Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?

april 27, 2016 By Langsiktig Investering 32 Comments

Jag har sedan en tid tillbaka velat äga Avanza Bank, men värderingen har dragit iväg ordentligt senaste tiden och något köpläge känns långt borta. För att trösta mig själv valde jag att titta närmare på Avanza Banks kanske största konkurrent i Sverige nämligen Nordnet.Nordnet

Nordnet är i grunden en nätbank och ett svenskt bankaktiebolag med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bolaget grundades 1996 som en av Sveriges första internetmäklare och kom senare att utöka verksamheten till att även omfatta bank- och pensionstjänster. Nordnets huvudkontor finns i Alviks strand utanför Stockholm. Bolaget har även lokala service- och säljkontor i Oslo, Helsingfors och Köpenhamn som har hand om kundservice och marknadsföring på respektive marknad. Så här ser Nordnets produktutbud ut per land.

Tjänsteutbud per land - Nordnet

Vid utgången av 2015 hade Nordnet 490 400 aktiva kunder med ett samlat sparkapital om 200 miljarder kronor. Moderbolaget Nordnet AB (publ) är börsnoterat på Nasdaq OMX Stockholms Mid ouap-lista. Nordnet ägs till cirka 65% av familjen Dinkelspiel genom bland annat Öhman. Norska Skagen Fonder har cirka 4% av kapitalet.

Nu till en titt på hur lönsamheten utvecklats under perioden 2007-2016 och vi börjar i vanligt ordning med omsättning och vinst per aktie.

Omsättnings- och vinstutveckling under perioden 2007-2016 - Nordnet

Av diagrammet ovan kan vi se att både omsättning och VPA är i stigande trend sett över hela perioden – omsättningen har ökat med nästan 7% i genomsnitt per år under perioden 2007-2016. Så här har vinstmarginalen utvecklats under samma period:

Vinstmarginalens och vinstens utveckling under perioden 2007-2016 - NordnetVinstmarginalen är i stigande trend sedan 2012. Sett över hela perioden har vinstmarginalen legat på i genomsnitt 23,2% vilket är imponerande. Sett över hela perioden har vinsten per aktie ökat med 72%. Nordnet har delat ut under hela den studerade perioden och så här har utdelningen och utdelningsandelen i förhållande till VPA utvecklat sig:

Utdelningens och utdelningsandelens utveckling perioden 2007-2016 - Nordnet

Utdelningstillväxten tog rejäl fart efter att ha stått stilla fram till 2010 och sett över hela perioden har utdelningen mer än fördubblats. Av diagrammet ovan kan det dock verka som om Nordnet får det allt svårare att finansiera utdelningen, men ni som följer bloggen vet att den periodiserade vinsten inte ger hela bilden.

Kassaflödesanalys
För att verkligen få en känsla för hur lönsam verksamhet som Nordnet har kommer vi även titta på kassaflödet. Det är lite knepigare att titta på kassaflödet för bolag som Nordnet där en stor del av ut- och inbetalningar består av förändringarna i utlåning, inlåning och värdepapper. För att komma åt Nordnets kassaflöde har jag med andra ord medvetet utelämnat ökningar och minskningar av den löpande verksamhetens tillgångar och skulder. Om vi bortser från dessa poster förhåller sig det operativa kassaflödet och CAPEX på följande sätt till utbetald utdelning.

Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet

Bilden säger oss åtminstone två saker – det ena att Nordnet har ett lågt investeringsbehov och det andra att de likvider som verksamheten genererar mer än väl täcker utdelningen. För att göra det ännu tydligare tittar vi på ett diagram över det fria kassaflödet i förhållande till den periodserade vinsten och utdelningen. Det fria kassaflödet består av de pengar som blir över efter att ett bolag förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering.

Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet

Det fria kassaflödet (det som blir över efter att Nordnet investerat i verksamheten) har vuxit ganska fint och utdelningen känns inte på långa vägar hotad. Med risk för att vara övertydlig kommer här ett diagram som visar på utdelningsandelen i förhållande till det fria kassaflödet (FCF).

