Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Etiska aspekter vid aktieinvestering

oktober 12, 2014 By Langsiktig Investering 17 Comments

Vi är nog flera som någon gång funderat på hur vi kan bidra till att världen blir en bättre plats. Jag ser mig själv vara lite av en pragmatisk idealist och funderar ofta på hur jag kan bidra till en bättre värld utan att för den sakens skull sänka levnadsstandarden för mig och min familj. Idag har vi två fadderbarn och de två senaste jularna har vi skänkt pengar istället för julklappar till varandra. Vi skulle så klart kunna skänka mer, men vi väljer att prioritera vår egna levnadsstandard, något som jag inte tror vi är ensamma om.

Om jag inte är beredd att dra ner på vårt spartempo för att göra världen till en bättre plats kanske jag kan bidra till en lite bättre värld genom mitt val av aktier? Vilka av mina bolag bör jag i så fall undvika för att inte bidra ytterligare till världens problem och orättvisor?
I samband med att jag nostalgiskt läste Lundaluppens blogg snubblade jag över ett intressant inlägg som berör just investeringsetik. Ni hittar inlägget HÄR.  

I inlägget listar Lundaluppen ett antal etiska problemområden och resonerar kring dessa. Nedan följer problemområdena som han identifierade och min inställning till dessa:

  • Tobak (Jag vill inte bidra till tillverkningen och distributionen av en så hälsovådlig produkt)
  • Alkohol (Se tobak)
  • Spel/Vadslagning (För många som lider av spelmissbruk för att jag ska känna mig bekväm med affärsmodellen)
  • Vapen (Jag vill inte bidra till fler vapen eller tjäna pengar på försäljningen)
  • Demokrati (Jag vill inte direkt eller indirekt stödja diktaturer där folk ofta förtrycks på olika sätt)
  • Arbetsförhållanden (Jag vill att mina bolag följer rådande arbets- och miljölagstiftning)
  • Miljö/klimat (Jag vill helst att mina bolags miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt, även om jag är realist och inser att nästan alla verksamheter påverkar miljön i olika grad.

Jag tänkte använda mig av dessa problemområden för att identifiera vilka av mina aktier som kan tänkas bedriva en mindre etisk verksamhet. Tabellen nedan listar problemområden och vilka av mina bolag som jag anser verka i dessa.

Tobak
Walmart säljer tobak.
Alkohol
Walmart säljer även alkohol.
Spel/Vadslagning
Walmart säljer även lotter.
Vapen
Walmart säljer vapen i vissa av sina affärer.
Demokrati
Om vi bortser från de bolag som investerar i diktaturen Kina så är TeliaSonera och bolagets förehavanden i diktaturer i Euroasien det som sticker ut bland mina bolag. Telia har dock tagit ett antal steg för att åtgärda situationen efter muthärvan i regionen. Fortum är ett annat av mina innehav som satsat stort på elproduktion i det odemokratiska Ryssland.
Arbetsförhållanden
Walmart är det bolag som jag först tänker på och som figurerat flitigt i amerikansk media på grund avundermålig personalpolitik. Nummer två på listan anser jag McDonalds vara som också fått sin beskärda del av kritiken. Även Apple har kritiserats för arbetsförhållanden som råder i farbrikerna hos en av deras största leverantör Foxconn som tillverkar deras produkter.
Miljö/klimat
Chevron är det bolag jag tänker först på med tanke på den negativa miljöpåverkan som olja haft och kommer att ha på miljön framöver.

Bonhuer är ett annat av mina bolag med direkt koppling till oljeindustrin genom oljeutvinning till havs genom Fred Olsen Energy (FOE). Det som gör Bonheur till ett mer miljövänligt alternativ än Chevron är att ungefär hälften av konglomeratets omsättning kommer från affärsområdena förnybar energi och facilitering av vindkraftsfarmer till havs.

