Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Data Respons satsar stort genom förvärv i Tyskland

september 15, 2016 By Langsiktig Investering 4 Comments

Detta inlägg kommer jag helt att tillägna ett av mina nyaste innehav – det norska bolaget Data Respons och deras förvärv av det tyska mjukvarubolaget MicroDoc Computersysteme. Ett förvärv till ett bra pris som tycks passa väl med befintligt verksamhet. Förvärvet kommer att öka gruppens vinst med nästan 60%, eventuella synergieffekter exkluderade!

För er som inte känner till Data Respons och som har missat Aktieingenjörens analys samt mitt tidigare inlägg är Data Respons ASA noterat på Oslobörsen (Ticker: DAT) och verkar inom ”The Internet of Things” (IoT), som är ett samlingsbegrepp för hur maskiner, fordon och gods förses med små inbyggda sensorer och processorer som gör att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld och kommunicera med den.

Trots att bolaget är norskt är Sverige den största marknaden och står för 55% av intäkterna följt av Norge. Tyskland utgör 10% av intäkterna men har visat fin organisk tillväxt precis som Sverige. I och med förvärvet accelereras denna tillväxt ordentligt och Data Respons intjäning diversifieras ytterligare, men inte enbart för att MicroDoc är tyskt, utan för att bolagets kunder finns runt om i hela världen.

Data Respons förvärvar det tyska konsultbolaget MicroDoc

Om bolaget man köpt – MicroDoc
MicroDoc var fram tills alldeles nyligen ett privatägda mjukvarubolag som serverar en internationell kundbas i Europa, USA, Sydamerika och Asien. Bolagets fokus är på komplex mjukvara och mjukvaruinfrastruktur och är enligt egen utsago en väl respekterad partner för stora internationella bolag, men även för andra mjukvaruföretag. Snarare än att fokusera på en viss verksamhetsdomän har MicroDoc specialiserat sig på att lösa svåra problem med programvara som kräver ingående kunskap om end-to-end-teknik och affärsscenarier (inklusive stordator, nätverk, datorer, mobila enheter och inbyggda system). MicroDocs kunder finns inom fordonsindustri, telekom, försörjningsbolag och finansiella tjänster.

Bolaget består av mer än 50 specialister som jobbar med mjukvaruutveckling, Java och systemdesign samt mjukvarulösningar för sakernas internet samt mobil/nätverk-infrastruktur och inbyggda system. Huvudkontoret finns i München, men bolaget har även kontor i Berlin och Stuttgart. Bolaget har väldigt låg personalomsättning vilket är positivt i konsultverksamhet där personalen är den absolut viktigaste tillgången.

MicroDocs VD Hans Kamutzki menar på att hans bolag blir ett bra komplement till Data Respons övriga verksamhet och passa väl in i den tekniska profilen sett till arbetskultur. Båda företagen utvecklar framtidens tekniska lösningar i nära samarbete med sina kunder och rekryterar bara de bästa talangerna och fokusera på specialister. Genom sammanslagningen kan Data Respons få tillgång till ännu mer innovativa och spännande högteknologiska projekt.

Så här kommenterade Kenneth Ragnvaldsen, vd för Data Respons, förvärvet: ”Med detta förvärv stärker vi oss inom flera viktiga strategiska områden. Det ger oss ett stort uppsving inom SW-utveckling, sakernas internet och digitalisering. Bolaget får ett starkt fotfäste i Tyskland inom R&D Services med ytterligare kontor i München, Berlin och Stuttgart. Sist men inte minst ger det oss tillgång till en stark kundportfölj på flera marknader.”

MicroDoc hade en omsättning på 12,5 miljoner euro och ett rörelseresultat på 3 miljoner euro för helåret 2015. En vinstmarginal kring 24% med andra ord, vilket är betydligt högre än Data Respons mäktat med hittills, vilket lyfter hela gruppens lönsamhet. Men vad fick då Data Respons betala?

Mer om själva transaktionen
Transaktionen är uppdelad i två delar där Data respons redan nu kommer att betala 10,5 MEUR kontant. Därtill tillkommer tilläggsbelopp beroende på hur MicroDocs rörelse utvecklas under 2016, 2017 samt 2018 – så kallad tilläggsköpeskilling. Tilläggsbetalningarna  kommer göras årligen och är kopplade till hur den faktiska rörelsen i MicroDoc utvecklar sig i år, nästa år och 2018. Om lönsamhetsutvecklingen följer förväntat mönster kommer tilläggsköpeskillingen att vara densamma som den fasta kontanta ersättning på 10,5 MEUR.

En fördel med upplägget rörlig tilläggsköpeskilling är att det begränsar risken att Data Respons betalar för mycket baserat på prognoser som inte är realistiska och det ger incitament för säljaren att bidra till att verksamheten även efter försäljningen drivs på bästa och mest lönsamma sätt.

Priset då?
Om vi utgår från att MicroDoc har en för båda parter förväntad utveckling av EBIT kommer prislappen att hamna på totalt 21 MEUR eller 195 MNOK. Vilket innebär att man betalar 7 gånger föregående års resultat eller ungefär 6 gånger årets resultat – långt ifrån dyrt på dagens marknad med andra ord.