Utdelningens och utdelningsandelen (utdelning i förhållande till fritt kassaflöde) utveckling - Nordnet

Men värderingen då?
Tittar vi enbart på priset i förhållande till den periodiserade vinsten får vi ett P/E-tal på närmare 16 vilket är lägre än femårsgenomsnittet på 17,3, men inget fynd. Tittar vi däremot på vad aktien kostar i förhållande till det fria kassaflödet ser det bättre ut och efter att gjort lite snabba beräkningar får jag P/FCF till 10 eller med andra ord att Nordnet handlas till ca 10 gånger det fria kassaflödet.

Denna värdering betyder att om lönsamheten skulle stanna på nuvarande nivå kan vi räkna med en avkastning på 10% per år i form av fritt kassaflöde även om tillväxten skulle utebli helt. Detta kan jämföras med Avanza Bank som värderas till mer än 28 gånger 2015 års fria kassaflöde. Nordnet handlas också till en respektabel direktavkastning om 4,6% baserat på 2016 års utdelningsnivå (femårssnitt 3,8% enligt Börsdata).

Om vi bortser från priset så anser jag Avanza vara strået vassare än Nordnet på den Svenska marknaden och jag är inte ensam vilket följande stapeldiagram från Avanza visar.

Marknadsandelar i Sverige

Något som jag dock ser som en fördel med Nordnet är att bolaget verkar i ytterligare tre länder förutom Sverige och i dessa länder har storleken växt till nivåer som bör kunna leda till kostnadssynergier. Nordnets kostnadseffektivitet har historiskt varit lägre än Avanzas på grund av deras lägre volymer i varje marknad, men nu börjar volymerna sannolikt närma sig nivåer där lönsamheten ökar. Så här ser Nordnets marknadsandelar ut när det kommer till aktiehandel per marknad:

Nordnets marknadsandelar för aktiehandel i Norden

Jag upplever också att Nordnet på senare tid slutat ligga steget efter Avanza i Sverige och mer tagit på sig ledartröjan genom att bland annat lansera Shareville, bolån för private banking-kunder med en ränta på 0,79% och nu senast lanserade ett samarbete med Värdepappret och därtill även unga aktiesparare där man erbjuder medlemmarna ett courtage på 0,1%. Dessa initiativ kan nätmäklaren sedan kopiera till övriga marknader. Vad tycker du om Nordnet? Själv jag har initierat en post i bolaget och kommer att öka ytterligare om kursen fortsätter nedåt enligt senare års säsongmönster.

Ha en fortsatt trevlig kväll därute!

Andra inlägg på liknande tema

En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap - Koncernen Nolato
Hur ska Walmart växa framöver?
Ett intressant tillväxtbolag från Finland med flera megatrender i ryggen

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: aktieanalys, Analys, Avanza, Avanza Bank, Nordnet

Comments

  1. Anonym says

    april 28, 2016 at 4:20 f m

    Intressant. Du och Börspodden verkar ganska olika uppfattningar.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 28, 2016 at 9:04 f m

      Spännande! Får ta och lyssna på deras argument 🙂 För mig känns som sagt Nordnet som ett attraktivt case, främst när man tittar på det underliggande kassaflödet.

      Svara
      • Anonym says

        april 29, 2016 at 11:01 f m

        Ökande kreditförluster och stora investeringar för att rycka upp hemsidan. Typ.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          april 29, 2016 at 4:15 e m

          Kreditförlusterna har faktiskt minskat de senaste åren (samtidigt som utlåningen ökat) och är enbart kopplade till den Svenska verksamheten. Kostnader kopplade till IT-plattformen har ökat och Nordnet har tidigare aviserat att man kommer spendera mer på produktutveckling och IT, men det är en ökning från en ganska låg nivå. Kommer ett nytt inlägg om Nordnet imorgon om gudarna vill.

          Svara
  2. Aktieingenjören says

    april 28, 2016 at 6:58 f m

    Jag är förvånad över hur synkroniserade vi är med avseende på midcapbolag.

    En jämförelse där Nordnet preliminärt ser mest attraktivt ut ligger på min lista också. Har inga invändningar mot din analys och är särskilt tacksam för kassaflödesanalysen.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 28, 2016 at 9:10 f m

      Oj, där höll jag på att spotta ur mig en billig (osvensk) replik som svar på din fråga, men avstod. 😉 Intressant och kul då vi kan hjälpas åt med analysarbetet!

