Sommaren är förbi och jag har återigen tvingats ta fram cykellampan för att inte inte riskera böter på väg till jobbet. Något positivt med att hösten är här på allvar är att rapportsäsongen åter dragit igång och flera av portföljens bolag har presenterat sina resultat för tredje kvartalet. Jag tänkte i detta inlägg bara kort kommentera två av rapporterna och berätta om en liten nyhet här på bloggen.
Storbankerna rapporterade i förra veckan och tyngde ner börsen ordentligt vilket inte är så konstigt då de tillsammans utgör ca 30% av Stockholmsbörsens sammanlagda värde. Överlag nådde rapporterna inte upp till ställda de förväntningarna. Det är bland annat det låga ränteläget som pressar bankerna och utlåningsmarginalerna är i stort sett oförändrade, medan inlåningsmarginalerna har minskat.
Vi börjar med Nordea som redovisade ett rörelseresultat på 1 033 miljoner euro för det senaste kvartalet. Detta kan jämföras med 1093 miljoner euro som redovisades samma kvartal förra året. Rörelseintäkterna sjönk också till 2 253 miljoner euro (2 759) och räntenettot uppgick till 1 272 miljoner euro – en minskning med lite över 100 miljoner. Räntenettot blev 1 272 miljoner euro, mot väntade 1 285 miljoner euro.
Det höga inflödet till spar- och placeringsverksamhet fortsätter för banken och förvaltat kapital steg med 19 miljarder euro eller 7%. Avgifts- och provisionsnettot ökade däremot till 717 från 667 miljoner euro.
Kreditförlusterna och K/I-talet var på exakt samma nivå som motsvarande kvartal föregående år. K/I är ett mått på hur kostnadseffektiv bankverksamheten är – ju lägre K/I-tal desto mer kostnadseffektiv är verksamheten. Nordea följer sin effektiviseringsplan och kostnaderna minskade med 3% i lokala valutor. Kärnprimärkapitalrelationen förbättrades något till 16,3 % jämfört med tredje kvartalet 2014. Nordea är den av storbankerna med lägst kärnprimärkapitalrelation på 16%, även om banken är välkapitaliserad med internationella mått mätt. Kärnprimärkapitalrelation beskriver hur stor andel primärkapitalet (det egna kapitalet + vinsten) jämfört med främst utlånade medel justerade för riskvikt. Ett värde på över 10% får ses som godkänt för banker i denna storleksordning.
Nordeas ledning menar att osäkerheten kring utdelningen ökat främst på grund av att man förväntar sig högre kapitalkrav framgent. Kapitalkrav är ett krav som Nordea förhåller sig till – medan en utdelningspolicy är en ambition, enligt ledningens egna utsago. Jag är dock inte orolig för utdelningen och kan ta en sänkning eller fryst utdelning om banken i gengäld stärker sin balansräkning. Utdelningen är redan på höga nivåer och Nordea har historiskt visat att man kan behålla och öka utdelningen över tid. Nordeas storlek och geografiska storlek gör banken väl rustad för tuffare krav.
Sveriges stabilaste bank Handelsbanken har som sagt också haft ett besvärligt tredje kvartal där intäktssidan och sista raden pressas av ränteläget och ökad konkurrens. Resultatet för perioden minskade med 4% till 3 758 miljoner kr (3 899) och intäkterna med 2%.
Expansionen och framgångarna i Storbritannien börjar dock gör ett större avtryck och rörelseresultatet var nästan 30% högre än samma period föregående år. Här tror jag, och många med mig, att nyckeln till tillväxt finns för den anrika banken. Trots att banken fortsätter ha god kostnadskontroll steg K/I-talet till 45,2%. På pluskontot var att kreditförlusterna minskade med 8% under kvartalet.
Banken är fortsatt i finansiellt mycket gott skick och kärnprimärkapitalrelationen ökade till 21,4% under perioden. Jag ser Handelsbanken som ett av mina kärninnehav och den bank som är av högst kvalitet i Sverige.
Som långsiktigt investerare försöker jag att inte lägga alltför stor vikt vid enskilda kvartal och förra veckans rapporter har inte på något sätt förändrat min syn på dessa fina svenska storbankers förmåga att fortsätta dela ut och öka utdelningen på sikt. Trots senaste kvartalets rapportbesvikelser så kvarstår faktum att de svenska storbankerna är bland de mest välkapitaliserade och lönsamma i världen.
Utdelningskalendern gör debut på bloggen
Nu till något helt annat – som utdelningsinvesterare vill jag veta när mina favoritbolag delar ut under året, konstigt vore kanske annars. För att möta mitt behov har jag skapat en utdelningskalender som ger mig en snabböversikt över samtliga kända utdelningsdatum för innevarande år.
Ni hittar utdelningskalendern i bloggens huvudmeny bredvid bevakningslistan. Jag har för avsikt att skapa en utdelningskalender som visar tidpunkter och belopp som delas ut per bolag och månad lite längre fram, men just nu finns inte tiden.
Ha en fortsatt trevlig dag där ute!
Kul med utdelningskalendern! 🙂
Tack, kul att höra att den uppskattas!
Trevlig helg!