Dagens inlägg kommer att handla om ett bolag som jag tidigare analyserat och som tack vare en kort Twitter-diskussion med George (40procent20år) åter är på min radar. Bokaget i fråga är Nordic Waterproofing (NWG).
Jag tyckte att bolaget var intressant redan i början av året när jag skrev min analys, men nu har det blivit än mer intressant på grund av ett antal faktorer som jag lite snabbt kommer lista nedan.
Tydligare ägarbild
Svolder med Ulf Hedlundh i spetsen har ökat sitt innehav till 10 % av aktierna och är numera största ägare. Svolder är ett investmentbolag som huvudsakligen investerar i börsnoterade aktier i små och medelstora svenska företag. Tidigare har NWG saknat en långsiktig huvudägare vilket jag sett som en svaghet, men att Svolder nu valt att ta en så pass stor position i NWG ser jag som en kvalitetsstämpel.
En verksamhet som är mindre konjukturkänslig än vad jag först trott
Ett annat orosmoment som jag haft tidigare är hur konjukturkänslig verksamheten är. Tätskiktsmarknaden som NWG verkar inom utgör en relativt liten nisch inom byggmarknaden och bolagets aktie verkar ha dragits med i den allmänna byggfrossan som rått i år på börsen.
Enligt ledningen utgör dock renovering och underhåll av tak en betydande del av omsättningen vilket gör bolaget mindre känsligt för en avmattning i byggbranschen. I senaste årsredovisningen kan man läsa att renoveringar står för ca 60 % av den nordiska byggmarknaden och nyproduktion för 40 %. Under den ekonomiska krisen 2007–2009 påverkades inte renoveringsmarknaden nämnvärt medan nybyggnationsmarknaden minskade med 27 %.
För en lekman som mig själv är det svårt att validera den bild som NWG ger av verksamhetens karaktär, men jag hade av en slump möjligheten att prata med någon som jobbar i takläggningsbranschen i veckan och denne bekräftade bilden av branschdynamiken. När det råder goda tider i byggbranschen byggs det fler företags- och industrilokaler och leverantörerna har fullt upp att lägga nya tak och prioriterar därför inte underhållsjobb vilket skapar ett uppdämt behov. Renoverings- och underhållsjobben tar man sedan när nybyggnationen har mattats av.
Följande diagram hämtat från analystjänsten Introduce.se bekräftar bilden av att renoveringsbehovet är relativt opåverkat av sämre tider och att bolagets tillväxt främst följer renoveringsbehovet:
För det andra så är bolagets exponering mot den privata bostadsmarknaden i allmänhet låg. Man uppskattar att omkring 70 % av värdet av den totala tätskiktsmarknaden i Norden kommer från kommersiella fastigheter och andra byggnader såsom broar. Det är helt enkelt vanligare med låglutande tak bland kommersiella fastigheter än bland bostadsfastigheter.
Stark marknadsposition
Tätskiktsmarknaden är konsoliderad och marknadsandelarna tenderar att förbli stabila över tid. Den marknad som NWG verkar på är mogen med en tillväxt motsvarande BNP. Marknaden består av ett fåtal större aktörer och många små, vilket NWG utnyttjat de senaste åren genom att förvärva flera bolag och på så viss uppnå en högre tillväxt.
Tätskiktstillverkare i allmänhet och NWG i synnerhet har en stark prisposition på marknaden då produkten är kritisk i byggnationen samtidigt som de utgör en liten del av den totala byggkostnaden och konsekvensen av misslyckande är omfattande. Prispositionen stärks ytterligare av att kundbasen generellt sett är fragmenterad och prisökningar på råmaterial kan vanligtvis föras över till kunderna. Det finns visserligen lågprisaktörer, men dessa utgör inget hot för stora bolag som NWG som kan välja sina kunder och hålla priserna uppe.
Något lägre värdering
Sedan min senaste analys som ni kan läsa här har värderingen gått ner ytterligare och i skrivande stund värderas Nordic Waterproofing till ca 11 gånger nettovinsten eller 10 gånger EBIT med hänsyn taget till nettoskuldsättning. Direktavkastningen till dagens kurs är ca 5,1 % och bolaget handlas 0,7 gånger den egna försäljningen (p/s). Sammantaget får detta ses som en aptitlig värdering jämfört med mycket annat på börsen.
Slutord
Jag hoppas att den här korta uppdatering kan hjälpa någon som precis som jag gått och funderat på bolaget. För den som redan har bestämt sig för att investera kan det vara bra att veta att bolaget har sitt legala säte i Danmark vilket innebär att utländsk källskatt dras på utdelningen enligt dansk modell (25 %). För att vara säkert på att få tillbaka överskjutande källskatt bör man därför äga NWG i en kapitalförsäkring. Det går visserligen att begära tillbaka överskjutande belopp på egen hand, men då finns det inga garantier, fråga bara Lundaluppen. 🙂
Image courtesy of digitalart images at FreeDigitalPhotos.net
Jag har egentligen bara en enda invändning oxh det är att det finns lite för många bra alternativ just nu. Med likartad värdering har du t.ex. Europris, Kindred, Wise Group, Nilörn och Kitron att välja på och det är bolag som växer bättre och/eller har mindre cyklisk exponering.
Intressant lista, även om jag som sagt har invändningar mot Europris höga skuldsättning och Wise Group är väl delvis ett konsultbolag? Kitron verkar också vara exponerade mot verkstadsindustrin i ganska stor utsträckning? I Kindreds fall tänker jag spontant på risken som framtida spelregleringar för med sig.
Det bolag som verkligen sticker ut på din lista värderings- och kvalitetsmässigt är Nilörn, men sedan kan jag bolaget betydligt bättre än dina övriga kandidater. 🙂