Inledningen på det nya året har varit turbulent ur ett börsperspektiv – OMX30 och S&P-500 har fallit med nästan 10% respektive 8%. Marknaden har återigen börjar oroa sig för sakernas tillstånd i Kina och råvarupriserna i allmänhet och oljepriset i synnerhet som har fortsatt att falla och nu närmar sig 20 dollar fatet. Då jag inte har intresset eller fallenheten för makroanlys blir det ingen djupare analys kring varför – det överlåter jag till andra med intresse och erfarenhet inom området. Vad som däremot gör mig riktigt exalterad är att pris och värde gör ett seriöst försök att närmar sig varandra för första gången på väldigt länge. Det kommer dock att dröja ett tag till innan bolag som Axfood och Assa Abloy återigen hamnar på attraktiva prisnivåer.
Ett bolag där priset med råge sjunkigt under det inneboende värdet är enligt mig TGS Nopec vars kurs rasade redan de första dagarna in på året med nästan 15% efter att man lämnat en preliminär prognos som inte föll marknaden i smaken.
Oljeservicebolaget aviserade att intäkterna för helåret (2015) kommer att landa på 612 miljoner dollar vilket är 33% lägre än föregående års resultat. Ledningen förväntar sig att de svaga marknadsförutsättningarna håller i sig även under 2016 med lägre aktivitetsnivå inom branschen som följd. Som jag skrivit tidigare så är inte det lägre oljepriset enbart negativt för bolaget på sikt, då TGS affärsmodell är billigare för iblandade parter än många konkurrenters. Då TGS har en stark balansräkning kan det tuffare marknadsklimatet också erbjuda möjligheter att ta marknadsandelar från redan pressade konkurrenter.
Jag har också tagit tillfället i akt och ökat mitt innehav i en aktie där Fredrik Lundberg tagit över ordförandeklubban och ytterligare stärkt sitt inflytande – Industrivärden. Fredrik Lundberg är även ordförande i Handelsbanken och i Skanska är han styrelsemedlem.
I november förra året köpte Investmentbolaget Lundbergs sammantaget 1 miljon A-aktier i sektorkollegan Industrivärden. Efter köpet äger Lundbergs 56 miljoner A-aktier och 3 miljoner C-aktier i Industrivärden, motsvarande cirka 13,7% av kapitalet och 19,8% av rösterna. Lundbergssfärens inflytande över Industrivärden har med andra ord stärkts, något som jag i grunden är positivt till. Bolag i Lundbergs regi har en tendens att vara välskötta, konservativt finansierade och långsiktigt framgångsrika. Lundberg är kanske Sveriges mest konservativa investerare? Han är extremt metodisk och verkar ha ett tålamod utan dess like.
Lundberg har i sin nya roll tillsatt en ny VD för industrivärden – Helena Stjernholm. Hon var tidigare partner i riskkapitalbolaget IK Investment Partners. Hon har arbetat i olika befattningar inom IK sedan 1998 och har innan dess jobbat som konsult på Bain & Company och har en mångårig och bred erfarenhet inom kapitalförvaltning och styrelsearbete. Enligt Lundberg är Stjernholm väl lämpad för uppgiften att leda verksamheten och vidareutveckla Industrivärdens roll som en engagerad ägare för långsiktigt värdeskapande och jag har ingen anledning att misstro hans bedömning.
Förutom köp i TGS Nopec och Industrivärden, fick även ett helt nytt bolag göra entre i portföljen, nämligen ABB. Bolaget är ett av världens ledande kraft- och automationsföretag som tillhandahåller lösningar för generering, överföring och distribution av elektricitet samt lösningar för ökad produktivitet i industrianläggningar, fastigheter och hos kraftbolag. ABB verkar med andra ord genom hela värdekedjan, från förnybar kraftgenerering till kraftöverföring och distribution. ABB har även en bred produktportfölj inom området elförsörjning kopplat till solkraft, något som känns rätt i tiden.
ABB upplevde en djup kris under början av 2000-talet, som kulminerade med inblandningen i den stora asbestskandalen i USA som gav bolaget stora likviditetsproblem och som också kraftigt sänkte företagets kreditvärdighet under perioden. Under den här turbulenta perioden flyttade Investor fram sina positioner i ABB. Bolaget har dock återhämtat sig starkt sedan dess vilket syns på utdelnings- och vinsthistoriken.
Förutom en verksamhet som ligger rätt i tiden är också en stark handlingskraftig huvudägare med 10% av rösterna i form av Investor något som talar till bolagets fördel. En direktavkastning på 4,66% lockar också. Jag har för avsikt att publicera en analys av ABB – något som blivit försent då mitt jobb kommit lite i vägen.
Ni hittar som vanligt mer uppgifter om den passiva inkomsten och aktieportföljen i huvudmenyn.
Ha en fortsatt trevlig lördag!
Grymma köp i Industrivärden och ABB! När du nu köpt ABB till DA på 4,6% är det en utd.tillväxt om 8-9% du räknar med då?
Hur känner du inför att utdelningstillväxten nästan varit dubbelt så hög de senaste 10 åren vilket skjutit upp utdelningsandelen? Kanske svårt att räkna med liknande utdelningstillväxt i framtiden som det varit senaste decenniet eller hur känner du?:)
Hej Aktienovisen! Ja, jag tror att en utdelningstillväxt på 8% per år i genomsnitt inte är orimligt för ett bolag av ABBs kaliber (mer om det i kommande inlägg). Hade jag vetat att nedgången skulle komma så fort hade jag avvaktat någon dag, men det är alltid lätt att vara efterklok. 😉
Jag litar på ledningens förmåga och med tanke på att det fria kassaflödet med marginal täckt utdelningen senaste tre åren känns utdelningen säker (i skrivande stund tror jag Utdelning/FCF är kring 50%).
Mvh