Finansiering av förvärvet
Data Respons kommer att finansiera kontantbetalningen med ett banklån på fem års löptid vilket är ganska väntat då bolaget tidigare inte hade några räntebärande lån. Efter att man tagit lån på 10,5 MEUR eller 97,5 MNOK sjunker soliditeten till 47%, men balanslikviditeten är fortfarande oförändrad kring 1,3 eller 130% (exklusive checkkredit) – något som är viktigt för mindre bolag som inte har samma tillgång till kreditmarknaden och där intjäningen kan svänga från ett år till ett annat vid oväntade händelser eller konjunkturnedgång.

Under det tredje kvartalet i år kommer Data Respons att redovisa de transaktionskostnader om 4,5 MNOK som uppkommer i samband med förvärvet av MicroDoc. Förvärvstransaktionen i sin helhet förväntas vara slutförd inom de närmaste 2 veckorna.

Vilken påverkan kan förvärvet tänkas ha på intjäningen?
Efter förvärvet kommer Data Respons personalstyrka ha ökat med 12,5%, omsättningen med nästan 12% och resultatet med hela 50%. Vinstmarginalen för Data Respons som helhet går från ca 5% 2015 till ca 7% om vi exkluderar engångskostnaden för transaktionskostnaderna förknippade med uppköpet.

Jag har tyvärr inte lyckats hitta någon finansiell information för att verifiera hur hållbar vinstnivån på 3 miljoner EUR är, men tack vare antagandet för tilläggsköpeskillingen vet vi att iblandande parter i transaktionen räknar med att EBIT för den nya verksamheten kommer ligga kring 3,5 MEUR eller 32,5 MNOK per år grovt räknat (10,5/3) och man förväntar sig en genomsnittlig EBIT-tillväxt på 5% per år. Med denna information kan vi få fram vilken resultatpåverkan som förvärvet kan tänkas få efter att tilläggsköpeskillingen är betalad.

Om vi utgår från att Data Respons befintliga verksamhet inte växer under samma period (något som jag inte tror kommer vara fallet) innebär den nya verksamhetens resultatbidrag en ökning av resultatet 2019 med 70% till nästan 83 MNOK. Ett annat sätt att se på det är att tack vare MicroDocs fina marginaler kommer en tillväxttakt på 5% innebära en tillväxttakt på 2% för gruppen som helhet trots att MicroDoc omsätter en tolftedel av den totala omsättningen för Data Respons gruppen. Då beaktar jag inte Data Respons befintliga verksamhets tillväxtmöjligheter eller de synnergieffekter som ledningen hänvisar till i form av bredare expertis och förmågan att ta större och mer eftertraktade kontrakt framgent. Summa summarum ser framtiden minst sagt ljus ut för Data Respons och dess aktieägare. Data Respons kommer från och med september i år att inkludera MicroDoc i sin (gruppens) konsoliderade redovisning.

Slutord
Förvärvet är onekligen goda nyheter för oss aktieägare och allt tyder på att Data Respons har gjort en bra affär som kommer att bidra ordentligt till lönsamheten när väl den resultatbaserade tilläggsköpeskillingen och transaktionskostnaden på 4,5 MNOK är betald. Till nuvarande pris 14,9 NOK värderas bolaget till 9,3 gånger vinsten om vi inkluderar MicroDocs resultatpåverkan för helåret 2016 och bortser från den rörliga köpeskillingen och transaktionskostnaden om 4,5 MNOK.

Ett bra kvitto på att detta är ett bra förvärv är att huvudägaren Custom Holding AS den 13 september
köpte 171,228 aktier i Data Respons, motsvarande 0,35% av de utestående aktierna för ett genomsnittligt pris på 14,10 NOK per
aktie. Antalet aktier som innehas av Custom Holding ökade från 15,916,051 till 16,087,279 aktier vilket motsvarar
32,68% av de utestående aktierna och rösterna i Data Respons.

Andra inlägg på liknande tema

En närmare titt på ett kanadensiskt mjukvarubolag med återkommande intäkter och stabil tillväxt
Analys av Fortum
Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering? Del 2

Filed Under: Aktieanalys, Inköp

Comments

  1. Lasse says

    september 16, 2016 at 7:53 e m

    Vad skönt att hitta någon som också har procter & gamble på internet.

    Fick ett erbjudande om att växla bort PG-aktier mot (efter någon konvertering) Coty-aktier. Coty har gett utdelning sen 2013 och ligger idag på ca 1,1% diravk. Är inte så sugen på att byta bort PG.

    Om jag förstår rätt av det här dokumentet erbjuds jag ca 1,075 Coty för 1,0 PG?

    http://www.pginvestor.com/file/4004124/Index?KeyFile=1500090962

    Hur tänker du?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 17, 2016 at 6:52 e m

      Jag äger aktier inte bolaget även om jag analyserade PG för något år sedan. Om jag emellertid hade hade ägt aktier hade jag sannolikt valt att behålla mina PG-aktier.

      Svara
  2. Aktieingenjören says

    september 18, 2016 at 10:47 e m

    Tack för uppdateringen.

    Ska bli intressant att se hur den kortsiktiga påverkan blir på nyblivna DataRespons-ägare då resultatet för 2016 kan bli lite tristare än väntat med förvärvskostnader. Men på sikt ser det bra ut.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 19, 2016 at 8:18 e m

      Tror och hoppas att de nyblivna aktieägarna är medvetna om detta, men det kan säkert finnas de som blir lite besvikna. Ja, det ser onekligen bra ut på sikt. Hoppas du han se lite av Wien på din tjänsteresa!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in