Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Fortum genomför stora förändringar samt höjer utdelningen med 18%

februari 15, 2015 By Langsiktig Investering 9 Comments

I förra veckan släppte energiföretaget Fortum sin rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet var lite sämre än förra året, men bättre än jag förväntat mig med tanke på lägre elpriser och den svaga ryska valutan.

Fortum
Resultat för verksamhetsåret 2014


– Försäljningen (exklusive jämförelsestörande poster) minskade med ca 4% till 1 351 miljoner euro (1 409).

– Resultat per aktie var 3,55 (1,36), varav 2,36 (0,10) euro främst är relaterat till avyttringen av den finska eldistributions verksamheten, totalt 2,08 euro per aktie.
Så här fördelades intäkter och resultat mellan affärsområdena i slutet av året:

Fördelning intäkter och resultat mellan affärsområdena december 2014 - Fortum

Trots tunga satsningar i Ryssland är det fortsatt kärn- och vattenkraft utanför Ryssland som utgör merparten av vinsten.

Faktorer som påverkade resultatet
  • Högre produktionsvolymer i Fortums kraftdivision bidrog positivt till resultatet.
  • Det låga elpriset belastade resultatet för de divisioner som är verksamma i Norden.
  • Det milda vädret påverkade värmeproduktionen och distributionsverksamheten negativt.
  • Den svaga rubeln påverkade resultatet i Ryssland negativt. Rysslandsdivisionens resultat var dock något högre trots den försvagade rubeln. Ny kapacitet i landet har påverkat resultatet positivt.
Omstrukturering av verksamhet i Ryssland och Finland
En av de större nyheterna under året var att Fortum och ryska Gazprom har undertecknat ett avtal för att starta omstruktureringen av energibolaget TGC-1. TGC-1 äger och driver vatten- och värmekraftverk i nordvästra Ryssland samt nätverk för värmeöverföring i St Petersburg. För närvarande äger Gazprom 51,8% och Fortum 29,5% av aktierna i bolaget.Omstruktureringen innebär förenklat att Fortum tillsammans med det ryskägda Rosatom startar ett dotterbolag till Fortum som består av samtliga vattenkraftstillgångar i TGS-1. Övrig verksamhet och tillgångar som återstår kommer att tillfalla Gazprom. Genom att utnyttja sin nuvarande andel i TGC-1 skulle Fortum äga 75% av det nya vattenkraftsbolaget.

Förutsatt att överenskommelsen blir verklighet är Fortum redo att delta med en minoritetsandel (max 15%) i kärnkraftsprojekt Fennovoimas på samma villkor som de bolag som för närvarande deltar i projektet. Bildandet av det nya dotterbolaget skulle öka Fortums elproduktion från vattenkraft med hela 60% till 34 TWh.

Övrigt av intresse som framkom i rapporten
  • Fortums skuldsättning har minskat markant sedan 2013.
  • Fortum har sålt av den norska respektive finska distributionsverksamheten och arbetet inför en eventuell avyttring av distributionsverksamhet i Sverige fortgår enligt plan.
  • Fortums ledning föreslår en ordinarie utdelning på 1,1 (1,1) euro och en extrautdelning på 0,2 euro per aktie för 2015.
  • Tapio Kula slutade som vd för Fortum den 1 februari i år till följd av att hans cancersjukdom har kommit tillbaka. Fortum har börjat söka efter en ny vd och letar både inom och utanför bolaget. Tills vidare tar finanschefen Timo Karttinen över vd-sysslorna.

Min syn på rapporten

Resultatet för helåret var godkänt i mina ögon och de historiskt sett låga elpriserna talar för att intjäningen har en större uppsida framgent. Under året har Fortum stärkt sin balansräkning – lånen är nästan halverade och kassan mer en fördubblad.
Det är också positivt att elproduktionen från kraft divisionen har tagit fart under 2014. Rysslandsdivisionen går fortsatt bra trots oroligheterna i regionen och den svaga rubeln.Med tanke på de risker som föreligger i och med Ryssland kommer jag att bevaka bolaget noggrant framöver. Jag är dock mestadels positivt inställd till den omstrukturering av TGC-1 som verkar bli av. Fortum kommer genom det nya bolaget att få helt andra möjligheter att styra verksamheten i det nya vattenkraftsbolag och undviker den konfliktsituation som råder vid nuvarande ägarsituation i TGC-1.
Även om Fortum enbart kommer att gå in med en minoritetsandel i det nya kärnkraftsprojektet i Finland kommer de att vara i majoritet tillsammans med övriga finska aktörer och möter det krav på 60% finskt ägande som finska staten krävt.

