Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Diversifiering och ombalansering för att minska risken att bli blöt när det börjar regna

mars 23, 2015 By Langsiktig Investering 8 Comments

Jag har funderat en hel del över riskhantering på senaste tiden – både portfölj- och bolagsrisk. En anledning till att jag fuderat kring risk är att börsen har fortsatt sin resa uppåt och sannolikheten att vi få en korrigering neråt känns större för varje månad som går. Även om jag försöker fokusera på huruvida enskilda bolag är prisvärda och undvika makrospekulation finns där i bakhuvudet ett behov av att förbereda portföljen för en negativ marknad. Vid närmare eftertanke handlar det kanske snarare om att förbereda portföljen så att jag känner så lite obehag som möjligt och agerar rationellt i ett scenario där konjunkturen försämras avsevärt. Hur skulle jag exempelvis agera idag om värdet på min portfölj föll med 40% på kort tid? Hur kan jag minimera risken för att jag handlar ogenomtänkt och låter känslorna styra i en sådan situation? 

Diversifiera och ombalansera för att minska risken att bli blöt när det börjar regna
Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

Jag har också funderat på balansen mellan innehaven i min portfölj – med andra ord hur stor andel enskilda bolag utgör av min aktieportfölj och tillika utdelningsström. En av de främsta anledningarna till att jag återigen börjat funderat kring bolagsrisk är den tråkiga och för många smärtsamma händelseutvecklingen i ett litet försäkringsbolag från Norge – Vardia. Även utdelningssänkningen och utveckligen i Bonhuer har aktualiserat följande fråga: Hur minskar jag risken för att jag ska råka ut för de smällar som många bloggare tog i samband Vardias kursfall? 

Jag tror att det gäller att vara ödmjuk för det faktum att det inte finns några garantier på aktiemarknaden, även om det går att minska risken betydligt bara genom att köpa storbolag med lång och gedigen historik så är inte framtiden given. För oavsett hur övertygad jag är om att jag köpt en aktie med god säkerhetsmarginal och att denna aktie kommer att leverera fin avkastning framöver kan det lika gärna bli tvärtom. Jag som småsparare kan omöjligen, oavsett hur mycket jag gräver, kartlägga alla sannolika och osannolika risker. Det gäller med andra ord att ha en sådan god självdistans att man inser sina begränsningar och sprider riskerna. Ett stycke ur The Intelligent Investor av Benjamin Graham tycker jag summerar vikten av att undvika koncentrerad bolagsrisk:

“There is a close logical connection between the concept of a safety margin and the principle of diversification. One is correlative with the other. Even with a margin in the investor’s favor, an individual security may work out badly. For the margin guarantees only that he has a better chance for profit than for loss-not that loss is impossible. But as the number of such commitments is increased the more certain does it become that the aggregate of the profits will exceed the aggregate of the losses. That is the simple basis of the insurance-underwriting business.”

I stycket ovan finns delvis svaret på hur jag skapar förutsättningarna för att jag ska sova så gott som möjligt om nätterna i ett scenario där världens börser kraschar eller där ett av mina bolag blir ett nytt Vardia eller Northland. Med detta sagt har jag kommit fram till att följande åtgärder kommer att minska risken i min portfölj och öka min nattro:
  • Ytterligare balansering av portföljen så att inte bolag med högre risk utgör en alltför stor portföljandel eller en alltför stor del av min passiva utdelningström.
  • Ökad diversifiering avseende valuta, branscher och antalet bolag.

Med dessa ledord i bakhuvudet har jag sett över portföljen och genomfört ett antal åtgärder. Till att börja med har jag minskat min position i Mekonomen då jag inte känner mig bekväm med att ett bolag på svenska Mid Cap har vuxit till nästan 15% av portföljen och en lika stor andel av mina totala utdelningar. För likviderna jag frigjorde i anslutning till försäljningen av aktier i Mekonomen diversifierade jag portföljen ytterligare avseende bransch, valuta och antal aktier genom att köpa aktier i de lägre värderade (enligt mina kriterier) Sampo och Bahnhof. Ni hittar min nya portfölj- och utdelningsfördelning i huvudmenyn längst till vänster. 

Hur ser du på vikten av diversifiering och vad lärde dig du dig av soppan kring Vardia? Jag kommer att återkomma till ytterligare två åtgärder som jag främst gjort i riskminimeringssyfte, kan ni redan nu gissa vilka dessa åtgärder är genom att titta på min portföljfördelning i huvudmenyn?

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Diversifiering, Försäljning, Inköp Tagged With: Bahnhof, Diversifiering, Mekonomen, Portfölj, Risk, Sampo

Comments

  1. Anonym says

    mars 24, 2015 at 4:58 e m

    Låt mig först säga att jag lärde mig inte ett dugg av "soppan i Vardia". Hade redan gjort mina hemuppgifter. Har skrivit en del om detta på Lundaluppens blogg, och hos Spartacus Invest.
    Finns mycket att hämta.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    Svara
    • Långsiktig investering says

      mars 24, 2015 at 7:27 e m

      Det är helt klart att föredra, men för många andra mindre erfarna sparare finns mycket att vinna på att dra lärdomar av andras och sina egna misstag. Förhoppningsvis har många aktiesparare fått upp ögonen för vikten av att sprida sina risker efter det som hänt i Vardia.

