När jag skriver detta inlägg har vi lämnat norra Florida och är på väg tillbaka till Chicago – staden som blir vår sista anhalt på årets USA-resa. Jag skriver årets resa då vi redan bokat flygbiljetterna för nästa resa till USA i mars nästa år. Det är med blandade känslor som jag lämnar mitt favoritresemål, men en sak är säker – vi lever sällan så rikt som när vi semestrar i USA både själsligen och kroppsligen.
Nytt inköp
Nu till något portföljrelaterat. Under vår vistelse i Destin Florida gömde jag nämligen mig bakom datorn och köpte aktier i Kanadas tredje största och mest internationella storbank – Bank of Nova Scotia (BNS). Ungefär hälften av bankens resultat kommer från Kanada och resten från bankens internationella verksamhet. Jag fastnade för banken efter min genomgång av kanadensiska banker, som ni hittar här.
BNS har en internationell närvaro som med marginal överträffar andra kanadensiska storbanker – de erbjuder ett brett utbud av banktjänster till kunder i Latinamerika, Karibien och Centralamerika, och delar av Asien. Den kanadensiska storbanken är inte bara mer internationell utan också betydligt större än våra svenska Banker. Too big to fail som koncept är kanske inte lika potent som innan finanskrisen, men jag anser fortfarande att storlek är en viktigt faktor för banker. BNS verksamhet är uppdelad i fyra segment:
- Canadian banking (31%)
- International banking (26%)
- Global wealth management (21%)
- Global banking and markets (21%)
Utdelningen
Bank of Nova Scotia är en etablerad institution som har funnits i över 180 år och har delat ut sedan slutet av 1800-talet. Utdelningen har vuxit med i genomsnitt nästan 8% per år under perioden 2005-2014.
Som synes ovan har utdelningstillväxten varit stabil och till skillnad mot många av våra svenska banker sänkte inte BNS utdelningen i anslutning till finanskrisen vilket jag ser som en styrka. Direktavkastningen är för närvarande nästan 4,8% och utdelningsandelen ca 48% baserat på de senaste tolv månadernas vinster. Jag brukar inte lägga för stor vikt vid valutor, men värt att notera är att Kanadensiska dollarn är på 10-års lägsta jämfört med den amerikanska motsvarighet.
Värderingen
Det som tilltalar mig, förutom den stabila vinst- och utdelningshistoriken, den breda verksamheten och de stabila finanserna, är den för marknaden relativt attraktiva värderingen. Aktiens kurs har på senare tid, i likhet med flera andra kanadensiska bolag, pressats på grund av svackan i energisektorn som utgör en stor del av landets ekonomi, men även höga bostadspriser spelar in. Bankens direkta exponering mot energisektorn är dock liten.
Vilka indirekta effekter ett permanent oljepris under 50 dollar får för BNS eller hur den höga skuldsättning bland bolånekunder påverkar är svårbedömt och jag har istället valt att fokusera på bankens verksamhet och dess förutsättningar för att fortsätta öka vinsten samt utdelningen, vilka jag bedömer som goda.
BNS är inget fynd på dessa nivåer, men i en marknad där stabila utdelare i allmänhet handlas till överpriser anser jag banken vara attraktivt värderad. För den som är långsiktig tror jag att nuvarande nivå kommer att ge en bra utdelnings- och totalavkastning.
Nedan har jag listat några fler nyckeltal för banken i fråga:
- K/I-tal: 53%
- ROE (3): kring 17%
- ROE 2015: 15%
- Marknadsvärde: ca 70 miljarder dollar
- Kärnprimärkapitalrelation: ca 11%
- P/E-tal 10
Uppföljning passiv utdelningsinkomst
Efter inköpet har den passiva utdelningsinkomsten ökat till ca 22 000 kr. Så här ligger vi till jämfört med delmålen för de första 10 åren av vårt sparmål.
Vår utdelningsmaskin fortsätter att växa och kan nu leverera en utdelning som täcker ca 6,11% av våra levnadsomkostnader. Det ser riktigt positivt ut inför fortsättningen och jag är övertygad om att vi kommer att nå vår målsättning för 2015. Den årliga utdelningsinkomsten är nu tillräckligt stor för att köpa 56 aktier i Bank of Nova Scotia om jag så skulle vilja. Vad har ni gjort för inköp senaste tiden och har ni något tips på en spännande utdelningsaktie jag borde titta närmare på?
Ni hittar i vanlig ordning den nya portföljfördelningen och storleken på den passiva inkomsten i bloggens huvudmenyn.
Ha en fortsatt trevlig helg!
Hej och tack för en bra blogg, köpte du i CAD eller USD?
Kul att du uppskattar bloggen! USD via Nordnet denna gång, men fortsätter CAD ner så kanske jag väljer grundaktien noterad på den kanadensiska börsen.
Hej, bra inlägg! Jag måste dock fråga hur du fick fram att utdelningen ökat med ca 9% per år mellan 2005-2014?
Jag räkna på det och fick fram ca 7,7%.
(2,56/1,31)^(1/9)= 1,0772……….
Eller tänker jag fel någonstans? =)
Tack själv för att du är uppmärksam! Nästan 8% ska det vara.
Mvh
Även jag ökat BNS idag. Tycker det är en attraktiv nivå och direktavkastningen ligger på 4% borträknat källskatten (även om man får tillbaka den senare). Handlas till lågt P/E tal historiskt sätt på konservativa siffror. Kan inte se att det är köp på över pris.
Välkommen till klubben 🙂 Ja, jag tror att det blir en fin utdelningsinvestering för den som är långsiktig. En investering som kan bli ännu bättre när väl den kanadensiska dollarn återhämtat sig.
Din aktieportfölj, cirkeldiagrammet, syns dåligt med scrollfunktion
Hej, är det vid någon speciell upplösning? På vilken typ av enhet/skärm? Eller syftar du på att inte namnet på alla bolag i portföljen syns om man inte klickar på pilen i diagrammet?
Mvh