Det bolag som sticker ut i mängden är Walmart som figurerar under fem problemområden. Chevron är nog det bolag som jag anser komma på andra plats på grund av den negativa miljöpåverkan, men även påverkan på människors hälsa och djurliv i anslutning till oljeutsläpp. Dessa två bolag känner jag mig minst bekväm med rent etiskt. 

Har jag missat något innehav och vilka bolag avstår ni av etiska skäl?

Andra inlägg på liknande tema

En av de svåraste frågorna inom investering - När ska man sälja en aktie?
Det är lika viktigt att förstå varför det går bra som varför det går dåligt
Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet

Filed Under: Investeringsstrategi Tagged With: Allmänt om investering, Etik vid aktieinvestering

Comments

  1. Anonym says

    oktober 12, 2014 at 7:35 f m

    Ett mycket svårt område det här. Jag tror att var och en måste kryssa utefter sin egen kompass.

    Några funderingar på din redovisning. Säljer Walmart lotter och alltså ingår under rubriken Spel…? Varför bortse från investeringar i Kina?

    Som sagt, svårt det här. Ändå kan det vara bra att ta sig en funderare ibland. Kolla kompassen så att säga. Många av de riktigt stora bolagen gör ju affärer i hela världen oavsett demokrati eller inte (Coca-Cola).

    Tack för en trevlig blogg och för att du fick mig att tänka en gång till.

    /J

    Svara
    • Långsiktig investering says

      oktober 12, 2014 at 12:07 e m

      Kul att höra att du uppskattar bloggen!

      Tack, hade missat att Walmart börjat sälja lotter. Ska uppdatera tabellen.
      Anledningen till att jag valt att inte lista alla bolag som har någon form av handel med Kina är helt enkelt att nästan alla mina bolag har beröringspunkter med Kina.

      Det måste nästan vara omöjligt att ignorera denna ekonomiska supermakt om ett multinationellt bolag har aspirationer att växa, inte minst då den amerikanska marknaden är så pass mättad i förhållande till den kinesiska.

      Håller med dig om att det är ett komplicerat ämne och att det är svårt att hitta ett globalt bolag som är etiskt klanderfritt, men vissa bolag sticker ut från mängden av fel anledningar.

      Mvh

      Svara
  2. Anonym says

    oktober 12, 2014 at 8:51 f m

    Tobak har lockat som investering – att sälja en vara som är beroendeframkallande är ju fantastiskt ur den aspekten.
    Men det innebär i så fall att jag skulle hoppas på att fler människor börjar röka och får sämre hälsa. Det kan jag inte leva med. Så avstår den branschen.
    Oljebeanschen hoppar jag mer över pga brist på kunskap. Men de företagen är väl inga miljöhjältar.

    Hur tänker ni kring energi, kärnkraft?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      oktober 12, 2014 at 9:03 e m

      Ja, beroendeframkallande produkter såsom tobak är tyvärr väldigt lönsamma.

      Beträffande kärnkraft är min syn i stort lik den som Henrik W beskriver nedan. Jag ser dock kärnkraft som ett nödvändigt alternativ tills de förnybara alternativen kan konkurrera ut den.

      Svara
  3. Anonym says

    oktober 12, 2014 at 1:59 e m

    Man får nog avgöra själv vad man anser kan ingå i ens portfölj då det även går resonera som så att förbättrad ekonomi även i länder med tveksam demokrati och annan människosyn än oss oftast leder till förbättringar och framsteg både för nationen och befolkningen där, kanske går processen fortare än om man fryser ute landet och bestraffar det ekonomiskt?

    Vet inte om vi verkligen har någon demokrati längre man vet ju vad frihetshandelsavtal egentligen är vilket är att kringå demokratiskt fattade beslut .

    Bra initiativ välja ge pengar etc till mer behövande i stället för egna presenter det tror jag kan bli aktuellt för min del oxå.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      oktober 12, 2014 at 9:08 e m

      Det är som du säger upp till var och en att fundera på om man anser att verksamhetens positiva bidrag överväger det negativa.