Att Fortums VD Tapio Kula som varit vd för Fortum sedan 2009 och sammanlagt arbetat på bolaget i 19 år slutar är olyckligt, men då han nu föreslås bli ny styrelsemedlem i bolaget försvinner inte hans kompetens helt.

Jag kommer tillsvidare att behålla hållbar VPA och min prognos över genomsnittlig utdelningstillväxt. Det högsta pris jag är villig att betala för aktien är fortsatt 15,55 euro. Jag har inga planer på att öka i Fortum, men det ska bli spännande att följa utvecklingen under året.
Ha en trevlig söndag!

Andra inlägg på liknande tema

Bonheur tar det säkra före det osäkra
Våga vägra vara fullinvesterad
Apples starka kvartalsrapport för perioden jan-mars 2014

Filed Under: Kvartalsrapporter Tagged With: Fortum, kvartalsrapport

Comments

  1. Knut Karlsson says

    februari 15, 2015 at 7:38 f m

    Jag är bekymrad över avyttringen av distributionsverksamheten. Vem är köpare? Det verkar vara en verklig kassako. På vår elräkning tar distributören en allt större andel och där finns inga andra alternativ. Hur tänker Fortum? Ska frigjorda resurser dumpas i slukhålet Ryssland?
    Knutte

    Svara
    • Långsiktig investering says

      februari 15, 2015 at 7:05 e m

      Den finska el-distributionsverksamheten såldes till Suomi Power Networks Oy. Den norska verksamheten till Hafslundkoncernen.

      Jag kan hålla med om att det försämrar investeringskvaliteten när Fortum säljer sina kassakor. Jag vet inte vad den främsta orsaken till försäljningarna är förutom att Fortum ska satsa på elproduktion och tillväxt framöver.
      Hade jag fått bestämma hade jag bett ledningen att i första hand titta på Rysslandsdivisionen, inte minst då denna division har slukat stora mängder operativt kassflöde och har en lägre vinstmarginal än nästan samtliga divisioner. Nätverksamheten i åtminstone Finland krävde förhållandevis stora investeringar för att bibehålla vinsten, om det nu kan vara någon tröst i sammanhanget.

      Den som lever får se hur väl ledningens tillväxtplaner faller ut. Bolagets tidigare VD har gett följande besked kring framtida investeringar:

      "Fortum anser jag vara väl positionerat bland sina konkurrenter och redo att ta vara på möjligheter som har en bra passform med vårt strategiska fokus på miljövänlig elproduktion, energieffektiv kraftvärmeproduktion och försäljning samt innovativa kunderbjudanden. "

      Svara
  2. Anonym says

    februari 15, 2015 at 10:50 f m

    Om jag fattat korrekt har EU bestämt att elproduktion och eldistributionsnät inte får,ägas av samma bolag. Så det är därför de säljer. Håller helt med annars.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      februari 15, 2015 at 7:07 e m

      Vet att trenden har varit att energibolag säljer av sina nät, men har inte hört att något EU-beslut legat bakom Fortums beslut.

      Svara
  3. Gustav says

    februari 15, 2015 at 12:12 e m

    Enligt genomsnittsprognoserna ökar P/E talet samtidigt som direktavkastningen minskar. Bör man vara oroad? Vet inte om prognoserna är justerade i närtid men det här gör att jag inte är intresserad av att köpa, och om utdelningen sänks i framtiden kan fallet bli hårt. Eller så är prognoserna fel ute, bara en oinsatt "varning" från min sida.

    Länk: http://www.4-traders.com/FORTUM-OYJ-1412461/financials/

    Svara
    • Långsiktig investering says

      februari 15, 2015 at 7:14 e m

      Tack för input Gustav! De historiskt sett låga elpriserna talar för att intjäningen har en uppsida framgent, men hur vinsttillväxten kommer att se ut i framtiden hänger till stor del på hur Fortums tillväxtsatsning i allmänhet och i Ryssland synnerhet faller ut.

      Jag kommer att följa utvecklingen noggrant för Fortum med tanke på riskerna i Ryssland. Jag ställer modesta krav på utdelningstillväxt för Fortums del då min ingångs yield är hög.

      Svara
    • Gustav says

      februari 16, 2015 at 7:20 e m

      Jag kanske sållade bort Fortum lite tidigt. Med noggrann Rysslandsbevakning och en Putin på gott humör behöver den inte vara fel alls. Jag håller tummarna. För Fortum och för världen 🙂

      Svara
  4. libertateaanima says

    februari 15, 2015 at 9:45 e m

    Bra inlägg, för en kille som mig så är den här typen av information väldigt intressant. Jag imponeras ständigt av kvaliteten på det material du postar.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      februari 16, 2015 at 4:06 e m

      Tack, roligt att höra att du uppskattar bloggen!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in