      På tal om de mindre listorna, har du tittat på NGS rapport? Skulle gärna ta del av dina reflektioner även om det bara är ett enstaka kvartal.

      Mvh

      Svara
      • Aktieingenjören says

        april 28, 2016 at 10:03 f m

        ”Great minds think alike”?

        Har bara ögnat igenom NGS men kan titta mer på det sen. Ser dock ut att vara som förväntat. Lite organisk tillväxt plus ett bra förvärv

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          april 28, 2016 at 12:03 e m

          Du skrev det inte jag.. 😉 Ok, låter bra! Tycker som sagt NGS är intressant och skulle gärna äga ytterligare ett bolag som hjälper vår offentliga, ofta ineffektiva, sektor klarar sitt uppdrag.

          Svara
          • Aktieingenjören says

            april 29, 2016 at 10:21 e m

            Finns inte så mycket att säga om kvartalsrapporten. Finanserna är starka trots förvärvet och påsken är ett otyg eftersom det gör det svårt att jämföra verksamheten annat än halvårsvis.

            Det ser alltså ut precis som jag räknade med i min analys av NGS. Att man har en högre andel underkonsulter och lägre andel anställd personal kanske är någonting man bör hålla koll på över tiden eftersom det verkar slå mot rörelsemarginalen. Men jag har inte samlat in data på den punkten.

          • Langsiktig Investering says

            maj 1, 2016 at 11:20 e m

            Ok, tack för återkopplingen! Hoppas att du får en trevlig resa!

  3. Teddi says

    april 28, 2016 at 7:41 f m

    Tjena!

    När jag studerar Nordnets fria kassaflödesmarginal för 10 år tillbaka på Börsdata så visar den på ett genomsnitt på -16%, medan här i din analys verkar det fria kassaflödet vara annorlunda.

    Jag ska säga att jag är nybörjare så förstår ju självklart att det är mig det är fel på 😉

    Tycker du har en kanonblogg btw!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 28, 2016 at 9:23 f m

      Hej! Kul att du uppskattar bloggen!
      Skillnaden ligger sannolikt i att jag utelämnat ökningar och minskningar av den löpande verksamhetens tillgångar och skulder. En stor del av de in- och utbetalningar som redovisas i årsredovisningens kassaflödesanalys är nämligen inte pengar som nätmäklaren kan använda för egen räkning (för att exempelvis finansiera utdelningen). Jag har därför exkluderat dessa in- och utbetalningar i mina beräkningar.

      Svara
      • Brassestol (@brassestol) says

        april 28, 2016 at 6:42 e m

        Tycker detta är superintressant. Kassaflöde är som svårast att analysera hos banker och fastighetsbolag. Vilka poster i kassaflödesanalysen menar du här? Dvs i vilken post visas in- och utbetalningar och är det hela den posten du då exkluderar?

        Svara
        • Brassestol (@brassestol) says

          april 29, 2016 at 3:28 f m

          Titta i årsredovisningen och det var glasklart. Satt och stirra i kvartalsrapporterna som var uppställda på ett annat sätt.
          Tack för ett bra inlägg!

          Svara
          • Langsiktig Investering says

            april 29, 2016 at 4:15 e m

            Roligt att höra!

      • Teddi says

        april 28, 2016 at 6:52 e m

        I see! Slängde också in en liten post, så får vi se vart det bär av den närmsta tiden om man ska öka.

        Svara
  4. Besser says

    april 28, 2016 at 5:26 e m

    En enkel fråga map marknadsandelar..
    Vad driver vinst och lönsamhet, Omsättning eller Avslut ??

    Besser

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 29, 2016 at 4:31 e m

      Hej Besser!
      Kommer ett till inlägg om Nordnet som kanske kan besvara din frågeställning.

      Svara
  5. Sven says

    april 28, 2016 at 10:42 e m

    Hur ser du pa den courtage press som pagar? Ar sjalv orolig for hur de ska tjana pengar i slutandan. Ska dock saga att jag inte tittat narmare pa deras affarsmodell. Kanske missforstatt att de tjanar stora pengar pa courtage?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 29, 2016 at 4:21 e m

      Ja, det är riktigt att provisionsnettot minskade första kvartalet i år vilket beror på ett lägre nettocourtage per avslut (sänkt courtage).
      Ungefär 70% av intäkterna är från courtage så det är en viktigt del. 🙂
      Jag ser det dock som positivt att man lockar till sig sparare och att volymerna ökade med 20% under samma period och på sikt borde den skalbara affärsmodellen göra att de ökade volymerna omsätts till ökad vinst på sista raden.