      Roligt att du kikade förbi Lars, har läst många av dina kommentarer och tycker du ofta kommer med kloka och underhållande inspel.

      Svara
  2. Anonym says

    mars 24, 2015 at 5:14 e m

    Tror inte fler aktier kommer göra att du klarar dig bättre vid en nedgång. Däremot genom att sälja av aktier som trendar nedåt långsiktigt. Klassiska knep som MA200 etc. I kombination med att bara ha lite större bolag i byrålådan.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      mars 24, 2015 at 7:08 e m

      Diversifiering är ett sätt att skydda sin avkastning/utdelning på sikt, även om det finns olika uppfattningar om i vilken grad man bör diversifiera. För mig handlar det dock främst om att jag ska känna mig så pass bekväm med min portfölj att jag kan agera rationellt när marknaden agerar irrationellt.

      Mvh

      Svara
  3. Sigge Portfolj says

    mars 25, 2015 at 7:36 f m

    Det har blivit en väldig fokusering på risk bland bloggarna efter bloggfavoriten Vardias fall…
    Jag tycker dock man ska se till möjligheterna också när man viktar i portföljen och då vikta efter risk/rewarden. Jag anser att portföljallokeringen är nästan lika viktig som stockpickingen för att få ett bra resultat och många bloggare har ju även aktier i ett annat norskt försäkringsbolag Protector som gått upp över 300 % sedan sommaren 2013 och då är det ju inte lika smart att sitta med några ynkliga procent där….

    Jag diskuterade med en bloggare koncentrerad portfölj kontra diverserad. Han hade ett 20-tal bolag och kände sig styrkt om diversieringens fördelar efter Vardiadebaclet även om han inte var inblandad där. Själv vågar jag inte ens tänka tanken om jag bara suttit med ett par procent av portföljen när Borg gick upp 3500 % på ett par år…:-)

    Jag kan ta ett räkneexempel för att förtydliga. Visst fiktiva siffror men fullt realistiska under ett antal år.

    Aktie 1 + 500 %
    Aktie 2 + 300 %
    Aktie 3 + 100 %
    Aktie 4 0
    Aktie 5 – 50 %

    Aktie 6 – 20 i snitt + 50 %.

    Koncentrerad portfölj aktie 1 – 5 resultat + 170 %
    Diverserad portfölj aktie 1 – 20 resultat + 80 %

    Rejäl skillnad alltså och det är just det som är min point att när man hittar en riktig vinnare så ska vinsten inte spädas ut allt för mycket men ändå klarar man blindskär. Mitt motto det gäller bara att göra mer rätt än fel så blir det bra och gör man mycket mer rätt ja då blir det väldigt bra…

    Självklart ska man göra det som passar en själv och vi har som sagt olika förutsättningar och mål med aktiesparandet men jag tycker att exemplet är tänkvärt..

    Svara
    • Långsiktig investering says

      mars 25, 2015 at 7:03 e m

      Visst, avkastningen blir lägre i en diversifierad portfölj, så länge som man i längden lyckas pricka fler vinnare än förlorare i en koncentrerad portfölj. Något att ta i beaktning i sammanhanget är att det har varit enklare att pricka vinnare i det börsklimat vi haft de senaste åren.
      Hur skulle de flesta sparare agera om vi vänder på ditt exempel och samtidigt befinner oss i ett negativt börsklimat? Det krävs tur, skicklighet och starka nerver för att vara långsiktig med en koncentrerad portfölj. Jag tror inte att det är en slump att kapitalstarka investerare ofta sprider riskerna mer.

      Men vi är, som du själv är inne på, alla olika och har olika mål och förmåga. För mig personligen handlar det om att hitta en strategi som jag känner mig bekväm med i både med- och motgång över väldigt lång sikt. Eftersom jag vill, helt eller delvis, leva av min aktieportföljs passiva inkomst finns det ytterligare en anledning för mig att diversifiera.

      mvh

      Svara
    • Sigge Portfolj says

      mars 26, 2015 at 5:06 f m

      Alla är vi olika som sagt och har olika sleepingpoint 🙂 Jag vänder på det hela och säger: Eftersom jag vill helt leva av min aktieportfölj finns det ytterligare en anledning för mig att koncentrera… 🙂 Jag lever på min portfölj och följer mina aktier och aktiemarknaden mycket noga till stor del för att det är roligt och ett stort intresse, Alla är vi olika men jag har upptäckt en annan fördel med koncentrerad portfölj att jag kan följa ett mindre antal bolag bättre och snabbare ta beslut om innehavet inte känns bra av någon anledning och det har jag räddat mycket pengar på. Med kanske 30-40 innehav så spelar det ju inte så stor roll om något bolag står på öronen precis som ev jättevinnare i portföljen spelar mindre roll med vilket kanske gör att man inte engagerar sig lika mycket. En sak för de som inte har tid eller lust att engagera sig så mycket och resultatet inte är mycket bättre än index är att satsa på indexfonder istället så slipper man bry sig…

      mvh

      Svara
  4. Ikaros says

    mars 26, 2015 at 5:34 e m

    Varför inte bonheur som är det mest köpvärda enligt din bevskningslista?

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in