      Ja, att frysa ut länder eller att bestraffa dem ekonomiskt har sällan varit en bra idé, se bara Tyskland efter andra världskriget.

      Tack, det känns skönt med tanke på att de flesta i min umgängeskrets själva har råd att köpa det de behöver och vill ha.

      Svara
  4. Nicholas says

    oktober 12, 2014 at 3:35 e m

    Det är svårt med etik!

    Gällande vapen hade jag nog inte velat investera i en vapentillverkare (även om det kan vara en fantastik affär..) men jag hade kanske inte bojkottat Walmart av anledningen att de säljer vapen (vilket de gör i större varuhus i USA, ev. beroende på delstat..).

    Skulle nog försöka fundera om företagets kärnverksamhet är något jag etiskt kan stå upp för, och basera mitt etiska val på det.

    Titta på Telia – de tillhandahåller kommunikationstjänster till konsumenter och företag, att de försöker etablera sig i diktaturer är inget jag tycker är problematiskt (kan kanske främja demokrati till och med). Däremot har Telia strulat till det för sig i Euroasien, men det är ju snarare sättet som företaget har "valt" att göra affärer på, inte det faktum att de finns där.

    Hur skulle din lista se ut om du tänkte på det sättet istället?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      oktober 12, 2014 at 9:17 e m

      Helt klart ett svårt ämne som jag bara skummar ytan på med detta inlägg. Det finns som du själv beskriver flera dimensioner att ta hänsyn till.
      Frågan för varje innehav skulle kunna vara om verksamhetens positiva bidrag överväger de negativa, men även om jag tar hänsyn till Walmarts och Chevrons positiva bidrag så har jag svårt att se dem som etiska bolag.

      Tack för informationen, hade ingen aning om att Walmart säljer vapen.

      Svara
    • Nicholas says

      oktober 13, 2014 at 1:01 f m

      Har ändå svårt att klassa Walmart som ett oetiskt bolag bara för att de säljer alkohol, spel och vapen. De säljer så mycket mer och kan tänka mig att majoriteten av omsättningen kommer från varor som ej är i listan ovan.

      Angående deras vapenförsäljning förresten. Har inte varit inne i en Walmart på 10 år, så var tvungen att dubbelkolla. De säljer tydligen inte online, bara i selected stored. Och kräver 50% down payment (bra för kassaflödet..).

      http://i.walmartimages.com/i/if/hmp/fusion/SpecialOrderGunCatalog.pdf
      Katalogen är 123 sidor lång!

      Svara
  5. Henrik W says

    oktober 12, 2014 at 6:13 e m

    Mitt ämne känns det som 🙂 Riktigt kul att se att detta dyker upp i ett inlägg hos dig. I min lilla investeringsvärld går ju långsiktighet och etik/hållbarhet hand i hand. Särskilt som fler och fler investerare verkligen står vid sina ord om att hållbarhet faktiskt bevisligen skapar bättre aktievärde.

    Vill du att jag gör en analys av dina innehav och återkommer med mina kommentarer?

    /Henrik @etiskinvest

    Svara
    • Långsiktig investering says

      oktober 12, 2014 at 9:17 e m

      Det får du gärna göra, alltid kul med konstruktiv input!

      Svara
  6. Henrik W says

    oktober 12, 2014 at 6:22 e m

    Om jag även får kommentera de andra inläggen…

    Jag personligen anser att kärnkraft är otroligt mycket bättre än fossila bränslen, men är fruktansvärt dyrt och risken att något går ordentligt snett är egentligen ohållbart stor. Se bara på Fukushima för ett exempel i närtid. Med klimatförändringarna är vi på väg mot en långt större, global katastrof, men eftersom det går långsamt så märks det ju inte på samma sätt (och därav handlingsförlamningen.) Så skulle jag behöva välja mellan ett bolag som satsar på kärnkraft eller fossilt så blir det kärnkraft 100%.