      Svara
  6. Uluwatu (@Uluwatuu) says

    april 29, 2016 at 8:29 f m

    Hei jeg forstår ikke helt hva du mener i analysen her av fri kontantstrøm. Kan du sette opp det i tabellform så vi kan fact checke selv med rapporter og se hvilke line items du inkluderer/ekskluderer?

    Svara
  7. Uluwatu (@Uluwatuu) says

    april 29, 2016 at 9:00 f m

    For å isolere faktorene du nevner: bør man ikke da sette dette opp slik (tall fra årsrapporten 2015):

    results of current operations 537m – income taxes paid -138m – acquisitions of intangible asset -30.1m – acquisitions of tangible assets -11.1m ?

    Så får man:

    operating cash flow (uten faktorene du nevner og vil se bort fra ) – cap ex = fri cash flow? Da får jeg 399.4m, som er betydelig lavere enn ditt tall.

    Kan du forklare hva jeg gjør feil?

    Svara
  8. Uluwatu (@Uluwatuu) says

    april 29, 2016 at 10:56 f m

    Glem det, ser jeg roter her 🙂 Bare tull

    Svara
  9. defensiven says

    april 30, 2016 at 11:30 e m

    jag bor i Norge sedan några år och upplever att Nordnet har en betydligt starkare position på norska än svenska marknaden.

    På den svenska marknaden erbjuder ju Avanza ett likvärdigt alternativ men jag har inte lyckats hitta något gott alternativ i Norge. En snabb jämförelse indikerar också att priserna är högre i Norge, Nordnets minicourtage för amerikansk aktiehandel är t.ex. 49 NOK (=49SEK) VS 9 SEK.

    Svara
    • Anonym says

      maj 1, 2016 at 8:55 f m

      Konstigt hur mycket courtaget kan skilja i olika länder Nordnet verkar, här i Finland måste man pröjsa minst 15€ (137,5 SEK) i courtage när man handlar amerikanska aktier,20€ (183 SEK) för kanadensiska aktier

      Svara
      • Aktieingenjören says

        maj 1, 2016 at 10:17 f m

        Om jag har förstått det rätt så har handelsvolymen en stor påverkan på mäklarens pris gentemot börsen. Att svenska småsparare är mer aktiva än i övriga Norden (min gissning)kan därför kanske påverka en del.

        Sedan kan det kanske även vara så enkelt att utan Avanza kan Nordnet hålla klart högre priser.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          maj 1, 2016 at 11:12 e m

          Ja, det stämmer säkert att svenska småsparare är väldigt aktiva, enligt Avanza har vi världens högsta andel fond- och aktiesparare. Intressant! Säkerligen en anledning till att Avanza kan hålla lika låga priser, men uppvisar högre lönsamhet.

          Svara
      • Langsiktig Investering says

        maj 1, 2016 at 10:22 f m

        Tack för att ni delar med er! Ja, det verkar onekligen som Nordnet har tuffast konkurrens i Sverige och konkurrens är inte enbart av ondo då det ofta tvingar bolag att hålla sig i framkant. Om vi utgår från att den svenska marknaden är den mest framåtlutande när det kommer till erbjudanden och teknik, borde Nordnet kunna applicera vinnande koncept från Sverige på sina övriga marknader och få ett ”first mover advantage”.

        Svara
  10. Jocke says

    maj 1, 2016 at 9:32 f m

    Tar du datan från årsredovisningar manuellt eller sitter du med ngt annat program?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 1, 2016 at 10:24 f m

      Jag har mallar i Numbers (Mac) i form av tabeller och diagram som jag använder, men det är mycket manuellt arbete på gott och ont. Det positiva med denna manuella metodik är att jag upplever att jag tvingas tolka siffrorna när jag inte får dem ”gratis”.

      Svara
      • Jocke says

        maj 2, 2016 at 6:40 e m

        Imponerande. Bra läsning, fortsätt så

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          maj 2, 2016 at 7:59 e m

          Tack, kul att höra!

          Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in