en av mina favoriter i denna sektorn.

    Mvh Per

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 26, 2016 at 10:41 e m

      Tack! Ja, urbaniseringstrenden är med all sannolikhet här för att stanna och Kone har fina förutsättningar att monetarisera trenden. Håller helt med en stark huvudägare är nästan alltid en fördel och framförallt när det stormar lite. Jag är som sagt också intresserad av att äga bolaget, men vill helst se att kursen sjunker en bit till innan jag slår till. Risken är dock att jag kommer få vänta ett tag, men jag har tålamod och är relativt säker på att Kone för eller senare kommer ingå i portföljen.

      Svara
  4. Gabriel says

    maj 27, 2016 at 9:48 f m

    Bra inlägg!

    Har också varit intresserad på Kone ett tag nu, och det börjar klia lite i fingrarna. Hur ser du på kurs/eget kapital? Jag tycker det ser lite ansträngt ut där.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 28, 2016 at 10:23 f m

      Hej! Tack, jag misstänker att du reagerat på att det egna kapitalet minskat kraftigt sedan årskiftet? Av vad jag kan se så har det att göra med att Kone delat ut till sina aktieägare i mars, men sett över en längre period har dock balansräkningen försvagats något. Tänkte gå in på det mer i kommande analys.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in