    Att verka i "svåra" länder: jag är personligen 100% övertygad om att sköter man verksamheten på rätt sätt, och vågar stå emot rådande mutkultur etc. så är man en positivt bidrag i alla svåra samhällen. TeliaSonera är ett bra exempel – det finns nog inget svenskt företag som någonsin (?) utsatts för så mycket kritik, och mediagranskning, och som verkligen varit tvunget att gå till roten med problemen. Ledningen är övertygad om att exit från svåra marknader inte är ansvarsfullt varken för aktieägarna, eller samhällena där man verkar.

    I slutändan är det här med de vanliga etiska kriterierna, och negativt urval baserat på dessa, riktigt svårt – dessa kriterier är historiskt sprungna ur kristen moraletik och jag personligen kan tycka att Coca-Colas produkter skapar mer skada än de största alkoholproducenterna. Jag förespråkar därför att praktisera positivt urval – välj de aktier eller fonder som bevisligen gör något BRA för att lösa världens problem, oavsett vilka dessa är – det finns gott om sådana!

    /Henrik

    Svara
    • Långsiktig investering says

      oktober 12, 2014 at 9:28 e m

      Intressant resonemang, märks att du funderat på detta en hel del. Du har helt rätt att Coca Cola borde figurera i diskussionen och att problemområdena inte fångar upp alla dimensioner. Det är som jag skrev ovan ett komplext ämne och jag har bevisligen bara bara skummat ytan.

      Kanske får det bli ett inlägg längre fram där jag listar vilka bolag som jag anser har en affärsidé och verksamhet som på lång sikt bidrar till en bättre värld. Ser framemot din input i ämnet!

      Svara
  7. Framtidsinv says

    oktober 12, 2014 at 8:28 e m

    Bra inlägg och mycket viktig aspekt! Jag undviker t.ex. spelbolag och tobaksbolag av den etiska aspekten. Däremot är dåliga arbetsförhållanden t.ex. något som inte ger mig "no go" vid investeringar, tvärtom så kan man som aktieägare påverka mer. Om inte hela affärsmodellen bygger på dåliga arbetsförhållanden, vill säga.

    Vapen & oljebolag tycker jag är lite tveksamma också, men skulle t.ex. kunna tänka mig äga SAAB ändå, mest för att de gör så mycket mer än vapen.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      oktober 13, 2014 at 5:40 e m

      Tack, kul att du uppskattade inlägget! Finns som sagt många aspekter att beakta. Visst finns det säkert möjligheter att påverka som aktieägare i mindre svenska bolag, men i en amerikansk jätte som Walmart känns det dock svårare att göra skillnad som svenska småsparare.

      Svara
  8. Mathias says

    november 19, 2015 at 8:31 f m

    Hittade de här 1 år gamla inlägget när jag läste runt kring BHP och katastrofen i Brasilien. Får riktiga samvetskval som ägare av BHP samtidigt som ett helt område raderats ut pga deras gruva. Som medlem i WWF får jag bara mer o mer dåligt samvete och det luktar dubbelmoral lång väg för min egen del.

    Hur ser du på BHP efter händelserna i Brasilien?

    Tack för en oerhört bra blogg också!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 20, 2015 at 8:53 e m

      Kul att du uppskattar bloggen Mathias!
      Ja, det är verkligen inte roligt när olyckor av den här kalibern sker… Det är först i dagarna som jag tagit mig tid och läst på och sättet som olyckan hanteras av inblandade parter i Brasilien är inte snyggt.
      Min uppfattning är trots olyckan att BHP Billiton har ett etablerat säkerhetstänk jämfört med många konkurrenter och eftersom det var i ett samägt bolag där olyckan skedde är det inte heller helt lätt att veta hur stor del av olyckan som BHP Billiton bär ansvar för, men att de har ett ansvar som delägare råder det dock inga tvivel kring. Jag känner mig inte heller helt bekväm situationen som aktieägare, men jag behåller dock mina aktier tills vidare.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in