För en tid sedan lagom till helgen fick jag hem Beijer Almas delårsrapport i brevlådan vilket alltid är lika trevligt. Det är något alldeles särskilt med att hålla en rapport i handen och bläddra igenom materialet samtidigt som man dricker sitt morgonkaffe. Jag ser mig inte som någon bakåtsträvare i de flesta av sammanhang, men än så länge finns det ingen skärm i världen som kan ersätta en pappersrapport vid frukostbordet.
Jag tänkte i det här inlägget lite kort kommentera mitt intryck av rapporten och visa utvalda diagram över vinst- och lönsamhetsutvecklingen. Först en liten kort presentation av Beijer Alma för er som inte känner till denna fina svenska industripärla. Beijer Alma är en internationell industrigrupp med inriktning på komponenttillverkning och industrihandel. Vad som skulle bli Beijer Alma grundades i Uppsala på initiativ av Upsala Sparbank och företagare i Uppland. Affärsidén var då att förvärva aktieposter i mindre företag i regionen och genom åren har en rad strategiska förvärv genomförts som transformerat bolaget till dagens internationella koncern. Verksamheten i koncernen bedrivs i dotterbolagen Lesjöfors, Habia Cable och Beijer Tech.
- Lesjöfors är en internationell fullsortimentsleverantör av industrifjädrar, tråd- och banddetaljer, som erbjuder standardprodukter och specialtillverkade komponenter. Affärsområden inom bolaget är Industri (standardfjädrar och kundspecifika produkter samt banddetaljer och bladfjädrar) och (chassifjädrar. Eftermarknad för personbilar och lätta lastbilar).
- Habia Cable tillverkar specialkabel och kabelsystem för krävande applikationer. Affärsområde inom bolaget Telecom (kablar för applikationer inom mobil telekommunikation och övrig industri kablar och kablage till försvar, kärnkraft och övrig industri).
- Beijer Tech är specialiserat på industrihandel och representerar flera av världens ledande tillverkare. Verksamheten bedrivs i affärsområdena Flödesteknik och Industrigummi. Exempel på produkter är slang, armatur, hydraulik, gummiduk, slitageskydd, lister, transmission och maskiner för ytbehandling, gjuteri, stål- och smältverk.
En lagom spännande verksamhet med andra ord där huvudintäkterna kommer från Lesjöfors – en fjäderleverantör främst till fordonsindustrin. Just Beijer Almas osexiga verksamhet och storlek är förmodligen huvudanledningarna till varför bolaget inte är särskilt känt utanför bloggosfären, något som passar mig alldeles utmärkt. Nu till själva rapporten.
Resultatet för det tredje kvartalet 2015
Faktureringen ökade med 9% under den aktuella perioden och det är främst Lesjöfors och Habias verksamheter som står för tillväxten. Inom Lesjöfors var det i vanlig ordning främst chassifjäderverksamheten som bidrog till den goda utvecklingen där faktureringen ökade med 34% justerad för valutaeffekter. Den andra ljuspunkten i rapporten var dotterbolaget Habias tredje kvartal blev det bäst hittills resultatmässigt. Försäljningen till kärnkraftkunder ökade och svarade för en större andel av faktureringen jämfört med föregående år för kabeltillverkaren. Det var främst Lesjöfors och Habias affärsområden som bidrog till resultatet som var 18 miljoner kronor högre än motsvarande kvartal föregående år, även om den starka dollarna har hjälpt till.
Så här fördelar sig omsättning och resultat mellan Beijer Almas dotterbolag vid periodens slut.
Av bilden ovan kan vi se att Lesjöfors fortfarande är giganten i koncernen främst sett till resultatbidrag. Habia Cable går dock som sagt från klarhet till klarhet och utgör en allt större del av det sammanlagda resultatet, något jag ser som positivt då jag gillar en diversifierad intjäningsbas.
Vinstmarginal för de olika dotterbolagen
Samtliga bolag har förbättrat sin vinstmarginal, men det dotterbolag som sticker ut är Habia Cable vars vinstmarginal snart är i paritet med Lesjöfors om den positiva utvecklingen fortsätter. Sett till koncernen som helhet är räntabiliteten på eget kapital lite mer än 20%, vilken är en beskedlig siffra.
Sammantaget är mitt intryck att koncernen Beijer Alma tuffar på i maklig takt i skymundan precis som det ska vara. Nedan har jag gjort ett utdrag från börsdata.se som jag tycker summerar den fina utvecklingen väl.
Utdelning i förhållande till vinst per aktie – perioden 2006 – Q3 2015
Vinstutvecklingen har varit god sedan den tillfälliga svackan under 2012 då jag förvärvade mina första aktier i bolaget. Sedan dess har värderingen skjutit i höjden, vilket iof kan sägas om de flesta aktier på börsen. Utdelningen höjdes föregående år och jag tror att det sannolikt blir en utdelningshöjning nästa år och 9 kr per aktie känns inte orimligt i sammanhanget. Soliditeten är fortsatt på en hög nivå trots att den minskat något efter förvärv, men räntetäckningsgraden är den högsta den varit på år där EBIT täcker räntekostnader för lån 46,4 gånger om.
Under kommande kvartal förväntas den positiva effekten från förbättrad chassifjärderförsälning inom Lesjöfors fortsätta såväl som försäljningen till kärnkraftverkskunder för Habias räkning. Genom just Lesjöfors har Beijer Alma expanderat på ett lönsamt sätt under en följd av år, både i Norden, övriga Europa och i Asien. I och med att man köpt Sandviks drivfjädersverksamhet i Nordamerika har bolaget tagit sina första steg över Atlanten.
Sammanfattningsvis kan jag inte vara annat än nöjd med Beijer Almas kvartalsrapport och med mitt innehav i denna fina svenska industripärla. Det högsta pris jag är villig att betala för aktien (mitt kurstak) är fortsatt ca 162 kr. Ni hittar som vanligt Beijer Alma och övriga bolag jag bevakar i huvudmenyn.
Hade själv innehav i bolaget fram till att kursen närmade sig all-time high för året, så jag valde att ta hem en fin vinst. Helt klart ett fint bolag jag gärna plockar in igen när priset faller ner igen till lite mer attraktiva nivåer, även om det inte är skyhög värdering kring dessa nivåer. Men jag ser gärna en dipp innan köp somsagt. Och det är kul med en kvartalsrapport i pappersform 🙂
Ja, det är inte alltid lätt att behålla ett bolag (oavsett kvalitet) när kursen rusar som i Beijer Almas fall. Jag har dock svårt att hitta motsvarande kvalitet till så mycket lägre pris att jag är beredd att sälja mitt innehav där jag får mer utdelning för pengarna. Om kursen skulle närma sig 160 kr igen så är jag återigen en potentiell köpare.
Mvh
Som nybliven ägare av BEIA så fick jag också hem denna delårsrapporten, jag tog mig dock aldrig tiden att faktiskt läsa den utan nöjde mig med att bara bläddra igenom den. Tack för denna sammanställning, alltid lika trevligt att läsa dina (era) inlägg.
Allt väl!
– mraitn
Hej Mraitn!
Välkommen till klubben! Jag har gjort en analys av Beijer Alma och även skrivit några inlägg i anslutning till kvartalsrapporter om du missat dessa. Tack själv för att du följer bloggen och bidrar med dina funderingar och synpunkter!
Mvh