När jag skriver detta inlägg har vardagen kommit igång på allvar för familjen långsiktig investering med allt vad stressiga dagislämningar, jobbmöten och deadlines betyder. Allt är dock inte bara negativt, vardagen för också med sig nya spännande jobbuppdrag, bekanta ansikten och framförallt nyttigare frukostar med knäckebröd och kaviar (hotellfrukostarna i USA innehöll väldigt ofta socker i överflöd). Tro det eller ej men vår USA-längtan har tillfälligt kommit av sig, vilket är tur med tanke på att det är först i mars nästa år som vi åter är i landet överflöd. Nu till huvudsyftet med detta inlägg, nämligen att rapportera mitt senaste inköp och statusen för vår passiva inkomst.
Nytt inköp
Någonstans mellan lämningarna på dagis och långa jobbdagar har jag lyckats köpa några aktier i mitt senaste analysoffer Nordens största leverantör av IT-infrastruktur till offentliga och privata arbetsplatser – Atea. Min tidigare analys av bolaget hittar ni här, även Aktieingenjören, Finansnovis och Ruter har skrivit mycket bra om bolaget.
För er som inte är bekanta med bolaget är Ateas primära verksamhet hårdvara såsom datorer, skrivare och telefoner till företag och offentlig sektor i Norden samt Baltikum. Ateas verksamhet är uppdelad i tre affärsområden:
- Hårdvara (58%)
- Mjukvara (22%)
- Tjänster (20%).
Sett till marknadsandelar och omsättning är Atea överlägset störst på IT-infrastrukturmarknaden i Norden. Jag gillar den stabila verksamheten samt den fina omsättningsutvecklingen som bolaget haft sedan 2007 då bolaget fick sin nuvarande form.
Under perioden 2007-2014 har omsättningen ökat med i genomsnitt lite mer än 9% per år vilket är en imponerande siffra för en så pass mogen och konkurrensutsatt marknad.
Tyvärr har inte omsättningsökningen lett till förväntad utväxling på sista raden. Det som emellertid talar för att lönsamheten kan återgå till högre nivåer är det skifte som pågår från försäljning av hårdvara till produkter med högre marginaler i form av mjukvara och tjänster.
Det fria kassaflödet är en viktigt parameter för oss utdelningsinvesterare och så här har det fria kassaflödet utvecklats i förhållande till utdelning och resultat under perioden 2009-2014.
Tittar vi på grafen ovan ser vi att det fria kassaflödet varit relativt stabilt medan vinsten varierat betydligt mer under perioden. ROE har legat kring 15% i genomsnitt över tid vilket får anses som godkänt.
Värdering då?
Jag har skäligt P/E-tal till 11 då Atea inte riktigt har samma investeringskvalitet som många andra bolag jag tittat på eftersom utdelningshistoriken är relativt kort och utdelningsandelen minst sagt är ansträngd även om vi ser till kassaflödet. Detta gör att man inte kan förvänta sig någon utdelningstillväxt närmaste åren. Den fina omsättningstillväxten och ett stabilt kassaflöde gör dock att det finns potential för att behålla utdelningen på en hög nivå och för utdelningstillväxt sett över längre tid. Direktavkastningen ligger på lite över 9% baserat på innevarande års totala utdelning och nuvarande kurs, vilket gör att jag knappt kräver någon utdelningstillväxt av bolaget från denna nivå.
Det pris jag betalade för aktien låg i paritet med mitt kurstak på 66 NOK. I min bedömning av kurstaket utgår jag från att Atea kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 3% på lång sikt, vilket jag inte ser som omöjligt med tanke på hur man lyckats växa hittills och jag tror att trenden att ”outsourca” hantering av datorarbetsplatser är här för att stanna (inte minst inom offentlig sektor där kompetens och resurser saknas för att tillhandahålla moderna datorarbetsplatser med tillhörande tjänster). Detta tillsammans med den höga direktavkastningen, en svag norsk krona och starka marknadsposition gjorde att jag såg bolaget som en värdig köpkandidat på dagen marknad.
Utfall passiv utdelningsinkomst i förhållande till delmål
I och med köpet fortsätter vår utdelningsmaskin att öka sin kapacitet och kan nu leverera en utdelning som täcker ca 6,25% av våra levnadsomkostnader jämfört med 6,11% sedan förra inköpet. Det är ingen stor ökning, men som de säger: ”slow and steady wins the race”.
Det ser nu ut som om att vi kommer att nå vår målsättning för 2015, ifall inte dollarn faller rejält i värde de närmaste månaderna och vi slutar investerare helt, vilket jag ser som högst osannolikt. Vår utdelningsportfölj består nu totalt av 25 bolag som alla är viktiga kuggar i vår utdelningsmaskin. Ni hittar den nya portföljfördelningen och storleken på den passiva inkomsten i bloggens huvudmenyn. Jag har så smått börjat analysera en jätte inom annan infrastruktur på andra sidan Atlanten med gedigen utdelningshistorik – någon som vågar sig på en gissning? Vad har ni gjort för inköp den senaste tiden och har ni något tips på en spännande utdelningsaktie jag borde titta närmare på?
Ha en fortsatt trevlig helg!
Senaste köp var JNJ, UL, SHB och CAST. Atea ser intressant ut. Är du på gång att analysera Kinder Morgan?
Hej Christoffer!
Högkvalitativa bolag du köpt, som sjunkit i pris på senare tid. Jag är främst intresserad av JNJ i den gruppen, då bolaget ligger närmast min köpkurs (kurstak), även Unilever hade varit kul att äga om priset vill gå ner en bit till.
Jag kan rekommendera Gustavs inlägg för en tid sedan som varnar för många av bolagsformerna inom sektorn som KMI verkar inom. Jag har tidigare dragit mig för att lägga till bolaget till bevakningslistan på grund av KMIs höga skuldsättning. KMI är skuldsatt både direkt och indirekt genom sina andelar i KMP och EDP. KMI har med andra ord lånat för att finansiera sina köp av andelar i KMP och EDP. De andelar man äger i respektive bolag består i sin tur av lån.
Bloggaren dividendmonk gjorde en analys av KMI för en tid sedan som jag tyckte var bra.
Ett bolag med god utdelning är enligt mig Acando som verkar i IT-branchen och som jag tänker har förutsättning att kunna vara ett stabilt bolag. inte någon raket men verksam i ett relativt gott företagsklimat och enligt mig bör kunna växa med några procent årligen framöver. 7,5 % direktavkastning är en bra siffra.
Sen så är bolaget nära att kunna flyttas upp till listan för mellanstora företag som kommer att göra att bolaget får fler ”ögon” på sig vilket bör öka intresset för Acando.
Några tankar av mig
Olle
Tack för tipset! Ska titta närmare på bolaget och bland annat utreda hur pass hållbar den höga utdelningsnivån är.
Mvh